Як смачно приготувати смажену рибу на сковороді
Смажена риба на пательні – що може бути простіше і незатейливее? Але у цієї страви є свої секрети і варіанти приготування. Самі смачні і цікаві варіації засмажки риби (від простих до більш складних), улюблені багатьма рыбоедами, а також поради досвідчених кулінарів зібрані в цій кулінарній статті.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
риби - | 1000 м |
борошна - | 90-100 г |
соняшникової олії без запаху - | 80-100 мл |
крупної солі - | 10 г |
чорного меленого перцю - | 5 г |
Час приготування: 35 хвилин | Калорійність на 100 грам: 140 Ккал |
Найлегший варіант приготування передбачає обсмажування після панірування в борошні. Так можна приготувати як улов з річки, так і з моря. І в першому і в другому випадку вийде апетитна хрустка скоринка і ніжне м'яке м'ясо.
Як готувати смажену рибу в борошні на сковороді:
- Приготування в будь-якому рецепті починається з очищення тушки від луски, кишок, плавників. Якщо вона готується з головою, то потрібно видалити зябра. В іншому випадку голову просто відрізають;
- Тушку нарізати на поперечні шматки. Їх товщина не повинна бути більше 30 мм, оскільки так вони можуть не просмажиться повністю. Присолити і приправити, кожен шматок, орієнтуючись на свій смак, потім обсипати борошном. Зайву стряхнути;
- Після цього залишається тільки обсмажити шматочки на гарячому рослинному маслі до хрусткої скоринки золотистого кольору.
Смажена риба в паніровці з хрусткою скоринкою
Коли зовсім немає часу на готування вечері, можна скористатися рецептом риби, обсмаженої в паніровці до хрусткої скоринки. Це блюдо готується дуже швидко, а доповнивши його легким овочевим салатом, можна буде забути про голод до ранку. Для приготування підійде філе минтая, пікші або тріски.
Кількість, використовуваних продуктів:
- 800 г рибного філе;
- 150 г мелених (але не в пил) сухарів або хлібних крихт;
- 2 яйця;
- 80 г борошна;
- ½ Лимона;
- 30 г вершкового масла;
- сіль дрібна і спеції за смаком.
Час приготування буде в межах від 20 до 25 хвилин.
Енергетична цінність минтая, виготовленого цим способом, 281,2 ккал/100 р.
Послідовність процесів приготування:
- Філе вимити, обсушити, промокнувши рушником і нарізати порційними шматками. Кожен шматок посипати сіллю і перцем, побризкати лимонним соком;
- Поки шматочки трохи постоять і промаринуются, підготувати панірування для хрусткої скоринки. В глибокі тарілочки рівного обсягу покласти трохи збиті яйця, борошно і сухарі;
- На сковороді розтопити шматочок вершкового масла, зазначеної маси. Воно зробить смак скоринки і філе більш ніжним вершковим;
- Підготовлені шматки минтая спочатку обваляти в борошні. Вона допоможе краще з'єднатися м'яса і кляру. Потім занурити в яєчної суміші, після цього добре притискаючи шматочки до сухарів, запанірувати їх в крихтах;
- Кожну сторону обсмажувати на олії по дві – три хвилини. Перевертати на іншу сторону дуже акуратно за допомогою дерев'яної або силіконової лопатки, щоб не пошкодити цілісність скоринки.
Рецепт смаженої риби в клярі на сковороді
Дуже популярна смажена риба в клярі, оскільки такий спосіб приготування дозволяє отримати зажаристую хрустку скоринку, в той час як м'ясо зберігає всю свою соковитість і готується у власному соку. Існує безліч варіацій тесту для кляру: на пиві, вині, з зеленню, сиром, майонезом та інші.
Дуже цікавий смак виходить у готового м'яса в цибульному клярі, для якого буде потрібно:
- 600-800 г підготовленого філе риби;
- 2 курячих яйця;
- 100 р ріпчастої цибулі;
- 50 г майонезу;
- 60 г борошна;
- 20 г подрібненою зеленню кропу;
- рослинна олія для обсмажування;
- сіль і перець за смаком.
Приготування риби в клярі на сковороді займе до 50 хвилин.
Калорійність, наприклад, тілапії в клярі буде становити 224,2 ккал на 100 р.
Порядок приготування:
- У чашу блендера викласти яйця, зелень, майонез, борошно і очищений розрізаний на 2-4 частини цибулю. Все порубати в однорідну масу. Якщо на кухні немає помічника – блендера, то можна просто натерти цибулю на найдрібнішу тертку і змішати з допомогою виделки з іншими інгредієнтами;
- В однорідну суміш для кляру додати за смаком сіль і спеції. Філе (підійде хек, минтай, тілапія та інше) промити, обсушити паперовою серветкою, нарізати порційними шматочками, посолити, поперчити;
- Після цього занурити підготовлені шматочки в кляр і, обсмажуючи на рослинній олії, довести продукт до появи золотистої скоринки. Розкласти готові шматочки на паперовому рушнику, що дозволить промокнути зайве масло.
Спробуйте салат з квасолею і помідорами — несподіване поєднання, яке подарує вам масу задоволення.
Візьміть на замітку рецепт курки зі шпинатом — готується просто, до того ж страва не дуже калорійне.
Які хлібці краще вживати для схуднення, як правильно вибрати продукт і як довго його можна вживати.
Додамо фарб за допомогою овочів
Це рибне блюдо з овочами можна приготувати на сковороді в різних варіаціях: використовуючи різні овочі, обсмажуючи цілком чи шматочками, готуючи овочі і рибу разом чи порізно, а вже з'єднуючи разом на фінальній стадії приготування.
Для варіанту з цілісно обсмаженої тушкою, овочами і лаймом потрібно взяти:
- 500 г сібаса (річкової форелі або дорадо) однієї середньої тушкою:
- 150 г картоплі;
- 120 г моркви;
- 60 г червоного (або звичайного) ріпчастої цибулі;
- 50 г лайма (можна замінити рівною кількістю лимона);
- 10 г кропу;
- сіль, спеції для риби олія для смаження.
Приблизно година буде потрібно на маринування в спеціях, а подальше її приготування займе близько 40 хвилин.
Поєднання в страві риби і овочів зменшує калорійність на виході до 120,8 ккал в середньому на 100 грамів.
Як приготувати смажену рибу з овочами на сковороді:
- Як і в попередніх рецептах, спочатку риб'ячу тушку треба звільнити від луски, нутрощів, плавників і зябер. Потім добре вимити і натерти спеціями, після цього залишити маринуватися на час від 60 хвилин;
- Натерту спеціями тушку смажити з кожного боку протягом декількох хвилин. Вона повинна придбати гарну золотисту скоринку;
- Після цього рибину дістати на тарілку і відставити на час приготування овочів в бік. Моркву і картоплини (краще невеликого розміру) нарізати кружечками і обсмажити в олії, в якому смажилася риба;
- З більш підсмаженої боку тушки зробити три – п'ять надрізів, в які вставити кружальця цибулі і лайма (лимона);
- Коли морква і картопля будуть практично готові, на них викласти рибину, стороною з надрізами вгору, і готувати ще кілька хвилин всі разом;
- В кінці приготування перекласти овочі та рибу на тарілку і зверху посипати подрібненим свіжим кропом.
Смажена річкова риба з цибулею
Багато господинь не шанують річкову рибу з-за її запаху річки і тіни, але існує спосіб її приготування, який нейтралізує неприємний аромат і надає нові смакові нотки готовому блюду. Це смажена риба з цибулею. За такою технологією можна приготувати абсолютно будь-яку річкову рибу, але особливо смачними виходять невеликого розміру карасики.
Пропорції продуктів, що використовуються:
- 600 г середнього розміру карасів;
- 300 г цибулі;
- 50 г борошна;
- 100 мл рослинного масла;
- сіль за смаком.
Час приготування – приблизно 40-50 хвилин на всі процеси.
Калорійність смажених карасів з цибулею – 121,3 ккал/100 р.
Послідовність смаження:
- Підготувати карасів: очистити від луски, вирізати зябра, видалити нутрощі і гарненько вимити під потоком проточної води;
- Цибулю, краще використовувати цибулини середнього розміру, очистити від лушпиння і нарізати товстими кільцями;
- З кожної сторони на тушках зробити по три надрізи, щоб вони краще просмажаться. Натерти їх сіллю, а всередину покласти кільця цибулі;
- Обваляти підготовлених карасів в борошні і обсмажити на гарячій олії з кожного боку до золотистої скоринки;
- Тривалість смаження буде залежати від розмірів тушок. Як гарнір до цього блюда чудово підійде картопля або деруни.
Рецепт смаженої червоної риби гриль
Червону рибу частіше запікають у духовці або вживають в їжу в малосольном варіанті, але є ще один варіант приготування цього морепродукта – смаження на сковороді гриль. Спекотної цей процес можна назвати умовно, оскільки для приготування використовується мінімальна кількість масла і шматочки не панируются в борошні, як при звичайному обсмажуванні. Це скоріше запечена риба, але приготована в два рази швидше, ніж в духовці.
Щоб приготувати будь-яку червону рибу з допомогою сковороди гриль необхідно взяти:
- 1000 г лосося (кети, горбуші, форелі або іншої червоної риби);
- ½ Частина лимона;
- 3 г меленого запашного перцю;
- 20-30 мл рослинного масла.
На всі етапи приготування піде не більше 40-45 хвилин, включаючи час маринування стейків.
Калорійність (або енергетична цінність) червоної риби смаженої на грилі – 109,0 кілокалорій в 100 грамах.
Як смажити:
- Спочатку потрібно підготувати основний інгредієнт: почистити тушку, видалити плавники і нарізати впоперек на окремі стейки, товщина яких повинна бути від 25 до 30 мм;
- Кожен підготовлений шматок потрібно посолити, поперчити і скропити лимонним соком. Після цього маринувати не менше 20 хвилин чи півгодини. Це потрібно зробити обов'язково, щоб готові стейки не втратили свої соки і не стали сухими і крошащимися;
- На рифлену поверхню сковороди гриль хлюпнути трохи рослинного масла і розподілити його рівномірно силіконової пензлем. Потім поставити сковороду на вогонь і гарненько розігріти;
- Замариновані стейки обмазати рослинним маслом з усіх боків і відправити на сковороду. Смажити до золотистої скоринки, але не турбувати шматки риби на сковороді часто і перевертати тільки один раз;
- Викладати готову рибу на паперовий рушник немає ніякої потреби, адже масла для її приготування використовувалося зовсім трохи. Найправильніше буде відразу подавати її з гарніром з картоплі або овочевого салату.
Корисні поради
Смажена риба може кришитися і розвалюватися. Щоб цього не сталося, її слід в обов'язковому порядку посолити і забути про неї на 10-15 хвилин. Це зробить її міцніше і вона не розвалиться на сковороді.
У річкової риби часто присутній неприємний запах, оскільки більша частина мешканців річки, перш ніж потрапити на сковороду, весь свій час проводить, риючись у мулі. Позбутися від запаху твані допоможе замочування в молоці, маринування в лимонному соку або нашинкованном ріпчастій цибулі.
Морська риба збереже свою соковитість і смак, якщо побризкати її винним оцтом, соком лимона або лайма. Після цього їй обов'язково потрібно дати декілька хвилин для маринування.