Як смачно приготувати м'ясо в томатному соусі
М'ясо люблять практично всі, адже це дуже ситний і досить корисний продукт. Але адже його смак залежить багато в чому від того, як його приготувати. Для того, щоб воно було ароматним і соковитим, рекомендується заздалегідь промаринувати або натерти шматки пряними сумішами. Але є ще один варіант, який зможе зробити його соковитим, ніжним і ароматним – приготувати його в соусі з томатів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
м'яса (м'якоті, краще використовувати вирізку) - | 1 кг |
пюре з томату - | 800-900 мл |
лука - | одна велика головка |
спецій - | на свій розсуд |
зелені петрушки - | за бажанням |
кухонної солі - | пучку |
олії - | 75 мл |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 208 Ккал |
Готувати м'ясо в томатному соусі можна за наступною схемою:
-
- М'якоть м'яса слід гарненько промити, якщо на поверхні є плівка, то її краще зрізати;
- Розрізаємо вирізку на шматочки товщиною близько сантиметра;
- У сковорідку наливаємо олію і ставимо на вогонь розігріватися;
- На гаряче масло викладаємо шматки м'яса і залишаємо обсмажуватися;
- Цибулю чистимо від луски і розрізаємо ножем на невеликі кубики;
- Хвилин через 10 перевертаємо шматки м'яса на іншу сторону і залишаємо обсмажуватися;
- Хвилин через 5-7 в сковорідку засипаємо шматочки цибулі і залишаємо смажити ще пару хвилин;
- Підливаємо близько 180 мл води і перекладаємо в глибоку форму для запікання;
- Заливаємо томатним пюре, підсипаємо прянощі, підсолюємо;
- Підливаємо ще трохи води;
- Духову шафу необхідно прогріти до температури близько 180-190 градусів;
- Ставимо форму в духовку і залишаємо готуватися приблизно півтора години;
- Приблизно через 45 хвилин шматки м'яса слід перекласти на іншу сторону;
- Потім випікаємо ще 45 хвилин виймаємо з духовки;
- При бажанні можна прикрасити рубаною свіжої зеленню;
- Викладаємо м'ясо на тарілку, поливаємо соусом і подаємо на стіл разом з гарніром з картоплі, спагеті або овочів.
М'ясо з квасолею в томатному соусі
Для початку підготуємо необхідні інгредієнти:
- яловичина або свинина м'якоть – половина кілограма;
- склянка квасолі білого або червоного кольору;
- дві середні головки ріпчастої цибулі;
- томатний сік або соус – 200 мл;
- 60 грам пшеничного борошна;
- рослинна олія;
- сіль на свій смак;
- суміш спецій.
На приготування буде потрібно 3 години.
Калорійність – 245 ккал.
Як правильно готувати:
- Бажано замочити квасолю з вечора на ніч, це прискорить її приготування;
- Вимочену квасоля перекладаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо отвариваться;
- Після того як вода почне кипіти, її потрібно злити і залити знову холодну воду. Відварюємо до напівготовності, приблизно дві години;
- М'ясо споліскують під прохолодною водою і розрізаємо на середні шматочки;
- Перекладаємо м'ясо в каструлю, наливаємо воду, додаємо сіль, спеції і ставимо отвариваться на середній вогонь;
- Головки цибулі чистимо від шкірки і ріжемо на невеликі кубики;
- Наливаємо в сковорідку рослинне масло, додаємо цибулю і засмажуємо до рум'яного кольору;
- Після цього в одну каструлю перекладаємо м'ясо, квасоля, викладаємо до них цибулю, додаємо трохи олії і води і тушкуємо на невеликому вогні чверть години;
- Потім заливаємо все томатним соусом. Можна розвести томат або кетчуп у воді – на 400 мл води додається 150 грам томату або кетчупу;
- Приправляємо прянощами, підсолюємо і залишаємо тушкуватися на 15 хвилин;
- У воді розвести борошно і заливаємо до м'яса з квасолею;
- Суміш повинна стати в'язкою і густий. Тушкуємо приблизно хвилин 10;
- Після цього знімаємо з вогню, трохи охолоджуємо і подаємо на стіл.
Спагетті з м'ясом в томатному соусі
Готувати будемо з наступних продуктів:
- м'ясо – 300-400 грам;
- спагетті – упаковка на 400 грам;
- цибуля – 1 штука;
- помідори – 3 штуки;
- часникові зубці – 3 штуки;
- перець солодкий – 1 штука;
- вино біле – 2 великі ложки;
- сир — невеликий шматочок на 70 грам;
- рослинна олія;
- сіль на свій смак;
- цукор щіпка;
- прянощі для аромату;
- кілька листочків лаврушки;
- пару гілочок свіжої зелені.
Час на приготування – 75 хвилин.
Калорійність – 220 ккал.
Приступаємо до приготування:
- М'ясо промиваємо, нарізаємо середніми шматками і прокручуємо м'ясорубкою або подрібнюємо блендером;
- Обсмажуємо фарш на олії до готовності, приблизно 15-20 хвилин. Викладаємо в миску;
- Цибулю очищаємо від лушпиння, рубаємо ножем на невеликі скибочки;
- Засмажуємо цибулю в тій же сковороді, в якій готувався фарш, але обов'язково додайте трохи олії;
- Перець промиваємо, очищаємо від насіння і ріжемо дрібними квадратиками;
- Зубчики часнику чистимо і шаткуємо дрібними пластинками;
- Перець з часником пересипаємо до цибулі і обсмажуємо близько 3-5 хвилин;
- Потім заливаємо до овочів біле вино і тушкуємо пару хвилин;
- Помідори очищаємо від шкірки і протираємо до стану пюре;
- Викладаємо в овочеву суміш з вином томатне пюре, томатну пасту і залишаємо тушкуватися хвилини 3-5;
- Підсипаємо сіль, цукор, орегано і інші прянощі;
- Далі в соус кладемо фарш. Якщо соус густий, то можна трохи підлити водички;
- Додаємо кілька листочків лаврушки і тушкуємо ще 5 хвилин;
- Спагетті потрібно зварити до готовності, воду обов'язково підсолюємо;
- Викладаємо спагетті в друшляк, промиваємо, перекладаємо в каструлю і додаємо масло, щоб макаронні вироби не злиплися;
- Викладаємо на тарілку спагетті, поливаємо соусом з м'ясом і подаємо на стіл. Можна зверху прикрасити рубаною зеленню.
Читайте як приготувати дуже ніжний шніцель зі свинини. Візьміть на замітку наші поради ка не зробити з шніцеля підошву.
Читайте як приготувати надзвичайно смачну сирну запіканку без борошна та яєць.
Візьміть на замітку рецепт ніжного лепешняку, приготованого без борошна в мультиварці.
Тушкована яловичина в томатному соусі в мультиварці
Для приготування потрібні такі інгредієнти:
- 700 грам яловичини;
- дві головки цибулі;
- одна морквина;
- 50 грам томатної пасти;
- 1 велика ложка борошна;
- олія – 30 мл;
- прянощі за бажанням;
- не забудьте про сіль.
На приготування буде потрібно 2 години.
Калорійність – 239 ккал.
Готувати потрібно за наступною схемою:
- У чашу мультиварки наливаємо рослинне масло, вибираємо режим «Смаження» і гріємо;
- Яловичину промиваємо, видаляємо плівку і прожилки;
- Нарізаємо яловичину невеликими шматочками і обвалюємо їх у борошні;
- Викладаємо м'ясо в гаряче масло й обсмажуємо протягом 10 хвилин;
- Цибулю чистимо від шкірки і ріжемо на півкільця;
- Морквину промиваємо, очищаємо від шкірки і шаткуємо на тонку соломку;
- Пересипаємо овочі до м'яса, розмішуємо і продовжуємо смажити;
- Після того, як цибуля і морква стануть рум'яними, можна додати томатну пасту і розмішати;
- Заливаємо гарячу воду, вона повинна покривати компоненти;
- Переставляємо на режим «Гасіння», закриваємо каструлю і залишаємо готуватися протягом 60 хвилин;
- Потім відкриваємо, приправляємо спеціями, підсолюємо;
- Залишаємо тушкуватися ще близько 30 хвилин;
- Готове м'ясо з соусом з томатів присипаємо рубаною зеленню. Подаємо з будь-яким гарніром – відварною картоплею, тушкованими овочами, кашами.
Свинина з картоплею в томатному соусі в духовці
Слід підготувати наступні інгредієнти:
- половина кілограма свинини;
- картопля – 4 бульби;
- один морквяний коренеплід;
- 2 великі ложки томату;
- масло натуральне коров'яче – 70 грам;
- 1 велика ложка пшеничного борошна;
- сіль на свій смак;
- кілька гілочок свіжої петрушки і кропу.
Час на приготування – 1,5 години.
Калорійність – 289 ккал.
Як правильно готувати:
- Свинину промиваємо, зрізаємо плівку, зайвий жир і нарізаємо середніми шматочками;
- Натираємо шматочки з двох сторін сіллю, прянощами;
- Викладаємо м'ясо на обробну дошку, накриваємо поліетиленовим пакетом або харчовою плівкою;
- Відбиваємо з двох сторін кухонним молоточком;
- У сковорідку викладаємо половину вершкового масла і ставимо растапливаться на вогонь;
- У розтоплене масло викладаємо свинину і засмажуємо з двох боків до появи золотистої скоринки;
- Очищаємо картоплю від шкірки, промиваємо і ріжемо часточками або кружечками;
- Обсмажуємо картоплю на олії до середньої готовності, обов'язково підсолюємо;
- У сковороду, в якій смажилося м'ясо, робимо соус. Додаємо половину вершкового масла і розтоплюємо;
- У розтоплене масло всипаємо борошно, додаємо вершкове масло і наливаємо 2 великі ложки води. Все добре перемішуємо до здимання однорідної структури;
- Морква промиваємо, очищаємо і протираємо через крупну тертку;
- Форму для запікання можна змастити маслом;
- Викладаємо шар м'яса, потім зверху шар з тертої моркви, потім картоплю і заливаємо все соусом;
- Духовку слід попередньо прогріти, в ній повинна бути температура близько 180-190 градусів;
- Поміщаємо в духовку форму і залишаємо запікати протягом 40 хвилин;
- Потім виймаємо, прикрашаємо зеленню і подаємо на стіл.
М'ясо з томатним соусом готується не так вже й складно, але тільки по часу цей процес може бути тривалим. Проте результат вартий витраченого часу. Готову страву особливо оцінять чоловіки, адже саме вони дуже сильно люблять м'ясо. А в поєднанні з томатом смак м'яса виходить більш яскравим і виразним, до того ж, соус робить його м'яким і дуже соковитим.