Як приготувати курячу грудку в сметанному соусі
Куряча грудка – ніжне, дієтичне, доступне за ціною м'ясо, для приготування якого потрібно мінімум часу. Сметана робить грудку ще ніжніше, а поєднання цих двох смаків давно стало класикою кулінарного жанру. Важливо і те, що, на відміну від різних соусів, нежирна сметана дозволить створити низькокалорійне блюдо, яке не викличе заперечень у дієтологів і лікарів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Куряча грудка - | 300 грам (це філе грудки одного невеликого курчати-бройлера) |
Цибулина - | Одна середня |
Часник - | 1-3 зубчики |
Сметана - | 150 г |
Оливкова олія - | 1 ч. л. |
Сіль - | одна щіпка |
Перець - | на кінчику ножа |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 141 Ккал |
Це гаряче блюдо може увійти в меню будь-якої сім'ї. Воно не вимагає складних інгредієнтів, також проста і технологія його приготування. Куряча грудка в сметанному соусі – це прекрасне гаряче страву, рецепт якого можна за бажанням ввести овочі (наприклад, баклажани або болгарський перець) та гриби. Відмінним гарніром для цієї страви стане і салат.
Готуємо:
- Спочатку розігріваємо сковороду і змащуємо олією. Чистимо цибулину і тоненько ріжемо підлозі кільцями. Якщо луку будуть раді не все можна взяти половинку. Додаємо часник за бажанням. Трьом його на дрібній тертці і далі готуємо разом з цибулею;
- Цибуля і часник) обсмажуємо на середньому вогні до золотистої скоринки;
- Моєму грудку, поділяємо філе на середні шматочки і викладаємо на сковороду до цибулі і часнику;
- Трохи обсмажуємо, солимо і перчимо. Можна додати будь-які приправи за смаком, а в цей рецепт особливо органічно впишеться щіпка майорану;
- Смажимо м'ясо на середньому вогні, поки не з'явиться золотава скоринка;
- Викладаємо сметану на сковороду, перемішуємо все і прибираємо під кришку, збавивши вогонь до мінімуму.
Подаючи цю страву на стіл, можна прикрасити його свіжою зеленню або посипати тертим твердим сиром.
Куряча грудка з грибами в соусі з сметани
Нам потрібні:
- Одна середня куряча грудка (500 г);
- Гриби – 350-400 грамів;
- Сметана – 0,5 л (щоб було зовсім смачно, беріть жирну, щоб не порушити дієту – обмежтеся маложирной);
- Дві середні цибулини;
- Борошно – 2 ст. л.;
- Олія рослинна;
- Суміш «п'ять перців», можна «три перцю»;
- Пучок свіжого кропу;
- Сіль (за смаком).
Час приготування — 45 хвилин.
Калорійність — 226 кКал.
Готуємо:
- Моєму грибочки і нарізаємо невеликими шматочками;
- Лук очищаємо, моєму і шаткуємо кубиками;
- Філе курячої грудки моєму, промокаємо і нарізаємо недовгими смужками;
- Грудку кладемо в миску, солимо і перчимо;
- Паніруємо м'ясо в борошні;
- Розігріваємо трохи краще олію на сковороді і обсмажуємо курочку в паніровці, поки вона не зарум'яниться. Не забуваємо помішувати. Шумівкою перекладаємо назад в миску обсмажену грудку. Залишилися на сковорідці масло і сік нам ще знадобляться;
- Цибулю викладаємо на сковороду і смажимо до прозорості;
- Викладаємо наші гриби, смажимо і перемішуємо протягом 5-7 хв;
- Викладаємо в цибулю і гриби курку, заливаємо сметаною і перемішуємо;
- Тушкуємо всю цю красу до легкого загусання, не більше чверті години. Солимо, перчимо, за кілька хвилин до готовності посипаємо дрібно нарізаним кропом.
На стіл подаємо блюдо з гарніром з рису або картоплі.
А ось ще один рецепт з схожими інгредієнтами.
Тріо «куряча грудка-сметана-гриби»
Особливість цього рецепту в тому, що ми одночасно будемо готувати страву і гарнір до нього. В найкоротший термін вийде багато смачної та корисної їжі, щоб нагодувати велику сім'ю і гостей на додачу. На гарнір до курячого філе в сметані з грибами у нас задуманий тушкована картопля.
Нам знадобиться:
- Одна велика куряча грудка ;
- Печериці – 700 грам;
- Дві середні цибулини;
- Рослинна олія – 150 мл;
- Картопля розсипчастих сортів – 1 кг;
- Сметана – 0,2 – 0,25 мл;
- Сіль;
- Півсклянки води;
- Чорний перець (і інші спеції за смаком).
Готуємо 45-50 хвилин.
Калорійність — 144 кКал.
Рецепт нескладний, головне – уважність швидкість! Нам знадобляться відразу три конфорки. Готуємо всі інгредієнти, які нам знадобляться.
Отже – почали:
- Швидко-швидко готуємо зажарку. Чистимо, миємо і дрібно шаткуємо одну цибулину (70г);
- Обсмажуємо цибульку на олії, поки не зарум'яниться;
- А тим часом (поки цибуля готується) чистимо і ріжемо кубиками картоплю (кубики зі стороною приблизно 2 см);
- Картоплю і цибулю кладемо в каструлю, заливаємо водою, солимо, додаємо перець і ставимо на вогонь. До цієї каструлі повернемося тільки коли потрібно буде зняти піну і зменшити вогонь. Після цього залишаємо на 15-20 хвилин до готовності;
- Приступаємо до нашої курочці. Грудку ріжемо шматочками приблизно 4х4 сантиметра;
- Цибулю шаткуємо довгими смужками, а чистимо печериці і крупно нарізаємо кубиками. Для смаження нам знадобляться дві сковороди, одна для м'яса, друга – для грибів;
- Куряче філе викладаємо на сковороду в розігріту олію. Як тільки грудка пустить сік, солимо, додаємо перець, трохи збільшуємо вогонь і смажимо далі, поки вона не стане золотистою;
- Одночасно з цим додаємо гриби в розігріту сковорідку, заздалегідь змащену маслом, перемішуємо і смажимо під кришкою, поки вони теж не пустять сік. А як тільки вони це зроблять – відкриваємо кришку, додаємо сіль і збільшуємо вогонь до середнього, щоб зайва волога випарувалася. У міру потреби доливаємо масло, а потім засипаємо цибулю. Залишається перемішати і довести до готовності;
- Об'єднуємо в одній сковороді вміст обох. Ллємо туди сметану, додаємо приправи і півсклянки води. Перемішуємо і тушкуємо, чекаючи, поки підлива не стане досить густий. Після цього залишається перемішати ще раз.
Ось, власне, і все. Залишається розкласти по тарілках смачну соковиту курочку в сметані з грибами і доповнити свіжоприготованим тушкованою картоплею.
Читайте рецепт суупов з баранини — дуже незвичайні страви, які варто спробувати.
Як приготувати минтай в клярі читайте рецепт.
Як правильно приготувати розтягаї з рибою, які поради вам знадобляться.
Запікаємо курячу грудку в соєво-сметанному соусі з брокколі
Цей рецепт і низькокалорійний, і вишуканий. Наша задача – приготувати запечену курячу грудку з овочами в духовці так, щоб вона не здавалася сухий. Секрет цієї страви в тому, що грудка перед запіканням встигає трохи помариноваться.
Нам знадобляться:
- Одне філе середньої курячої грудки;
- Три картоплини;
- Соєвий соус – дві ст. л.;
- Сметана – три столових ложки;
- Одна головка цибулі;
- Брокколі – 200 г;
- Два зубчики часнику;
- Одне куряче яйце;
- Молоко — одна столова ложка.
Готуємо 1 годину 20 хвилин.
Калорійність — 131 кКал.
Готуємо:
- Шаткуємо кубиками грудинку, відразу солимо і перчимо (беремо суміш перців або окремо чорний і червоний). Кладемо в миску;
- Брокколі ріжемо не дуже дрібними шматочками, кладемо в ту ж миску. Можна брати заморожений напівфабрикат, але краще свіжу капусту;
- Часник дрібно натираємо і теж кладемо в миску. Туди ж відправляється дрібно нарізану цибулю;
- Додаємо сметану, соєвий соус, все добре перемішуємо і ставимо в холодильник помариноваться на 15-20 хвилин. Цього часу вистачить, щоб розігріти духовку і підготувати картоплю. У цьому рецепті для запікання використовується скляна форма;
- Форму змащуємо олією, туди завантажуємо нарізаний невеликими кубиками картоплю. Солимо, перчимо;
- Перемішуємо у формі картопля зі спеціями, а зверху акуратно викладаємо вміст миски з холодильника;
- Щоб приготувати заливку, збиваємо яйце з молоком, додаємо трохи соєвого соусу і цією сумішшю заливаємо вміст форми;
- Відправляємо форму в духовку на 30-40 хвилин, дотримуємося температуру 180 °С.
Готову страву не вимагає гарніру. Щоб було смачніше, можна посипати його тертим сиром.
Тут ми зібрали нескладні і швидкі рецепти, що дозволяють приготувати корисне і ситне страву.
Щоб було смачніше
- В якості рослинної олії можна взяти і соняшникову, але краще «благородне» оливкова – ви відразу відчуєте різницю в смаку;
- Страви, які готуються в закритій сковороді, можна з успіхом доводити до готовності в духовці;
- Курячу грудку можна, при бажанні, замінити на индюшиную;
- Якщо в рецепті не вказано конкретний вид грибів, можна використовувати самі різні: від свіжих лісових (білі, маслюки, підосичники) до куплених в магазині печериць. Підійдуть і гливи, вони корисні і легко засвоюються, але не мають яскраво вираженого «лісового» смаку.
Приємного вам апетиту, дорогі відвідувачі нашого сайту!