Як смачно приготувати рис з морквою і цибулею
Рис з овочами готують практично в усьому світі, і кожна країна може похвалитися своїм рецептом. Варіантів багато: рис тушкований в казані, смажена на сковороді, томлений в духовці і мультиварці.
Готуємо гарнір в казані
Успіх приготування цього гарніру залежить від обраного сорту рису, а також від посуду – обов'язково казанок товстостінний і з щільною кришкою. Добре підійде рис з довгими і тонкими зернятками, такий як «Басматі». При гасінні його зерно подовжується, розварюється і не злипається.
Інгредієнти:
- 0,4 кг довгозернистого рису сорту «Басматі»;
- 150 г очищеної моркви;
- 150 г цибулі;
- 40 мл оливкової олії;
- 20 г Селянського масла;
- щіпка чорного перцю;
- 15 г солі.
Витрачений час становитиме: 45 хв. Порція, в розрахунку на 100 г: 230 ккал.
Як готувати рис з морквою і цибулею:
- Рис промити кілька разів змінивши воду;
- Почистити цибулю і нашаткувати півкільцями;
- Розігріти в казані вершкове масло і 20 мл оливкової олії, обсмажити в ньому злегка нашатковану цибулину;
- Нарізати довгою соломкою моркву, покласти до цибулі і готувати разом 2 хв. Додати рис, приправити і перемішати;
- Влити в казан 400 мл води, коли вона закипить, зменшити вогонь і закрити посуд кришкою;
- Готувати на слабкому вогні 10 хв. Вимкнути плиту, дати рису постояти під кришкою ще хвилин десять.
Як приготувати рис з морквою, цибулею і помідорами
Найчастіше в рис додають моркву і цибулю. Але можна приготувати ще смачніше, додавши помідори. Тільки спочатку їх обшпарити окропом, зняти шкірку і нашаткувати кубиками.
Вам знадобиться:
- 200 г довгозернистого рису (або 2 пакета);
- ріпчаста цибуля – 2 головки;
- рафінована олія – 50 мл;
- середня морква – 2 шт;
- щільні помідори – 150 г;
- свіжа або сушена зелень кропу;
- сіль – 12 г;
- мелений чорний перець – 3 р.
Необхідний час: 25 хв. Одна порція 100 г: 250 ккал.
Покроковий рецепт:
- Якщо рис вагової: ретельно промити, потім залити його чистою водою, варити 20 хв. Щоб гарнір вийшов розсипчастим, воду треба брати в наступній пропорції: 1 частина крупи + 1 частина рідини;
- Якщо рис у пакетах, то все набагато простіше. Відварити її в підсоленій воді прямо у пакетах;
- У тяжкої і глибокої сковорідці розігріти олію і підрум'янити дрібно нашатковану цибулю. Додати крупно натерту моркву, згасити пару хвилин;
- Обшпарити окропом помідори, зняти з них шкірку. Очищені томати можна нарізати дрібним кубиком або зробити з них пюре. Після чого додати у сковорідку до овочів, перемішати і тушкувати 5 хвилин;
- Змішати заправку з готовим рисом, приправити прянощами, перцем і при необхідності сіллю.
Смажений рис з цибулею і морквою на сковорідці
Смажений рис чомусь готують рідше, ніж тушкований. А дарма, насправді страва вийде дуже оригінальним і смачним. Відварений рис прекрасно поєднується з овочевою пастою – головне, не бійтеся готувати нові страви.
Інгредієнти:
- 0,2 кг рису (краще довгозернистого);
- 1 велика цибулина;
- 1 велика морквина;
- 1 перчик чилі;
- 1 щіпка насіння коріандру;
- 3 пір'їнки зеленого соковитого лука.
На приготування треба: 40 хв. Порція рису на 100 г: 255 ккал.
Як приготувати смачно:
- Взяти звичайний круглозерний рис, промити в трьох водах. Покласти його в каструлю і залити чистою водою кімнатної температури у співвідношенні 1:1. Якщо побоюєтеся, що вода википить, можна додати трохи. Влити в каструлю трохи рафінованої олії і поставити на максимальний вогонь;
- Коли вода закипить, відразу зменшити вогонь до мінімуму і закрити каструлю кришкою або фольгою. Томити рис 20 хв.;
- Цибулю, часник, коріандр, чілі і моркву подрібнити блендером до пастоподібного стану;
- Розігріти 35 мл рафінованої олії у важкій сковорідці. Викласти пасту і готувати на середньому вогні 2 хв.;
- У сковороду налити залишки масла, викласти зварений і вже остиглий рис;
- Смажити рис, поки він не розігріється, потім додати нашинковане перо зеленого цибулі, смажити ще хвилинку.
Тушкований рис з морквою і цибулею в мультиварці
Якщо ви дбаєте про здоров'я і слідкуйте за фігурою, то вам відмінно підійде тушкований рис, приготовлений у мультиварці. Головне – взяти тільки соковиті овочі і трохи обсмажити їх на олії, так буде набагато смачніше.
Вам знадобиться:
- 0,3 кг довгозернистого рису;
- 140 г ріпчастої цибулі;
- 140 г свіжої моркви;
- 50 мл рафінованої олії;
- 450 мл води;
- за смаком спеції.
На приготування потрібно: 50 хв Калорійність 1 порції 100 г: 249 ккал.
Приготування:
- Очистити овочі. Моркву натерти, а цибулю подрібнити кубиком;
- Покласти в чашу мультиварки підготовлені овочі, влити олію, перемішати лопаткою. Обсмажити протягом 15 хв., встановивши програму «Смаження» або «Випічка»;
- Рис ретельно промити, чотири рази міняючи воду. Після чого додати до моркви і цибулі, влити воду, посолити, приправити перцем. Готувати півгодини, вибравши програму «Крупи».
Читайте, як зробити домашній сир з молока і кефіру в нашій статті.
Яловича печінка смажена з цибулею може бути як доповненням до гарніру або окремим блюдом, так і начинки для пирога. Рецепт приготування ніжного м'яса читайте тут.
Рис з морквою, цибулею, м'ясом і часником в духовці
Це відмінний варіант вечері для великої і дружної сім'ї. Тільки не забудьте при готуванні приправити м'ясо зеленню, часником і спеціями – вийде смакота. І обов'язково додайте в готову страву ароматне масло.
Необхідні продукти:
- 0,5 кг пропареного рису;
- 0,5 кг м'якоті;
- 250 р свіжої моркви;
- 3 головки звичайного лука;
- 120 мл рафінованої оливкової олії;
- 5 часточок молодого часнику;
- 3 г чорного перцю;
- 10 г кухонної солі;
- жменька рубаного кропу.
На приготування потрібно: 1 год. Порція 100 г містить: 380 ккал.
Приготування:
- Часникові зубчики розім'яти і залити 60 мл підігрітого оливкової олії;
- Крупно натерти моркву, цибулю і м'ясо нарізати невеликими кубиками. Овочі потрібно змішати і трохи обсмажити на олії;
- М'ясо скласти в миску. Приправити його за смаком: сіллю, зеленню, подрібненим часником, свіжомеленим перцем;
- Розділити м'ясо, приблизно на дві рівні кучки. Овочів має бути три частини;
- На дно змащеної форми викласти овочевий шар, на нього шар м'яса, зверху розкласти рис, потім знову овочі, м'ясо, рис, завершальний шар – овочевий;
- Зверху акуратно все залити киплячою водою, так щоб рідина була на 1 см вище овочевого шару;
- Обернути форму фольгою і відправити в гарячу духову шафу на 35 хв.;
- У готовий рис додати ароматна оливкова олія, настояне на часнику;
- Вимкнути духовку і дати страві постояти хвилин п'ять.
Корисні поради
Гарнір не повинен бути схожий на рисову кашу. Хороший гарнір – розсипчастий, а щоб він таким вийшов, потрібно правильно вибрати сорт рису:
- Для гарніру краще брати довгозерний рис сорту «Басматі». Його зерна добре зберігаються при варінні і зовсім не злипаються;
- Для готування в мультиварці підійде довгозерний рис сорту «Жасмин». Він зберігає свою форму, але злипається. Його краще готувати під кришкою;
- Підійде для гарніру і пропарений рис, він має досить яскравий смак, але готується трохи довше, ніж звичайний. Знадобиться півгодини;
- Ще один важливий момент – кількість води, в якій вариться крупа. По-перше, треба заливати крупу не окропом, а водою кімнатної температури. По-друге, дотримуватися пропорції 1:1. По-третє, кришка на посуді, в якій готується рис, повинна бути дуже щільною. Якщо вона погано прилягає, скористайтеся звичайною фольгою. До речі, у воду іноді додають трохи рафінованої олії, трохи часнику і імбиру;
- Ще одна кулінарна тонкість – обов'язково обсмажувати овочі на олії, перед тим як поєднати їх з рисом. Але класти нашатковані овочі потрібно в зігріта рослинне масло, а не в розпечене, як це зазвичай відбувається. Так овочі краще збережуть свій смак;
- Готовий рис приправляють ароматним маслом, наприклад, часниковим – воно надає всьому блюду приємний аромат.
Приємного апетиту!