05 май 2019 3 818

Як смачно приготувати рис з морквою і цибулею

Рис з овочами готують практично в усьому світі, і кожна країна може похвалитися своїм рецептом. Варіантів багато: рис тушкований в казані, смажена на сковороді, томлений в духовці і мультиварці.

Готуємо гарнір в казані

Успіх приготування цього гарніру залежить від обраного сорту рису, а також від посуду – обов'язково казанок товстостінний і з щільною кришкою. Добре підійде рис з довгими і тонкими зернятками, такий як «Басматі». При гасінні його зерно подовжується, розварюється і не злипається.

Інгредієнти:

  • 0,4 кг довгозернистого рису сорту «Басматі»;
  • 150 г очищеної моркви;
  • 150 г цибулі;
  • 40 мл оливкової олії;
  • 20 г Селянського масла;
  • щіпка чорного перцю;
  • 15 г солі.

Витрачений час становитиме: 45 хв. Порція, в розрахунку на 100 г: 230 ккал.

Як готувати рис з морквою і цибулею:

  1. Рис промити кілька разів змінивши воду;
  2. Почистити цибулю і нашаткувати півкільцями;
  3. Розігріти в казані вершкове масло і 20 мл оливкової олії, обсмажити в ньому злегка нашатковану цибулину;
  4. Нарізати довгою соломкою моркву, покласти до цибулі і готувати разом 2 хв. Додати рис, приправити і перемішати;
  5. Влити в казан 400 мл води, коли вона закипить, зменшити вогонь і закрити посуд кришкою;
  6. Готувати на слабкому вогні 10 хв. Вимкнути плиту, дати рису постояти під кришкою ще хвилин десять.

Як приготувати рис з морквою, цибулею і помідорами

Найчастіше в рис додають моркву і цибулю. Але можна приготувати ще смачніше, додавши помідори. Тільки спочатку їх обшпарити окропом, зняти шкірку і нашаткувати кубиками.

Вам знадобиться:

  • 200 г довгозернистого рису (або 2 пакета);
  • ріпчаста цибуля – 2 головки;
  • рафінована олія – 50 мл;
  • середня морква – 2 шт;
  • щільні помідори – 150 г;
  • свіжа або сушена зелень кропу;
  • сіль – 12 г;
  • мелений чорний перець – 3 р.

Необхідний час: 25 хв. Одна порція 100 г: 250 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. Якщо рис вагової: ретельно промити, потім залити його чистою водою, варити 20 хв. Щоб гарнір вийшов розсипчастим, воду треба брати в наступній пропорції: 1 частина крупи + 1 частина рідини;
  2. Якщо рис у пакетах, то все набагато простіше. Відварити її в підсоленій воді прямо у пакетах;
  3. У тяжкої і глибокої сковорідці розігріти олію і підрум'янити дрібно нашатковану цибулю. Додати крупно натерту моркву, згасити пару хвилин;
  4. Обшпарити окропом помідори, зняти з них шкірку. Очищені томати можна нарізати дрібним кубиком або зробити з них пюре. Після чого додати у сковорідку до овочів, перемішати і тушкувати 5 хвилин;
  5. Змішати заправку з готовим рисом, приправити прянощами, перцем і при необхідності сіллю.

Смажений рис з цибулею і морквою на сковорідці

Смажений рис чомусь готують рідше, ніж тушкований. А дарма, насправді страва вийде дуже оригінальним і смачним. Відварений рис прекрасно поєднується з овочевою пастою – головне, не бійтеся готувати нові страви.

Інгредієнти:

  • 0,2 кг рису (краще довгозернистого);
  • 1 велика цибулина;
  • 1 велика морквина;
  • 1 перчик чилі;
  • 1 щіпка насіння коріандру;
  • 3 пір'їнки зеленого соковитого лука.

На приготування треба: 40 хв. Порція рису на 100 г: 255 ккал.

Як приготувати смачно:

  1. Взяти звичайний круглозерний рис, промити в трьох водах. Покласти його в каструлю і залити чистою водою кімнатної температури у співвідношенні 1:1. Якщо побоюєтеся, що вода википить, можна додати трохи. Влити в каструлю трохи рафінованої олії і поставити на максимальний вогонь;
  2. Коли вода закипить, відразу зменшити вогонь до мінімуму і закрити каструлю кришкою або фольгою. Томити рис 20 хв.;
  3. Цибулю, часник, коріандр, чілі і моркву подрібнити блендером до пастоподібного стану;
  4. Розігріти 35 мл рафінованої олії у важкій сковорідці. Викласти пасту і готувати на середньому вогні 2 хв.;
  5. У сковороду налити залишки масла, викласти зварений і вже остиглий рис;
  6. Смажити рис, поки він не розігріється, потім додати нашинковане перо зеленого цибулі, смажити ще хвилинку.

Тушкований рис з морквою і цибулею в мультиварці

Якщо ви дбаєте про здоров'я і слідкуйте за фігурою, то вам відмінно підійде тушкований рис, приготовлений у мультиварці. Головне – взяти тільки соковиті овочі і трохи обсмажити їх на олії, так буде набагато смачніше.

Вам знадобиться:

  • 0,3 кг довгозернистого рису;
  • 140 г ріпчастої цибулі;
  • 140 г свіжої моркви;
  • 50 мл рафінованої олії;
  • 450 мл води;
  • за смаком спеції.

На приготування потрібно: 50 хв Калорійність 1 порції 100 г: 249 ккал.

Приготування:

  1. Очистити овочі. Моркву натерти, а цибулю подрібнити кубиком;
  2. Покласти в чашу мультиварки підготовлені овочі, влити олію, перемішати лопаткою. Обсмажити протягом 15 хв., встановивши програму «Смаження» або «Випічка»;
  3. Рис ретельно промити, чотири рази міняючи воду. Після чого додати до моркви і цибулі, влити воду, посолити, приправити перцем. Готувати півгодини, вибравши програму «Крупи».
Печеня з свинини в мультиварці готується просто і швидко, просто дотримуйтесь підказок.

Читайте, як зробити домашній сир з молока і кефіру в нашій статті.

Яловича печінка смажена з цибулею може бути як доповненням до гарніру або окремим блюдом, так і начинки для пирога. Рецепт приготування ніжного м'яса читайте тут.

Рис з морквою, цибулею, м'ясом і часником в духовці

Це відмінний варіант вечері для великої і дружної сім'ї. Тільки не забудьте при готуванні приправити м'ясо зеленню, часником і спеціями – вийде смакота. І обов'язково додайте в готову страву ароматне масло.

Необхідні продукти:

  • 0,5 кг пропареного рису;
  • 0,5 кг м'якоті;
  • 250 р свіжої моркви;
  • 3 головки звичайного лука;
  • 120 мл рафінованої оливкової олії;
  • 5 часточок молодого часнику;
  • 3 г чорного перцю;
  • 10 г кухонної солі;
  • жменька рубаного кропу.

На приготування потрібно: 1 год. Порція 100 г містить: 380 ккал.

Приготування:

  1. Часникові зубчики розім'яти і залити 60 мл підігрітого оливкової олії;
  2. Крупно натерти моркву, цибулю і м'ясо нарізати невеликими кубиками. Овочі потрібно змішати і трохи обсмажити на олії;
  3. М'ясо скласти в миску. Приправити його за смаком: сіллю, зеленню, подрібненим часником, свіжомеленим перцем;
  4. Розділити м'ясо, приблизно на дві рівні кучки. Овочів має бути три частини;
  5. На дно змащеної форми викласти овочевий шар, на нього шар м'яса, зверху розкласти рис, потім знову овочі, м'ясо, рис, завершальний шар – овочевий;
  6. Зверху акуратно все залити киплячою водою, так щоб рідина була на 1 см вище овочевого шару;
  7. Обернути форму фольгою і відправити в гарячу духову шафу на 35 хв.;
  8. У готовий рис додати ароматна оливкова олія, настояне на часнику;
  9. Вимкнути духовку і дати страві постояти хвилин п'ять.

Корисні поради

Гарнір не повинен бути схожий на рисову кашу. Хороший гарнір – розсипчастий, а щоб він таким вийшов, потрібно правильно вибрати сорт рису:

  1. Для гарніру краще брати довгозерний рис сорту «Басматі». Його зерна добре зберігаються при варінні і зовсім не злипаються;
  2. Для готування в мультиварці підійде довгозерний рис сорту «Жасмин». Він зберігає свою форму, але злипається. Його краще готувати під кришкою;
  3. Підійде для гарніру і пропарений рис, він має досить яскравий смак, але готується трохи довше, ніж звичайний. Знадобиться півгодини;
  4. Ще один важливий момент – кількість води, в якій вариться крупа. По-перше, треба заливати крупу не окропом, а водою кімнатної температури. По-друге, дотримуватися пропорції 1:1. По-третє, кришка на посуді, в якій готується рис, повинна бути дуже щільною. Якщо вона погано прилягає, скористайтеся звичайною фольгою. До речі, у воду іноді додають трохи рафінованої олії, трохи часнику і імбиру;
  5. Ще одна кулінарна тонкість – обов'язково обсмажувати овочі на олії, перед тим як поєднати їх з рисом. Але класти нашатковані овочі потрібно в зігріта рослинне масло, а не в розпечене, як це зазвичай відбувається. Так овочі краще збережуть свій смак;
  6. Готовий рис приправляють ароматним маслом, наприклад, часниковим – воно надає всьому блюду приємний аромат.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: