Як приготувати рибну ікру з манки і оселедця
На думку досвідчених господинь, самостійно приготовлена ікра з манки і оселедця куди краще магазинної. Покупний продукт наповнений барвниками і консервантами, а також містить цілий ряд добавок, які можуть становити певну небезпеку для здоров'я.
До домашньої оселедцевою ікрі ці фактори не мають ніякого відношення. Витративши трохи сил і зовсім мало грошей, будь-хто може приготувати смачну і ситну їжу для своїх друзів і сім'ї.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
філе оселедця - | 0,5 кг |
томатний сік - | 0,3 л |
крупа манна - | 0,2 кг |
масло рослинне - | 0,25 кг |
цибуля ріпчаста (великий) - | 1 штука |
перець чорний (мелений) - | за смаком |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 грам: 308 Ккал |
Цей варіант страви можна назвати базовим. Він найбільш широко відомий і використовується досить часто.
Хід приготування:
- У каструлю залити томатний сік і рослинне масло, змішати компоненти і поставити на вогонь.
- Коли сік почне кипіти почати акуратно (невеликими порціями) засипати в ємність крупу (потрібно відслідковувати, щоб крупинки не злипалися і не утворювали грудки).
- Коли маса з манки і томатної пасти загусне, можна погасити полум'я і зняти каструлю з плити, залишивши її трохи охолонути.
- Після, через м'ясорубку найбільш дрібного помелу потрібно пропустити все заготовлене філе риби.
- Цибулину очистити і теж подрібнити за допомогою м'ясорубки.
- Змішати цибулю з рибним фаршем, поперчити (сіль не потрібна, оскільки оселедець сама по собі вже досить просолена).
- Змішати фарш манку і в одній ємності і прибрати в холодильник.
- Через 2-3 години страву вже готове до вживання.
Рибна ікра з манки і кісток оселедця
Цей рецепт відрізняється від попереднього незначно, якщо говорити про продукт, а от сам процес ускладнюється із-за того, що доводиться витягати з оселедця кісточки. Втім, смак готової ікри цілком виправдовує такі трудовитрати і значно відрізняється від страви, приготованої з використанням рибного філе.
Інгредієнти:
- томатний сік – 0,2 л;
- кістки оселедця – 0,35 кг;
- цибуля ріпчаста – 1 штука;
- манна крупа – 0,15 кг;
- перець чорний (мелений) – за смаком.
Час приготування: 65 хвилин.
Калорійність: 83 кКал.
Хід приготування:
- Відокремити від риби кістки і замочити їх у холодній воді на 60 хвилин.
- Поставити ємність з кістками (не змінюючи воду на вогонь і варити вміст протягом півгодини.
- Через зазначений час вийшов бульйон злити в іншу каструлю, відфільтрувавши кістки за допомогою друшляка (залишки риб'ячого скелета після цього можна утилізувати).
- Зварити манку на томатному соку і рибному бульйоні (в киплячу рідину потроху засипати крупу, розбиваючи всі грудочки, а після дочекатися поки каша загусне, ставши червоно-помаранчевої, і вимкнути вогонь).
- Очищену цибулину перемолоти і ретельно змішати з манкою.
- Наполягати готову ікру в холодильнику протягом двох годин.
- Охолоджену закуску найкраще поєднувати з бородінським хлібом, маслом і свіжою зеленню.
Ікра з манки на рибному селедочном розсолі
Рецептура третього варіанту ікри відрізняється тим, що замість бульйону використовується розсіл, в якому перебувала оселедець. Така закуска зазвичай має по-справжньому яскравий і виражений смак, а технологія її приготування найбільш проста.
Інгредієнти:
- розсіл – 0,2 л;
- вода – 0,2 л;
- крупа манна – 0,1 кг;
- цибуля ріпчаста – 1 штука;
- масло рослинне – 1 чайна ложка;
- яйце – 2 штуки;
- паста томатна – 2 столові ложки.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорійність: 74 кКал.
Хід приготування:
- В низькою і широкої каструльці змішати заготовлений розсіл з водою і маслом.
- В цю ж ємність додати томатну пасту.
- Включити плиту, поставити на каструлю з розсолом і, безперервно помішуючи, довести рідину до кипіння.
- У кипляче вміст каструльки повільно і потроху всипати крупу.
- Коли вся манка опиниться в каструлі, потрібно поварити її трохи менше хвилини, а після погасити полум'я і дати ікрі охолонути.
- Після цього відварити яйця, очистити цибулю і обидва інгредієнта максимально подрібнити (бажано, за допомогою блендера, але можна і просто ножем).
- Охолоджену манку змішати з яйцями і цибулею.
- Ікра повністю готова до подачі на стіл.
Смачні котлети з картоплі — прекрасне блюдо в пост.
Спробуйте приготувати гострий соус гуакамоле, за нашим покроковим фото і підказок. Це прекрасна закуска до чіпсів або картоплі фрі.
Смажений рис по-китайськи — це незвично, смачно і ситно. Наш покроковий рецепт тут.
Як зварити ікру з манки, моркви і оселедця
Цей рецепт не настільки добре відомий, як попередні. Однак смакові якості ікри, одержуваної при проходженні йому, безумовно варті витраченого на приготування часу. Відмінна риса такої закуски — насичений колір, що робить її справжньою прикрасою святкового столу.
Інгредієнти:
- оселедець (філе) – 0,1 кг;
- вода (холодна) – 0,3 л;
- масло рослинне – 0,1 кг;
- морква (велика) – 1 штука;
- крупа манна – 4 столові ложки;
- оцет – 1 чайна ложка;
- цибуля ріпчаста – 1 штука;
- сіль, спеції – за смаком.
Час приготування: 55 хвилин.
Калорійність: 200 кКал.
Хід приготування:
- Закип'ятити звичайну воду і відварити в ній манну крупу, розбиваючи всі грудочки, а краще і зовсім не допускаючи їх утворення.
- Паралельно в окремій ємності поставити варитися моркву.
- Готову моркву разом з рибним філе і цибулею перемолоти за допомогою блендера.
- Отриману морквяно-оселедцеву кашку змішати з манкою, приправити закуску оцтом.
- На останньому етапі заправити ікру рослинним маслом, як слід перемішати всі складові і поставити закуску в холодильник на пару-трійку годин.
- Через зазначений час частування можна подавати на стіл.
Як приготувати фальшиву ікру з манки без риби для веганів
Побалуватися фальшивої ікрою люблять не тільки «м'ясоїдні» громадяни, а й ті, хто, керуючись певними принципами, не бажають вживати в їжу ніяку живність, включаючи рибу. Спеціально для цих цілей був створений наведений нижче рецепт.
Інгредієнти:
- сік томатний – 0,1 л;
- масло рослинне – 10 мл;
- капуста морська (суха) – 15 г;
- манна крупа – 70 г;
- сіль, спеції – за смаком.
Час приготування: 35 хвилин.
Калорійність: 67 кКал.
Хід приготування:
- Морську капусту промити, а потім залити окропом.
- Через 5 хвилин капусту, не виймаючи з води, подрібнити за допомогою блендера.
- Рослинна олія томатний сік змішати в невеликій каструлі і поставити на середній вогонь.
- Коли сік закипить, долити до нього воду з подрібненої капустою, приправити спеціями і посолити.
- Прогрівати отриману суміш протягом 2-3 хвилин, а після всипати в неї манну крупу, безперервно помішуючи вміст каструльки.
- Наостанок ще раз ретельно все розмішати і погасити полум'я (у разі, якщо ікра виходить надмірно густий, можна розбавити її невеликою кількістю окропу).
- Як тільки закуска охолоне, її можна пропонувати гостям.
Корисні поради
Закуску можна зробити ідеальною, якщо слідувати декільком простим радам:
- В рецептах з використанням моркви ріпчасту цибулю можна замінити на зелений, але в цьому випадку його слід додавати в готову страву.
- Солити ікру з манки в процесі готування не рекомендується, краще зробити це, коли закуска буде вже повністю готова (цілком можливо, що сіль не знадобиться зовсім, оскільки оселедець і так солона).
- Для приготування такого частування не варто купувати занадто дорогу рибу, (вона відрізняється ніжним філе, але, на жаль, не дає характерного запаху, без якого закуска буде вже мало схожа на ікру).
- Зберігати готову ікру слід в закритій ємності в холодильнику, але і тоді вона залишається придатною до вживання не довше тижня.
Якщо враховувати ці тонкощі, то можна з легкістю перетворити смачну закуску в справжній кулінарний шедевр, який вразить навіть найвимогливіших гурманів.