27 апрель 2019 1 166

Як приготувати незвичайні пельмені з картоплею

Якщо хто ще не чув, що пельмені бувають не тільки з м'ясною начинкою, то прийшла пора це виправляти. Багатьма улюблене блюдо, виявляється, має десятки варіацій приготування. Картопляна начинка, правильно приготовлена, ні в чому не поступається м'ясу!

Покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
цибулин - 1 шт.
картоплі - 600 г
борошна - 260 р
соняшникової олії - 35 мл
солі - 3 р
яєць - 2 шт.
води - 90 мл
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 159 Ккал

Як готувати пельмені з картоплею:

  1. Очистити картоплю від шкірки і зварити до повної готовності. Воду злити, толкучка бульби перебити в пюре, приправити;
  2. У невелику миску розбити яйце, перемішати його виделкою і відокремити половину;
  3. Додати сіль і воду і добре перемішати;
  4. У посуд побільше просіяти борошно, а потім в неї влити яєчну суміш і руками замісити тісто;
  5. Коли воно буде якісно вымешано, потрібно додати трохи соняшникової олії і скачати масу в кулю. Дати хвилин двадцять відпочити, накриваючи мискою;
  6. Цибулину очистити від лушпиння і нашаткувати гострим ножем;
  7. Відправити коренеплід смажитися на соняшниковій олії на сковороду, поки він не придбає золотий колір;
  8. Потім цей лук вмішати в пюре і при необхідності додати сіль;
  9. Тісто розкачати на плоскій поверхні в пласт, товщиною не більше 1 мм Порізати його на однакові квадрати;
  10. У кожен квадрат покласти по чайній ложці картопляної начинки;
  11. Скласти навпіл і склеїти кути таким чином, щоб вийшли «вушка»;
  12. У каструлю налити води, приблизно три літри, всипати сіль і додати ложку-дві соняшникової олії, дати закипіти;
  13. Покласти пельмені і варити не більше чотирьох хвилин;
  14. Вийняти їх шумівкою і подавати зі сметаною і чорним перцем.

Вареники з картоплею і салом

  • 470 г шпику;
  • 550 г борошна;
  • 180 мл сметани;
  • 2 цибулини;
  • 2100 г картоплі;
  • 2 яйця;
  • 220 мл води;
  • 15 мл соняшникової олії.

Скільки по часу – 55 хвилин.

Харчова цінність на 100 г – 211 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Зняти шкірку з картоплі, вимити його і натерти. Всю зайву рідину злити, картоплю можна віджати руками;
  2. Майже весь шпик порізати на маленькі шматочки. Те ж саме зробити з очищеної цибулиною;
  3. У сковороду влити олію і в ньому пасерувати цибулю;
  4. Додати в сковороду картоплю і сало, всю масу перемішати і приправити;
  5. Тушкувати кілька хвилин на середньому полум'я, щоб картопля встиг приготуватися;
  6. У сусідній мисці або на столі два яйця вбити в просіяне борошно;
  7. Влити воду і олію, замісити тісто руками, повинно вийде в міру м'яке;
  8. Розкачати тісто і порізати на квадрати або вирізати склянкою гуртки;
  9. У кожну клітинку покласти трохи начинки, защипнути краю і потім з'єднати їх між собою ще раз;
  10. Кинути пельмені у воду і дати їм мінімум десять хвилин проваритися;
  11. Залишки сала теж порізати і окремо обсмажити, змішати зі сметаною і полити цією сумішшю страву при подачі. Можна прикрасити зеленню.

Пельмені з м'ясом і картоплею

  • 1 яйце;
  • 320 мл води;
  • 470 г м'ясного фаршу;
  • 800 г борошна;
  • 4 цибулини;
  • 1 велика картоплина;
  • 40 мл соняшникової олії.

Скільки по часу – 2 години.

Харчова цінність на 100 г – 220 ккал.

Алгоритм дій:

  1. Прокрутити Через м'ясорубку очищені картоплю і цибулю;
  2. Обидва коренеплоду вмішати в фарш. Він може бути будь-яким, але перевага віддається свино-говяжему з-за соковитості і ситності;
  3. Приправити м'ясну суміш по смаку;
  4. В окремій мисці віночком збити яйце з соняшниковою олією, влити воду і ще раз збити. Повинна з'явитися невелика пінка;
  5. Порціями просіяти в миску борошно, щоб замісити м'яке тісто;
  6. Відокремити частину тіста і розкачати його в пласт. Товщина не повинна бути більше двох міліметрів;
  7. Викласти цей пласт на спеціальну форму для пельменів, попередньо присипану борошном;
  8. Якщо такої форми немає, то пласт потрібно просто порізати на шматочки, як у попередніх рецептах;
  9. В ямочки (або в центр осередків) викласти по чайній ложці м'ясної картопляної начинки;
  10. Накрити другим пластом пельменницю і, натискаючи качалкою на неї, прокатати все тісто. Воно повинно склеиться з першим шаром;
  11. Після цього пельменницю перевернути обережно, щоб пельмені відокремилися і випали на стіл;
  12. Готові пельмені потрібно терміново перекласти на дошку з борошном і відправити в морозилку;
  13. Воду закип'ятити, додати в неї різні спеції, кинути пельмені. Варити не більше п'яти хвилин після того, як вони спливли;
  14. Подавати з майонезом, оцтом або соєвим соусом.

Візьміть на замітку рецепт смачних вареників з полуницею — відмінний літній десерт.

Ніжний суп-пюре з баклажанів за нашими рецептами.

Запіканка з макаронів з куркою в мультиварці — просте, але водночас смачне блюдо на кожен день.

Запечені картопляні пельмені в духовці

  • 140 г сиру;
  • 370 г борошна;
  • 280 г картоплі;
  • 1 цибулина;
  • 240 мл сметани;
  • 1 яйце;
  • 160 мл води;
  • 1 зубок часнику;
  • 80 г сирого сала.

Скільки по часу – 2 години і 20 хвилин.

Харчова цінність на 100 г – 234 ккал.

Алгоритм дій:

  1. З борошна, яйця і води замісити м'яке тісто, обов'язково додати трохи солі;
  2. Дати пару хвилин тісту відпочити, а в цей час потрібно натерти сир і змішати його зі сметаною. За бажанням додати спецій;
  3. Очищені цибулю і картоплю пропустити через м'ясорубку разом із салом, перемішати;
  4. Часник дрібно порубати або пропустити крізь давильні, додати в майбутню начинку з іншими спеціями та зеленню;
  5. Тісто розкачати і кухлем вирізати форму під майбутні пельмені;
  6. У центр кожного кружляючи покласти начинку, зібрати пельмені;
  7. Відправити їх в морозилку десь на півгодини;
  8. Форму для випікання змастити невеликою кількістю олії, викласти пельмені і полити їх третьою частиною сметано-сирної заправки;
  9. Викласти другу частину пельменів і повністю залити їх соусом. Додати бажані спеції або пару гілочок чебрецю, кінзи, базиліка і т. д.;
  10. Духовку розігріти і помістити туди форму з їжею. При 180 за Цельсієм випікати до тих пір, поки сир не знайде щільну кірочку зверху. Вона повинна бути в центрі світліше, а по краях форми – темніше.

Поради кулінарів

Тісто не розвалиться при варінні, якщо в нього додати соняшникову олію. Це також уберігає від використання занадто великої кількості борошна. В іншому випадку, тісто може бути дуже тугим, буде погано склеюватися і важко розкачуватись.

Заморожувати пельмені потрібно обов'язково окремо один від одного, інакше вони склеятся. І навіть варіння не допоможе їм розійтися – вони просто перетворяться в грудку тіста. До речі, до картопляної начинки можна додати не тільки сало, а й багато зелені і грибів. Такий варіант страви буде дуже до речі в пісний період.

Пельмені з картоплею – національна узбецька страва. За смаком воно не поступається традиційним пельменів. Навіть навпаки: вони можуть гармоніювати!

Що ще почитати: