22 май 2019 2 333

Як приготувати плов з свинини в казані

Плов – одне з найбільш популярних і поширених східних страв. Існує безліч версій щодо країни походження цієї страви. Версій багато: Індія, Туреччина, Узбекистан, Туркменістан і багато інші країни. Однак, багато сходяться в думці про те, що плов все-таки виходець з країн Середньої Азії.

Прийнято вважати, що до складу класичного рецепту входять: рис, м'ясо (бажано баранина, так як мусульманські народи не вживають свинину) і моркву, а сам він готується в казані (глибоке жароміцне блюдо з товстими стінками) на відкритому вогні.

З часом уподобання змінювалися, рецепт отримував все більше географічне поширення і на даний момент існує маса варіацій: наприклад, рис замінюють горохом, а м'ясо овочевий сумішшю.

Отже, у статті наведено два рецепти плову: перший – для приготування на багатті, другий – для приготування в домашніх умовах.

Рецепт узбецького плову зі свининою в казані на вогнищі
Інгредієнти Кількість
шийка свиняча - 1,8 кг
рис довгозерний - 1,5 кг
цибуля ріпчаста - 2 цибулини
пекучий перець - один стручок
морква - 3 середніх шт.
рафінована соняшникова олія - 450 мл
вода - 2 л
часник - 3 головки
ягоди барбарису - 40 г
сіль - за смаком
зіра - 2 ч. л.
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 356 Ккал

Розглянемо покроковий рецепт приготування плову в казані на багатті. Перед готуванням рис слід промити у великій кількості води, поки при черговому зливі вона не стане прозорою, потім замочити її у воді з невеликою кількістю солі на 40-45 хвилин.

Свинину промити, просушити і порізати шматочками середнього розміру. Лук очистити і порізати півкільцями (вони не повинні бути дуже тонкими), очищену моркву нарізати тонкою соломкою або брусочками.

Багато в приготуванні плову залежить від правильно підготовленого казана і багаття. На кожному етапі сила полум'я повинна відрізнятися, тому слід заздалегідь підготувати невеликий запас дров.

Казан поставити на вогнище (полум'я повинно бути сильним), і влити в нього масло, щоб воно прокалилось. Додати свинину і обсмажити її до появи золотистої скоринки. Додати зірвак — це основа плову, що складається з моркви і цибулі.

Спочатку в казан покласти цибулю і, помішуючи, готувати, поки він не стане прозорим, викласти моркву і обсмажити м'ясо з зирваком до м'якості. Посолити, покласти барбарис, зіру, тонко порізаний кільцями стручок перцю, залити гарячою водою і акуратно перемішати.

Після закипання вмісту казана потрібно збити полум'я багаття так, щоб залишалися жаркі вуглини. Закрити кришкою і дати вмісту «дійти».

Знову поправити вогонь у вогнищі: підкинути дрова так, щоб полум'я було сильним. На цьому етапі злити з рису воду, викласти його в казан і акуратно розрівняти поверх м'яса і овочів.

Після того, як рис засипаний, потрібно відстежити момент, коли крупинки почнуть показуватися на поверхні. Це означає, що більша частина вологи вбралася і пора вводити цілі очищені і промиті головки часнику, трохи втиснувши їх в рис.

Плов майже готовий, залишилося знову залишити тільки вугілля, закрити казан кришкою і дочекатися повного вбирання рисом вологи.

Ось і все: одне з найпопулярніших страв у народів Азії готово. Слід пам'ятати, що при приготуванні страви на вогнищі кількість порцій розраховане на велику компанію.

Читайте як зварити юшку з скумбрії — спробуйте приготувати це блюдо, воно виходить ароматним і незвичайним.

Смачні рулетики з курячого філе з дивовижними начинками — ці рецепти удисят ваших гостей і порадують гурманів. Спробуйте!

Як приготувати рідке тісто для пирога на майонезі читайте в нашій статті.

Як зварити плов в казані на плиті

Інгредієнти:

  • шийка свиняча — 600 г;
  • морква — 2 шт;
  • довгозерний рис — 450 г;
  • цибуля ріпчаста — 2 середніх шт;
  • часник — 2 головки;
  • зіра — 1 ч. ложка;
  • сіль і перець за смаком;
  • олія (оливкова) — 6 ст. ложок;
  • сіль і перець за смаком;
  • куркума — 1 ч. ложка.

Час приготування: 1 год 30 хвилин. Харчова цінність (калорійність) в розрахунку на 100 грам продукту) — 157 кКал.

Як приготувати плов з свинини в казані вдома на плиті? Для початку потрібно поставити казан на плиту, влити масло і добре розігріти його. Попередньо підготувати зірвак: цибулю дрібно нашаткувати, моркву потерти на тертці або нарізати соломкою.

Після того, як масло в казані прогрілося, викласти туди цибулю і злегка обсмажити. Далі викласти до цибулі моркву і трохи помішуючи, дати овочам потомитися в жирі приблизно 3-4 хвилини.

Свинину добре промити, очистити від зайвої плівки і нарізати шматочками невеликого розміру. М'ясо додати до зирваку і обсмажують до утворення золотистої скоринки, періодично перемішуючи заготовку для плову.

Додати всі приправи, поперчити і посолити. На цьому етапі влити таку кількість гарячої води, щоб вона покрила свинину з овочами і зверху покласти промитий і очищений часник. Казан закрити кришкою, вогонь зменшити на мінімум і залишити тушкуватися 40 хвилин.

Після того як м'ясо стало м'яким, додати попередньо промитий у великій кількості води рис. Не перемішуючи продукти, додати ще окропу так, щоб вода не пошкодила рис і рівень води був вище його на 1 див.

Встановити максимальну потужність вогню і довести вміст до кипіння, закрити кришкою на 10 хвилин. Через зазначений час знову зменшити полум'я пальника на мінімальне значення, і залишити плов на 15 хвилин «доходити».

Готову страву, після того як зняти його з вогню, має постояти під кришкою 10 хвилин. Тепер м'ясо з рисом перемішати, розкласти по тарілках і прикрасити зеленню.

Кулінарні поради

  1. Для приготування плову потрібно взяти свіжий і не дуже жирний шматок свинини. Добре підійде вирізка або шийна частина. Якщо свиняче м'ясо перед приготуванням було попередньо піддане заморожуванню, то розморожувати коштувати тільки при кімнатній температурі, щоб воно не втратило смакових якостей. При підготовці м'яса до закладки в казан обсушіть шматочки паперовим рушником — зайва волога може перетворити плов в рисову кашу;
  2. Візьміть сорт рису, який добре може увібрати в себе воду, масло і спеції. Крім цього, важлива форма крупи, так як в процесі приготування вона не повинна злипатися і занадто сильно розварюватися. Такі сорти рису, плову як індика, басматі, девзира і ошпар є оптимальними;
  3. М'ясо і рис перемішуйте тільки після того, як страва готова;
  4. Рівень води повинен бути вище рівня рису на 1 сантиметр. Якщо перелити води, то замість плову знову є ймовірність отримати рисову кашу;
  5. Сіль додавайте в казан і м'ясо з невеликим надлишком, так як в процесі приготування додають несолоний рис (в результаті він і вирівняє смак).

Для того щоб поласувати справжнім східним стравою, зовсім необов'язково куди-небудь їхати. Зараз існує величезна кількість можливостей для самостійного приготування плову з свинини в казані як у домашніх умовах, так і на відкритому повітрі.

При правильному підборі продуктів і технології приготування пригостити близьких цією стравою буде дуже просто. Приємного апетиту!

Що ще почитати: