24 май 2019 2 545

Як загасити курячі ніжки на сковороді і в мультиварці

Багато господинь люблять готувати гомілки, але більшість просто обсмажує їх на сковороді. У цій статті зібрана добірка рецептів тушкованих ніжок.

Найпростіший рецепт
Інгредієнти Кількість
гомілки - 4 шт.
масло рослинне - 0,050 л
спеції до курки - 0,5 пакета
вода - 50 мл
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 158 Ккал

Найлегший спосіб загасити гомілки — це після обсмажування залити їх бульйоном або водою зі спеціями.

Як готувати:

  1. М'ясо промити під водою, злегка натерти спеціями.
  2. На сковороді розігріти масло, коли воно буде гарячим, викласти на нього гомілки;
  3. Рівномірно обсмажити їх з усіх сторін. Не можна часто їх перевертати, оскільки вони можуть втратити багато соку, а рум'яна кірочка може так і не утворитися;
  4. Після того як м'ясо обсмажаться, залити його водою. Води потрібно налити в сковороду стільки, щоб гомілки виявилися покритими наполовину. Кількість води залежить від обсягу сковороди. Воду бажано використовувати тільки кип'ячену, перед додаванням потрібно зменшити вогонь до середнього і розмішати у воді залишок спецій;
  5. Після закипання води зменшити вогонь до мінімального, і тушкувати страву 20 хвилин.

Подавати таке м'ясо можна з овочевим салатом до картопляного пюре.

Як приготувати курячі ніжки разом з гарніром

Курячі гомілки можна стушкувати відразу ж разом з гарніром. При цьому картопля буде мати дуже приємний аромат, який придбає в процесі приготування.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
ніжки 4 шт.
картопля, бульби 4 шт.
спеції 1 пакет
вода 0,5 склянки
олія рослинна 0,050 л

Якщо готувати цю страву за вказаною рецептом і дотримуватися зазначених норм закладання інгредієнтів, приготування цієї порції піде 50 хвилин.

У готовому вигляді до 100 м страви будуть міститися калорії в розмірі 65 одиниць.

Як готувати тушковані курячі стегенця з картоплею:

  1. Картоплю почистити, помити, нарізати великими кубиками;
  2. М'ясо курки розморозити, промити під струменем води, і обсмажити на гарячій олії до утворення рум'яної скоринки;
  3. Обсмажені гомілки вийняти з сковороди, на ній же обсмажити картоплю;
  4. Коли картопля підрум'яниться, викласти до нього м'ясо;
  5. Воду змішати зі спеціями, залити нею вміст сковороди;
  6. Тушкувати протягом 15 хвилин.

Для приготування цієї страви краще використовувати невелику сковороду з високими бортиками. Крім того, не бажано відкривати кришку під час гасіння.

Рецепт тушкованих ніжок в сметанному соусі

Сметанний соус часто використовується при приготуванні страв з курки. Він відмінно підходить і для гасіння курячих ніжок.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
курячі гомілки 4 шт.
сметана 15-21% жирності 1 пакет 350 г
вода 0,100 л
сіль, чорний перець
олія рослинна 0,045 л

Для приготування цієї страви потрібно 40 хвилин.

Калорійність порції розміром у 100 г буде становити 167 калорій.

Як готувати курячі ніжки, тушковані в сметані:

  1. Гомілки розморозити, помити, натерти сіллю і перцем;
  2. Рослинну олію розігріти на сильному вогні;
  3. У гарячу сковороду помістити ніжки, обсмажувати їх до утворення гарної скоринки золотистого кольору;
  4. Змішати воду і сметану, за бажанням додати спеції;
  5. Залити сметанним соусом вміст сковороди, зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати 20 хвилин.

Подавати такі гомілки потрібно з соусом, в якому вони тушкувалися. Краще всього подавати такі ніжки з овочевим гарніром.

Як загасити ніжки з набором овочів на сковороді

Для приготування курячих ніжок з овочами можна використовувати суповий набір овочів. Можна не розморожувати овочі перед додаванням, а висипати їх туди прямо з пакета.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
ніжки 4 шт.
суповий набір овочів 1 пакет
вода кипяченная, гаряча 1 склянка
спеції до курки або до овочів 0,5 пакета
олія рослинна 0,045 л

Час приготування цієї страви займе близько 45 хвилин.

Порція вагою у 100 г буде містити 95 калорій, якщо готувати м'ясо за описаним рецептом.

Як готувати тушковані курячі ніжки з овочами на сковороді:

  1. Курячі гомілки розморозити, промити під водою;
  2. Потім їх слід обсмажити на гарячій олії;
  3. Після того, як вони підрум'яняться, в сковороду потрібно висипати заморожені овочі і залити киплячою водою;
  4. Після закипання води потрібно зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати страву 30 хвилин.

Готувати тушковані гомілки з овочевим набором можна і без додавання спецій. Тим не менш, можна використовувати традиційні сіль і чорний перець, або замінити спеції до курки на спеції до овочів.

Смузі з бананом — ну хто не любить ці смачні напої, які дарують нам відчуття ситості і енергії, що особливо важливо в період дієти.

Цікавий рецепт сосисок з макаронами у вигляді восьминогів порадує малюків. Спробуйте приготувати.

Курка в сметані на сковороді — це відмінний варіант швидкого м'ясної страви до будь-якого гарніру.

Рецепт гасіння ніжок в томатному соусі

Замість готового концентрату томатної пасти можна використовувати пюре зі свіжих помідорів. Для цього рецепта потрібно буде взяти томатний сік у кількості однієї склянки.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
гомілки 4 шт.
томатна паста 1 пакет 70 г
спеції до курки 1 ст. л.
вода 0,5 склянки
олія рослинна 0,040 л

Для приготування цих ніжок в томатному соусі необхідно 50 хвилин.

Калорійність порції розміром у 100 г складе 155 калорій.

Як готувати:

  1. Рослинне масло нагріти на сковороді;
  2. Розморозити м'ясо, посолити, поперчити;
  3. Обсмажити його з усіх боків;
  4. Змішати томатну пасту і воду, додати спеції;
  5. Додати в обсмажені гомілки томатний соус;
  6. Після закипання соусу зменшити вогонь до мінімуму і тушкувати 30 хвилин.

Як і тушковані в сметанному соусі, гомілки в томатному потрібно подавати разом з підливою, в якій вони тушкувалися, поливаючи їм гарнір.

Тушкована картопля з курячими ніжками в мультиварці

Для приготування соусу краще вибирати майонез невисокої жирності. По-перше, це зменшить калорійність готового страви, а по-друге, з нежирного майонезу легше приготувати соус.

ІНГРЕДІЄНТИ КІЛЬКІСТЬ
гомілки 4 шт.
великі бульби картоплі 4 шт.
майонез 30-40% жирності 100 г
вода гаряча 0,200 л
олія рослинна 0,025 л
спеції: сушений кріп, чорний перець, сіль, кмин 1 ст. л.

Для приготування тушкованих з картоплею ніжок в мультиварці буде потрібно 60 хвилин.

Калорійність в 100 грамах готового страви буде становити приблизно 160 калорій.

Як готувати:

  1. Гомілки розморозити;
  2. Картоплю почистити, помити, нарізати на кубики;
  3. У чашу мультиварки вилити олію, покласти м'ясо, а поверх картопля;
  4. Приготувати соус: майонез змішати з водою, всипати спеції і розмішати;
  5. Залити соусом вміст мультиварки;
  6. Встановити мультиварку на програму «Гасіння», поставити програму на термін 40 хвилин;
  7. Готувати до отримання сигналу.

Для цього рецепту не потрібно додатково готувати гарнір. Подати таку страву можна доповнивши його лише овочевим салатом.

Корисні поради щодо вибору продуктів для вищеописаних рецептів

Щоб приготувати ці страви правильно, обов'язково слід звернути увагу на якість обираних курячих ніжок. Якщо купується свіжий продукт, то слід пам'ятати, що свіже м'ясо повинно мати рожевий колір, який повинен бути однорідним.

Якщо ж колір курячого м'яса більш тьмяний, це свідчить про те, що м'ясо вже почало псуватися. Якщо ж м'ясо має сірий колір, то це означає, що його вже не можна готувати, так як воно вже повністю зіпсувалося. Про це ж свідчить і наявність на м'ясі жовтих плям. Крім того, важливе значення має запах курячого м'яса.

Зіпсоване м'ясо має різкий запах. Відбити його не вдасться, готуючи курку з великою кількістю спецій або додаючи ароматичні добавки.

Які вибрати спеції для гасіння курячих ніжок? Можна купити вже готовий набір і використовувати його. Але можна використовувати і окремі спеції або пряні трави, найбільш відповідні до страв з курки.

Наприклад, однією з найкращих приправ до курки є паприка. Нею можна натирати м'ясо до обсмажування. Це спеція має дуже тонкий аромат, однак не відрізняється різким смаком. Крім цього, вона надає страві злегка гоструватий смак.

При приготуванні тушкованих курячих ніжок у томатному соусі паприку потрібно додавати обов'язково, причому навіть у кількості чайної ложки на склянку соусу. Крім цього, паприкою можна прикрашати страву вже після приготування.

Для надання особливого аромату м'яса курки можна при гасінні використовувати часник. Не обов'язково вибирати порошок часнику і додавати його в соус. Цей варіант підходить тоді, коли, крім отримання аромату, є мета надати страві гострий смак, а також якщо немає можливості використовувати свіжий часник.

Якщо ж використовувати свіжий часник, слід очистити від лушпиння кілька зубків і розрізати на дві частини і додати при гасінні. Часник віддасть весь свій аромат страви, проте не зробить його гострим.

Якщо ж є бажання додати не тільки запах, але і смак часнику в страву, тоді можна подрібнити часник на часничниці, дрібно порубати ножем або розтовкти в ступці і додати в соус, в якому тушкуються гомілки.

Ось такими способами можна приготувати тушковані курячі гомілки. За цим же рецептом можна готувати і стегенця.

Що ще почитати: