11 май 2019 510

Морський язик — що за риба, чим корисна і як смачно приготувати

Риба-морський язик, завдяки своїм відмінним смаковим якостям, завжди була і залишається делікатесом. Її ніжне м'ясо тане в роті, а рівень вмісту корисних властивостей розбурхує нашу уяву.

Опис виду і середовище існування

Отже, морський язик — що за риба, де вона мешкає? Розповімо по порядку.

Морський язик – це лучеперая риба загону Камбалообразных. Поширене і інше її назва — Європейська солея (Solea), так як сам зовнішній вигляд риби дивно нагадує взуттєву підошву.

На перший погляд солея виглядає малопривабливим:

  • невелике (до 30 сантиметрів) сплюснуте з боків, витягнутий тулуб;
  • сіра або сіро-коричнева спинка в плямах (правий бік), покрита твердою лускою, на якій розташовані обидва ока;
  • світле черевце, як у всіх придонних риб.

Окремі екземпляри цієї морської промислової риби можуть досягати в довжину до 65-70 сантиметрів і ваги близько 3 кілограмів. Причому жіночі особини значно крупніше. При сприятливих умовах морський язик може зростати до 30-40 років, але з-за інтенсивного лову рідкісні екземпляри доживають до похилого віку.

Солея мешкає:

  • переважно, на мілководді, на глибині від 20 до 140 метрів;
  • при температурі води від 8 до 24 градусів,
  • у морських водах Атлантики і Тихого океану, від північних морів до Африканського континенту.

Риба веде активний нічний спосіб життя. Раціон морського мови становлять: дрібні ракоподібні, риби і молюски, морські черв'яки, личинки і безхребетні, якими багаті мулисті донні відкладення.

З-за високої харчової цінності і популярності цього виду риб, існує ризик їх повного винищення. Деякі країни (Норвегія, Данія, США та ін) почали штучну культивацію швидкозростаючих європейської та синегальськой солеї на аквакультурних фермах.

Користь і шкода риби

Користь при вживанні морського мови для організму людини очевидна:

  • біле ніжне м'ясо солеї містить багато білка, що легко засвоюється організмом людини;
  • в ніжній рибі укладено безліч вітамінів (А, С, D, РР, групи В) і мікроелементів (фосфор, фтор, цинк, марганець, залізо, кальцій), зміцнюють нервову систему і кісткові тканини;
  • високий вміст жирних кислот Омега 3 і Омега 6, сприяє зміцненню стінок судин кровоносної системи;
  • у морській рибі багато йоду, який активізує працездатність організму та попереджує порушення в роботі щитовидної залози;
  • рекомендується для вживання в якості профілактики захворювань шкіри, людям зі зниженою кислотністю для стимуляції апетиту, для виведення токсинів і нормалізації обмінних процесів в організмі людини.

Коли солея на шкоду:

  • не вводьте цю рибу в свій раціон при алергічних реакціях на морепродукти;
  • якщо на продукті присутні сліди псування або розкладання (не свіже, переморожене сировина);
  • при підміні філе європейської солеї більш дешевим пангасиусом сумнівного походження і якості.

Маслини і оливки — в чому різниця, користь і шкоду. Як вибрати правильно.

Як зробити домашній сир з сиру і молока читайте тут.

Рецепт класичного супу харчо з рисом в нашій статті.

Для тих, хто худне

Визнання морського мови дієтичним продуктом сприяють:

  • низька калорійність (80-100 ккал на 100г продукту);
  • відсутність у складі риби вуглеводів;
  • високий вміст легко засвоюваного білка (10,3 гр — близько 41-45 ккал);
  • невелика кількість жиру (5,2 гр – близько 47-50 ккал);
  • важливо, у солеї практично немає дрібних кісточок, що дає можливість готувати з неї безліч дієтичних страв для схуднення різними способами теплової обробки і не боятися «неприємних сюрпризів» при вживанні.

Кілька рецептів страв

Філе морського мови на пару
Інгредієнти Кількість
філе морського язика - 600 грам
спеції для риби - за смаком
кріп - пучок
цибулю - 1 велика головка
перець - щіпка
лавр - 3 листочка
сіль - за смаком
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 70 Ккал

Приготування страви:

  1. Філе солеї відтанути, промити, порізати на порційні шматочки і видалити надлишкову вологість за допомогою паперових рушників;
  2. Головку ріпчастої цибулі очистити і крупно порізати півкільцями;
  3. Викладаємо у форму пароварки (спеціальний прилад або відсік в мультиварці, або пристосування для каструлі) подушку з лука;
  4. Філе риби посипаємо сіллю, перцем і спеціями і укладаємо на цибулю, додаючи для аромату листочки лавра;
  5. Закриваємо кришкою і тушкуємо до готовності 25-30 хвилин;
  6. Парове філе делікатесної морської рибки посипаємо подрібненою свіжим кропом і подаємо до столу.

Філе солеї під сирною скоринкою

Інгредієнти:

  • 500-600 грам філе морського мови;
  • стручок солодкого болгарського перцю;
  • 2 цибулини;
  • 50 грам 15% сметани;
  • щіпка сушеного базиліка;
  • щіпка рожевого (чорного) перцю;
  • 250 грам тертого сиру;
  • столова ложка рослинної олії;
  • сіль за смаком.

Час приготування страви — 30-35 хвилин. На 100 грам готового продукту не більше 140 ккал.

Приготування страви:

  1. Підготувати ємність для запікання, вистеливши її фольгою з загином високими бортиками. Фольгу змастити олією;
  2. Тонко порізати цибулю і перець кільцями. Викласти на фольгу половину кілець овочів, закриваючи дно;
  3. Рибне філе помити, посолити, посипати базиліком і перцем з двох сторін і викласти на овочі;
  4. Добре покрити філе шаром сметани і викласти овочі, що залишилися. Відправити в розігріту духовку запікатися 14-18 хвилин;
  5. Вийняти форму з духовки і щедро засипати її вміст сиром. Запікати близько 7-10 хвилин до утворення пружною сирної скоринки.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: