13 март 2019 3 643

Як замаринувати і посмажити шашлик в гранатовому соку

У літню пору хочеться побалувати себе чим-небудь смачним і ситним, саме до таких страв і відноситься шашлик. Секретом смаку і аромату є маринад. Найчастіше м'ясо маринують з вечора, тобто залишають на добу, для того щоб після обсмажування блюдо вийшло смачним і соковитим

Як замаринувати м'ясо

На сьогоднішній день існує кілька ефективних і в той же час не дуже складних рецептів приготування маринаду, які зможуть зробити основне літнє блюдо зі свинини, курки і баранини соковитим і смачним і забезпечать його рівномірну просмажування.

Найбільш поширеними з них є наступні види:

  1. Класичний варіант — з використанням гранатового соку цибулі і спецій, який відмінно підійде для маринування різних практично будь-яких видів м'ясних страв;
  2. Маринад з використанням мінеральної води, який знаходить своє застосування в основному при приготуванні шашлику з курки;
  3. Гострий маринад з аджикою, гострим перцем, а також майонезом – буде прекрасним доповненням до баранині і нагадає вам грузинську кухню.
Шашлик зі свинини в гранатовому соку
Інгредієнти Кількість
свинина - 2 кг
гранатовий сік - 0,5 літра
рослинна олія - 4 столові ложки
ріпчасту цибулю (нарізаний кільцями або півкільцями) - 2 середніх головки
перець чорний, сіль - за смаком
Час приготування: 720 хвилин Калорійність на 100 г: 350 Ккал

Класика завжди залишається в моді, оскільки втілює в собі перевірені століттями способи змішування продуктів для досягнення повноти смакових відчуттів. Приготована за цим рецептом страва не змусить засумніватися у виборі маринаду ні на одну хвилину.

Спосіб приготування досить простий: м'ясо потрібно промити проточною водою, обсушити паперовим рушником і нарізати на шматки. Розмір шматків слід вибирати в залежності від того, з використанням яких коштів вибудете готувати шашлик. Якщо за планом буде використана решітка, то шматки не повинні бути товстими, якщо в процесі приготування будуть використані шампура – то кубики середнього розміру.

Отже, підготовлене м'ясні шматочки натираємо сіллю і перцем, перемішуємо в чашці руками і додаємо заздалегідь приготоване рослинне масло, після чого все знову перемішуємо.

Кількість цибулі, а також спосіб його подрібнення залежить від ваших смаків і пристрастей. Класичною формою при нарізуванні цибулин є кільця чи півкільця. Але не забороняється також і натерти цибулю на терці.

Після того, як цибуля буде перемішаний з м'ясом можна заливати майбутній шашлик гранатовим соком і залишити у холодильнику на ніч.

За 30 хвилин до обсмажування підготовлений шашлик необхідно посолити і поперчити.

Курячий шашлик, маринований в гранатовому соку

У цьому рецепті знаходить своє застосування мінеральна вода, яка при взаємодії з м'ясним продуктом робить його пористим, соковитим, а гранат додає нових смакових ноток.

Інгредієнти:

  • курка (переважно використовують стегна) – 2 кг;
  • гранатовий сік – 0,5 л;
  • мінеральна вода (краще всього газована) – 0,5 л;
  • перець, сіль – за смаком.

Час приготування: 10 годин.

Калорійність страви: 180 Ккал/100 гр.

Курячі стегна, грудку або інші частини курячої тушки необхідно розморозити, промити водою і обсушити паперовим рушником. Після чого, залиті мінеральною водою шматочки курки необхідно залишити на 1 годину в холодильнику. За цей час вони стануть більш м'якими і пористими.

Поки стегна приймають ванну з мінеральної води, можна зайнятися цибулею, який в цьому випадку краще всього дрібно нарізати або натерти на дрібній тертці, попередньо промивши і очистивши від шкірки цибулини.

Отже, після закінчення години мінеральну воду потрібно злити, майбутній шашлик натерти сіллю і перцем (курка любить сіль) і додати подрібнену цибулю, після чого все ретельно перемішати і залити гранатовим соком.

Тепер залишаємо нашу страву в холодильнику на ніч, а на наступний день обсмажуємо на вугіллі і насолоджуємося чудовим смаком шашлику з курки.

Візьміть на замітку рецепти курки з помідорами — м'ясо виходить дуже соковитим і ніжним, завдяки томатам.

Спробуйте приготувати вино з сливи — рецепт з покроковими підказками у нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт пряного соусу для стейка.

Шашлик по-грузинськи (з баранини)

Основою грузинської кухні, як відомо, виступає баранина, яка знаходить застосування практично в кожній страві. З баранини виходить соковитий, смачний і ніжний шашлик. Додати різноманітності в звичний рецепт маринаду допоможе гранат і аджика.

Інгредієнти:

  • баранина – 2 кг;
  • ріпчаста цибуля – 2 середніх цибулини;
  • часник – 1 головка;
  • аджика (можна використовувати і в сухому вигляді) – 1 столова ложка;
  • соєвий соус – 2 столових ложки;
  • майонез (за бажанням) – 2 столових ложки;
  • гранатовий сік – 0,5 л;
  • свіжа зелень кропу або петрушки;
  • сіль за смаком.

Час приготування: 10-12 годин.

Калорійність страви: 350 Ккал/100 гр.

Коли м'ясо підготовлено – промито, обсушено і нарізано на порційні шматки до нього додається цибулю, який обов'язково нарізане тонкими півкільцями або кільцями, що знову ж таки залежить від способу смаження (решітка або шампури). Туди ж додається і часник, який повинен бути дрібно нарізаний, натерт на тертці або пропущений через часникодавку. У поєднанні з цибулею він додасть майбутнього шашлику пікантності. Потім натираємо кожен шматочок сумішшю з дрібно нарубаної петрушки і кропу і переходимо до наступного етапу.

Аджику змішуємо з майонезом і додаємо до м'яса. Необхідно акцентувати увагу на те, щоб кожен шматочок був ретельно промазан сумішшю, від цього практично залежить половина успіху в приготуванні шашлику з баранини.

Гранатовий сік змішуємо з соєвим соусом і заливаємо цією сумішшю м'ясо молодого баранчика, після чого прибираємо його на ніч у холодильник і з нетерпінням чекаємо завтрашнього вечора, щоб скуштувати справжнього шашлику по-грузинськи.

Цілком таємно

Поради та хитрості приготування шашлику з гранатовим соком:

  1. Кількість часу, який буде потрібно будь-якої м'ясної страви для маринування становить 8-12 годин;
  2. До вибору основного продукту слід підходити дуже відповідально, м'ясо повинно бути свіжим, оскільки перелічені у статті рецепти маринадів відносяться до м'яким і ніжним його видами;
  3. Гранатовий сік, який є у продажу, звичайно ж, підійде, але найкращим, звичайно ж, буде свіжовичавлений нектар стиглого граната;
  4. Для маринування краще всього використовувати скляний або пластмасовий посуд, оскільки алюмінієві ємності можуть контактувати з кислим середовищем і виділяти шкідливі для здоров'я людини речовини;
  5. При додаванні рослинного масла необхідно використовувати тільки якісне масло, краще всього підійде оливкова або кунжутне.

Ось і всі секрети розкриті, при дотриманні рецептури та дотримання представленим вище порад, ваш кулінарний шедевр здивує всіх учасників літнього вечері.

Що ще почитати: