31 март 2019 1 050

Як смачно приготувати м'ясо в томатному соусі

М'ясо люблять практично всі, адже це дуже ситний і досить корисний продукт. Але адже його смак залежить багато в чому від того, як його приготувати. Для того, щоб воно було ароматним і соковитим, рекомендується заздалегідь промаринувати або натерти шматки пряними сумішами. Але є ще один варіант, який зможе зробити його соковитим, ніжним і ароматним – приготувати його в соусі з томатів.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
м'яса (м'якоті, краще використовувати вирізку) - 1 кг
пюре з томату - 800-900 мл
лука - одна велика головка
спецій - на свій розсуд
зелені петрушки - за бажанням
кухонної солі - пучку
олії - 75 мл
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 208 Ккал

Готувати м'ясо в томатному соусі можна за наступною схемою:

    1. М'якоть м'яса слід гарненько промити, якщо на поверхні є плівка, то її краще зрізати;
    2. Розрізаємо вирізку на шматочки товщиною близько сантиметра;
    3. У сковорідку наливаємо олію і ставимо на вогонь розігріватися;
    4. На гаряче масло викладаємо шматки м'яса і залишаємо обсмажуватися;
    5. Цибулю чистимо від луски і розрізаємо ножем на невеликі кубики;
    6. Хвилин через 10 перевертаємо шматки м'яса на іншу сторону і залишаємо обсмажуватися;
    7. Хвилин через 5-7 в сковорідку засипаємо шматочки цибулі і залишаємо смажити ще пару хвилин;
    8. Підливаємо близько 180 мл води і перекладаємо в глибоку форму для запікання;
    9. Заливаємо томатним пюре, підсипаємо прянощі, підсолюємо;
    10. Підливаємо ще трохи води;
    11. Духову шафу необхідно прогріти до температури близько 180-190 градусів;
    12. Ставимо форму в духовку і залишаємо готуватися приблизно півтора години;
    13. Приблизно через 45 хвилин шматки м'яса слід перекласти на іншу сторону;
    14. Потім випікаємо ще 45 хвилин виймаємо з духовки;
    15. При бажанні можна прикрасити рубаною свіжої зеленню;
    16. Викладаємо м'ясо на тарілку, поливаємо соусом і подаємо на стіл разом з гарніром з картоплі, спагеті або овочів.

М'ясо з квасолею в томатному соусі

Для початку підготуємо необхідні інгредієнти:

  • яловичина або свинина м'якоть – половина кілограма;
  • склянка квасолі білого або червоного кольору;
  • дві середні головки ріпчастої цибулі;
  • томатний сік або соус – 200 мл;
  • 60 грам пшеничного борошна;
  • рослинна олія;
  • сіль на свій смак;
  • суміш спецій.

На приготування буде потрібно 3 години.

Калорійність – 245 ккал.

Як правильно готувати:

  1. Бажано замочити квасолю з вечора на ніч, це прискорить її приготування;
  2. Вимочену квасоля перекладаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо отвариваться;
  3. Після того як вода почне кипіти, її потрібно злити і залити знову холодну воду. Відварюємо до напівготовності, приблизно дві години;
  4. М'ясо споліскують під прохолодною водою і розрізаємо на середні шматочки;
  5. Перекладаємо м'ясо в каструлю, наливаємо воду, додаємо сіль, спеції і ставимо отвариваться на середній вогонь;
  6. Головки цибулі чистимо від шкірки і ріжемо на невеликі кубики;
  7. Наливаємо в сковорідку рослинне масло, додаємо цибулю і засмажуємо до рум'яного кольору;
  8. Після цього в одну каструлю перекладаємо м'ясо, квасоля, викладаємо до них цибулю, додаємо трохи олії і води і тушкуємо на невеликому вогні чверть години;
  9. Потім заливаємо все томатним соусом. Можна розвести томат або кетчуп у воді – на 400 мл води додається 150 грам томату або кетчупу;
  10. Приправляємо прянощами, підсолюємо і залишаємо тушкуватися на 15 хвилин;
  11. У воді розвести борошно і заливаємо до м'яса з квасолею;
  12. Суміш повинна стати в'язкою і густий. Тушкуємо приблизно хвилин 10;
  13. Після цього знімаємо з вогню, трохи охолоджуємо і подаємо на стіл.

Спагетті з м'ясом в томатному соусі

Готувати будемо з наступних продуктів:

  • м'ясо – 300-400 грам;
  • спагетті – упаковка на 400 грам;
  • цибуля – 1 штука;
  • помідори – 3 штуки;
  • часникові зубці – 3 штуки;
  • перець солодкий – 1 штука;
  • вино біле – 2 великі ложки;
  • сир — невеликий шматочок на 70 грам;
  • рослинна олія;
  • сіль на свій смак;
  • цукор щіпка;
  • прянощі для аромату;
  • кілька листочків лаврушки;
  • пару гілочок свіжої зелені.

Час на приготування – 75 хвилин.

Калорійність – 220 ккал.

Приступаємо до приготування:

  1. М'ясо промиваємо, нарізаємо середніми шматками і прокручуємо м'ясорубкою або подрібнюємо блендером;
  2. Обсмажуємо фарш на олії до готовності, приблизно 15-20 хвилин. Викладаємо в миску;
  3. Цибулю очищаємо від лушпиння, рубаємо ножем на невеликі скибочки;
  4. Засмажуємо цибулю в тій же сковороді, в якій готувався фарш, але обов'язково додайте трохи олії;
  5. Перець промиваємо, очищаємо від насіння і ріжемо дрібними квадратиками;
  6. Зубчики часнику чистимо і шаткуємо дрібними пластинками;
  7. Перець з часником пересипаємо до цибулі і обсмажуємо близько 3-5 хвилин;
  8. Потім заливаємо до овочів біле вино і тушкуємо пару хвилин;
  9. Помідори очищаємо від шкірки і протираємо до стану пюре;
  10. Викладаємо в овочеву суміш з вином томатне пюре, томатну пасту і залишаємо тушкуватися хвилини 3-5;
  11. Підсипаємо сіль, цукор, орегано і інші прянощі;
  12. Далі в соус кладемо фарш. Якщо соус густий, то можна трохи підлити водички;
  13. Додаємо кілька листочків лаврушки і тушкуємо ще 5 хвилин;
  14. Спагетті потрібно зварити до готовності, воду обов'язково підсолюємо;
  15. Викладаємо спагетті в друшляк, промиваємо, перекладаємо в каструлю і додаємо масло, щоб макаронні вироби не злиплися;
  16. Викладаємо на тарілку спагетті, поливаємо соусом з м'ясом і подаємо на стіл. Можна зверху прикрасити рубаною зеленню.

Читайте як приготувати дуже ніжний шніцель зі свинини. Візьміть на замітку наші поради ка не зробити з шніцеля підошву.

Читайте як приготувати надзвичайно смачну сирну запіканку без борошна та яєць.

Візьміть на замітку рецепт ніжного лепешняку, приготованого без борошна в мультиварці.

Тушкована яловичина в томатному соусі в мультиварці

Для приготування потрібні такі інгредієнти:

  • 700 грам яловичини;
  • дві головки цибулі;
  • одна морквина;
  • 50 грам томатної пасти;
  • 1 велика ложка борошна;
  • олія – 30 мл;
  • прянощі за бажанням;
  • не забудьте про сіль.

На приготування буде потрібно 2 години.

Калорійність – 239 ккал.

Готувати потрібно за наступною схемою:

  1. У чашу мультиварки наливаємо рослинне масло, вибираємо режим «Смаження» і гріємо;
  2. Яловичину промиваємо, видаляємо плівку і прожилки;
  3. Нарізаємо яловичину невеликими шматочками і обвалюємо їх у борошні;
  4. Викладаємо м'ясо в гаряче масло й обсмажуємо протягом 10 хвилин;
  5. Цибулю чистимо від шкірки і ріжемо на півкільця;
  6. Морквину промиваємо, очищаємо від шкірки і шаткуємо на тонку соломку;
  7. Пересипаємо овочі до м'яса, розмішуємо і продовжуємо смажити;
  8. Після того, як цибуля і морква стануть рум'яними, можна додати томатну пасту і розмішати;
  9. Заливаємо гарячу воду, вона повинна покривати компоненти;
  10. Переставляємо на режим «Гасіння», закриваємо каструлю і залишаємо готуватися протягом 60 хвилин;
  11. Потім відкриваємо, приправляємо спеціями, підсолюємо;
  12. Залишаємо тушкуватися ще близько 30 хвилин;
  13. Готове м'ясо з соусом з томатів присипаємо рубаною зеленню. Подаємо з будь-яким гарніром – відварною картоплею, тушкованими овочами, кашами.

Свинина з картоплею в томатному соусі в духовці

Слід підготувати наступні інгредієнти:

  • половина кілограма свинини;
  • картопля – 4 бульби;
  • один морквяний коренеплід;
  • 2 великі ложки томату;
  • масло натуральне коров'яче – 70 грам;
  • 1 велика ложка пшеничного борошна;
  • сіль на свій смак;
  • кілька гілочок свіжої петрушки і кропу.

Час на приготування – 1,5 години.

Калорійність – 289 ккал.

Як правильно готувати:

  1. Свинину промиваємо, зрізаємо плівку, зайвий жир і нарізаємо середніми шматочками;
  2. Натираємо шматочки з двох сторін сіллю, прянощами;
  3. Викладаємо м'ясо на обробну дошку, накриваємо поліетиленовим пакетом або харчовою плівкою;
  4. Відбиваємо з двох сторін кухонним молоточком;
  5. У сковорідку викладаємо половину вершкового масла і ставимо растапливаться на вогонь;
  6. У розтоплене масло викладаємо свинину і засмажуємо з двох боків до появи золотистої скоринки;
  7. Очищаємо картоплю від шкірки, промиваємо і ріжемо часточками або кружечками;
  8. Обсмажуємо картоплю на олії до середньої готовності, обов'язково підсолюємо;
  9. У сковороду, в якій смажилося м'ясо, робимо соус. Додаємо половину вершкового масла і розтоплюємо;
  10. У розтоплене масло всипаємо борошно, додаємо вершкове масло і наливаємо 2 великі ложки води. Все добре перемішуємо до здимання однорідної структури;
  11. Морква промиваємо, очищаємо і протираємо через крупну тертку;
  12. Форму для запікання можна змастити маслом;
  13. Викладаємо шар м'яса, потім зверху шар з тертої моркви, потім картоплю і заливаємо все соусом;
  14. Духовку слід попередньо прогріти, в ній повинна бути температура близько 180-190 градусів;
  15. Поміщаємо в духовку форму і залишаємо запікати протягом 40 хвилин;
  16. Потім виймаємо, прикрашаємо зеленню і подаємо на стіл.

М'ясо з томатним соусом готується не так вже й складно, але тільки по часу цей процес може бути тривалим. Проте результат вартий витраченого часу. Готову страву особливо оцінять чоловіки, адже саме вони дуже сильно люблять м'ясо. А в поєднанні з томатом смак м'яса виходить більш яскравим і виразним, до того ж, соус робить його м'яким і дуже соковитим.

Що ще почитати: