Як приготувати розсипчастий рис в мікрохвильовці
Здавалося б, що складного в тому, щоб зварити рис? Але як це зробити правильно, та ще й в мікрохвильовці? Щоб він не пригорав, не склеювався і був розсипчастим? Як виявилося, тут є безліч нюансів!
Підготовка рису
З рису готується безліч страв: каша, плов, різотто, запіканки, він використовується в приготуванні супів, других страв, ролів і суші. І кожна страва вимагає певного виду рису (пропареного, довгого, коричневого тощо), а також певної консистенції.
Однак, незважаючи на різні методи приготування цієї крупи і кінцевого результату, процес підготовки рису завжди однаковий:
- Крупу перебирають. Так надходять з будь-якою крупою, оскільки в процесі її збору і підготовки до неї може потрапити сміття, відходи або просто неякісні зерна;
- Видаливши всі відходи і погані зерна, крупу промивають: спочатку холодною водою, потім теплою і так кілька разів, поступово збільшуючи температуру води. Це необхідно для того, щоб змити бруд і видалити надлишки крохмалю;
- Чистий рис замочують у холодній воді на деякий час (від 30 хвилин до декількох годин);
- Останній етап – це промивання крупи і видалення зайвої вологи з допомогою сита.
Багато господинь пропускають половину цих дій, а потім дивуються: «Чому рис виходить несмачним?». Ці, здавалося б, непотрібні дії, забезпечують правильну обробку крупи і, як наслідок, смачний підсумковий продукт.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
рисова крупа - | 1 ст. |
вода - | 2 ст. |
сіль - | пучку |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 116 Ккал |
Щоб готувати страви в мікрохвильовій печі, необхідно мати правильну посуд скляний з кришкою, без металевих деталей та візерунків. А в цілому, процес не відрізняється від звичайного приготування рисової крупи на плиті.
Як зварити розсипчастий рис в мікрохвильовці:
- Сам процес приготування рису і кількість води в першу чергу залежить від сорту крупи і бажаного кінцевого результату. Якщо хочеться розсипчастого рису, то води треба брати строго в 2 рази більше, якщо хочеться клейкою каші трохи більше;
- Рис промити і викласти у скляну форму;
- Посолити за смаком;
- Додати води;
- Вариться каша 10 хвилин при максимальній потужності (приблизно 700-800 Вт);
- За цей час випаровується приблизно половина води, тому по закінченню часу треба добре перемішати крупу і продовжувати варити її стільки ж часу, але при потужності в 240 Вт;
- Після звукового сигналу, необхідно дістати ємність і викласти рис на тарілку. Розсипчаста крупа готова!
Рис в пакеті: варимо в мікрохвильовці
На прилавках магазинів часто можна зустріти крупу швидкого приготування в пакетиках. У кожному пакеті зазвичай по 100 грамів крупи, що являє собою 1 порцію. Готувати рис у пакетах можна і в мікрохвильовці теж.
Продукти:
- вода гаряча – 3 ст.;
- крупа рисова – 1 пакет;
- сіль – 0,5 ч. л;
- вершкове масло – 1 ст. л.
Скільки варити рис у мікрохвильовці в пакеті — 20 хвилин.
Калорійність: 110 ккал.
Як правильно готувати:
- Викласти пакетик в неметалічну посуд, яка підходить для мікрохвильової печі;
- Пакетик повністю залити окропом;
- Кинути у воду сіль;
- Відправити посуд в мікрохвильовку і виставити максимальну потужність (близько 800 Вт);
- Варити крупу 15 — 17 хвилин;
- Дістати пакети з води і дати їм стекти;
- Акуратно розрізавши пластикову упаковку, викласти рис на тарілку і додати в нього вершкове масло.
Рецепт рису для суші та ролів
Рис для страв японської кухні потрібно клейкий, який добре злипається. Розсипчаста крупа не підійде ні в якому разі, тому слід знати, як правильно зварити клейкий рис. Замість плити можна використовувати мікрохвильову піч, щоб крупа точно виходила така, як потрібно.
Інгредієнти:
- спеціальний рис для ролів – 1 ст.;
- оцет – 2 ст. л;
- сіль – ½ ч. л;
- бульйон – 1,5 ст.
Час витрачений: 50 хвилин.
Калорійність: 83 ккал.
Кулінарні етапи:
- Крупу ретельно перебрати;
- Промити її холодною водою з крана до прозорості води;
- Повністю залити холодною водою і настояти тридцять-сорок хвилин;
- Рис повинен пройнятися водою і розбухнути;
- Через покладений час висипати крупу в спеціальний посуд для варіння і залити бульйоном;
- Варити 7 хвилин при 750 Вт;
- У процесі варіння кожні 2 хвилини перемішувати;
- Оцет і сіль змішати;
- Перемішати рис з оцтом і дати йому охолонути.
Читайте як приготувати смачну і напрочуд ніжну яловичину в пиві.
Спробуйте приготувати кисіль з журавлини — корисне і смачне блюдо.
Візьміть на замітку рецепти цвітної капусти тушкованої з овочами — страва готується дуже швидко і до того ж воно дуже смачне.
Як приготувати рис з овочами в мікрохвильовці
Будь-яка дієта містить у запропонованому раціоні харчування блюдо, яке складається з крупи та овочів. Рис з овочами – це поживне блюдо, яке дає організму необхідні корисні вуглеводи і мікроелементи і вітаміни з овочів. Готувати його швидко і просто, якщо використовувати замість плити мікрохвильовку.
Склад:
- рис круглозернистий – 1,5 ст.;
- рослинне масло – ¼ ст.;
- селера – половина цілого;
- велика морквина;
- помідор – 1 шт.;
- спеції.
Час приготування: 25 хвилин.
Калорійність: 159 ккал.
Покроковий алгоритм дій:
- Добре промитий рис попередньо замочити на 1 годину;
- У спеціальну каструлю для мікрохвильовки влити олію;
- Овочі почистити і тонко нарізати. Як різати (соломкою, кубиками, кільцями) – неважливо, головне тонко;
- Кинути овочі в каструлю й обсмажити 3 хвилини в мікрохвильовій печі на максимальній потужності. Кинути до них промиту крупу;
- Залити все водою так, щоб вона покривала рис на 1 см;
- Посолити;
- На потужності 650 Вт тримати блюдо близько 10 хвилин;
- Після дістати, перемішати, додати спеції, якщо необхідно продовжити готувати на потужності 800 Вт 5 хвилин;
- При бажанні овочі можна замінювати на фрукти і сухофрукти, і готувати солодку рисову кашу.
Повітряний рис в домашніх умовах
Повітряний рис – це розігрітий і збільшений рис в розмірах. Він часто зустрічається в солодощах, тому батькам буде корисно знати рецепт такої смакоти, щоб готувати його вдома дітям.
Продукти:
- рис повітряний (для швидких сніданків) – 0,3 кг;
- соняшникова та вершкове масло – 1 ст. л;
- зефір – 2-3 шт.
Час приготування: 2 години.
Калорії: 402.
Як приготувати повітряний рис в домашніх умовах в мікрохвильовці:
- Квадратну посуд промазати маслом;
- Зефір (порізаний на дрібні шматочки) перемішати з вершковим маслом у ще одній ємкості і відправити в мікрохвильовку на 2 хвилини (700-800 Вт);
- У процесі приготування кілька разів перемішати зефірну масу;
- Додати до зефіру повітряний рис і добре перемішати;
- Викласти на деко і розрівняти;
- Дати охолонути 2 години, а потім порізати масу на квадратики і їсти.
Рекомендації з приготування різних сортів
Різні типи рису готуються по-різному, оскільки структура рисового зернятка різниться від сорту до сорту і вимагає певного підходу:
- Довгозерний – варити його слід дотримуючись пропорції 1:1, тобто на склянку крупи потрібен склянку рідини;
- Середньозерний – він має властивість злипатися, тому вимагає більшого більшій кількості води. Щоб він був красивим і смачним його злегка недоварюють;
- Круглозерний — його варять у пропорції 1:2 і використовують в кашах, оскільки він виходить клейким і липким;
- Коричневий рис варять близько півгодини в пропорції 1:3 з водою.
Вибираючи крупу, слід ознайомитися зі структурою і методами приготування конкретного сорту, щоб блюдо вийшло поживне, привабливе з вигляду і смачне.