23 март 2019 1 293

Торт «Стьопка-растрепка» в домашніх умовах: ТОП-5 рецептів

Нехитру назву точно визначає простоту технології приготування та презентації цього кондитерського виробу, але не його смакові характеристики. Ніжний, без нудотно солодощі, тане в роті, з приємно похрустывающей верхній посипкою... Ось, як можна описати торт «Стьопка-растрепка». Причому в будь-якому з варіантів виконання, яких існує безліч, десерт важко зіпсувати.

Класичний «Стьопка-растрепка»: базовий рецепт
Інгредієнти Кількість
борошна пшеничного - 500 г
маргарину - 250 г
горілки (коньяку) - 1 ст. л.
крижаний питної води - 175 мл
солі - для смаку
сиру домашнього жирного, попередньо перетертого - 200 г
вершків (33%) - 200 мл
сметани (20%) - 200 мл
згущеного молока - ½ Жерстяної банки
цукрового піску - 2/3 ст.
ваніліну - пакетик
Час приготування: 210 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал

Звучання десерту визначає крем. Особливо, якщо його основа – це тонкі прісні коржі. У традиційному рецепті «Степки-растрепки» крем складний. Але саме завдяки багатогранній смакової композиції цей торт був і залишається надзвичайно популярним.

Для повноти смаку коржі перемазують персиковим або абрикосовим джемом (180 г). Для прошарку і прикраси торта використовують запашні, січені у велику крихту волоські горіхи (200 г).

Рецепт класичного торта «Стьопка-растрепка» покроково:

  1. Маргарин і воду охолоджують в морозильній камері 30 хвилин;
  2. Борошно двічі просівають. Насипають гіркою на стіл (в широку миску);
  3. Маргарин натирають стружкою або ріжуть на маленькі шматочки. Рубають ножем і перетирають разом з борошном у дрібну крихту;
  4. Солі і цукор розчиняють у воді. Туди ж вливають алкоголь. Збовтують, виливають у крихту з борошна і кулінарного жиру. Швидко вимішують тугу пластичну масу;
  5. Готове тісто ділять на 10 рівних частин. Загортають у харчову плівку. Кладуть у холодильник на 30-40 хвилин;
  6. По закінченні визначеного часу дістають по одній кулі, розгортають на пекарської папері кругом (діаметр 24-26 см) або прямокутником за формою дека. Товщина коржа 3-4 мм;
  7. Тісто наколюють по всій площі виделкою, переносять прямо з пергаментом на холодний деко. Випікати в розігрітій до 180-190 градусів духовці 5-8 хвилин до рум'яності. Готові коржі складають стопкою;
  8. Крем починають готувати зі збивання добре охолоджених вершків. В процесі потроху підсипають цукор. Коли вершки загустеют, додають сметану, сир, згущене молоко і ванілін. Готовий крем ставлять на 20 хвилин у холодильник;
  9. Збірка торта: корж + джем + крем + горіхи. У такому порядку складають 9 коржів. Верхній залишають сухим, накривають дерев'яною дощечкою і встановлюють гніт на 3 години;
  10. З останнього коржа роблять крихту для посипання. Змішують з рештою горішками. Торт акуратно підрівнюють з боків ножем. Змащують з усіх боків кремом, посипають крихтами.

«Стьопка-растрепка» буде готовий до вживання тільки через 8-10 годин. За цей час коржі повністю просочаться повітряним кремом і торт придбає чудово ніжний смак.

Торт «Стьопка-растрепка» з заварним кремом

Спрощений варіант класичного рецепту. Тісто готують без алкоголю. Для просочення використовують звичайний заварний крем.

Продукти на коржі:

  • борошна пшеничного – 3 ст.;
  • маргарину (спреду) – 300 г;
  • води крижаної – ¾ склянки;
  • лимонної кислоти на кінчику ножа;
  • солі – 0,5 ч. л.;
  • оцту столового (9%) – 1 ч. л.

Для крему:

  • молока (3,2%) – 750 мл;
  • цукру – 1,5 ст.;
  • яєць курячих – 4 шт.;
  • борошна пшеничного – ¾ склянки;
  • масла вершкового – 200 г;
  • ванільного порошку – 2 р.

Час приготування – 3 години. Калорійність 100 г – 160 ккал.

Як правильно готувати в домашніх умовах:

  1. Тісто роблять за технологією базового рецепта. Випікають 9 тонких золотистих коржів діаметром 24 см;
  2. Яйця поділяють на білки (ставлять у холодильник) і жовтки (збивають з половиною цукру до білого кольору). В отриману масу вливають склянку холодного молока, поступово вводять борошно. Вимішують до однорідності;
  3. Інше молоко підігрівають до 75 градусів. Тонкою цівкою, безперервно помішуючи, вливають у суміш жовтків, цукру і борошна;
  4. Варять Крем на паровій бані, поки він не загусне. Знімають з плити. Охолоджують при кімнатній температурі;
  5. Холодні білки збивають в тугу піну з цукром і ваніліном;
  6. У остиглий крем додають тепле вершкове масло. Збивають міксером. В кінці вводять білкову піну і дуже обережно вимішують до однорідності.

Складання і формування торта виконується за традиційною технологією. До вживання десерт буде готовий після витримки при кімнатній температурі під гнітом 2 години в холодильнику 8-12 годин.

«Стьопка-растрепка» з готового листкового бездріжджового тіста з вершковим кремом і горішками

Завдяки тому, що тісто для цього тортика робити не потрібно, готування забирає трохи менше часу. Крем з жирних вершків надає десерту ніжну текстуру. Подрібнені смажені горішки привносять нотку пікантності.

Для приготування торта беруть:

  • 500 г готового листкового бездріжджового тіста;
  • 500 мл вершків (33%);
  • 1 кг цукру;
  • пакетика ваніліну.

Горішки для прошарків і посипання використовують будь – волоські, мигдаль, арахіс, кешью, фундук.

Час приготування – 2 години. Калорійність 100 г – 300 ккал.

Етапи приготування:

  1. Замороженому магазинного тісту дають трохи відтанути при кімнатній температурі. Розкочують по черзі 8 тонких пластів за формою дека. Наколюють вилкою;
  2. Випікають на пергаменті при температурі 200 градусів 5-7 хвилин. Готові рум'яні коржі підрівнюють під один розмір, зрізуючи краю ножем;
  3. Добре охолоджені вершки збивають міксером, вводячи цукор частинами. Як тільки маса стане щільною, додають ванілін і відправляють крем в холодильник на 15 хвилин;
  4. Остиглі коржі щедро змащують вершковим кремом. Пересипають подрібненим горіхом. Верхній корж залишають чистим;
  5. Встановлюють гніт і витримують на холоді 3 години. Залишки крему також зберігають у холодильнику;
  6. Коли коржі просочаться, торт покривають з усіх боків кремом. Сухі обрізки перемелюють в крихту, змішують з горішками. Посипають торт зверху і з боків.

Для остаточної просочення «Стьопку-растрепку» з листкового тіста з вершковим кремом і горіхами витримують на холоді 8 годин.

У літній сезон обов'язково потрібно спробувати запіканку з баклажанів і томатів. Дуже смачне блюдо, яке можна приготувати в декількох варіантів.

Рецепт смачною локшини з фаршем по флотськи — кілька варіантів простого страви на кожен день.

Соковиті котлети з кети — це рибне блюдо сподобається навіть дітям, якщо ви прислухаєтеся до наших порад.

«Стьопка-растрепка» з масляним кремом, згущеним молоком і сливовим джемом

Основна відмінність запропонованого рецепту від базового – це складові тіста (без води) і товщина коржів (0,7–0,9 мм). Тут для просочення найбільше підходить м'який масляний крем із згущеним молоком, який добре доповнює кислуватий джем.

Тісто готують з:

  • маргарину вершкового – 250 г;
  • борошна пшеничного просіяної – 380 г;
  • сметани (20%) – 200 мл;
  • яйця – 1 шт.

Для просочення беруть:

  • вершкового (72%) масла і сливового джему – по 200 г кожного;
  • згущеного молока (не вареного) – 500 р.

Час приготування – 1,5 години. Калорійність 100 г – 240 ккал.

Покроковий рецепт торта зі згущеним молоком і маслом:

  1. Заморожений кулінарний жир, як і в базовому рецепті, рубають з борошном до утворення дрібної крихти;
  2. У центрі суміші формують невелике поглиблення, куди виливають сметану і розбивають сире яйце. Швидко вимішують пластичне тісто. Ділять на 12 рівних частин, загортають кожну грудочку в харчову плівку. Кладуть у холодильник на 60 хвилин;
  3. Тісто розкачують за розміром дека (форми для випікання) на пекарської папері. Краї вирівнюють та обрізають ножем. Корж разом з обрізками переносять на холодний деко. Випікають при температурі 190 градусів 8-10 хвилин;
  4. Вершкове масло кімнатної температури збити до білого кольору міксером. Поступово ввести згущене молоко. Поставити охолоджуватися в морозильну камеру на 10 хвилин;
  5. Збірка торта стандартна – на корж по 2 ст. л крему. Джемом змазують не всі, а тільки 4-й і 8-й за рахунком корж;
  6. Сформований торт з чистим верхнім шаром і боками залишають просочуватися 2 години при кімнатній температурі. Після ставлять на 40 хвилин в холодильник, щоб застиг масляний крем.

Під гнітом такий варіант «Степки-растрепки» витримують 12 годин. Верх і боки змащують кремом, посипають крихтами із залишків коржів. При бажанні, додатково прикрасити такий торт зверху можна великій стружкою з білого шоколаду.

Корисні поради

Існує кілька маленьких хитрощів, які полегшують процес приготування торта «Стьопка-растрепка». Так, коржі після випікання виходять дуже крихкими і при обрізанні легко ламаються. Тому підганяти їх під один розмір і форму краще перед тим, як ставити тісто в духовку.

Щоб довго не возитися з тестом, моно відразу розкачати і підрівняти всі коржі. Скласти їх стопкою, пересипавши щедро борошном, накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник.

В якості просочення «Степки-растрепки» іноді використовують кондитерський коньяк, або солодкий лікер. Від цього смак і аромат десерту стає пікантним і більш ніжним.

Відео-рецепт торта «Стьопка-растрепка» від Тілі-тілі-тісто

Чим гарний простий тортик у запропонованих рецептах? Він виходить дивовижно смачним навіть у початківців пізнавати ази кулінарії новачків, незалежно від обраного варіанту. А з страви готовий десерт зникає вмить!

Що ще почитати: