Як замаринувати і посмажити шашлик в гранатовому соку
У літню пору хочеться побалувати себе чим-небудь смачним і ситним, саме до таких страв і відноситься шашлик. Секретом смаку і аромату є маринад. Найчастіше м'ясо маринують з вечора, тобто залишають на добу, для того щоб після обсмажування блюдо вийшло смачним і соковитим
Як замаринувати м'ясо
На сьогоднішній день існує кілька ефективних і в той же час не дуже складних рецептів приготування маринаду, які зможуть зробити основне літнє блюдо зі свинини, курки і баранини соковитим і смачним і забезпечать його рівномірну просмажування.
Найбільш поширеними з них є наступні види:
- Класичний варіант — з використанням гранатового соку цибулі і спецій, який відмінно підійде для маринування різних практично будь-яких видів м'ясних страв;
- Маринад з використанням мінеральної води, який знаходить своє застосування в основному при приготуванні шашлику з курки;
- Гострий маринад з аджикою, гострим перцем, а також майонезом – буде прекрасним доповненням до баранині і нагадає вам грузинську кухню.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинина - | 2 кг |
гранатовий сік - | 0,5 літра |
рослинна олія - | 4 столові ложки |
ріпчасту цибулю (нарізаний кільцями або півкільцями) - | 2 середніх головки |
перець чорний, сіль - | за смаком |
Час приготування: 720 хвилин | Калорійність на 100 г: 350 Ккал |
Класика завжди залишається в моді, оскільки втілює в собі перевірені століттями способи змішування продуктів для досягнення повноти смакових відчуттів. Приготована за цим рецептом страва не змусить засумніватися у виборі маринаду ні на одну хвилину.
Спосіб приготування досить простий: м'ясо потрібно промити проточною водою, обсушити паперовим рушником і нарізати на шматки. Розмір шматків слід вибирати в залежності від того, з використанням яких коштів вибудете готувати шашлик. Якщо за планом буде використана решітка, то шматки не повинні бути товстими, якщо в процесі приготування будуть використані шампура – то кубики середнього розміру.
Отже, підготовлене м'ясні шматочки натираємо сіллю і перцем, перемішуємо в чашці руками і додаємо заздалегідь приготоване рослинне масло, після чого все знову перемішуємо.
Кількість цибулі, а також спосіб його подрібнення залежить від ваших смаків і пристрастей. Класичною формою при нарізуванні цибулин є кільця чи півкільця. Але не забороняється також і натерти цибулю на терці.
Після того, як цибуля буде перемішаний з м'ясом можна заливати майбутній шашлик гранатовим соком і залишити у холодильнику на ніч.
За 30 хвилин до обсмажування підготовлений шашлик необхідно посолити і поперчити.
Курячий шашлик, маринований в гранатовому соку
У цьому рецепті знаходить своє застосування мінеральна вода, яка при взаємодії з м'ясним продуктом робить його пористим, соковитим, а гранат додає нових смакових ноток.
Інгредієнти:
- курка (переважно використовують стегна) – 2 кг;
- гранатовий сік – 0,5 л;
- мінеральна вода (краще всього газована) – 0,5 л;
- перець, сіль – за смаком.
Час приготування: 10 годин.
Калорійність страви: 180 Ккал/100 гр.
Курячі стегна, грудку або інші частини курячої тушки необхідно розморозити, промити водою і обсушити паперовим рушником. Після чого, залиті мінеральною водою шматочки курки необхідно залишити на 1 годину в холодильнику. За цей час вони стануть більш м'якими і пористими.
Поки стегна приймають ванну з мінеральної води, можна зайнятися цибулею, який в цьому випадку краще всього дрібно нарізати або натерти на дрібній тертці, попередньо промивши і очистивши від шкірки цибулини.
Отже, після закінчення години мінеральну воду потрібно злити, майбутній шашлик натерти сіллю і перцем (курка любить сіль) і додати подрібнену цибулю, після чого все ретельно перемішати і залити гранатовим соком.
Тепер залишаємо нашу страву в холодильнику на ніч, а на наступний день обсмажуємо на вугіллі і насолоджуємося чудовим смаком шашлику з курки.
Візьміть на замітку рецепти курки з помідорами — м'ясо виходить дуже соковитим і ніжним, завдяки томатам.
Спробуйте приготувати вино з сливи — рецепт з покроковими підказками у нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт пряного соусу для стейка.
Шашлик по-грузинськи (з баранини)
Основою грузинської кухні, як відомо, виступає баранина, яка знаходить застосування практично в кожній страві. З баранини виходить соковитий, смачний і ніжний шашлик. Додати різноманітності в звичний рецепт маринаду допоможе гранат і аджика.
Інгредієнти:
- баранина – 2 кг;
- ріпчаста цибуля – 2 середніх цибулини;
- часник – 1 головка;
- аджика (можна використовувати і в сухому вигляді) – 1 столова ложка;
- соєвий соус – 2 столових ложки;
- майонез (за бажанням) – 2 столових ложки;
- гранатовий сік – 0,5 л;
- свіжа зелень кропу або петрушки;
- сіль за смаком.
Час приготування: 10-12 годин.
Калорійність страви: 350 Ккал/100 гр.
Коли м'ясо підготовлено – промито, обсушено і нарізано на порційні шматки до нього додається цибулю, який обов'язково нарізане тонкими півкільцями або кільцями, що знову ж таки залежить від способу смаження (решітка або шампури). Туди ж додається і часник, який повинен бути дрібно нарізаний, натерт на тертці або пропущений через часникодавку. У поєднанні з цибулею він додасть майбутнього шашлику пікантності. Потім натираємо кожен шматочок сумішшю з дрібно нарубаної петрушки і кропу і переходимо до наступного етапу.
Аджику змішуємо з майонезом і додаємо до м'яса. Необхідно акцентувати увагу на те, щоб кожен шматочок був ретельно промазан сумішшю, від цього практично залежить половина успіху в приготуванні шашлику з баранини.
Гранатовий сік змішуємо з соєвим соусом і заливаємо цією сумішшю м'ясо молодого баранчика, після чого прибираємо його на ніч у холодильник і з нетерпінням чекаємо завтрашнього вечора, щоб скуштувати справжнього шашлику по-грузинськи.
Цілком таємно
Поради та хитрості приготування шашлику з гранатовим соком:
- Кількість часу, який буде потрібно будь-якої м'ясної страви для маринування становить 8-12 годин;
- До вибору основного продукту слід підходити дуже відповідально, м'ясо повинно бути свіжим, оскільки перелічені у статті рецепти маринадів відносяться до м'яким і ніжним його видами;
- Гранатовий сік, який є у продажу, звичайно ж, підійде, але найкращим, звичайно ж, буде свіжовичавлений нектар стиглого граната;
- Для маринування краще всього використовувати скляний або пластмасовий посуд, оскільки алюмінієві ємності можуть контактувати з кислим середовищем і виділяти шкідливі для здоров'я людини речовини;
- При додаванні рослинного масла необхідно використовувати тільки якісне масло, краще всього підійде оливкова або кунжутне.
Ось і всі секрети розкриті, при дотриманні рецептури та дотримання представленим вище порад, ваш кулінарний шедевр здивує всіх учасників літнього вечері.