Як приготувати домашній плов у скороварці
Традиційне блюдо східної кухні — плов — вже давно прижилося в меню багатьох російських сімей. Правда, готують його по-різному, відступаючи від його первісного рецепта.
Та й посуд для приготування страви зараз використовується різна, незважаючи на те, що «справжній» плов готують в казані.
У цій статті буде розглянуто процес приготування плову в скороварці.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
бараняче м'ясо - | 1,5 кг |
пропарена крупа рисова - | 2 ст. |
цибулю - | 0,5 кг |
морквина - | 0,6 кг |
масло соняшнику - | 3 ст. л. |
барбарис, зіра, куркума, перець і сіль - | за смаком |
неочищені часникові зубчики - | 5 шт. |
вода - | скільки знадобиться |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 150 Ккал |
Традиційний плов готується з м'ясом баранини.
Як приготувати плов в скороварці по-узбецьки:
- Бараняче м'ясо потрібно добре вимити і нарізати на невеликі шматочки;
- Цибулю почистити і порізати соломкою;
- Вимиту і почищену моркву нарізати брусочками;
- У скороварку налити олію, слідом викласти нарізану цибулю, обсмажити пару хвилин;
- Після, відправити до цибулі м'ясо і все трохи тушкувати під кришкою, приблизно 2 хвилини. Потім додати моркву і тушкувати ще 7 хвилин, але кришкою при цьому не накривати;
- Вміст скороварки приправити спеціями, залити водою так, щоб м'ясо було повністю покрите. Закрити кришкою і поставити протушиваться 20 хвилин;
- Через 20 хвилин, в скороварку з м'ясом насипати рис, рівномірно розподіливши його по поверхні. Перемішувати не треба;
- Щоб рисинків не злипалися і блюдо було розсипчастим, плов потрібно залити теплою або гарячою водою так, щоб її рівень на 2 см перевищував поверхня крупи. Все посолити, знову ж таки не перемішуючи, накрити кришкою і залишити готуватися до повного зникнення води;
- Як тільки рис розбухне, а вода пропаде, потрібно зняти кришку з скороварки і в центр блюда вставити зубчики часнику. В кількох місцях рису проробити отвори для виходу пари, включити режим варіння крупи і готувати ще чверть години.
Читайте як приготувати юшку в мультиварці — навчитеся готувати блюдо смачно і правильно.
Візьміть на замітку рецепти ароматного супу з опеньками — скоро почнеться сезон лісових грибів?
Класична окрошка з ковбасою і овочами — чудове літнє блюдо.
Плов з куркою в скороварці
Що потрібно:
- куряче м'ясо — 200 г;
- рис — 400 г;
- цибулин — 1шт;
- морква — 150 г;
- вода — 500 мл;
- сіль — 1 ч. л.;
- перець — за смаком;
- приправа для плову — 2 ст. л;
- масло — 2 ст. л.
Кулінарний процес займе 40 хвилин.
У 100 г плову міститься 165 ккал.
Поетапне приготування:
- Куряче м'ясо потрібно добре вимити, відокремити від шкірки і подрібнити на шматочки;
- На дно скороварки налити олію і туди ж відправити порізане м'ясо;
- Обсмажити курку до отримання скоринки;
- Цибулю і моркву дрібно нарізати і відправити до курки, обсмажити пару хвилин;
- Через 2 хвилини необхідно приправити м'ясо спеціями для плову, посолити і поперчити;
- Все добре перемішати;
- Після, поверх м'яса необхідно насипати промитий рис, при цьому рівномірно його розрівнявши;
- Налити гарячої води так, щоб вона покривала рис, але рівень її при цьому значно височів над крупою;
- Закривають майбутній плов кришкою і готують хвилин 20;
- Приготоване блюдо з куркою можна подавати з дрібно подрібненою зеленню.
Рецепт плову зі свининою в мультиварці-скороварці
Відмінною альтернативою казана для приготування плову може стати скороварка фірми Редмонд. Блюдо в неї виходить розсипчастим, смачним і ароматним.
Список інгредієнтів:
- м'ясо свинини — 0,4 кг;
- рис — 1 склянка;
- морква — 2 шт.;
- цибулина — 1 шт.;
- спеціальна приправа для плову — 1 упаковка;
- вода — 500 мл;
- сіль, перець — за смаком.
На створення плов зі свининою піде 40 хвилин.
Енергетична цінність 100 г складає 318 ккал.
Отже, процес приготування страви виглядає наступним чином:
- Почати підготовку варто з підготовки свинини. М'ясо добре обмити і перетворити на шматочки завбільшки 2-3 см;
- У підготовлену скороварку налити невелику кількість олії і обсмажити в не порізане м'ясо, приблизно 10 хвилин;
- Як тільки м'ясо придбає характерний золотистий колір, до нього надіслати подрібнені цибулю і моркву. Все смажити ще хвилин 5-7;
- По закінченню часу до м'яса і овочів присипати спеції для плову, все ретельно перемішати;
- Далі, промитий рис викласти поверх обсмаженого м'яса, залити все водою так, щоб рис був повністю занурений у рідину. Посолити і поперчити. За бажанням і для пікантності смаку можна додати часник;
- Фінальним етапом буде встановлення на мультиварці–скороварці режим «Плов», який розрахований на 15 хвилин;
- Готову страву буде виділяти чудовий аромат, консистенція його буде розсипчастою. Подавати можна з дрібно нарізаною зеленню.
Підказки початківцям кулінарам
- Для того, щоб плов вийшов на «виході» розсипчастим, варто віддати перевагу пропареному рісу, а не кругло-зерненному. Пропарена крупа більш міцна і при варінні не склеюється і не розварюється;
- Для того, щоб покуштувати істинно традиційний плов, то використовуйте баранину. Саме цей різновид м'яса надає страві характерний східний смак. Причому вибирати потрібно або грудинку, або лопатку, оскільки в цих частинах баранини більше м'яса і менше жиру;
- Одним із східних секретів приготування страви є технологія закладання інгредієнтів. На дно викладається м'ясо, овочі, а «верхівкою» є рис;
- У процесі готування інгредієнти не перемішують;
- Аромат страві додає не тільки м'ясо, але і спеції для нього. Ідеальним варіантом будуть спеції, які являють собою окремі компоненти, а не суміш. Підібрати такі приправи можна на ринку.
Приготувавши смачний домашній плов, можна відчути всю «магію» сходу. При цьому не обов'язково використовувати традиційну посуд, створити кулінарне творіння можна і за допомогою сучасних засобів: мультиварки або скороварки.