Як приготувати свинину в томатному соусі
Свинина і помідори – завжди вдале поєднання. Яскравий і по вигляду, і за смаковими якостями томатний соус допомагає м'яса залишатися м'яким, яким би способом воно не готувалося. А рецептів і правда дуже багато!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинячого м'яса - | 750 г |
борошна - | 35 г |
цибулин - | 3 шт. |
часнику - | 4 зубця |
томатного соку - | 470 мл |
масла - | 25 мл |
Час приготування: 55 хвилин | Калорійність на 100 грам: 161 Ккал |
Процес приготування свинини в томатному соусі на сковороді:
- Почищену цибулину слід нарізати півкільцями;
- Часник теж необхідно почистити, потім подрібнити ножем або пропустити через давильню;
- М'ясо промити під струменем води, далі серветками прибрати вологу. Нарізати на невеликі шматочки, але сторони не повинні бути менше сантиметра;
- У велику сковороду влити олію і додати сюди цибулю, перемішати дерев'яною лопаткою;
- Потім додати часник і знову перешкодити, при цьому вогонь повинен бути середнім. Обсмажувати, поки не з'являться перші ознаки рум'яного кольору;
- Далі додати на сковороду м'ясо, теж перешкодити. На цьому етапі можна додати спеції. М'ясо слід смажити, поки зі всіх сторін не поміняє колір;
- Борошно рівномірно розсипати по м'ясу і відразу перемішати. Це сприяє густоті майбутнього соусу;
- Влити томатний сік. Його можна замінити склянкою води і кількома ложками томатної пасти. Всі інгредієнти перемішати, потім накрити кришкою. Блюдо залишити тушкуватися на маленькому вогні на двадцять п'ять хвилин. Далі подавати з гарніром і зеленню.
Тушкована свинина з квасолею в томатному соусі
- 1 б. квасолі в томатному соусі;
- 15 г зелені;
- 2 зубці часнику;
- 1 морква;
- 650 г свинини;
- 1 болгарський перець;
- 1 цибуля.
Час – 1 год 10 хв.
Калорійність – 141 ккал/100 р.
Як приготувати:
- Для страви бажано взяти м'ясо з шиї, лопатки або окосту, щоб було мінімум жиру. Промитий шматочок слід поділити на рівні частини, приблизно по 3 см з кожного боку;
- У каструлю налити трохи олії і в нього покласти шматочки м'яса. На середньому вогні їх слід обсмажити до золотистої скоринки;
- В цей час почищену цибулину потрібно нарізати півкільцями. Далі додати до м'яса і перемішати;
- Моркву очистити, потім порубати її на довгу тонку соломку. Можна її і натерти, але тоді вона швидко втрачає свій апетитний вигляд;
- Всі продукти ще раз перешкодити і влити до них склянку води. Вогонь зменшити до мінімуму, закрити каструлю кришкою. Тушкувати до готовності, м'ясо повинно стати м'яким. Якщо вода википіла, а м'ясо все ще жорстке, потрібно долити трохи рідини. Пару раз перемішати;
- Кришку зняти і додати квасоля в томатному соусі. Додати зовсім трохи спецій, так як у банку з квасолею вони вже є;
- Болгарський перець нарізати соломкою, видаливши насіння і плодоніжку. Додати до решти продуктів;
- Закрити кришкою і тушкувати ще хвилин п'ятнадцять. Якщо рідини знову зовсім мало, її потрібно додати. Воду краще замінити бульйоном;
- Часник порубати ножем як можна дрібніше. Зелень вимити і теж нарізати, додати в самому кінці готування. Дати настоятися десять хвилин.
Читайте як приготувати юшку з голови товстолобика — страва вийде смачним, якщо ви будете слідувати нашим радам.
Спробуйте приготувати уйгурська лагман з овочами — рецепти тут.
Спробуйте приготувати морозиво крем-брюле в домашніх умовах.
Свинина в томатному соусі в горщику в духовці
- 1250 р свинини;
- 140 г масла;
- 2 цибулини;
- 1 морква;
- 850 г картоплі;
- 600 г томатного соусу.
Час – 1 год 50 хв.
Калорійність – 179 ккал/100 р.
Послідовність дій:
- М'ясо промити і нарізати шматочками, не дуже великими;
- У кожен горщик покласти по шматочку масла. Рецепт розрахований на сім горщиків;
- Потім ємності потрібно розкласти шматочки м'яса;
- Очищену моркву натерти крупно, розкласти поверх м'яса. Кількість моркви можна збільшити, це лише справа смаку;
- Почистити від шкірки картоплю, нарізати його на шматочки і покласти поверх моркви. Картопля повинна діставати до самого верху горщика;
- Цибулю порізати півкільцями і викласти його в усі горщики зверху;
- Залити все томатним соусом. Його бажано зробити самостійно, наповнивши потрібними приправами. Можна купити готовий. В крайньому випадку, потрібна томатна паста, вода і спеції: перець, лист лавра, сіль, запашний перець, пряні трави і т. д. При використанні соусу додати трохи води теж потрібно;
- Закрити горщики кришками і відправити їх в холодну духовку. Встановити духовий шафа на 200 за Цельсієм;
- Коли рідина в горщиках закипіла, температуру слід знизити до 150. Готувати годину. Після цього духовку вимкнути, не відкривати. М'ясо буде зберігати тепло ще протягом трьох годин.
Свинина в томатному соусі з овочами в мультиварці
- 750 г м'яса свинячого;
- 440 мл води;
- 30 мл олії;
- 30 г томатної пасти;
- 1 лист лавра;
- 1 цибуля;
- 2 зубці часнику;
- 1 морква;
- 5 г цукру.
Час – 1 год 35 хв.
Калорійність – 138 ккал/100 р.
Процес приготування:
- Свинину порізати на рівні шматочки і перекласти її в чашу мультиварки, в яку заздалегідь потрібно налити олію;
- Вибрати режим «Смаження», додати до м'яса спеції. Це зазвичай суміш перців, можна трохи паприки, пряних трав, сушеного імбиру;
- Обсмажувати м'ясо протягом десяти хвилин. У цей час потрібно порізати на дрібні кубики моркву і цибулю, потім додати до свинини, смажити ще десять хвилин;
- Воду підігріти і гарячої влити до решти продуктів;
- Перешкодити, додати солі і цукру. Виставити режим «Гасіння» з часом на годину і десять хвилин. За п'ятнадцять хвилин до закінчення готування в чашу потрібно додати лист лавра і дрібно рубаний часник;
- Закрити кришкою чашу, витримати ще п'ятнадцять хвилин готування, потім подавати з гарніром з круп.
Спагеті зі свининою в томатному соусі
- 370 г свинячого м'яса;
- 60 г томатної пасти;
- 480 г спагетті;
- 1 цибулина;
- 20 г масла;
- 2 листків лавра.
Час – 1 ч.
Калорійність – 257 ккал/100 р.
Приготування:
- М'ясо промити, видалити всі плівки, порізати на шматочки;
- Порізати цибулю на маленькі кубики і разом з м'ясом перекласти в сковороду, в якій є мала кількість рослинного масла. Перемішати, включити плиту;
- М'ясо слід обсмажити до напівготовності, воно знайде золоту шкуринку;
- Спагетті відправити варитися у великій кількості води;
- Томатну пасту додати до м'яса, приправити, додати півтори склянки води, розмішати, протушкувати протягом півгодини;
- Макарони витягнути, промити, додати до них шматочок масла, розмішати;
- У тарілку спочатку покласти порцію спагетті, а зверху викласти кілька шматочків м'яса разом з соусом. За бажанням, можна додати сир або зелень.
Шашлик зі свинини в томатному соусі
- 15 г солі;
- 220 мл мінеральної води (газованої);
- 900 г цибулі;
- 1800 р свинячого м'яса;
- 1 п кетчупу;
- 25 г приправи для шашлику.
Час – 7 ч.
Калорійність – 169 ккал/100 р.
Алгоритм дій:
- Цибулю нарізати великими кільцями. Буде потрібно досить багато цибулі, він надає соковитість і м'якість майбутнього шашлику. Звичайно, попередньо треба зняти лушпиння;
- М'ясо краще брати не заморожене, а охолоджене. Його порізати рівними шматками, перекласти в миску і присипати цибулею;
- Приправити, перемішати руками, потім влити кетчуп і склянку газованої води. Звичайна вода не підійде, а ось кетчуп легко замінюється томатною пастою або соусом;
- Посолити, розмішати, прибрати в прохолодне місце мінімум на шість годин. Після цього шматочки разом з кільцями цибулі нанизати на шампур і відправити смажитися над вугіллям. М'ясо обов'язково потрібно перевертати кілька разів, щоб воно готувалося рівномірно.
Свинина в томатному соусі, запечена в рукаві
- 4 г солі;
- 670 г свинини;
- 10 мл соку лимона;
- 7 г паприки;
- 70 мл томатного соку;
- 15 мл олії;
- 5 г сушеної зелені;
- 3 г сушеного гострого перцю.
Час – близько 10 годин.
Калорійність – 237 ккал/100 р.
Спосіб приготування:
- У невеликій ємності томатний сік слід змішати зі спеціями, зеленню, соком лимона і маслом;
- Вимитий шматок свинини, краще брати окіст або шию, потрібно обсушити від вологи. Перекласти м'ясо в рукав або пакет для запікання;
- Залити в цей же пакет томатний маринад, закрити його, розподілити заправку рівномірно по всьому шматочку м'яса. Відправити в холодильник годин на сім;
- Духовку розігріти до 180 за Цельсієм, перекласти туди пакет з м'ясом, запікати мінімум півтори години. Якщо потрібна рум'яна кірочка, можна відкрити пакет в духовці за п'ятнадцять хвилин до кінця готування. Подавати зі свіжими овочами, а в охолодженому вигляді можна класти на бутерброди.
Корисні поради
Замість рослинного масла деякі кулінари рекомендують використовувати жир. М'ясо на ньому краще зберігає свою соковитість. Однак, при такому способі домогтися рум'яної скоринки зверху складніше. Якщо класти свинину на суху сковороду, ніяка скоринка і зовсім не утворюється.
При приготуванні різних соусів, в тому числі і томатного, кухарі часто додають трохи цукру. Це балансує смак. Цукор допомагає іншим спецій краще розкрити себе, особливо це стосується перцю. Він стає не таким пекучим, але його аромат посилюється.
Оцет в маринад або соус додавати категорично не можна. З-за цього м'ясо буде не тільки довше готуватися, але і стане жорстким, сухим. В охолодженому вигляді його навіть складно буде наколоти на виделку. Велика кількість лимонного соку призводить до такого ж результату. Натомість додавання харчової соди розм'якшує м'ясо. Для цього нею потрібно натерти шматочки і залишити на півгодини, потім промити і готувати згідно з рецептом.
Приготування свинини в соусі з томатів забирає дуже мало часу. Це ситний обід або вечерю, до якого підходить практично будь-який гарнір, свіжі овочі або зелень. До такого м'яса можна подати келих червоного вина – і тоді будь-вечеря перетворюється в романтичний.