Як приготувати незвичайні пельмені з картоплею
Якщо хто ще не чув, що пельмені бувають не тільки з м'ясною начинкою, то прийшла пора це виправляти. Багатьма улюблене блюдо, виявляється, має десятки варіацій приготування. Картопляна начинка, правильно приготовлена, ні в чому не поступається м'ясу!
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
цибулин - | 1 шт. |
картоплі - | 600 г |
борошна - | 260 р |
соняшникової олії - | 35 мл |
солі - | 3 р |
яєць - | 2 шт. |
води - | 90 мл |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 159 Ккал |
Як готувати пельмені з картоплею:
- Очистити картоплю від шкірки і зварити до повної готовності. Воду злити, толкучка бульби перебити в пюре, приправити;
- У невелику миску розбити яйце, перемішати його виделкою і відокремити половину;
- Додати сіль і воду і добре перемішати;
- У посуд побільше просіяти борошно, а потім в неї влити яєчну суміш і руками замісити тісто;
- Коли воно буде якісно вымешано, потрібно додати трохи соняшникової олії і скачати масу в кулю. Дати хвилин двадцять відпочити, накриваючи мискою;
- Цибулину очистити від лушпиння і нашаткувати гострим ножем;
- Відправити коренеплід смажитися на соняшниковій олії на сковороду, поки він не придбає золотий колір;
- Потім цей лук вмішати в пюре і при необхідності додати сіль;
- Тісто розкачати на плоскій поверхні в пласт, товщиною не більше 1 мм Порізати його на однакові квадрати;
- У кожен квадрат покласти по чайній ложці картопляної начинки;
- Скласти навпіл і склеїти кути таким чином, щоб вийшли «вушка»;
- У каструлю налити води, приблизно три літри, всипати сіль і додати ложку-дві соняшникової олії, дати закипіти;
- Покласти пельмені і варити не більше чотирьох хвилин;
- Вийняти їх шумівкою і подавати зі сметаною і чорним перцем.
Вареники з картоплею і салом
- 470 г шпику;
- 550 г борошна;
- 180 мл сметани;
- 2 цибулини;
- 2100 г картоплі;
- 2 яйця;
- 220 мл води;
- 15 мл соняшникової олії.
Скільки по часу – 55 хвилин.
Харчова цінність на 100 г – 211 ккал.
Алгоритм дій:
- Зняти шкірку з картоплі, вимити його і натерти. Всю зайву рідину злити, картоплю можна віджати руками;
- Майже весь шпик порізати на маленькі шматочки. Те ж саме зробити з очищеної цибулиною;
- У сковороду влити олію і в ньому пасерувати цибулю;
- Додати в сковороду картоплю і сало, всю масу перемішати і приправити;
- Тушкувати кілька хвилин на середньому полум'я, щоб картопля встиг приготуватися;
- У сусідній мисці або на столі два яйця вбити в просіяне борошно;
- Влити воду і олію, замісити тісто руками, повинно вийде в міру м'яке;
- Розкачати тісто і порізати на квадрати або вирізати склянкою гуртки;
- У кожну клітинку покласти трохи начинки, защипнути краю і потім з'єднати їх між собою ще раз;
- Кинути пельмені у воду і дати їм мінімум десять хвилин проваритися;
- Залишки сала теж порізати і окремо обсмажити, змішати зі сметаною і полити цією сумішшю страву при подачі. Можна прикрасити зеленню.
Пельмені з м'ясом і картоплею
- 1 яйце;
- 320 мл води;
- 470 г м'ясного фаршу;
- 800 г борошна;
- 4 цибулини;
- 1 велика картоплина;
- 40 мл соняшникової олії.
Скільки по часу – 2 години.
Харчова цінність на 100 г – 220 ккал.
Алгоритм дій:
- Прокрутити Через м'ясорубку очищені картоплю і цибулю;
- Обидва коренеплоду вмішати в фарш. Він може бути будь-яким, але перевага віддається свино-говяжему з-за соковитості і ситності;
- Приправити м'ясну суміш по смаку;
- В окремій мисці віночком збити яйце з соняшниковою олією, влити воду і ще раз збити. Повинна з'явитися невелика пінка;
- Порціями просіяти в миску борошно, щоб замісити м'яке тісто;
- Відокремити частину тіста і розкачати його в пласт. Товщина не повинна бути більше двох міліметрів;
- Викласти цей пласт на спеціальну форму для пельменів, попередньо присипану борошном;
- Якщо такої форми немає, то пласт потрібно просто порізати на шматочки, як у попередніх рецептах;
- В ямочки (або в центр осередків) викласти по чайній ложці м'ясної картопляної начинки;
- Накрити другим пластом пельменницю і, натискаючи качалкою на неї, прокатати все тісто. Воно повинно склеиться з першим шаром;
- Після цього пельменницю перевернути обережно, щоб пельмені відокремилися і випали на стіл;
- Готові пельмені потрібно терміново перекласти на дошку з борошном і відправити в морозилку;
- Воду закип'ятити, додати в неї різні спеції, кинути пельмені. Варити не більше п'яти хвилин після того, як вони спливли;
- Подавати з майонезом, оцтом або соєвим соусом.
Візьміть на замітку рецепт смачних вареників з полуницею — відмінний літній десерт.
Ніжний суп-пюре з баклажанів за нашими рецептами.
Запіканка з макаронів з куркою в мультиварці — просте, але водночас смачне блюдо на кожен день.
Запечені картопляні пельмені в духовці
- 140 г сиру;
- 370 г борошна;
- 280 г картоплі;
- 1 цибулина;
- 240 мл сметани;
- 1 яйце;
- 160 мл води;
- 1 зубок часнику;
- 80 г сирого сала.
Скільки по часу – 2 години і 20 хвилин.
Харчова цінність на 100 г – 234 ккал.
Алгоритм дій:
- З борошна, яйця і води замісити м'яке тісто, обов'язково додати трохи солі;
- Дати пару хвилин тісту відпочити, а в цей час потрібно натерти сир і змішати його зі сметаною. За бажанням додати спецій;
- Очищені цибулю і картоплю пропустити через м'ясорубку разом із салом, перемішати;
- Часник дрібно порубати або пропустити крізь давильні, додати в майбутню начинку з іншими спеціями та зеленню;
- Тісто розкачати і кухлем вирізати форму під майбутні пельмені;
- У центр кожного кружляючи покласти начинку, зібрати пельмені;
- Відправити їх в морозилку десь на півгодини;
- Форму для випікання змастити невеликою кількістю олії, викласти пельмені і полити їх третьою частиною сметано-сирної заправки;
- Викласти другу частину пельменів і повністю залити їх соусом. Додати бажані спеції або пару гілочок чебрецю, кінзи, базиліка і т. д.;
- Духовку розігріти і помістити туди форму з їжею. При 180 за Цельсієм випікати до тих пір, поки сир не знайде щільну кірочку зверху. Вона повинна бути в центрі світліше, а по краях форми – темніше.
Поради кулінарів
Тісто не розвалиться при варінні, якщо в нього додати соняшникову олію. Це також уберігає від використання занадто великої кількості борошна. В іншому випадку, тісто може бути дуже тугим, буде погано склеюватися і важко розкачуватись.
Заморожувати пельмені потрібно обов'язково окремо один від одного, інакше вони склеятся. І навіть варіння не допоможе їм розійтися – вони просто перетворяться в грудку тіста. До речі, до картопляної начинки можна додати не тільки сало, а й багато зелені і грибів. Такий варіант страви буде дуже до речі в пісний період.
Пельмені з картоплею – національна узбецька страва. За смаком воно не поступається традиційним пельменів. Навіть навпаки: вони можуть гармоніювати!