Як смачно приготувати грибний суп з лисичками
Є гриби смачніше і цікавіше, ніж лисички? Вони виглядають дуже апетитно, володіють ніжним смаком і досить просто готуються. Сьогодні пропонуємо приготувати відразу кілька різних супів з цими грибами і знайти кращий для себе.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свіжих лисичок - | 350 г |
картоплин - | 2 шт. |
часнику - | 2 зубки |
моркви - | 1 шт. |
яловичих ребер - | 350 г |
лука - | 1 шт. |
Час приготування: 140 хвилин | Калорійність на 100 грам: 147 Ккал |
Як варити смачний грибний суп з лисичками:
- Ребра вимити, залити їх літром води і поставити варитися. Як тільки з'явиться піна, її потрібно відразу зняти, щоб бульйон залишався прозорим. Варити близько півтора годин на самому повільному вогні, ребра повинні більше нудитися, ніж кипіти;
- Гриби почистити від сміття, перебрати. Ретельно вимити під проточною водою, щоб вимити весь пісок;
- Пересипати лисички в глибоку миску і залити окропом. Залишити хвилин на п'ятнадцять, після чого знову промити їх;
- Помиту картоплю очистити від шкірки і розрізати на кілька частин. Шматочки повинні бути досить великі;
- Звільнити від лушпиння цибулину і порізати її півкільцями;
- Морква вимити і почистити, потім теж нарізати його півкільцями;
- Очищений часник дрібно порубати ножем;
- Вибрати м'ясо з бульйону і дати йому охолонути. Після цього відокремити його від кісток. Кістки можна викинути, а м'ясо порізати на зручні шматочки і повернути назад в бульйон;
- Сюди ж, слідом за м'ясом, покласти цибулю, часник, моркву і картоплю;
- На тому ж маленькому вогні варити бульйон, поки картопля повністю не приготується;
- Додати гриби, їх можна не різати. Варити ще п'ятнадцять хвилин. Спеції та зелень додавати за смаком.
Суп із заморожених лисичок
- 550 г заморожених лисичок;
- 2 цибулини;
- 35 мл соняшникової олії;
- 1 морква;
- 5 г солі;
- 4 картоплини;
- 1 лист лавра.
Скільки готувати – 30 хвилин.
Калорійність на 100 г – 65 ккал.
Процес приготування:
- Лисички необхідно розморозити. Для цього гриби достатньо залишити на кілька годин при кімнатній температурі, а далі промити їх у теплій воді;
- Залити окропом на двадцять хвилин, далі воду злити і знову гриби промити;
- З картоплі зняти шкірку, вимити його і порізати на невеликі шматочки;
- Цибулю теж почистити і дуже дрібно порубати;
- Вимиту і почищену моркву натерти або нарізати брусочками;
- Взяти посуд з товстим дном і в ній обсмажити цибулю з морквою до м'якості;
- Слідом відправити гриби і перемішати їх, потримати на вогні п'ять хвилин і залити водою;
- Додати картоплю до решти продуктів і варити їх до готовності. Приправити і додати лист лавра.
Суп з сушених грибів
- 120 г сушених лисичок;
- 40 г вершкового масла;
- 1 морква;
- 35 мл оливкової олії;
- 3 картоплини;
- 20 г кропу;
- 1 цибуля-порей;
- 220 мл вершків;
- 2000 мл води.
Скільки готувати – 1 годину і 30 хвилин.
Калорійність на 100 г – 51 ккал.
Процес приготування:
- Сушені лисички необхідно замочити в холодній воді мінімум на півгодини;
- Після цього гриби варто відварити, кип'ятити приблизно двадцять п'ять хвилин;
- Вимиту картоплю почистити і нарізати її на невеликі шматочки;
- У цибулі-порею використовувати тільки білу частину, її треба помити і нарізати кружечками;
- Очищену від шкірки моркву натерти крупно;
- Шумівкою вийняти гриби, а в їх бульйон покласти картоплю;
- У сковороді потрібно розтопити вершкове масло і влити оливкову, розжарити;
- В олії обсмажити цибулю-порей і моркву, періодично перемішуючи;
- Через сім хвилин додати гриби і перемішати;
- Якщо гриби дуже великі, їх можна порізати. Закрити сковороду кришкою і протомитися десять хвилин всі продукти;
- Вміст сковороди перекласти в каструлю до картоплі;
- Коли маса повільно прокипить сім хвилин, потрібно влити вершки;
- Закрити кришкою і на маленькому вогні протомитися ще п'ять хвилин. Прикрасити рубаною зеленню.
Грибний крем-суп
- 200 г цибулі-шалот;
- 60 мл оливкової олії;
- 800 г лисичок;
- 60 мл бульйону з білих грибів;
- 2 гілочки чебрецю;
- 70 мл вершків;
- 4 гілочки петрушки;
- 3 зубки часнику.
Скільки готувати – 40 хвилин.
Калорійність на 100 г – 85 ккал.
Процес приготування:
- Гриби добре промити і обсушити. Маленькі грибочки відкласти в сторону, приблизно 100 р. Іншу масу порізати подрібніше;
- Цибулю-шалот вимити й подрібнити;
- Оливкова масло розжарити в сковороді з гілочками чебрецю і з очищеним часником. Часник бажано трохи придавити ножем попередньо;
- Перекласти в сковороду більшу частину грибів і цибулю, перемішати і обсмажувати хвилин шість;
- Дати масі охолонути, гілочки і часник прибрати;
- Перекласти суміш у чашу для блендера і подрібнити в пюре разом з бульйоном з-під білих грибів. Потім пюре повернути назад в каструлю;
- На сковороді обсмажити залишилися цілі грибочки, вони повинні придбати рум'яний колір. Обсмажувати потрібно на оливковій олії з додаванням спецій і рубаною петрушки;
- Пюре розігріти на маленькому вогні, влити вершки і приправити, перемішати і прогріти масу протягом трьох-чотирьох хвилин. Подавати порційно, прикрашаючи цілими смаженими лисичками і гілочкою чебрецю.
Читайте як приготувати смачні млинці на крохмалі — відповідний рецепт, якщо хочеться чогось смачненького, а борошна немає.
Читайте як приготувати неймовірно смачні млинці з печінкою — рецепт тут.
Як зробити цибульні кільця в клярі читайте в нашій статті з покроковими фото.
Суп-пюре з лисичок
- 180 мл вершків;
- 550 мл м'ясного бульйону;
- 220 г лисичок;
- 1 цибулина;
- 1 морква;
- 25 мл соняшникової олії;
- 700 г картоплі.
Скільки готувати – 45 хвилин.
Калорійність на 100 г – 59 ккал.
Процес приготування:
- Очищений від лушпиння цибулю нарізати на кубики і на соняшниковій олії обсмажити його не більше чотирьох хвилин;
- Моркву почистити від шкірки і порізати тонкими кружечками;
- Картопля теж почистити і вимити, нарізати довільними шматочками, не дуже крупно;
- Додати обидва коренеплоду до цибулі і залити все м'ясним бульйоном, перемішати. Можна додати спеції;
- Масу варити, поки картопля не розм'якшиться;
- Гриби вимити і почистити від сміття, нарізати пластинками, обсмажити на олії (будь-якому);
- В окремій ємності вершки збити в піну;
- Суп зняти з плити, заглибним блендером перебити всі інгредієнти в пюре, приправити;
- Помішуючи ложкою суп, вводити вершки. Подавати зі смаженими грибами, присипати паприкою та зеленню для прикраси. Якщо залишилося м'ясо з-під бульйону, його теж можна додати шматочками в суп.
Корисні поради
Головне правило в приготуванні лисичок – добре вимити їх. У цих грибах досить багато піску і він важко вимивається з платівок. Тому настійно рекомендується замочити гриби перед приготуванням.
У воді вони повинні постояти хоча б півгодини, а потім кожен гриб потрібно промити під поточною водою. Намацати пісок можна навіть пальцями. Така процедура допоможе уникнути неприємного хрускоту на зубах і прибере консистенцію крем-супу.
Лисички добре поєднуються з іншими грибами, аромат яких виражений сильніше. Так у пюре можна перебити і білі гриби, залишивши гарні лисички в якості прикраси. Всі рецепти дуже люблять пряні трави, тому можна додати гілочки розмарину, базиліка, використовувати прованські трави або орегано.
Молода картопля краще не використовувати, оскільки він може гірчити. Якщо в наявності тільки такі бульби, то їх бажано теж замочити у воді хвилин на сорок. У воду обов'язково додати сіль, щоб вона витягла гіркоту. Після цього шкурку обов'язково зчистити і картоплю промити.
Вершки повинні бути тільки несолодкими. В останньому рецепті їх обов'язково потрібно збивати в піну. А вершки можна замінити сметаною і молоком у рівних пропорціях. При цьому збивати в піну теж обов'язково, мискером простіше всього. І бажано трохи присолити суміш.
Щоб суп-пюре отримав гарний колір, можна додати трохи куркуми або шматочок гарбуза. Сильний смак вона не дасть, але гарний помаранчевий колір виглядає апетитніше. Ще один натуральний барвник – паприка. Замінники шафрану можуть надати страві не тільки певний аромат і смак, але і приємний жовтий колір.
Приготування супу з лисичок – справа маловитратне як по грошах, так і по часу. Найкраще таке блюдо з'їдається в сезон цих грибів – влітку. Супи-пюре можна їсти навіть холодними. До них також можна подавати різні грінки або брускетта – і тоді звичайний обід перетвориться в ресторанну подачу.