04 май 2019 1 630

Як приготувати ікру з моркви в домашніх умовах

Що ж собою являє ікра, приготовлена з овочів? Овочева ікра – це подрібнена, за допомогою м'ясорубки або ж блендера, суміш різних овочів (морква, томати, буряк, цибулю, часник та інші), яка була піддана процедурі обсмажування або, в окремих випадках, тривалого томління.

Ікра – це універсальна закуска. Вона може бути використана в якості намазування для бутербродів, доповнення до других страв. Так само морквяну ікру можна подати до столу замість соусу до м'яса і навіть риби!

Приготувати наивкуснейшую, апетитну, ароматну ікру можна практично з будь-яких овочів. Але особливо ніжною і пікантною виходить ікра, приготовлена на основі коренеплоду моркви. Її різні поєднання з безліччю інших інгредієнтів дозволяє «грати» смаковими якостями і кожен раз отримувати делікатес з новим, незвичайним смаком.

Як правило, при приготуванні ікри використовується досить велика кількість масла. І для того щоб закуска була менш калорійною – його кількість можна зменшити (на свій розсуд).

Баночка апетитною яскравою ікри з моркви не тільки збагатить зимовий стіл вітамінами і приголомшливим смаком, але і привнесе легку нотку літа. До речі, морквяна ікра додасть фарб ще і вашим супів або борщів (досить додати 1-2 ст. л. в процесі приготування). Смак перших страв від цього тільки поліпшиться!

Як не крути, а морквяна ікра – це своєрідна «паличка-виручалочка», застосування якої завжди знайдеться. Тому, якщо ви ще її не заготовляли – обов'язково приступайте!

Рецепт ікри з моркви з помідорами і часником
Інгредієнти Кількість
томати червоних сортів - 2 кг
коренеплід моркви - 1 кг
часникові зубки (зимові) - 150 г
столовий 9% оцет - 1 ст. л.
рафінована олія - 300 мл
кам'яна сіль - 50 г
цукровий пісок - 100 г
перець мелений - 1 ч. л.
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 г: 77 Ккал

Приготування:

  1. Очищені коренеплоди моркви промийте і перекрутіть за допомогою кухонного комбайна;
  2. На томатах зробіть хрестоподібні надрізи, помістіть їх в друшляк і обдайте окропом. Зніміть шкірку і подрібніть плоди: можна за допомогою блендера, а можна і просто дрібно порубати ножем;
  3. В товстостінну каструлю налийте олію, перекладіть подрібнені томати і моркву, введіть цукровий пісок, сіль і мелений перець. Перемішайте і варіть протягом 2 годин;
  4. За чверть години до закінчення приготування введіть в ікру пропущений через прес часник і оцет. Перемішайте, рівномірно розподіляючи їх по всьому об'єму ікри;
  5. Гарячу масу відразу ж розкладіть по стерилізованим 0,5 л баночках, накрийте кришками і закатайте;
  6. Ікра з моркви зі свіжими томатами і часником виходить соковитою, з приємним солодкувато-кислим відтінком. Зберігати її необхідно в затемненому прохолодному місці.

Фальшива ікра оселедця і моркви

Інгредієнти:

  • оселедець малосольна – 1 шт.;
  • коренеплід моркви – 1 шт.;
  • плавлений сир – 100 г;
  • вершкове несолоне масло – 200 г;
  • морська сіль;
  • суміш ароматних перців;
  • приправа «Для риби» — 1 ч. л.

Тривалість приготування: 30 хв.

Енергетична цінність на 100 г: 80 кКал.

Покрокове опис:

  1. Моркву відваріть до готовності, але не більше 15 хвилин. Переварений коренеплід втрачає свої натуральні смакові якості і стає несмачним;
  2. Слабосолону оселедець очистіть від голови, нутрощів, кісток і шкіри. А вже безпосередньо філе подрібніть, скориставшись м'ясорубкою з дрібною решіткою;
  3. Слідом за оселедцем відправте відварену моркву, шматок плавленого сиру і розм'якшене вершкове масло;
  4. Інгредієнти подрібнені приправте за смаком сіллю, сумішшю духмяних перців і приправою «Для риби». Ікра виходить особливо смачною, якщо використовувати приправу з додаванням лимонної цедри. Перемішайте масу до однорідності, перекладіть в баночку відповідного розміру і, щільно закривши кришкою, приберіть в холодильник;
  5. Ікра з оселедця і моркви виходить дуже красивою, смачною і ароматною. Зберігається дане ласощі в холодильнику, але не більше 3 діб. Використовується в якості намазування для бутербродів.

Варіант закуски з буряка та моркви

Складові:

  • цукрові буряки – 0,5 кг;
  • морква (соковита, не млява) – 250 г;
  • салатний цибуля – 200 г;
  • рослинне масло – 180 мл;
  • томат-пюре – 100 г;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • перець мелений – ¼ ч. л.

Тривалість готування: 2 ч.

Кількість кКал на 100 г: 87.

Поетапне опис приготування:

  1. Овочі очистіть, умийтесь і пропустіть через м'ясорубку з дрібною решіткою;
  2. Помістіть подрібнені овочі в казан з товстим дном і поставте на 1,5 години в розігрітій до 1500З духову шафу;
  3. Потім введіть до овочів масло, додайте сіль, перемішайте і обсмажте (30-35 хвилин). Слідкуйте за тим, щоб ікра не підгоріла – вогонь повинен бути мінімальним;
  4. В самому кінці обсмажування введіть до овочів томат-пюре і мелений перець;
  5. Якщо ви збираєтеся закрити цю ікру на зиму – розкладіть її ще гарячою по невеликим стерилізованим баночках і закатайте. А якщо збираєтесь вживати відразу – попередньо охолодивши.

Ікра з моркви і яблук

Компоненти для приготування:

  • коренеплід моркви – 4 шт.;
  • яблука «Антонівка» — 3-4 шт.;
  • салатний цибуля – 2 шт.;
  • олія рослинна;
  • виварна кам'яна сіль;
  • запашний перець.

Час приготування: 40 хв.

Харчова цінність на 100 г: 129 кКал.

Покрокове опис:

  1. Очищену моркву наріжте довільними шматочками і обсмажте разом з нашаткованою цибулею і нарізаними на шматочки яблуками на рослинному маслі до м'якості;
  2. Потім подрібніть всі інгредієнти за допомогою блендера. Приправте щедрою дрібкою солі і перцю, при необхідності можна додати трохи цукру. Цукор надає стравам з буряка особливої вишуканості;
  3. Ще раз прогрійте ікру на сковороді. Помішуйте, стежте за тим, щоб вона не подгорала;
  4. Викладіть готову ікру красивою гіркою в салатник, охолодіть і подавайте до столу.

Гуляш курки з овочами — це страва легко зіпсувати, тому візьміть на озброєння декілька наших порад.

Рецепт пирога з начинкою з капусти і яйця — справжня домашня випічка за нашими рецептами.

Медальйон з бекону — навчитеся готувати це ресторанну страву, з допомогою наших підказок.

Рецепт заготівлі на зиму покроково

Інгредієнти для приготування:

  • морква (соковита) – 1 кг;
  • паприка – 100 гр;
  • салатний цибуля – 0,5 кг;
  • часник (зимовий) – 1 головка;
  • томат-паста – 4 ст. л.;
  • олія соняшникова – 300 мл;
  • кам'яна сіль;
  • суміш перців (чорний/запашний).

Тривалість приготування: 1 ч.

Харчова цінність на 100 г: 77 кКал.

Приготування ікри з моркви на зиму:

  1. У глибокий казан налити олію, додайте томат-пасту і трохи води. Маса повинна вийти консистенції густої сметани;
  2. Цибулю дрібно нарубаєте, паприку очистіть від насіння і прожилок, потім дрібно наріжте. Перекладіть овочі в казан і тушкуйте до м'якості (10-12 хвилин);
  3. Далі підготуйте моркву. Коренеплоди необхідно вимити, очистити і подрібнити. Подрібнити можна за допомогою терки, м'ясорубки або ж блендера – вибирайте той спосіб, який вам прийнятніше. Перекладіть моркву до цибульно-томатною масою і продовжуйте тушкувати на слабкому вогні протягом 1,5 години;
  4. За чверть години до закінчення приготування введіть в морквяну масу подрібнену головку часнику, суміш мелених перців, сіль (кількість регулюйте за своїм розсудом);
  5. Гарячу ікру необхідно відразу ж розкласти по стерилізованим 200 г банках, закатати і укутати в рушник махровий. Після охолодження баночки слід перенести на зберігання в темне і прохолодне місце.

Секрети кулінарів

При заготівлі на зиму ікри необхідно пам'ятати про те, що вся тара обов'язково повинна бути стерилізована (в тому числі і кришки закаточні).

Ікра, приготовлена з запечених овочів, виходить корисніше і смачніше, ніж та, що тушкувалась або обсмажувалася. Овочі в процесі запікання зберігають більшу кількість поживних речовин. Смак у запечених овочів зберігає природність і виходить більш яскравим.

Якщо в рецепті ікри з моркви використовується оцет – вводите його в самому кінці приготування. В іншому випадку, після тривалої термічної обробки він випарується і втратить свої властивості.

При приготуванні ікри інгредієнти необхідно як можна частіше помішувати, щоб вони не підгоріли.

Чим дрібніше подрібнені овочі, тим ніжніше буде готова ікра. Тому через м'ясорубку усі складові інгредієнти рекомендується пропускати двічі.

Що ще почитати: