14 март 2019 16 013

Як приготувати рисову кашу з яблуками

У цій статті вашій увазі представлена підбірка рецептів смачної і корисної рисової каші з запашними яблуками.

Базовий рецепт
Інгредієнти Кількість
рису - півсклянки
води - півсклянки
масла вершкового - 1 ст. ложка
яблук середнього розміру - 2-3 яблука
цукру - 1 ст. ложка
солі - за смаком
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 87 Ккал

Приготування рисової каші з яблуками на воді:

  1. Висипати рис в глибоку миску і промивати у воді до повного зникнення каламутності. При наявності часу можна попередньо вимочити рис протягом чверті години;
  2. Помістити крупу в каструлю, додати холодної води. На півсклянки потрібно взяти півсклянки води;
  3. Каструлю поставити на плиту і варити трохи більше півгодини. Приблизно стільки часу знадобиться, щоб страва вийшла необхідної консистенції;
  4. Після того, як крупа закипить, потрібно додати сіль;
  5. Поки вона вариться, яблука вимити і дрібно покришити їх;
  6. Готовий рис зняти з плити і накрити кришкою;
  7. Тим часом, на розпечену сковорідку помістити вершкове масло. Коли воно розтане, висипати раніше підготовлені яблука;
  8. Гасити яблучка під кришкою близько 3 хвилин, потім насипати цукор і розмішати. Продовжувати готувати суміш протягом декількох хвилин, не збавляючи вогонь;
  9. Після цього крупу викласти до яблук. Ретельно перемішати, накрити сковороду кришкою і вимкнути вогонь;
  10. Страву необхідно витримати під кришкою кілька хвилин, щоб воно просочилося яблучним смаком.

Молочна рисова каша з яблуками для дитини

Представлений рецепт каші на молоці можна вводити в раціон з першого року.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 склянку молока (коров'яче/козяче);
  • півсклянки води;
  • 3 ст. ложки рису дрібного помелу;
  • 1 невелике яблуко;
  • половина ч. ложки вершкового масла.

Час приготування страви: 1 год.

Калорійність: 67 Ккал/100 гр.

Приготування:

  1. Замочити крупу в гарячій воді на півгодини-годину. Остудити в холодній воді;
  2. Пересипати крупу в каструлю, а після знову залити водою;
  3. Тим часом у невеликій каструлі довести молоко до кипіння і вимкнути, накривши кришкою;
  4. Довести рис до кипіння, після цього варити близько десяти хвилин, поки не зникне вся рідина;
  5. Додати гаряче молоко до каші. Варити, не забуваючи помішувати, ще приблизно чверть години до готовності;
  6. Яблуко очистити і протерти на дрібній тертці;
  7. Додати вийшло пюре в каструлю, перемішати до отримання потрібної консистенції.

Рисова кашка з яблуками готова: діти обов'язково оцінять це солодке і ніжне блюдо!

Рисова каша з родзинками, яблуками та корицею

Необхідні інгредієнти:

  • півсклянки рису;
  • 3 середніх яблука;
  • 1 ч. ложка вершкового масла;
  • півсклянки молока;
  • 3-4 ст. ложки ізюму;
  • 1 ст. ложка кориці;
  • 2 ст. ложки цукор;
  • щіпка солі.

Час приготування страви: півтори години.

Калорійність: 105.5 Ккал/100 гр.

Як приготувати рисову кашу з яблуками, родзинками і корицею:

  1. Необхідно підготувати крупу: ретельно перебрати при необхідності, промити в холодній струмені води до її прозорості;
  2. Залити теплою водою приблизно на десять хвилин, потім знову промити в холодній, щоб позбутися від каламутності;
  3. Перекласти крупу в каструлю з холодною водою. Готувати на сильному вогні. Після того, як вода почне кипіти — поставити на слабкий і дочекатися, поки рідина повністю не зникне (приблизно чверть години);
  4. Влити молоко, додати родзинки, ретельно вимішати кашу. Після насипати цукор і сіль. Варити ще півгодини, періодично помішуючи, щоб нічого не пригоріло до дна;
  5. Нарізати яблука середніми шматочками;
  6. Розтопити вершкове масло на сковорідці. Викласти яблука і засипати частина кориці (приблизно ложку), додати до них цукор. Перевести вогонь на середню силу і пасерувати суміш приблизно десять хвилин;
  7. Вмішати отриману карамельно-яблучну суміш в кашу або ж просто прикрасити страву при подачі. Зверху присипати порцію корицею.

Корисні поради

  1. Для промивання крупи в холодній воді зручніше використовувати сито;
  2. Шкірку з яблук видаляти не обов'язково, так як в процесі готування вона стане м'якою;
  3. Можна подрібнити готову яблучну суміш у блендері, щоб блюдо вийшло більш однорідним, а при подачі можна прикрасити порції шматочками яблук;
  4. Не рекомендується використовувати коров'яче і козяче молоко для малюків до року. В якості першого прикорму підійде каша на воді або материнському молоці. Можна додавати блюдо в прикорм вже з 6 місяців;
  5. Також дітям до року важко розжовувати та засвоювати великі зернові злаки, тому необхідно перемелювати їх до порошкоподібного стану. Для цього можна скористатися кавомолкою. Якщо ж такої немає, то вже готову кашку протерти, використовуючи сито або блендера. Як перший прикорм краще взяти дитяче харчування, дотримуючись інструкції на упаковці, а після готувати по пунктах, наведеним у рецепті вище;
  6. Молоко необхідно вливати тонкою цівкою, щоб суміш виходила однорідною, без грудочок.

Для особливих ласунів можна додати ложечку меду і горішки за смаком – страви набудуть особливий аромат і пікантність. Краще всього для рисової каші з яблуками підійде волоський горіх.

Що ще почитати: