18 май 2019 17 534

Як смачно маринувати лисички на зиму

Попереду осіння пора. А це означає, що підходить час готуватися до походів за грибами.

Одними з найбільш пам'ятних грибів є лисички. Своє незвичне назва гриби отримали з-за яскравого помаранчевого кольору.

Лисички дуже гарні гриби зі своїм унікальним смаком і ароматом.

Ці гриби дуже люблять збирати грибники. По-перше, тому що в них практично ніколи не буває черв'яків, а по-друге, за їх незвичайної забарвлення їх дуже складно переплутати з поганками.

До складу лисичок входять рослинний білок у великій кількості і вітаміни. Саме тому багато господинь вважають за краще маринувати цей гриб на зиму. Адже відкривши баночку маринованих лисичок, ви отримуєте прекрасну закуску, як для вечері, так і для святкового застілля.

Існує безліч рецептів маринованих лисичок: починаючи від класичних, для приготування яких потрібно мінімум часу і продуктів, і закінчуючи рецептами, в які додаються різні спеції, а також — з використанням холодних або гарячих маринадів.

Класичний рецепт приготування

Цей рецепт маринованих лисичок є самим простим і доступним. А на його приготування піде небагато часу. Всі інгредієнти будемо брати з розрахунку на 0,5-літрову баночку.

Для класичного рецепту маринування лисичок нам знадобиться:

  • Гриби – 700-800 грам;
  • Вода – 1000-1200мл;
  • 9-процентний оцет — третину склянки;
  • Цукор – 2,5 ст. ложки;
  • Велика сіль (обов'язково використовуйте нейодированную) – 30-35 г;
  • Чорний перець – 10 горошин.

Розглянемо рецепт з фото-ілюстраціями. Перед тим, як почати маринувати лисички на зиму, потрібно замочити гриби в холодній воді приблизно на одну годину.

Потім гарненько промити їх під проточною водою і нарізати великими шматочками однакового розміру. Зверніть увагу на те, що гриби дрібно різати не потрібно, адже вони на 80% складаються з води, а при варінні втратять в обсязі.

У невелику каструлю викладаємо підготовлені лисички і заливаємо їх водою. Після закипання варимо гриби в середньому 20 — 25 хвилин.

З допомогою друшляка зливаємо грибний бульйон в меншу каструлю, а гриби промиваємо водою.

З залишився бульйону готуємо маринад. Додаємо в нього всі спеції, крім оцту. Доводимо до кипіння і тільки після закипання висипаємо туди гриби. Проварюємо хвилин 6-7 і додаємо оцет. Ще кип'ятимо 5 хвилин. На цьому приготування маринованих лисичок закінчується.

Висипаємо грибочки в стерилізовану банку і щільно скачуємо її кришкою.

Зберігати гриби можна в підвалі або в холодильнику. Але перед тим, як почати їх вживати, їм потрібно настоятися близько одного місяця.

Маринуємо гриби без додання оцту

Необхідні інгредієнти для таких маринованих лисичок:

  • Свіжі гриби лисички – 700-800 г;
  • Кислота лимонна – 3-4 м;
  • Цукор – 1,5 столові ложки;
  • Холодна вода – 1000-1500 мл;
  • Чорний перець -15 горошин;
  • Гвоздика – 2-3 штучки;
  • Лаврушка – 4-5 штук;
  • Сіль велика – за смаком (приблизно 2 чайних ложки).

Розглянемо покроковий рецепт маринування лисичок без оцту. Спочатку готуємо гриби, ретельно промиваємо (краще 2-3 рази і під проточною водою, щоб в них не залишився лісове сміття). Потім ріжемо гриби (якщо потрібно) і укладаємо в невелику каструлю.

Гриби варимо до того моменту, поки вони не опустяться на дно каструлі. За часом це займе приблизно 25-30 хвилин. Відразу після проварювання відкидаємо лисички в друшляк і обов'язково трошки промиваємо водою. Робиться це для того, щоб гриби не втратили свою яскраву забарвлення.

Відставляємо гриби в сторонку і займаємося приготуванням маринаду. В середню каструлю наливаємо 1200 мл води. Коли вода трошки нагріється, додаємо в неї сіль і цукор.

Після закипання кладемо всі інші спеції, крім лимонки, і висипаємо наші лисички. Проварюємо ще близько 10 хвилин, додаємо лимонну кислоту і перемішуємо. Все, наші грибочки готові.

Тепер займаємося виготовленням тари. Добре вимиваємо банку, можна з використанням харчової соди. Стерилізуємо її під паром.

Після цього приготовані гриби викладаємо в банку. Слідкуйте за тим, щоб всі лисички були покриті маринадом. Закатуємо банку кришкою, перевертаємо, закутуємо і даємо час їй трошки постояти.

Зверніть увагу, що в даному рецепті маринованих лисичок ми не використовуємо оцет. Таке приготування грибів є більш корисним, а використовувати їх можна в різних салатах, супах або ж просто подавати у вигляді холодної закуски.

Пам'ятайте, що мариновані гриби, приготовані за цим рецептом, обов'язково потрібно зберігати в холодильнику.

Смачні мариновані лисички з часником

Інгредієнти, які нам знадобляться:

  • Свіжі лисички – 700-800 г;
  • Холодна вода – 1500 мл;
  • Рослинне масло – 80 г;
  • Часник – 3-4 середніх зубчики;
  • Цибуля ріпчаста – середня головка;
  • 9-процентний оцет — 15-20 мл;
  • Сіль і цукор – по 1 ст. ложці;
  • Перець чорний – 10 горошин;
  • Гвоздика – буквально 3-4 штучки.

Розглянемо, як потрібно маринувати лисички з часником на зиму. Готуємо гриби так само, як і в попередніх рецептах. Потім складаємо їх в середню каструлю і заливаємо водою, щоб її рівень був на пару сантиметрів вище від грибів.

Варимо лисички 20-25 хвилин і не забуваємо прибирати пінку, яка утворюється над грибами.

Зливаємо грибний бульйон в окрему каструлю, а лисички промиваємо під проточною водою. Для приготування маринаду нам буде потрібно близько літра бульйону. Якщо ж у вас його залишилось менше, то додайте холодної води до потрібного обсягу.

Чистимо цибулю і часник. Цибулю потрібно нарізати півкільцями, а часник тоненькими пластинками.

У гарячий бульйон додаємо чорний перець, бутони гвоздики, сіль, цукор, цибуля, часник. Так само вливаємо туди оцет і масло рослинне. Доводимо до кипіння і варимо приблизно 3-4 хвилини. Потім висипаємо лисички і всі разом варимо хвилин 12-15.

Укладаємо лисички в попередньо простерилизованную баночку і заливаємо їх маринадом. Закатуємо кришкою і даємо час охолонути.

Перед тим, як подати на стіл, мариновані грибочки повинні настоятися мінімум 2-3 дні. Замаринувавши лисички з часником на зиму, у вас виходить готове блюдо з пікантним смаком. Зберігати такі гриби можна цілий рік в прохолодному місці.

Які овочі нагадують за смаком гриби? Ну звичайно, це синенькі! Баклажани як гриби — смачніше заготовки не знайти! Дуже вдала консервація!

Не знаєте, як можна приготувати цвітну капусту? Рецептів дуже багато, деякі з них ми розмістили тут. Черпайте на нашому сайті самі «смачні» ідеї!

А тут ви дізнаєтеся про способи приготування варення з м'яти. Незвично і корисно!

Мариновані лисички з цибулею та морквою

Необхідні інгредієнти:

  • Свіжі лисички – 700-800 г;
  • Холодна вода – 1000 мл;
  • Морква – 1 середня;
  • Цибуля ріпчаста – 2 невеликі головки;
  • 9-процентний оцет — 3-4 ст. л;
  • Чорний перець – 10 горошин;
  • Велика сіль – 1 ст. ложка;
  • Лаврушка – 3-4 шт;
  • Цукор – 1,5 ст. ложки.

Переходимо безпосередньо до процесу заготівлі маринованих лисичок на зиму. Першим ділом готуємо грибочки і проварюємо їх на слабкому вогні 20-25 хвилин. Зливаємо воду в окрему каструлю (з неї ми будемо готувати маринад), а грибочки промиваємо під холодною водою.

Чистимо цибулину і моркву. Перед тим як опустити овочі в бульйон, їх треба порізати. Моркву нарізаємо тоненькими кільцями, а кубиками цибулину середніх розмірів. Кладемо їх у воду.

Додаємо в бульйон інші інгредієнти, крім лаврушки і оцту, ставимо на вогонь і потихеньку доводимо до кипіння. Після закипання додаємо туди наші лисички і варимо ще хвилин 8-10. За пару хвилин до готовності в маринад потрібно налити оцет і покласти лаврушку.

Викладаємо мариновані грибочки в банку (не забувайте її стерилізувати), щільно закручуємо кришку і залишаємо в теплому місці. Після охолодження гриби зберігають у підвалі або в холодильнику.

Корисні поради хазяєчкам

  1. Перед приготуванням зібрані вами лисички потрібно два-три рази мити під проточною водою для видалення піску і залишків лісового сміття;
  2. Обов'язково проваривайте лисички в злегка солоній воді, у сирому вигляді їх їсти не можна;
  3. Для більшості рецептів, які призначені для домашнього маринування грибів, необхідна мінімум 2-х тижневе витримка перед тим, як подати готовий продукт на стіл;
  4. Щоб маринад вийшов смачним, дотримуйтеся правильних пропорцій сіль/оцет/цукор;
  5. Щоб лисички замариновались і проварилися зо рівномірно, намагайтеся, щоб вони були одного розміру. Маленькі гриби краще не різати, а от великі поріжте на 2 або 4 частини.
Якщо ви бажаєте, щоб лисички залишилися хрусткими, ні в якому разі не потрібно залишати їх у гарячій воді. Після того, як гриби покипіли 20-25 хвилин, процідіть і промийте їх прохолодною водою.

Перед подачею маринованих грибів на стіл, заправте оливковою олією, посипте зеленню і цибулею.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: