Як замаринувати окости і посмажити з них шашлик
Попереду теплу пору року і час поїздок на пікніки, а значить, багато хто вже зараз думають, яке м'ясо і яким саме способом його маринувати, щоб вийшов смачний і соковитий шашлик. Нижче будуть розглянуті різні способи приготування маринаду, а також деякі секрети приготування м'яса на вугіллі.
Як маринувати м'ясо — поради та секрети
Маринувати м'ясо почали ще в давні часи, для цього в різних куточках світу використовувалися різні способи. В наші дні традиції практично не зазнали змін, наприклад, у північних країнах м'ясо кладуть в солону морську воду (іноді навіть варять в ній), а на півдні використовується оцет.
В Азії активно застосовуються різні спеції, простіше кажучи, все це необхідно для того, щоб зробити м'ясо більш соковитим і м'яким.
В наші дні традиції залишилися колишніми, і головною умовою в мариновке будь-якого м'яса для шашлику потрібно кислота. Саме вона розм'якшує м'ясо, таким чином, дозволяючи спецій і прянощів краще вбратися в нього.
Але кислота – це не тільки столовий оцет, адже замість нього можна використовувати й інші продукти, наприклад:
- Винний або яблучний оцет (і той, і інший більш натуральні і корисні);
- Фруктові соки, наприклад, лимонний, грейпфрутовий, ананасовий, яблучний або гранатовий;
- Сухі вина (для курячого шашлику ідеально підійде біле вино);
- Поєднання таких фруктів, як ананас і ківі, які нарізати скибочками і укладаються до м'яса;
- Соєвий соус;
- Кефір або натуральний несолодкий йогурт.
Але одного кислоти буде недостатньо для отримання смачного шашлику, тому до нього необхідно буде додати спеції:
- Цибуля;
- Часник;
- Розмарин;
- Лавровий лист;
- Кріп;
- Коріандр (кінза);
- Фенхель;
- Гірчиця;
- Ялівцеві ягоди;
- Перець чорний, червоний, солодкий або гострий;
- Спеціальні суміші приправ для м'яса.
До маринаду також можна додати трохи рослинне масло, в такому разі під час смаження м'ясний сік не почне витікати, а м'ясо не буде сухим. Масло можна замінити майонезом, шашлик в такому маринаді вийде дуже смачним. У будь-якому разі, саме в цих продуктах краще розчиняються спеції.
До речі, про самих спеціях. Досвідчені кулінари радять класти в маринад не більше 3-х видів трав, в іншому випадку вони будуть перебивати запах один одного, а шашлик не отримає весь їх аромат і смак.
М'ясо птиці не терпить агресивних маринадом, тому для нього можна приготувати заправку не з оцту, а з фруктів або фруктових соків. До того, не потрібно буде довго маринувати такий шашлик.
Маринад солити не потрібно. Солиться безпосередньо сам продукт і тільки в готовому вигляді. Якщо додати сіль в маринад, то м'ясо вийде щільним і твердим.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Куряче м'ясо (будь-яке) - | 2 кг |
Кефір - | 0,5 л |
Цибуля ріпчаста - | 3 шт. |
Часник - | 3 зубчики |
Спеції - | за смаком |
Сіль, перець - | за смаком |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 51 Ккал |
Куряче м'ясо, замариноване в кефірі, вважається одним з найбільш смачних страв.
Як приготувати маринад:
- Цибулю почистити, нарізати кільцями;
- Часник пропустити через прес;
- Куряче м'ясо поділити на невеликі частини, укласти в спеціальну глибоку посудину;
- До курки додати цибулю і чесок, всипати спеції, посолити і поперчити;
- Перемішати курячі шматочки, залити їх кефіром і придавити пресом (наприклад, поставивши на них каструлю);
- Відправити шашлик на 3 години в холодильник.
Маринад для курячого філе на основі оцту
Оцет – це класичний інгредієнт в приготуванні шашлику, будь то свинина, баранина або яловичина. Що потрібно тут:
Необхідні продукти | Їх кількість |
---|---|
Філе куряче | 1,5 кг |
Оцет столовий | 5 ст. л. |
Проста Вода | 200 мл |
Цибуля ріпчаста | 4 шт |
Цукор-пісок | 1 ст. л. |
Сіль, перець | За смаком |
Час, який відводиться на маринівку м'яса займає 1 годину. Калорійність такого страви складе приблизно 53 ккал на 100 гр.
Покроковий рецепт:
- Куряче філе нарізати на невеликі шматки, обтерти їх сіллю і перцем, відкласти в спеціальну глибоку посуд;
- Ріпчасту цибулю почистити і нарізати великими кільцями, покласти його до курки;
- Оцет змішати з водою (пропорції повинні складати 1 до 2), туди ж всипати цукор і добре розмішати;
- Отриманий оцтово-цукровий розчин залити в посуд з куркою, м'ясо добре перемішати, щоб кожен шматочок добре замариновался;
- Поставити м'ясо в холодильник на 1 годину;
- М'ясо і цибулю нанизати на шампури, чергуючи ці продукти;
- Укласти шампури над вугіллям, обсмажувати з кожного боку за 3-5 хв.
Рецепт шашлику з стегенець в маринаді з медом і соєвим соусом
Ще один спосіб приготувати смачне і насичене страва з курки – це замаринувати його в соєвому соусі з додаванням меду. Що тут потрібно:
Продукти | Пропорції |
---|---|
Куряча грудка | 8 шт |
Олія рослинна | 50 гр |
Мед | 5 ст. л. |
Соус соєвий | 5 ст. л. |
Перець чорний мелений | 0,5 ч. л. |
Часник | 2 зубчики |
Цибуля ріпчаста | 5 шт |
Перець болгарський червоний | 5 шт |
Час маринування – 2 години. Калорійність на 100 г продукту – близько 67 ккал на 100 гр.
Як приготувати страву:
- Влити в глибоку миску соєвий соус, додати до нього мелений перець, мед і рослинне масло, всі інгредієнти добре збити за допомогою віночка;
- Цибулю і болгарський перець нарізати великими кубиками, часник пропустити через прес. Всі продукти ввести в маринад;
- Невелику частину маринаду відлити в окрему ємність (він знадобиться для змащування м'яса в процесі смаження);
- Курячі грудки нарізати невеликими шматками, вкласти їх у миску з маринадом, все добре перемішати і залишити в холодильнику на 2 години;
- По черзі нанизати на шампури м'ясо, цибулю і перець, обсмажити їх на вугіллі;
- Під час приготування змастити шашлик маринадом.
Рецепт окрошки на воді з майонезом — низькокалорійне блюдо, яке найкраще підходить для літнього обіду.
Читайте як приготувати дуже смачні грузинські коржі з кукурудзяного борошна з сиром.
Візьміть на замітку рецепт пісочного печива з варенням.
Курячий шашлик в пивному маринаді
Дуже ніжним і пікантним виходить куряче м'ясо, якщо замаринувати його в пиві. Тут знадобляться наступні інгредієнти:
Що потрібно | Скільки |
---|---|
Стегенця курячі | 7 кг |
Пиво світле | 1 л |
Лимон | 1 шт |
Цибулина | 3 шт |
Майонез | 250 гр |
Приправа (спеціальна, для страв з курятини) | 2 ст. л. |
Сіль, перець мелений | За смаком |
Час, під час якого буде маринуватися м'ясо, повинно займати не більше 2-3 години. Калорійність продукту на 100 гр – приблизно 110 ккал.
Покрокове приготування:
- Стегенця промити, поділити кожну на 2 частини, укласти в глибокий посуд, посолити, перемішати;
- Влити в ємність з м'ясом пиво, додати туди ж майонез, все ретельно розмішати;
- Цибулини нарізати середніми кільцями, лимон – невеликими шматочками, ввести їх в ємність з м'ясом, додати перець мелений і приправу, все ретельно перемішати за допомогою рук;
- Поставити миску з маринадом в холодильник на 2-3 години;
- Обсмажити курку на вугіллі, періодично перевертаючи її.
Як зробити шашлик з курки в духовці
Для того, щоб приготувати смачний курячий шашлик, необов'язково залишати межі житла, адже всю процедуру можна виконати за допомогою звичайної духовки. Для такого ласощі необхідно буде наступне:
Що взяти | В яких пропорціях |
---|---|
Куряче філе (або грудка) | 6 шт |
Печериці | 16 шт |
Соус соєвий | 6 ст. л. |
Вино рисове | 6 ст. л. |
Мед (обов'язково рідкий) | 6 ст. л. |
Імбир | 1,5 ст. л. |
Оцет рисовий | 1,5 ст. л. |
Часник | 4 часточки |
Цибуля зелена | 4 шт |
Олія рослинна | Для смаження |
Час маринування – 1 годину. Калорійність продукту на 100 гр – не більше 60 ккал.
Як приготувати:
- Рисовий оцет і рисове вино з'єднати разом в глибокій посудині, додати туди мед і соєвий соус, все добре розмішати;
- Дрібно нарізати імбир і часник, додати до маринаду;
- Куряче філе (або грудки) порізати на невеликі шматочки, покласти в маринад, поставити в холодильник на 1 год;
- Тим часом порізати цибулю і гриби, підготувати шпажки;
- Коли м'ясо буде готове до смаження, по черзі нанизати на шпажки курку, гриби і цибулю;
- Грати злегка обмазати рослинним маслом, розігріти духовку до 180°, укласти на решітку шпажки і обсмажити їх з кожної сторони протягом 6 хв;
- У процесі приготування курятину змащувати маринадом.
Досвідчені кулінари радять дотримуватися час маринування м'яса, яке залежить від того, з чого саме готується маринад. Куряче м'ясо – дуже ніжний продукт, тому довго маринувати його не потрібно, особливо, якщо це оцет. Не розрахувавши час, можна отримати жорстке м'ясо.
Залишився маринад не варто викидати, так як їм можна періодично змащувати шашлик під час смаження.