25 март 2019 3 583

Як приготувати китайську Вок локшину з куркою

Азіатські страви давно стали популярними у всьому світі. Вже нікого не здивувати приготованими будинку ролами і суші. Локшину іноді незаслужено обділяють увагою, припускаючи, що для неї використовуються досить специфічні продукти і спеції. Але це не зовсім так, і є рецепти, в яких використовуються продукти, легко доступні мешканцеві будь-якого досить великого населеного пункту.

Назва локшини – Вок – усталилася в європейській і російській традиції завдяки ресторанах і магазинах, що спеціалізуються на китайській кухні. Але спочатку так називається глибока сковорода, в якій в Китаї готують практично всі страви.

Подають локшину також в глибоких чашках невеликого діаметру. Звичайно, традиційні прилади для китайської локшини – дерев'яні палички. Але вдома цілком можна обмежитися звичайними виделками, якщо тільки не планується тематичний вечір в китайському стилі.

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
курячої грудки - 240 г
нарізаних або цілих печериць (консервованих) - 300 г
цибулі, томатів, перцю (солодкого) - по 1 шт.
петрушки (можна сушеної) - 5 г
зеленої цибулі - 5-6 пір'я
гречаної локшини - 200 г
соєвого соусу - 1-3 ст. л.
рослинної олії - 1 ст. л.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 114 Ккал

У цьому рецепті використовується м'ясо курки, тому страва виходить не важким і підійде для вечері.

Виконуємо все в точності за рецептом готування Вок локшина з куркою:

  • ставимо на плиту (потрібно встановити середню температуру) сковороду з олією, також включаємо ще одну секцію на таку ж температуру і на неї поміщаємо каструлю з водою;
  • грудку моєму, витираємо серветкою, щоб висушити, нарізаємо шматочками (досить дрібними);
  • нарізаємо кубиками перець, томат, досить дрібно ріжемо цибулю і печериці, якщо вони цілі;
  • у киплячу в каструлі воду опускають локшину і варять 7-10 хвилин (можна скористатися інструкцією на упаковці);
  • у розігріте масло опускаємо овочі, гриби і м'ясо;
  • після того, як шматочки курки покриються злегка золотавою скоринкою, смажити їх на сковороді потрібно ще 5-7 хвилин;
  • солимо або (що більш відповідає китайській традиції) поливаємо соєвим соусом м'ясо з овочами на сковороді;
  • зливаємо воду з локшини, висипаємо її на друшляк, а потім у сковорідку;
  • перемішуємо, насипаємо петрушку, готуємо ще 3-4 хвилини;
  • готову страву посипаємо в тарілці дрібно нарізаним зеленим цибулею.

Якщо ви любите гостреньку гірчицю, вам напевно стане в нагоді рецепт смачної гірчиці з порошку в домашніх умовах.

Простий і смачний рецепт салату з кальмарами в нашій статті.

Читайте як приготувати ніжну свинячу печінку зі сметаною в мультиварці.

Локшина Вок з куркою і овочами

Чим більше овочів буде використано в рецепті, тим корисніше і поживнішою вийде блюдо.

Продукти:

  • 100 г локшини рисової або гречаної;
  • 4 зубчики часнику;
  • 250 г курячих грудок;
  • 3 ст. л. соєвого соусу;
  • по 0,5 шт. моркви (невеликий) і цибулини;
  • 1 ст. л. імбиру (кореня, не порошку);
  • 1 ст. л. вичавленого з соку лайма;
  • 70 г стручків квасолі;
  • 20 г зел. лука;
  • 1 ч. л. крохмалю;
  • 0,5 ст. л. раст. олії (по можливості кунжутного, якщо його вдасться дістати);
  • по 10 г кінзи і коріандру.

Готування займає: 30 хв.

Калорійність на 100 г: 90 ккал.

На плиту ставиться вода, в якій буде кипіти локшина. Потім дрібно рубають часник і імбир. Овочі ріжуть соломкою.

М'ясо краще порізати на довгі шматочки. Заливаємо курку в глибокій посуді соусом, кладемо туди ж часник, імбир, сік лайма. Нарізаємо довгими тонкими смужками зелений лук.

Ставимо на плиту (при середній температурі) глибоку сковороду з олією. Якщо вода вже закипіла, засипаємо локшину.

В нагріту сковорідку викладаємо курку, трохи обсмажуємо, потім кладемо моркву, перемішуємо. Тепер засипаємо квасоля, знову перемішуємо і додаємо цибулю. Якщо в сковороді занадто багато рідини, насипаємо крохмаль. Перемішуючи, готуємо 5 хвилин.

Коли буде готова локшина, її перекладають на друшляк, а потім відправляють на сковороду. Всі продукти перемішуються, смажаться ще 2 хвилини.

Якщо страва здасться недостатньо пікантним, можна вилити в нього ще трохи суміші соусу, імбиру, соку лайма, що залишилися після перекладання курки на сковороду.

Китайська локшина з куркою в соусі теріякі

Теріякі – дуже популярний китайський соус. Його легко можна знайти практично в будь-якому магазині. Розглянемо рецепт Вок локшина з куркою і теріякі.

Продукти:

  • 1 куряча грудка;
  • 150г локшина удон, гречаної або яєчної;
  • по 1 шт. моркви, кабачка, перцю;
  • 3 зубчики часнику;
  • 10 ст. л. теріякі;
  • 2 ст. л. раст. масла (кожного);
  • 1-2 ст. л. кунжуту.

На приготування доведеться витратити: 40 хв.

Калорійність на 100 г: 129 ккал.

Часник потрібно розчавити, залити в глибокій тарілці 3 ст. л. соусу. Туди ж покласти шматочки грудки, щоб вони трохи замариновались. Поставити воду для локшини на вогонь. Кабачок, моркву і перець ріжуться брусками.

У окріп потрібно кинути локшину і зварити по інструкції на упаковці. На сковороді розігріваємо олію, викладаємо туди м'ясо. Через 3-4 хвилини викладаємо овочі, помішуємо, смажимо 7 хвилин.

Перекладаємо локшину з друшляка на сковорідку, перемішуємо, заливаємо залишився соус. Через хвилину вимикаємо плиту, знімаємо сковорідку, посипаємо зверху кунжутом.

Варіант рецепту з квасолею

Цей рецепт зовсім простий і містить мінімальну кількість продуктів, що не заважає йому бути смачним і ситним. Тут використовується ще один вид азійських локшини – фунчоза. Вона має досить оригінальний зовнішній вигляд і смак, трохи нагадує водорості.

Продукти:

  • 400 г локшини фунчозы;
  • 100 г курячих грудок;
  • 50 мл соєвого соусу;
  • 200 г стручків квасолі;
  • 1 цибулина;
  • по 2 ст. л. цукру (білого) і раст. масла.

Процес приготування займає: 20 хв.

Калорійність на 100 г: 134 ккал.

Помытое і обсушенное м'ясо нарізати довгастими шматочками. Квасоля розрізається на дві-три частини (кожен стручок). Якщо вона заморожена, то розморозити стручки потрібно заздалегідь. Цибулю ріжуть пір'їнками.

На сковороді олію підігрівають, обсмажують в ньому курку близько 3 хвилин, потім засипають цибулю, смажать ще 2 хвилини, додають овочі. Локшину готують у відповідності з вказівками на упаковці. Зазвичай фунчозу просто заливають на певний час окропом з чайника, так як вона дуже тонка і не витримає варіння.

Продукти на сковороді заливають соусом і смажать, весь час помішуючи, 7-8 хвилин. Висипають туди ж фунчозу (попередньо потрібно злити всю воду), добре перемішують і відставляють з плити. Краще щоб перед подачею пройшло хвилин 5, тоді локшина добре просочиться соусом.

Щоб вийшло даний азіатське застілля, потрібно гармонійно підбирати інші страви і напої до локшині. Зазвичай через кілька хвилин після трапези китайці п'ють зелений чай (пити його на порожній шлунок не рекомендується).

На перше можна спробувати приготувати традиційний суп з водоростями і шматочком риби або овочевий бульйон. Правильний вибір продуктів допоможе оцінити азіатську кухню і отримати задоволення від прийому їжі.

Що ще почитати: