Торт «Стьопка-растрепка» в домашніх умовах: ТОП-5 рецептів
Нехитру назву точно визначає простоту технології приготування та презентації цього кондитерського виробу, але не його смакові характеристики. Ніжний, без нудотно солодощі, тане в роті, з приємно похрустывающей верхній посипкою... Ось, як можна описати торт «Стьопка-растрепка». Причому в будь-якому з варіантів виконання, яких існує безліч, десерт важко зіпсувати.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна пшеничного - | 500 г |
маргарину - | 250 г |
горілки (коньяку) - | 1 ст. л. |
крижаний питної води - | 175 мл |
солі - | для смаку |
сиру домашнього жирного, попередньо перетертого - | 200 г |
вершків (33%) - | 200 мл |
сметани (20%) - | 200 мл |
згущеного молока - | ½ Жерстяної банки |
цукрового піску - | 2/3 ст. |
ваніліну - | пакетик |
Час приготування: 210 хвилин | Калорійність на 100 г: 250 Ккал |
Звучання десерту визначає крем. Особливо, якщо його основа – це тонкі прісні коржі. У традиційному рецепті «Степки-растрепки» крем складний. Але саме завдяки багатогранній смакової композиції цей торт був і залишається надзвичайно популярним.
Для повноти смаку коржі перемазують персиковим або абрикосовим джемом (180 г). Для прошарку і прикраси торта використовують запашні, січені у велику крихту волоські горіхи (200 г).
Рецепт класичного торта «Стьопка-растрепка» покроково:
- Маргарин і воду охолоджують в морозильній камері 30 хвилин;
- Борошно двічі просівають. Насипають гіркою на стіл (в широку миску);
- Маргарин натирають стружкою або ріжуть на маленькі шматочки. Рубають ножем і перетирають разом з борошном у дрібну крихту;
- Солі і цукор розчиняють у воді. Туди ж вливають алкоголь. Збовтують, виливають у крихту з борошна і кулінарного жиру. Швидко вимішують тугу пластичну масу;
- Готове тісто ділять на 10 рівних частин. Загортають у харчову плівку. Кладуть у холодильник на 30-40 хвилин;
- По закінченні визначеного часу дістають по одній кулі, розгортають на пекарської папері кругом (діаметр 24-26 см) або прямокутником за формою дека. Товщина коржа 3-4 мм;
- Тісто наколюють по всій площі виделкою, переносять прямо з пергаментом на холодний деко. Випікати в розігрітій до 180-190 градусів духовці 5-8 хвилин до рум'яності. Готові коржі складають стопкою;
- Крем починають готувати зі збивання добре охолоджених вершків. В процесі потроху підсипають цукор. Коли вершки загустеют, додають сметану, сир, згущене молоко і ванілін. Готовий крем ставлять на 20 хвилин у холодильник;
- Збірка торта: корж + джем + крем + горіхи. У такому порядку складають 9 коржів. Верхній залишають сухим, накривають дерев'яною дощечкою і встановлюють гніт на 3 години;
- З останнього коржа роблять крихту для посипання. Змішують з рештою горішками. Торт акуратно підрівнюють з боків ножем. Змащують з усіх боків кремом, посипають крихтами.
«Стьопка-растрепка» буде готовий до вживання тільки через 8-10 годин. За цей час коржі повністю просочаться повітряним кремом і торт придбає чудово ніжний смак.
Торт «Стьопка-растрепка» з заварним кремом
Спрощений варіант класичного рецепту. Тісто готують без алкоголю. Для просочення використовують звичайний заварний крем.
Продукти на коржі:
- борошна пшеничного – 3 ст.;
- маргарину (спреду) – 300 г;
- води крижаної – ¾ склянки;
- лимонної кислоти на кінчику ножа;
- солі – 0,5 ч. л.;
- оцту столового (9%) – 1 ч. л.
Для крему:
- молока (3,2%) – 750 мл;
- цукру – 1,5 ст.;
- яєць курячих – 4 шт.;
- борошна пшеничного – ¾ склянки;
- масла вершкового – 200 г;
- ванільного порошку – 2 р.
Час приготування – 3 години. Калорійність 100 г – 160 ккал.
Як правильно готувати в домашніх умовах:
- Тісто роблять за технологією базового рецепта. Випікають 9 тонких золотистих коржів діаметром 24 см;
- Яйця поділяють на білки (ставлять у холодильник) і жовтки (збивають з половиною цукру до білого кольору). В отриману масу вливають склянку холодного молока, поступово вводять борошно. Вимішують до однорідності;
- Інше молоко підігрівають до 75 градусів. Тонкою цівкою, безперервно помішуючи, вливають у суміш жовтків, цукру і борошна;
- Варять Крем на паровій бані, поки він не загусне. Знімають з плити. Охолоджують при кімнатній температурі;
- Холодні білки збивають в тугу піну з цукром і ваніліном;
- У остиглий крем додають тепле вершкове масло. Збивають міксером. В кінці вводять білкову піну і дуже обережно вимішують до однорідності.
Складання і формування торта виконується за традиційною технологією. До вживання десерт буде готовий після витримки при кімнатній температурі під гнітом 2 години в холодильнику 8-12 годин.
«Стьопка-растрепка» з готового листкового бездріжджового тіста з вершковим кремом і горішками
Завдяки тому, що тісто для цього тортика робити не потрібно, готування забирає трохи менше часу. Крем з жирних вершків надає десерту ніжну текстуру. Подрібнені смажені горішки привносять нотку пікантності.
Для приготування торта беруть:
- 500 г готового листкового бездріжджового тіста;
- 500 мл вершків (33%);
- 1 кг цукру;
- пакетика ваніліну.
Горішки для прошарків і посипання використовують будь – волоські, мигдаль, арахіс, кешью, фундук.
Час приготування – 2 години. Калорійність 100 г – 300 ккал.
Етапи приготування:
- Замороженому магазинного тісту дають трохи відтанути при кімнатній температурі. Розкочують по черзі 8 тонких пластів за формою дека. Наколюють вилкою;
- Випікають на пергаменті при температурі 200 градусів 5-7 хвилин. Готові рум'яні коржі підрівнюють під один розмір, зрізуючи краю ножем;
- Добре охолоджені вершки збивають міксером, вводячи цукор частинами. Як тільки маса стане щільною, додають ванілін і відправляють крем в холодильник на 15 хвилин;
- Остиглі коржі щедро змащують вершковим кремом. Пересипають подрібненим горіхом. Верхній корж залишають чистим;
- Встановлюють гніт і витримують на холоді 3 години. Залишки крему також зберігають у холодильнику;
- Коли коржі просочаться, торт покривають з усіх боків кремом. Сухі обрізки перемелюють в крихту, змішують з горішками. Посипають торт зверху і з боків.
Для остаточної просочення «Стьопку-растрепку» з листкового тіста з вершковим кремом і горіхами витримують на холоді 8 годин.
У літній сезон обов'язково потрібно спробувати запіканку з баклажанів і томатів. Дуже смачне блюдо, яке можна приготувати в декількох варіантів.
Рецепт смачною локшини з фаршем по флотськи — кілька варіантів простого страви на кожен день.
Соковиті котлети з кети — це рибне блюдо сподобається навіть дітям, якщо ви прислухаєтеся до наших порад.
«Стьопка-растрепка» з масляним кремом, згущеним молоком і сливовим джемом
Основна відмінність запропонованого рецепту від базового – це складові тіста (без води) і товщина коржів (0,7–0,9 мм). Тут для просочення найбільше підходить м'який масляний крем із згущеним молоком, який добре доповнює кислуватий джем.
Тісто готують з:
- маргарину вершкового – 250 г;
- борошна пшеничного просіяної – 380 г;
- сметани (20%) – 200 мл;
- яйця – 1 шт.
Для просочення беруть:
- вершкового (72%) масла і сливового джему – по 200 г кожного;
- згущеного молока (не вареного) – 500 р.
Час приготування – 1,5 години. Калорійність 100 г – 240 ккал.
Покроковий рецепт торта зі згущеним молоком і маслом:
- Заморожений кулінарний жир, як і в базовому рецепті, рубають з борошном до утворення дрібної крихти;
- У центрі суміші формують невелике поглиблення, куди виливають сметану і розбивають сире яйце. Швидко вимішують пластичне тісто. Ділять на 12 рівних частин, загортають кожну грудочку в харчову плівку. Кладуть у холодильник на 60 хвилин;
- Тісто розкачують за розміром дека (форми для випікання) на пекарської папері. Краї вирівнюють та обрізають ножем. Корж разом з обрізками переносять на холодний деко. Випікають при температурі 190 градусів 8-10 хвилин;
- Вершкове масло кімнатної температури збити до білого кольору міксером. Поступово ввести згущене молоко. Поставити охолоджуватися в морозильну камеру на 10 хвилин;
- Збірка торта стандартна – на корж по 2 ст. л крему. Джемом змазують не всі, а тільки 4-й і 8-й за рахунком корж;
- Сформований торт з чистим верхнім шаром і боками залишають просочуватися 2 години при кімнатній температурі. Після ставлять на 40 хвилин в холодильник, щоб застиг масляний крем.
Під гнітом такий варіант «Степки-растрепки» витримують 12 годин. Верх і боки змащують кремом, посипають крихтами із залишків коржів. При бажанні, додатково прикрасити такий торт зверху можна великій стружкою з білого шоколаду.
Корисні поради
Існує кілька маленьких хитрощів, які полегшують процес приготування торта «Стьопка-растрепка». Так, коржі після випікання виходять дуже крихкими і при обрізанні легко ламаються. Тому підганяти їх під один розмір і форму краще перед тим, як ставити тісто в духовку.
Щоб довго не возитися з тестом, моно відразу розкачати і підрівняти всі коржі. Скласти їх стопкою, пересипавши щедро борошном, накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник.
В якості просочення «Степки-растрепки» іноді використовують кондитерський коньяк, або солодкий лікер. Від цього смак і аромат десерту стає пікантним і більш ніжним.
Відео-рецепт торта «Стьопка-растрепка» від Тілі-тілі-тісто
Чим гарний простий тортик у запропонованих рецептах? Він виходить дивовижно смачним навіть у початківців пізнавати ази кулінарії новачків, незалежно від обраного варіанту. А з страви готовий десерт зникає вмить!