Який салат ідеально підійде до традиційного плову
Хочеться чогось традиційного і яскравого? Справжній салат для плову подається за трьома правилами. Їм завжди слідують узбеки – королі плову.
Який салат подати до плову: традиції
Перше правило і, мабуть, найголовніше: всі продукти повинні бути дуже тонко порізані. Ось прямо до прозорості, кожен слайс. Друге правило – гострота. Вона незмінно присутня. Цибулю і перець доповнюють один одного, створюючи характерний пекучий смак.
А третє правило досить спірне. Воно полягає в тому, що у страву не входить жодна заправка. Вважається, що соковитий цибулю і сік помідорів і так достатньо «мокрі». А будь-яке доповнення лише переб'є гостроту і порушить традицію. Як би там не було, багатьом дуже подобається використовувати оцет або рослинне масло.
Дані рецепти створені не для втамування голоду. Для цього є ситний плов. Овочі прекрасно відтіняють жирність головного блюда, а заодно поповнюють організм вітамінами, яких немає в рисі і м'ясі. Тому на узбецьких столах такі салати їсти цілий рік.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
лука - | 1 шт. |
оцту - | 10 мл |
масла - | 25 мл |
помідор - | 2 шт. |
солі - | 4 р |
огірка - | 1 шт. |
чорного перцю - | 2 г |
Час приготування: 10 хвилин | Калорійність на 100 грам: 69 Ккал |
Алгоритм готування салату до плову з помідорів, огірків і цибулі:
- Зняти лушпиння з цибулі і нарізати її тонкими півкільцями;
- Влити в салатницю оцет і покласти в нього лук;
- Помідори вимити і вирізати плодоніжку, нарізати їх акуратними скибочками;
- Огірок теж помити, спробувати на гіркоту. У разі, якщо вона відчувається, потрібно зрізати шкірку. Далі плід нарізати півкільцями;
- Додати огірки і томати до коренеплоду, полити зверху маслом і перемішати. Поперчити. Солити потрібно перед самою подачею, щоб помідори не потекли. Доповнити зеленню за смаком.
Узбецький салат до плову «Ачік-Чучук»
- 1 перець чілі;
- 5 томатів;
- 25 г кінзи;
- 1 цибуля;
- 7 г солі.
Час – 15 хв.
Калорійність – 23 ккал/100 р.
Процес приготування:
- Очищений лук необхідно порізати кільцями і залити їх водою хвилин на п'ять. Вода потрібна крижана;
- У перцю обов'язково прибрати все насіння, зрізати плодоніжку. М'якоть потрібно нарізати дуже дрібно;
- Вимитий пучок кінзи дрібно порубати;
- Злити воду з лука, перекласти його в салатник, додати до нього кінзу і перець;
- Помідори різати в салат тонкими часточками. Бажано робити це навісу, ніж повинен бути гострим. Зрізати плодоніжку заздалегідь;
- Перемішати всі інгредієнти з сіллю і подавати без заправки.
Пісні пиріжки з картоплею — сама смачна добірка рецептів!
Суп з креветками — прекрасне блюдо, яке має цікавий рибний смак.
Як зробити тонке італійське тісто для піци з різними начинками.
Салат для плову «Ачучук»
- 3 р фіолетового базиліка;
- 15 г цибулі;
- 4 г перцю чилі;
- 140 г помідор.
Час – 7 хв.
Калорійність – 23 ккал/100 р.
Інструкція по приготуванню:
- Звільнений від лушпиння коренеплід потрібно дуже тонко порізати пір'ям;
- Помитий базилік теж порізати тонкими смужками;
- Змішати обидва інгредієнта в мисочці;
- Помідори, обов'язково повністю стиглі, потрібно помити, а далі навісу нарізати тонкими кружечками;
- Перемішати цибулю і базилік з помідорами;
- Стручок перцю потрібно нарізати кружечками по діагоналі. У підсумку вийдуть дуже довгі овальні шматочки;
- Ці шматочки перцю потрібно викласти зверху на інші інгредієнти. Подавати негайно.
Свіжий салат під винним оцтом
- 25 мл оцту винного;
- 1 огірок;
- 3 г пластівців чилі;
- 3 помідори;
- 1 біла цибулина;
- 0,5 шт солодкого перцю;
- 3 пера цибулі.
Час – 20 хв.
Калорійність – 21 ккал/100 р.
Приготування:
- Цибулю необхідно порізати дуже тонко, краще півкільцями;
- Додати до нього пластівці чилі і перемішати. Якщо є свіжий чилі, його теж можна використовувати, дуже дрібно порубавши;
- Так само тонко, як і цибуля, потрібно нарізати помиті помідори. Обов'язково вирізати плодоніжку! Томати черрі не використовувати;
- З огірків зняти шкірку і нарізати його кружечками, теж тонко;
- Солодкий перець, звільнений від плодоніжки з насінням, потрібно нарізати пір'ям;
- Зелену цибулю помити і дрібно порубати;
- Всі інгредієнти змішати з цибулею і чилі, потім влити винний оцет і зовсім небагато посолити.
Спробуйте приготувати гречку з печерицями з м'ясом або овочами за нашими рецептами.
Візьміть на замітку рецепт смачного і корисного морквяного пирога, який можна легко приготувати.
Читайте як приготувати соковиті парові котлети в мультиварці. Рецепт з покроковими фото.
Рецепт салату з кабачків і яблучним оцтом
- 1 кабачок;
- 15 мл яблучного оцту;
- 7 помідор;
- 2 болгарських перцю;
- 1 червона цибулина;
- 20 г крес-салату;
- 20 г кропу;
- 10 г базиліка;
- 10 мл олії.
Час – 25 хв.
Калорійність – 27 ккал/100 р.
Процес приготування:
- Кабачок помити, потім зчистити з нього шкірку і нарізати кільцями. Потім кільця порізати на чотири частини. Всі шматочки повинні бути тонкими, ніби це не кабачок, а огірок;
- Базилік дрібно порубати разом з кропом, а крес-салат потрібно просто трохи порвати і пом'яти руками;
- Червоний цибулю очистити, далі нарізати пір'ям як можна тонше. Якщо він гірчить, то просто слід обдати його окропом;
- Томати навісу нарізати кружечками або напів-кружечками, вибирати соковиті і солодкі сорти;
- Болгарські перці потрібно почистити, потім порізати тонкими кільцями;
- Всі продукти між собою перемішати;
- Масло змішати з яблучним оцтом, додати пару грам солі, заправити сумішшю ароматне блюдо.
Тепер ви знаєте, який салат підійде до плову, так що сміливо приступайте до приготування будь-якого з описаних в статті. Насправді, інгредієнти в салатах багато в чому залежать від пори року. Приміром, взимку узбеки замінюють помідори гранатом. А навесні воліють додавати редьку. У будь-якому випадку вони завжди зберігають пекучий характер страви. А всі продукти ріжуться швидко, великим і дуже гострим ножем, навісу. Така ексцентрична подача виражає характер цілої нації – і його можна відчути навіть вдома, вибравши один з наших салатів до плову.