Як зварити солодку рисову кашу з родзинками
Серед різних видів каш, рисова відрізняється ніжним смаком і приємним ароматом. Незважаючи на свою легку текстуру, поживна цінність готового продукту є високою, що забезпечує почуття ситості.
Містяться в рисової каші з родзинками корисні речовини, що позитивно впливають на ШКТ, постачає організму набір корисних мікроелементів та вітамінів. Кілька простих рецептів необхідно записати в свою кулінарну книгу, щоб радувати родину різними варіантами улюбленої каші.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
рис (круглої шліфування) - | 100 г |
цукор і сіль - | за смаком |
ізюм або свіжий виноград - | 50 г |
вода - | 2,7 склянки |
масло вершкове - | 45 г |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 134 Ккал |
Процес приготування:
- Круглі зерна рису слід перед використанням перебрати, щоб виключити потрапляння в кашу різного сміття або камінчиків;
- Промити крупу 2-5 разів або поки вода не стане чітко прозорою;
- Влити в каструлю або іншу підходящу ємність для варіння, чисту воду, помістити в неї промитий рис, поставити нагріватися на слабкому режимі;
- Додати в розварений і замочений рис сіль і цукор за смаком;
- Родзинки промити і покласти на 5 хвилин у гарячу воду, щоб він став м'яким;
- Після того, як каша закипить, її необхідно проварити 15 хвилин, потім додати родзинки;
- Продовжити варіння на слабкому нагріві ще від 3 до 6 хвилин;
- Потім зняти з плити, додати вершкове масло, перемішати.
Перед тим як ставити кашу на стіл, необхідно дати їй настоятися під кришкою близько 10 хвилин. Цього часу достатньо для набухання зерняток рису і набуття нею приємного смаку сухофруктів.
Рисова каша з родзинками на молоці
Для приготування цього виду каші потрібні такі інгредієнти:
- рис (краще з круглими зернятками) – 200 г молоко – 400 мл – основні компоненти страви;
- вода – 200 мл (або 1 звичайний стакан);
- родзинки (виноградне варення, як варіант) – 70 г;
- масло вершкове (солодке) – 50 г (або за смаком), цукор і сіль також за смаком – додаткові складові (наповнювачі для каші).
Час приготування страви з урахуванням підготовки продуктів – 30 хвилин.
Калорійність (порція в 100 г) – 170 ккал.
Процес приготування:
- Рис, вибраний для приготування, потрібно перебрати і промити (міняти воду 2-3 рази);
- В каструлю або іншу ємність з високими бортиками, налити води і всипати підготовлений рис, поставити на слабкий нагрів;
- Варити помішуючи;
- Після того як вся вода випарується, слід додати в каструлю молоко (для того, щоб зварити рідку кашу, потрібно збільшити кількість молока з 400 мл до 600 мл);
- Варити ще нетривалий час (до 7 хвилин), потім додати для поліпшення смакових показників сіль, цукор і родзинки.
Перед подачею зняти з вогню, накрити щільно відповідного діаметру кришкою. Також можна накрити рушником, дати настоятися каші протягом 8-12 хвилин. Потім покласти вершкове масло і перемішати готову кашу.
Солодка рисова каша з яблуками, родзинками і корицею
Ця страва може бути використане як в якості основного для сніданку або вечері, так і в якості десертного для дітей. У приготуванні беруть участь наступні інгредієнти:
- круглозерний рис (добре розварюється) – 100 г;
- молоко (можна використовувати як звичайної жирності, так і топлене) – 400 мл (додатково допускається до 20 мл);
- цукор – 20 г;
- сіль дрібна кухонна – за смаком (але менше, ніж цукру);
- яблуко солодке великий – 1 шт;
- солодко-вершкове масло – 70 г;
- кориця (спеція)– 20 г;
- родзинки (без глазурі, кісточок)– 45 г;
- цукор тростинний – 20 р.
Час приготування – 35 хвилин.
Калорійність готового страви на 100 г – 168 ккал.
Процес приготування:
- Рис перебрати в обов'язковому порядку, щоб уникнути попадання бруду в кашу, промити додатково кілька разів (до повної прозорості води);
- У каструлю залити воду і засипати рис, варити на слабкому нагріві 10 хвилин;
- Родзинки для того щоб він не був в каші жорстким, залити гарячою водою, щоб він став м'яким;
- Залити в каструлю молоко, перемішати, варити, помішуючи, ще 10 хвилин;
- Почистити від шкірки і насіння яблука, порізати кубиками, засипати тростинним цукром;
- Додати до рису сіль і цукор (рафінад), перемішати;
- Зняти з нагріву, закрити кришкою, залишити на кілька хвилин.
Перед подачею помістити в рис корицю, родзинки, яблука в цукрі і вершкове масло, добре перемішати.
Молочна рисова каша з гарбузом і родзинками
Перевірений і дуже смачний рецепт. Каша виходить в міру солодким і дуже ситної. Для приготування потрібно використовувати інгредієнти з розрахунку на 150 г круглого рису:
- вода – 250 мл молоко – 350 мл – рідкі складові;
- гарбуз – 230 г (використовується в цьому рецепті виключно м'якоть) і родзинки (сухофрукт) – 50 г – наповнювачі для каші;
- масло вершкове – 50 г, допускається зміна в більшу або меншу сторони на 3-5 г;
- сіль, цукор додаються за смаком.
Час приготування – 30 хвилин.
Калорійність на 100 г – 148 ккал.
Процес приготування:
- Рис перебрати і добре промити до моменту, поки рисинків не будуть добре видні у воді;
- У ємність налити воду, засипати рис, варити 10 хвилин, помішувати (щоб виключити можливість підгоряння);
- Влити молоко, перемішати, після цього додати наявну кількість солі та цукру;
- Потім розрізати м'якоть гарбуза на невеликі кубики і додати в кашу;
- Продовжувати варити ще 15 хвилин.
Після цього закрити каструлю кришкою і залишити настоюватися ще 5 хвилин, але можна потримати 10 хвилин. Після цього додати родзинки і вершкове масло, перемішати, подавати до столу.
Пісні котлети з картоплі — смачне блюдо з доступного продукту з різноманітними начинками.
Як приготувати рисову кашу з мультиваркою читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт котлет з картопляного пюре — якщо у вас залишилося пюре, це відмінне блюдо.
Рисова каша з курагою і родзинками в мультиварці
Для того щоб приготувати рисову кашу не тільки смачно, але і швидко, досить використовувати мультиварку. Страва вимагає наявності наступних інгредієнтів:
- рис (оптимальний вибір на користь круглозерного) – 230 г;
- родзинки – 60 г;
- цукровий пісок – 20 г (або подрібнений рафінад у цьому ж кількості);
- курага – 60 г;
- вода (іноді потрібно профільтрувати додатково перед застосуванням) – 450 мл;
- масло вершкове – 75 г;
- сіль за смаком.
Час приготування залежить від обраної програми – в середньому 30 хвилин.
Калорійність на 100 г – 142 ккал.
Процес приготування:
- Ізюм залити гарячою водою (можна окропом) на 7-10 хвилин;
- Крагу промити і нарізати на невеликі шматочки;
- Рис промити до повної прозорості води;
- Засипати його в мультиварку (в чашу);
- Залити воду для подальшої варіння, посолити, додати цукор перемішати;
- Виставити програму «Каша» або «Молочна каша», закрити кришку мультиварки;
- За 10 хвилин до готовності, так каша не встигне охолонути, додати підготовлені сухофрукти (з родзинок злити воду);
- Перемішати, варити до готовності (звуковий сигнал).
Перед подачею додати в кожну порцію вершкового масла. Також можна використовувати в якості ароматизатора ванілін (за смаком).
Корисні поради
Перед тим як готувати рисову кашу, крупу обов'язково слід перебрати, так як в ній може міститися бруд або дрібні камінчики. Промивати її краще в холодній воді, змінюючи її від 2 до 4 разів – це дозволить каші стати розсипчастою.
Густоту страви легко регулювати самостійно – менше рідини – густа, більше, ніж в рецепті – рідка. Оптимальне співвідношення крупи й рідини (молока або води) – 1:2.
Пропарений, довгий, бурий рис – всі ці різновиди крупи для каш підходять не так добре, тому їх краще не використовувати для цієї страви.