Домашні способи заготівлі лисичок на зиму
Лисички – це неймовірно смачні і корисні гриби.
Кожен грибник може з упевненістю сказати, що цей природний скарб володіє високою цінністю.
Адже як приємно поїсти смажену або відварну картоплю з грибами або приготувати смачний наваристий суп на обід. І це, звичайно, не всі страви, які можна поєднувати з цим природним даром.
Так, як же заготовити гриби лисички на зиму? Давайте розглянемо кілька способів приготування.
Заготівля лисичок на зиму в банках: покрокові рецепти
Соління холодним способом
Що буде потрібно:
- Лисички в свіжому вигляді – 1,5 кілограма;
- Рослинна олія на свій розсуд;
- 3 головки часнику;
- Кухонна сіль на свій розсуд;
- Кріп – 6-7 парасольок.
Перед приготуванням заготовки необхідно обов'язково підготувати гриби:
- Для початку їх слід перебрати, видалити всі гнилі і зіпсовані;
- Зрізаємо частинки грибниць;
- Після цього ретельно промиваємо від бруду;
- Ставимо на плиту воду, доводимо до кипіння;
- У киплячу воду засипаємо промиті грибочки і відварюємо протягом 10 хвилин;
- Тим часом ставимо окрему воду, доводимо до кипіння;
- Зливаємо воду з грибів і знову заливаємо гарячою водою;
- Відварюємо ще 20-30 хвилин, зливаємо всі в друшляк.
Як солити лисички в банках на зиму:
- Для початку ємність для заготовки потрібно промити, обов'язково почистити;
- Далі робимо стерилізацію скляної тари на пару або їх можна помістити в духову шафу на 15-20 хвилин;
- Часникові зубчики чистимо від шкірки, нарізаємо тонкими пластинками;
- Остиглі гриби потрібно укласти шарами в баночку, між шарами кладемо пластинки часнику і насипаємо сіль;
- На останній верхній шар потрібно покласти пластинки часнику, кріп;
- Прибираємо банки в холодильник, зверху ставимо гніт і залишаємо стояти близько доби;
- Після цього наливаємо олію, щоб воно повністю покрило всі компоненти;
- Закриваємо кришкою і прибираємо заготовки з лисичками на зиму на зберігання в темне місце, наприклад, в комору або підпідлогу.
Хочете дізнатися про способи маринування гострого перцю? Тоді загляньте сюди. Покрокові інструкції, докладні рецепти з фото, поради кулінарів.
А тут читайте, як зробити смачні заготовки з кабачків з помідорами на зиму. Ви будете приємно здивовані простоті і легкості консервування ваших улюблених овочів.
Мариновані гриби
Які компоненти знадобляться:
- 1,5 кілограма свіжих лисичок;
- ½ Ст. ложки приправи для маринування;
- Цукровий пісок – 80 грам;
- 5 маленьких ложок повареної солі;
- 2 маленькі ложки оцтової есенції.
Як маринувати лисички на зиму:
- Першим ділом перебираємо лисички, видаляємо всі підгнилі та уражені;
- Промиваємо всі гриби, зрізаємо частинки грибниці;
- Ставимо на плиту каструлю з водою, доводимо до кипіння і засипаємо туди промиті лисички;
- Відварюємо протягом 15-20 хвилин;
- Приступаємо до приготування маринаду. Для цього в каструлю наливаємо воду, ставимо на плиту;
- Засипаємо в воду приправу для маринування, додаємо сіль, цукровий пісок і розігріваємо до кипіння;
- Після того як гриби отварятся, викладаємо їх на друшляк, промиваємо прохолодною водою;
- Перекладаємо лисички в розчин для маринування, відварюємо 15-20 хвилин;
- Тару для маринування потрібно попередньо промити, очистити від різного бруду. Не забудьте зробити стерилізацію. Для цього банки можна потримати на пару або в духовій шафі протягом 15-20 хвилин;
- Викладаємо гриби в банки і заливаємо маринадом;
- Закриваємо банки кришками. Зберігати цю заготовку краще в прохолодному темному місці в підполі або коморі.
Простий рецепт смажених лисичок
Які компоненти будуть потрібні:
- 1 кілограм свіжих лисичок;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- Вершкове масло – 2 великі ложки;
- Трохи солі на свій смак;
- Пару щіпок сірчаного перцю.
Заготівля смажених лисичок на зиму:
- Гриби потрібно гарненько промити, перебрати і очистити від сміття та бруду;
- Ставимо на плиту ємність з водою, додаємо сіль і розігріваємо до кипіння;
- У киплячу воду засипаємо гриби відварюємо протягом 20-30 хвилин;
- Для запаху у воду, в якій відварюються гриби, можна покласти половинку головки цибулі і кілька горошин запашного перцю;
- Після цього відкидаємо лисички на друшляк і зливаємо всю воду;
- Тим часом на сковороду кладемо вершкове масло, ставимо на газ і залишаємо растапливаться;
- Засипаємо в розтоплене масло грибочки, залишаємо обсмажуватися;
- З цибулин чистимо шкірку, нарізаємо їх півкільцями;
- Як тільки з грибів почне випаровуватися весь сік, засипаємо цибулю, додаємо ще трохи масла, солі і чорного перцю, все перемішуємо;
- Тару для консервування заготовки, обов'язково миємо та очищаємо від різних забруднень;
- Проводимо стерилізацію ємностей на пару або в духовій шафі;
- Розкладаємо по банках обсмажені гриби;
- Зверху все заливаємо залишками розтопленого вершкового масла;
- Закручуємо кришками, залишаємо заготовки з грибами постояти до повного охолодження. Прибираємо на зберігання в темне місце.
Грибний салат з овочами
Що нам буде потрібно для заготівлі салату з лисичок з овочами:
- Гриби лисички свіжі – 1,5 кілограма;
- Помідори стиглі – 1 кілограм;
- Солодкий перець – 1 кілограм;
- Цибуля ріпчаста – 500 грам;
- Морква свіжа – 700 грам;
- Пісок цукровий – 2 великі ложки;
- Оцет столовий 9 % — 100 мл;
- Олія – 7 ст. ложок;
- Кухонна сіль – 1,5 ст. ложки.
Як потрібно робити заготівлю лисичок у вигляді салату на зиму:
- Готуємо гриби. Їх слід перебрати, прибрати всі зіпсовані, гнилі;
- Промиваємо лисички в холодній воді від бруду, землі;
- Перекладаємо їх у каструлю наливаємо воду до верху і ставимо на газ;
- Як тільки вода закипить, підсолюємо і відварюємо протягом 15-20 хвилин;
- Перекладаємо гриби на друшляк, промиваємо і залишаємо стояти, щоб стекла вся вода;
- Далі перекладаємо гриби на сковороду, наливаємо масло не. Обсмажуємо на сухій сковороді до тих пір, поки не випарується вся вода;
- Знімаємо сковороду з вогню і залишаємо остигати;
- Помідори промиваємо прохолодною водою, ріжемо невеликими шматочками;
- Перець споліскуємо, вичищаємо насіння і розрізаємо невеликою соломкою;
- З лука видаляємо шкірку, шаткуємо цибулини півкільцями;
- Моркву очищаємо від шкірки, ретельно промиваємо під прохолодною водою;
- Перетираємо морква теркою або рубаємо дрібними шматочками;
- У сотейник середнього розміру наливаємо рослинне масло, ставимо на плиту і прогріваємо;
- У прогріте масло викладаємо помідорні шматочки і тушкуємо на середньому вогні близько 7 хвилин;
- Після того як з'явиться томатний сік викладаємо туди цибулю, перець, трохи пізніше засипаємо моркву і грибочки;
- Додаємо трохи солі, цукровий пісок, зменшуємо вогонь і гарненько перемішуємо;
- Після того як почне з'являтися сік, накриваємо кришкою і залишаємо варитися протягом 50-60 хвилин;
- Приблизно за 7 хвилин до готовності, до овочів можна підлити оцет;
- Баночки обов'язково промиваємо і стерилізуємо гарячою водою кілька разів;
- Готовий салат розкладаємо по банках;
- Зверху закручуємо кришки, ставимо під теплу шубу і залишаємо так стояти остигати;
- Після доби салат з грибів можна поставити зберігатися в підпілля або комору кімнату.
Як здійснюється сушіння грибів
Сушка лисичок – це ідеальний спосіб зберегти смакові і корисні якості цих грибів. Крім цього, грибочки в такому вигляді краще зберігаються, їх досить пересипати в банку і залишити на балконі або в коморі.
Отже, як правильно посушити гриби:
- Насамперед потрібно ретельно перебрати гриби. Всі уражені, гнилі, з плямами прибираємо, вони будуть не смачними;
- Очищаємо від бруду, листя, ножем зрізаємо залишки грибниці. Мити водою перед сушкою не рекомендується, інакше вони в процесі сушіння згниють;
- Ніжки у лисичок слід відрізати, для сушіння використовуються тільки капелюшки. Якщо вони великі, то їх можна розрізати на кілька частин;
- У літній час гриби можна просушити на вулиці або на балконі. Для цього капелюшки можна одягнути на нитку і повісити під прямими променями;
- Якщо сильна спека, то сушити їх слід не менше 7 днів;
- Також їх можна просушити в духовці. Для цього розкладаємо гриби на деко і ставимо в духовку;
- Ставимо температуру 60 градусів, дверцята варто трохи прикрити;
- Час просушування визначається індивідуально, тому в процесі обсушування перевіряємо ступінь просушування;
- Якщо капелюшки обсушены правильно, то вони не будуть ламатися в руках, при перевірці вони будуть трохи гнутися. По запаху повинні володіти ароматом, що нагадує свіжі гриби;
- Готові заготовки з грибочками на зиму слід зберігати в скляній або металевій тарі.
Правильна заморозка
Заморожування лисичок дозволяє зберегти їх смак і корисні якості в повному обсязі. Головне — все зробити правильно:
- Перед тим, як відправити гриби на заморозку, їх слід підготувати;
- Гриби перебираємо, прибираємо всі гнилі і уражені компоненти;
- Далі промиваємо їх прохолодною водою, видаляємо частинки грибниці, очищаємо землю і різні забруднення;
- Обов'язково їх просушуємо;
- Якщо лисички великого розміру, то нарізаємо їх на кілька частин;
- Можна заморожувати в сирому вигляді, але рекомендується відварити протягом 5-7 хвилин. Це дозволить зберегти аромат цього продукту;
- Рекомендується заморожувати кожен гриб окремо. Для цього між кожним грибом потрібно покласти аркуш паперу;
- Заморожувати їх слід у поліетиленових пакетах;
- Повторне заморожування не рекомендується, тому розкладайте по порціях, щоб заморожені гриби можна було використати за один раз.
Поради господиням
- Перед приготуванням заготовок з лисичок на зиму всі гриби потрібно ретельно перебрати. Зіпсовані або гнилі лисички можуть зіпсувати всю заготовку;
- Обов'язково відварюйте грибочки перед закладанням в банку. Варити їх треба не менше 20 хвилин;
- Не забудьте в заготовку додати спеції та зелень, це додасть приємний смак і аромат;
- Сухі та заморожені гриби в подальшому можна буде використовувати для приготування супів, салатів, додавати в другі страви, смажити разом з картоплею, овочами або капустою.
Також дуже смачними лисички виходять у складі салату з овочами. Взимку ці заготовки можна подавати разом із основними стравами, а також додавати в процесі приготування інших страв.
Вони додадуть приємний смак супів, смаженим або тушкованим овочам, картоплі та інших компонентів. Обов'язково приготуйте лисички на зиму, вони стануть головним частуванням на вашому столі!