03 май 2019 1 328

Як легко приготувати плов з яловичини

Найчастіше для приготування традиційного плову використовують м'ясо свинини або баранини, але яловичина ніяк не вплине на смак страви, а навпаки, додасть йому смаку. Щоб приготоване м'ясо було соковитим, необхідно приділити увагу вибору тієї чи іншої частини тушки.

Для плову ідеальні лопатка або грудна частина. Зробіть акцент на якості продуктів, які будуть використовуватися при приготуванні. Рис краще вибрати довгозернистий, пропарений, наприклад «Краснодарський». Посуд, яку традиційно використовують при приготуванні плову – казан.

Покроковий рецепт плову з яловичиною
Інгредієнти Кількість
яловичого м'яса - 500 грам
рослинної олії - 70 грам
свіжого сала - 50 грам
моркви - 500 грам
лука - 500 грам
пропареного довгозернистого рису - 200 грам
часнику - головка
приправи: хмелі – сунелі, барбарис, зіра - за смаком
сіль - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 225 Ккал
Плов – воістину міжнародний блюдо, йому віддають перевагу представники різних національностей і народів. Дуже простий і дуже смачний рецепт навіть для дилетантів на кухні.

Зірвак – це те, чим необхідно зайнятися в першу чергу. Тобто зробити основу для плову, до складу якої входять м'ясо, морква і цибуля.

1 крок. Гарненько розігріти масло в казані на великому вогні, потім додати туди подрібнену цибулю, нарізане м'ясо і сало. Але, важливо не забути дістати з казана сало перед додаванням рису! Близько 10 хвилин даємо цибулі і м'яса підрум'янитися в маслі.

2 крок. Далі кладемо моркву. Наступні 30 хвилин приділяємо увагу приготування зірвака, постійно його помішуючи, не накриваючи кришкою.

3 крок. Через 15 хвилин додамо спеції і сіль. Лише останні 10 хвилин накриваємо казан кришкою, таким чином, протушкуйте казан.

4 крок. Ось і підійшов час рису. Промитий у воді рис засипаємо в казан, зверху заливаємо водою, щоб рис зник під нею повністю. Варимо до готовності.

5 крок. І, нарешті – таки, перш ніж зняти казан з вогню, кладемо головку часнику в плов.

Як приготувати узбецький плов з яловичини в казані

Для приготування національного блюда середньоазіатської кухні важливо слідувати рекомендаціям рецепта, правильно вибрати посуд (казан повинен мати плоске дно) і продукти повинні бути високої якості. Необхідно:

  • М'ясо яловиче — 500 грам;
  • Рис довгозернистий — 600 грам;
  • Морква — 2 штуки;
  • Цибуля ріпчаста — 1 головка;
  • Барбарис, Зіра – по 1 ст. ложці;
  • Сіль за смаком;
  • Рослинна олія для смаження.

Час, який буде витрачено на приготування: 2 години 10 хвилин.

Калорійність узбецького плову з яловичиною: 219 ккал на 100 грам.

Отже, приступимо. Для початку в казан наливаємо олію, приблизно на 1 см заввишки. Туди кладемо крупно порізані шматки м'ясо яловичини.

На великому вогні злегка обсмажуємо м'ясо, кришкою при цьому казан не накриваючи. Після всипаємо шінкованной цибулю і смажимо ще кілька хвилин.

Наступним кроком буде додавання крупнонарезанной моркви. Смажимо ще 3 хвилини, накриваємо кришкою і даємо м'яса та овочів тушкуватися 10 хвилин. Коли морква стане м'якою і буде гнутися – готово.

Можна додавати приправи, а саме зіру і барбарис. Солимо і перемішуємо все це з м'ясом і овочами в казані.

Перейдемо до рису. Засипаємо промитий рис у казан, не перемішуємо! Зверху наливаємо 1 літр гарячої, підсоленій за смаком, води. Приблизно на 1,5 – 2 см від рису, щоб вода повністю покрила його.

Включаємо великий вогонь і варимо приблизно 15 хвилин, поки не википить уся вода. Після робимо поглиблення в рисі і закриваємо казан щільно кришкою, а зверху рушником.

І на слабкому вогні тушкуємо плов 40 хвилин. Знімаємо казан з вогню, дістаємо м'ясо і нарізаємо для подачі порційно. А рис змішуємо з овочами.

Плов з яловичиною в мультиварці

Практично у кожної сучасної господині на кухні є помічниця – мультиварка. А таке популярне і доступне страву, як плов, дуже легко в ній готується. Достатньо лише слідувати рецептом.

Інгредієнти:

  • Пропарений рис — 300 грам;
  • М'ясо яловиче — 400 грам;
  • Морква молода — 200 грам;
  • Цибуля ріпчаста — 150 грам;
  • Часник — 1 головка;
  • Кукурудзяна мало — 3 ст. ложки;
  • Очищена Вода — 0,5 літра;
  • Сіль, перець, спеції за смаком.

Час, який буде витрачено на приготування: 2 години 20 хвилин.

Калорійність плову, приготованого в мультиварці, становить 119 ккал на 100 грам.

Для початку підготуйте інгредієнти. Наріжте овочі, промийте рис. М'ясо нарізати найкраще шматочками середнього розміру, обрізавши жилки. У посуд мультиварки наливаємо олію і вмикаємо функцію «Смажити».

Засипаємо туди цибулю і близько 5 хвилин смажимо його до прозорого стану. Після додаємо нашатковану моркву і ще дві хвилин смажимо разом з цибулею. Далі додаємо порізане м'ясо, попередньо посипавши його спеціями, і смажимо до утворення рум'яної скоринки.

Приділимо увагу рісу. Всипаємо його в нашу каструлю, де вже готові овочі, підсолюємо все це, додаємо спеції і часник. Заливаємо рис заздалегідь кип'яченою водою так, щоб рис на 1 см зник під нею.

Закриваємо щільно кришку і включаємо програму « гасіння», час приготування 1 год. Враховуючи специфіку мультиварки, можливо, після дзвінка про готовність, знадобиться додатково включити програму «Розігрів» та дати ще 40 хвилин «дійти» рису до повної готовності.

Як правильно приготувати філе минтая в клярі.

Читайте як приготувати салат «Мімоза» з консервованої сайри.

Здобні булочки з родзинками, горіхами або корицею, кращі рецепти на будь-який смак.

Поради кулінарів

  1. Застава розсипчастого рису – багаторазове промивання його холодною водою;
  2. Для того щоб смак був ще більш насиченим, потрібно плов загорнути в ковдру і дати так постояти від півгодини до години;
  3. Традиційний казан не у всіх така є в побуті. Замінити його можна великою каструлею з товстим дном;
  4. Не рекомендується при приготуванні плову використовувати ароматне рослинна олія;
  5. Вибираючи спеції, можна покластися на свій смак, але обов'язковими є зерна куміна, гострий перець і ягоди барбарису. Ні в якому разі не можна сплутати зерна куміна з кмином. Вони зовні схожі, але абсолютно різні на смак;
  6. Обсмажуючи м'ясо, зверніть увагу, щоб між шматочками була відстань. Це допоможе м'яса обсмажитися у власному соку і залишитися соковитим;
  7. Подавайте плов зі свіжими овочами, а після почастуєте гостей зеленим чаєм. Це відтінятиме смак страви;
  8. Екзотично, але одночасно смачно поєднуються з м'ясним пловом сухофрукти: курага, родзинки, чорнослив. Додайте їх перед тим, як засипати рис. Перед цим обов'язково замочити у воді і віджати, щоб вони трохи підживилися водою і були соковитіше.

У цій статті ми познайомили вас з трьома різними, але дуже зручними і простими способами приготування міжнародного страви з м'яса і рису. У процесі приготування можете «включати» свою фантазію і винахідливість. Головне – якісні продукти і бажання готувати!

Приємного апетиту!

Що ще почитати: