02 май 2019 1 629

Як приготувати грибну ікру в домашніх умовах

Почався сезон грибів, і кожна господиня прагне приготувати їх як можна смачніше. Але літо скоро закінчиться, і взимку на полицях магазинів будуть тільки заморожені гриби з немаленькою ціною. Тому, як у давні часи, на допомогу приходять зимові заготовки. А комусь просто подобається смак ікри з грибів, і не потрібно обґрунтування, щоб приготувати її. І в тому, і в іншому випадку господиням знадобляться рецепти грибної ікри.

Базовий покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
будь-яких свіжих грибів - 1 кг
солі - 1,5 ст. ложки
перцю - 1 ч. ложка
цибулин - 2 шт.
Час приготування: 180 хвилин Калорійність на 100 грам: 50 Ккал

Для приготування ікри підійдуть будь-які гриби. Рецептів, як можна її виготовити, в мережі досить багато, але один з найпростіших – це приготування ікри з декількох видів свіжих грибів. Рецепт підійде і початківцям, і досвідченим господиням.

Ікра з свіжих грибів готується наступним чином:

Крок 1. Гриби потрібно промити і поставити на вогонь. Варити 20 хвилин після закипання.

Крок 2. За той час, поки варяться гриби, потрібно нашаткувати цибулю, змішати його з сіллю і перцем.

Крок 3. Після того, як гриби зварилися, потрібно злити воду, охолодити гриби холодною кип'яченою водою, осушити.

Крок 4. Гриби дрібно нарізати і додати до них суміш з цибулі, солі і перцю.

Крок 5. Отриману масу потрібно викласти в емальований посуд (можна готувати відразу до неї), накрити чистою тканиною, придавити гнітом і прибрати в прохолодне і темне місце на 15 днів.

Вийшло блюдо володіє пряним і гострим смаком, але в ній досить багато солі, тому їй не слід зловживати людям, що страждають хворобами нирок, підвищеним артеріальним тиском і серцевими захворюваннями. Ікру можна їсти як самостійне блюдо, намазувати на хліб або використовувати для додання іншим стравам особливого смаку.

Читайте як правильно заготовити черемшу на зиму різними способами.Спробуйте приготувати курячі котлети з манкою — смачне і корисне блюдо для всієї родини.

Спробуйте приготувати ароматний вершковий суп з лосося — це дуже смачно!

Ікра з опеньків з помідорами

Опеньки вважаються найсмачнішими грибами для приготування ікри. Однаково підходять як молоді опеньки, так і великі і навіть переросли. Приготування ікри може бути відмінним способом застосувати з користю гриби, якість яких викликає сумніви. Але варто пам'ятати, що чим свіже і смачніше гриби самі по собі, тим смачніше з них буде ікра.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 кг опеньків;
  • 500 г помідорів;
  • 8 часточок часнику;
  • 5 цибулин;
  • рослинна олія, сіль, перець – за смаком.

Час приготування – близько півтора годин, калорійність страви – 26 ккал на 100 г, тобто грибну ікру з опеньків можна вважати дієтичним продуктом.

Як і в попередньому рецепті, опеньки потрібно вим'я і варити протягом 20 хвилин, після чого викласти на друшляк, щоб стекла рідина. Охолоджувати їх не потрібно. Вода для варіння повинна бути злегка підсоленій.

Одночасно з цим потрібно очистити цибулю і часник, дрібно нарізати і обсмажити до м'якості. Потім отримана зажарка змішується з грибами, подрібнюється в блендері або м'ясорубці, викласти на гарячу сковороду і смажиться 15 хвилин.

Потім в продукт додають нарізані помідори, закривають кришкою, гасять на повільному вогні протягом 40 хвилин. Після цього гаряча заготівля закочується в банки, закутується ковдрою і поступово остигає.

Зберігати потрібно у прохолодному місці. Для більш тривалого строку зберігання можна додати столовий оцет.

Закуска з заморожених грибів

Смачний і оригінальний продукт можна готувати не тільки з свіжих грибів, підійдуть і заморожені і консервовані та сушені продукти. Тому якщо немає можливості приготувати ікру з тільки що куплених грибів, їх можна спокійно складати в морозилку, і отримати прекрасний продукт тоді, коли на його приготування буде час.

Підійде будь-який вид їстівних грибів, але найчастіше використовуються рижики і опеньки.

Необхідні інгредієнти:

  • 400 г заморожених грибів;
  • 1 цибулина;
  • 2 ст. ложки олії;
  • сіль, зелена цибуля, оцет або лимонний сік – за смаком.

Час приготування – близько півгодини, калорійність – 60 ккал на 100 р.

Гриби потрібно розморозити, промити і варити 20 хвилин, як в рецептах вище. Осушити в друшляку. Дрібно нашаткувати цибулю, обсмажити до золотистого кольору, потім додати нарізані гриби. У готову суміш додають сіль, перець, лимонний сік або оцет, викладають її на блюдо і посипають зеленою цибулею.

Можна використовувати як закуску або для приготування бутербродів. Це самий простий у приготуванні рецепт грибної ікри, який не потребує великих зусиль, витрат часу, і продукт готовий до вживання відразу ж після того, як приготовлений.

Дієтичний варіант

Сушені гриби також підійдуть для приготування ікри з них. Найчастіше для цієї мети використовуються печериці, оскільки вони легко переносять сушку, добре зберігаються в сушеному вигляді. Для приготування ікри знадобляться:

  • 1 кг сухих печериць;
  • 3 цибулини;
  • соняшникова олія, сіль, перець, спеції.

Час приготування продукту – близько півгодини при попередньому замочуванні сировини. Калорійність – 10 ккал на 100 г продукту.

Приготування продукту не вимагає великих зусиль. Сушені гриби треба замочити в теплій воді на ніч. Вранці їх і цибулю дрібно нарізають, додають соняшникову олію, сіль і спеції. Ікра готова.

Грибна ікра з варених лисичок з овочами

Під час приготування гриби в будь-якому випадку необхідно попередньо відварювати (крім сушених). Але існує й окремий вид ікри з варених грибів. Використовуються різні види грибів, які прийнято варити. Один із смачних рецептів – ікра з варених лисичок в томаті.

Необхідні інгредієнти:

  • 4 кг лисичок;
  • 1 кг помідорів (бажано щільних);
  • 5 цибулин;
  • 500 г моркви;
  • головка часнику;
  • сіль, цукор, спеції, стручковий перець – за смаком.

Час приготування – 5-6 годин, калорійність – 33 ккал на 100 р.

Перш ніж приступити до варінні, лисички замочують у холодній воді на 2-3 години. Потім їх варять до стану м'якості на повільному вогні у великому обсязі води. Щоб приготувати заправку, необхідно дрібно нарізати цибулю і моркву, тушити їх на сковороді, додати дрібно нарізані помідори, перець, зелень. Заправку потрібно гасити протягом 10 хвилин.

Лисички дрібно нарізати, складаються в банки, до них додається оцтова есенція, зверху наповнюється гаряча заправка.

Готова ікра стерилізується на водяній бані протягом 20 хвилин, закочується в банки.

Рецепт приготування з солоних лисичок

Солоні лисички – прекрасний продукт для приготування грибної ікри. З них виходить смачна ікра, яка готується досить швидко, може стати закускою, так і гарніром до м'яса або пікантним доповненням до страв з картоплі. Необхідні інгредієнти:

  • 250 г солоних лисичок;
  • 1 цибулина;
  • рослинна олія, зелень, сіль, перець, спеції – за смаком.

Час приготування продукту – близько години, калорійність – 32 ккал на 100 г продукту.

Солоні грибочки потрібно промити від надлишків солі під проточною водою, залишити в друшляку, щоб стекла рідина. Цибулю дрібно нарізати, викласти на розігріту сковороду, пасерувати на повільному вогні 5-7 хвилин.

Потім отриманої заправці необхідно дати охолонути. Лисички дрібно нарізають, змішують з остиглої заправкою, солять, перчать, прикрашають зеленню і подають до столу.

Заготівля в мультиварці

Білі гриби рідко використовують для заготовок, але якщо виникає така необхідність, приготувати ікру можна і з них. Грибна ікра в мультиварці – смачна і корисна закуска, приготування якої не займе багато часу. Необхідні інгредієнти:

  • 500 г свіжих або розморожених білих грибів;
  • 1 велика цибулина;
  • кріп, рослинна олія, лимонний сік, сіль, перець, спеції – за смаком.

Час приготування – близько півтора годин, калорійність – 35 ккал на 100 р.

Білі гриби промивають, дають стекти воді, нарізають і викладають у каструлю. Використовується програма «гасіння», протягом години. Під час готування можна підливати гарячу воду і підсолювати продукт. За цей час можна підготувати цибуля – його необхідно пасерувати на сковороді до світло-золотистого кольору. Після цього цибулю додається до грибів, ікра готується, поки рідина повністю не випарується. У готову закуску додають зелень і подають на стіл, або її розкладають у банки в гарячому вигляді.

Рецепт консервації на зиму

Грибна ікра – не тільки смачна закуска, але і відмінний спосіб зберегти гриби на зиму. Консервовані гриби в щільно закритій банці можуть зберігатися довгий час, радуючи сім'ю всю зиму. Необхідні інгредієнти:

  • 5 кг опеньків або інших грибів;
  • 1,2 кг цибулі;
  • 400 г моркви;
  • чорний перець, мелений мускат, лавровий лист, олію, зелень, сіль.

Час приготування – близько півтора годин, калорійність – 25 ккал на 100 р.

Опеньки ретельно відмиваються під проточною водою, варяться на повільному вогні протягом 20 хвилин. Разом з ними вариться ціла очищена морква, цілі цибулини в лушпинні, сіль і спеції. Продукт готовий, коли гриби опускаються на дно каструлі.

Після варіння потрібно процідити бульйон (але не виливати), очистити цибулю, гриби і овочі подрібнити. Отримана маса ретельно перемішується, заливається бульйоном, в неї додають рослинне масло і 10 хвилин гасять на повільному вогні.

Готова гаряча ікра розливається по стерильним банкам. Банки пастеризують, консервують і зберігають у прохолодному місці. З консервованої грибної ікри можна готувати супи та другі страви.

Корисні поради

Якщо гриби і цибулю пропустити через м'ясорубку, вони придбають металевий присмак. Щоб цього не сталося, краще нарізати гриби і цибулю ножем або подрібнити в блендері.

Заготовки, призначені для тривалого зберігання, необхідно поміщати в скляні банки – так вони довше залишаються свіжими. Пластикова і керамічний посуд для заготовок на зиму не годиться.

Щоб уникнути гіркого присмаку (особливо в жарку погоду), гриби можна вимочувати у воді або молоці. Також хороший результат буде, якщо кілька разів змінити воду під час варіння.

Гриби зберігають форму під час варіння, тому їх необхідно ретельно подрібнювати, щоб консистенція всіх компонентів ікри була однаковою.

Грибна ікра дозволяє переробити продукти, свіжість яких викликає сумніву, але це не відноситься до тих випадків, коли передбачається робити заготовки — зіпсовані гриби дуже швидко зроблять консерви неїстівними.

Що ще почитати: