Кілька рецептів тайських страв з тонкою рисовою локшиною
Пад Тай – це назва кількох видів традиційних для тайської кухні страв, які об'єднує спосіб приготування локшини: її обсмажують в глибокій сковороді зі спеціальним соусом. Добавки до локшині можуть змінюватися, зустрічається дуже багато варіантів цього рецепта.
Знайти всі необхідні інгредієнти для приготування цієї страви азіатської можна у великих супермаркетах, на деяких ринках або в спеціалізованих магазинах з продуктами для східної кухні.
Традиційно для приготування Пад Тай і багатьох інших страв азіатської кухні використовують глибоку конусоподібну сковороду – вок. За браком такого посуду можна взяти будь-яку сковорідку з високими стінками.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
рисової локшини - | 50 г |
яєць - | 1 шт. |
сиру тофу - | 40 г |
пророщеної сої - | 30 г |
моркви - | 30 г |
перемеленого арахісу - | 2 ст. л. |
часнику - | 2 зубчики |
зеленої цибулі - | 2 гілки |
устричного соусу - | 1,5 ст. л. |
цукру - | 1 ст. л. |
соєвого соусу - | 1 ст. л. |
прохолодної води - | ¾ Ст. |
тамаріндового соусу - | 2 ст. л. |
сушеного чилі - | 0,5 ч. л. |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 146 Ккал |
У цьому рецепті використані найбільш традиційні інгредієнти.
Часник звільняють від лушпиння і дрібно ріжуть. Невеликими квадратиками нарізається тофу. Лук ріжеться на середньої довжини смужки. Моркву натирають на великій стороні терки. Якщо знайти проростки сої не вдалося, можна настругати трохи звичайної капусти.
Соус варто приготувати заздалегідь, так як в процесі готування буде складно ретельно простежити за дотриманням кількості інгредієнтів. Всі складові соусу змішують у скляному посуді (можна використовувати дерев'яну, але вона вбирає аромат і присмак продуктів). Замість чилі можна взяти червоний перець.
Локшину перед приготуванням краще замочити в прохолодній воді на 10-15 хвилин. Сковороду, в якій буде готуватися локшина, ставлять на гарячу плиту (висока температура), наливають масло. У гаряче масло опускають тофу (краще почати з одного шматочка, щоб переконатися, що масло шипіт). Після появи на сирі коричнюватої скоринки, його відкладають (на воці можна просто відсунути на менш нагріту область стінки). У сковороду розбивають яйце, починають помішувати лопаткою і, коли утворюються густі шматочки, перемішують його з тофу. Через хвилину відкладають яйця і сир зі сковороди до овочів.
У вок виливають соус і закидають локшину. Локшина смажиться в соусі до готовності, при цьому не зупиняється процес помішування. Потім до неї додають сир і овочі, всі інгредієнти перемішують і через півхвилини знімають блюдо з плити і перекладають на тарілку. Зверху Пад Тай посипають перемеленим арахісом.
Локшина по-тайськи з куркою
Ситне друге блюдо по-тайськи виходить з рисової локшини з куркою.
Продукти:
- 200 г філе курки;
- 250 г рисової локшини;
- 3 зубчики часнику;
- 1 цибулина (рекомендується використовувати солодкі сорти);
- 0,5 ч. л. червоного перцю;
- по 1 шт. яйця і лайма;
- 1 ст. л. арах. стружки;
- 50 г пророщеної сої;
- раст. масло – для обсмажування;
- 2 гілки зел. лука.
Складові соусу:
- 3 ст. л. устричного або рибного соусу;
- 3 ст. л. тамариндовой пасти (суха заготівля);
- 50 г пальмового цукру (при необхідності заміни краще взяти тростинний, але в крайньому випадку підійде і звичайний).
На готування може піти до 1 ч.
Калорійність на 100 г: 180 ккал.
- Рибний соус змішується з тамариндовой пастою і ставиться на невеликий вогонь. Засипається цукор. Соус помішують, поки остаточно не розчиниться цукор. Потім його зливають в окремий посуд;
- Арахіс злегка обсмажують без додавання олії і відкладають;
- У сковороду наливають масло, включають середній температурний режим. Обсмажують дрібні шматочки цибулі та часнику;
- Локшину замочують у прохолодній воді 15 хвилин;
- У вок кладуть курку і смажать, поки вона не буде готова (філе для смаження потрібно нарізати на тонкі смужки або маленькі шматочки);
- Температуру збільшують;
- Локшину (обтрусивши від води) кладуть на сковороду, продукти перемішують і виливають соус;
- Готують, постійно перемішуючи інгредієнти і періодично пробуючи шматочки локшини. Вона у результаті повинна вийде м'якою, але не розвареною;
- Відсунувши локшину на край вока, на дні конуса підсмажують яйце, помішуючи. Якщо використовується не вок, то яйце можна підсмажити в окремій сковорідці;
- Коли локшина підсмажиться і буде пружною, але не сирий, у сковороду всипають паростки сої, порізану зелену цибулю. Всі інгредієнти перемішують і відставляють з плити;
- При подачі в тарілку страву посипають арахісом і кладуть на край тарілки шматочок лайма, соком якого можна збризкувати локшину в процесі вживання.
Смажена рисова локшина по-тайськи з морепродуктами
Ще один варіант Пад Тай – з морепродуктів. Страва багата йодом та іншими корисними речовинами.
Продукти:
- 50 г рисової локшини;
- по 30 г мідій, кальмарів (підійдуть консерви) і пророщеної сої;
- 1 гілка зеленої цибулі;
- 6 креветок (досить великих);
- 1 ст. л. раст. масла – в вок для смаження;
- 1 яйце.
Соус складається з:
- 1 ч. л. соєвого соусу;
- 1,5 ст. л. заготовки для тамаріндового соусу (в сипучому або пастоподібному вигляді);
- ½ Ч. л. цукру.
Час: 1 ч.
Калорійність в 100 г при описаному складі: 214 ккал.
Локшину замочують, як і в попередніх випадках. Креветки очищають, відокремлюючи м'ясо від панцера. Соєвий соус змішують з пастою і цукром. На сковороді розігрівають масло і смажать креветки, поки не зміниться їх забарвлення (в процесі вони порозовеют). Потім відсувають їх в сторону і смажать, помішуючи шматочки, яйце. Коли він загусне, повертають на місце креветки, засипають мідії і кальмари, перемішують. Відкидають на друшляк локшину, струшують воду і відправляють в вок. Заважаючи, смажать дві хвилини, потім виливають соус. Готують ще хвилину, висипають сою і порізану цибулю. Через 2 хвилини (в процесі готування не перестають заважати страва) сковороду відставляють і викладають локшину з добавками на тарілку.
Рецепт тайської локшина з овочами
Менш калорійний варіант страви – локшина з різними видами овочів. Хоча зробити його зовсім дієтичним при такому способі готування не вийде, але цей рецепт все одно виходить більш легким.
Продукти:
- 1 уп. рисової локшини;
- по 1 шт. каштана, моркви, зеленого цибулі, перцю (для яскравості кращий червоний);
- 2 зубчики часнику;
- по 5 шт. печериць або інших грибів і стручків гороху;
- 1,5 ст. л. рис. оцту (припустимо і яблучний);
- 4 ст. л. арах. пасти;
- по 1 ст. л. соєвого соусу і кунжутного масла;
- ¼ Ст. арах. масла;
- 4 ч. л. одного з рідких сортів меду;
- ½ Ст. перемеленого арахісу;
- 1 ч. л. соусу чілі
Час, який доведеться витратити на приготування: 40 хв.
Калорійність 100 г: 124 ккал.
Моркву, цибулю і перець нарізають невеликими шматочками. Горох миють і залишають в стручках (використовують молодий горох, інакше краще відмовитися від цього інгредієнта). Нарізують сирі гриби. Часник і арахіс подрібнюють. Всі підготовлені соуси, мед, оцет, кунжутна і арахісове олії змішують в окремому посуді.
Вмішують туди ж арахісову пасту. В окропі протягом 8 хвилин варять локшину (якщо вона досить товста, для тонкої потрібно в два рази менше часу). Овочі і порізаний на шматочки каштан 7 хвилин смажать в гарячому маслі на сковороді. Засипають часник і готувати 1 хвилину. Виливають на сковороду соус, продукти перемішують.
Додають локшину, знову все змішують і викладають на тарілку. Готову страву посипають арахісом.
Як готувати дієтичну запіканку з сиру без борошна та яєць читайте в нашій статті.
Читайте як смачно приготувати тушковану свинину з овочами в мультиварці або на сковороді.
Візьміть на замітку рецепти котлет з буряка — це просте, цікаве блюдо, яке можна готувати у піст.
Швидкий рецепт Пад Тай з креветками
Цей рецепт тайського страви з тонкою рисовою локшиною підходить для швидкого сніданку або перекусити в обідню перерву.
Продукти:
- 200 г рисової локшини;
- 150 г креветок;
- 2 яйця;
- раст. масло;
- 1 упаковка готового соусу Пад Тай.
Час: 15-20 хв.
Калорійність 100 г: 163 ккал.
У каструлі кип'ятять воду для креветок. Опускають їх туди і чекають, поки вони стануть червонувато-рожевого кольору. Це має відбутися за 5-7 хвилин. Відкладають креветки на тарілку. 3 хвилини в окропі варити тонку рисову локшину.
Яйця обсмажують на сковороді в маслі, помішуючи, щоб вийшла яєчна кашка. Креветки очищають і кладуть цілком до яєць. Помішуючи, смажать 1 хвилину. Виливають соус, викладають локшину, перемішують. Готову страву перекладають на тарілку.
Рисова локшина з огірком і крабом
Таку локшину вживають як теплою, так і холодною в якості салату.
Продукти:
- 5 шт. краб. паличок;
- 200 г рисової локшини;
- 2 яйця;
- 1 огірок (не дуже великий);
- 1 ст. л. кунжуту (попередньо трохи підсмажити);
- 3 ст. л. рис. оцту (допускається заміна яблучним);
- по 2 ст. л. соєвого соусу, соку лимона, рідкого меду, майонезу;
- 1 ст. л. кунжутної олії.
Робота над стравою займає: 30 хв.
Калорійність 100 г: 187 ккал.
3 хвилини в окропі локшина вариться. Потім відкладають її на друшляк і промити під холодною водою. Зі збитих яєць роблять омлет, який потім кришиться на шматочки. Огірок ріжеться на дрібні смуги. На шматочки нарізають поперек палички.
Для соусу в скляній ємності з'єднують майонез з медом, маслом і лимонним соком (віджати перед готуванням, прибрати кісточки), оцтом і соєвим соусом. Локшину і інші інгредієнти перемішують і заливають соусом.
Варіант соусу для заправки тайських страв
Продукти:
- по 50 г порубаного тамаринду (рослина, виду бобових) і кетчупу;
- 30 г густого соєвого соусу і 90 г рідкого;
- 17 г устричного соусу;
- 125 г пальмового цукру;
- 625 мл води.
Час: 30-40 хв.
Калорійність в 100 г: 375 ккал.
Всі інгредієнти змішують в каструлі, ставлять її на плиту, включену на середню температуру. За 35-40 хвилин соус загусне. Його можна залишити про запас і зберігати в холодильнику, заправляючи страви з локшини або рису.
Корисні поради
Особливістю багатьох азіатських страв вуличної кухні є приготування окремими порціями. У даному випадку варто взяти цей принцип на озброєння, так як якщо готувати відразу велику кількість продуктів, то замість ефекту «швидкої обжарювання» вийде гасіння і страва може розваритися.
Деякі специфічні інгредієнти можна замінити більш доступними аналогами. Страва вийде менш традиційним, але особливий азіатський колорит все одно збережеться. Так, замість пророщеної сої, часто беруть білокачанну капусту. Замість соусу Пад Тай – суміш соєвого соусу з рисовим оцтом і звичайним цукром. У магазинах також можна знайти суміші для приготування готового соусу.
Тайська локшина допоможе організувати незвичайний вечерю вдома або здивувати гостей вишуканим блюдом. Сам процес її приготування виглядає досить захоплююче, як невелике кулінарне шоу, яке під силу повторити будь-якому починаючому кулінару.