30 март 2019 1 661

Як приготувати домашній плов у скороварці

Традиційне блюдо східної кухні — плов — вже давно прижилося в меню багатьох російських сімей. Правда, готують його по-різному, відступаючи від його первісного рецепта.

Та й посуд для приготування страви зараз використовується різна, незважаючи на те, що «справжній» плов готують в казані.

У цій статті буде розглянуто процес приготування плову в скороварці.

Класичний рецепт по-узбецьки
Інгредієнти Кількість
бараняче м'ясо - 1,5 кг
пропарена крупа рисова - 2 ст.
цибулю - 0,5 кг
морквина - 0,6 кг
масло соняшнику - 3 ст. л.
барбарис, зіра, куркума, перець і сіль - за смаком
неочищені часникові зубчики - 5 шт.
вода - скільки знадобиться
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 150 Ккал

Традиційний плов готується з м'ясом баранини.

Як приготувати плов в скороварці по-узбецьки:

  1. Бараняче м'ясо потрібно добре вимити і нарізати на невеликі шматочки;
  2. Цибулю почистити і порізати соломкою;
  3. Вимиту і почищену моркву нарізати брусочками;
  4. У скороварку налити олію, слідом викласти нарізану цибулю, обсмажити пару хвилин;
  5. Після, відправити до цибулі м'ясо і все трохи тушкувати під кришкою, приблизно 2 хвилини. Потім додати моркву і тушкувати ще 7 хвилин, але кришкою при цьому не накривати;
  6. Вміст скороварки приправити спеціями, залити водою так, щоб м'ясо було повністю покрите. Закрити кришкою і поставити протушиваться 20 хвилин;
  7. Через 20 хвилин, в скороварку з м'ясом насипати рис, рівномірно розподіливши його по поверхні. Перемішувати не треба;
  8. Щоб рисинків не злипалися і блюдо було розсипчастим, плов потрібно залити теплою або гарячою водою так, щоб її рівень на 2 см перевищував поверхня крупи. Все посолити, знову ж таки не перемішуючи, накрити кришкою і залишити готуватися до повного зникнення води;
  9. Як тільки рис розбухне, а вода пропаде, потрібно зняти кришку з скороварки і в центр блюда вставити зубчики часнику. В кількох місцях рису проробити отвори для виходу пари, включити режим варіння крупи і готувати ще чверть години.

Читайте як приготувати юшку в мультиварці — навчитеся готувати блюдо смачно і правильно.

Візьміть на замітку рецепти ароматного супу з опеньками — скоро почнеться сезон лісових грибів?

Класична окрошка з ковбасою і овочами — чудове літнє блюдо.

Плов з куркою в скороварці

Що потрібно:

  • куряче м'ясо — 200 г;
  • рис — 400 г;
  • цибулин — 1шт;
  • морква — 150 г;
  • вода — 500 мл;
  • сіль — 1 ч. л.;
  • перець — за смаком;
  • приправа для плову — 2 ст. л;
  • масло — 2 ст. л.

Кулінарний процес займе 40 хвилин.

У 100 г плову міститься 165 ккал.

Поетапне приготування:

  1. Куряче м'ясо потрібно добре вимити, відокремити від шкірки і подрібнити на шматочки;
  2. На дно скороварки налити олію і туди ж відправити порізане м'ясо;
  3. Обсмажити курку до отримання скоринки;
  4. Цибулю і моркву дрібно нарізати і відправити до курки, обсмажити пару хвилин;
  5. Через 2 хвилини необхідно приправити м'ясо спеціями для плову, посолити і поперчити;
  6. Все добре перемішати;
  7. Після, поверх м'яса необхідно насипати промитий рис, при цьому рівномірно його розрівнявши;
  8. Налити гарячої води так, щоб вона покривала рис, але рівень її при цьому значно височів над крупою;
  9. Закривають майбутній плов кришкою і готують хвилин 20;
  10. Приготоване блюдо з куркою можна подавати з дрібно подрібненою зеленню.

Рецепт плову зі свининою в мультиварці-скороварці

Відмінною альтернативою казана для приготування плову може стати скороварка фірми Редмонд. Блюдо в неї виходить розсипчастим, смачним і ароматним.

Список інгредієнтів:

  • м'ясо свинини — 0,4 кг;
  • рис — 1 склянка;
  • морква — 2 шт.;
  • цибулина — 1 шт.;
  • спеціальна приправа для плову — 1 упаковка;
  • вода — 500 мл;
  • сіль, перець — за смаком.

На створення плов зі свининою піде 40 хвилин.

Енергетична цінність 100 г складає 318 ккал.

Отже, процес приготування страви виглядає наступним чином:

  1. Почати підготовку варто з підготовки свинини. М'ясо добре обмити і перетворити на шматочки завбільшки 2-3 см;
  2. У підготовлену скороварку налити невелику кількість олії і обсмажити в не порізане м'ясо, приблизно 10 хвилин;
  3. Як тільки м'ясо придбає характерний золотистий колір, до нього надіслати подрібнені цибулю і моркву. Все смажити ще хвилин 5-7;
  4. По закінченню часу до м'яса і овочів присипати спеції для плову, все ретельно перемішати;
  5. Далі, промитий рис викласти поверх обсмаженого м'яса, залити все водою так, щоб рис був повністю занурений у рідину. Посолити і поперчити. За бажанням і для пікантності смаку можна додати часник;
  6. Фінальним етапом буде встановлення на мультиварці–скороварці режим «Плов», який розрахований на 15 хвилин;
  7. Готову страву буде виділяти чудовий аромат, консистенція його буде розсипчастою. Подавати можна з дрібно нарізаною зеленню.

Підказки початківцям кулінарам

  1. Для того, щоб плов вийшов на «виході» розсипчастим, варто віддати перевагу пропареному рісу, а не кругло-зерненному. Пропарена крупа більш міцна і при варінні не склеюється і не розварюється;
  2. Для того, щоб покуштувати істинно традиційний плов, то використовуйте баранину. Саме цей різновид м'яса надає страві характерний східний смак. Причому вибирати потрібно або грудинку, або лопатку, оскільки в цих частинах баранини більше м'яса і менше жиру;
  3. Одним із східних секретів приготування страви є технологія закладання інгредієнтів. На дно викладається м'ясо, овочі, а «верхівкою» є рис;
  4. У процесі готування інгредієнти не перемішують;
  5. Аромат страві додає не тільки м'ясо, але і спеції для нього. Ідеальним варіантом будуть спеції, які являють собою окремі компоненти, а не суміш. Підібрати такі приправи можна на ринку.

Приготувавши смачний домашній плов, можна відчути всю «магію» сходу. При цьому не обов'язково використовувати традиційну посуд, створити кулінарне творіння можна і за допомогою сучасних засобів: мультиварки або скороварки.

Що ще почитати: