08 май 2019 1 601

Домашні способи заготівлі лисичок на зиму

Лисички – це неймовірно смачні і корисні гриби.

Кожен грибник може з упевненістю сказати, що цей природний скарб володіє високою цінністю.

Ці гриби ніколи не бувають червивими, мають відмінні смакові якості і містять у своєму складі високий рівень вітамінів і мінералів. Тому їх обов'язково треба заготовити на зиму.

Адже як приємно поїсти смажену або відварну картоплю з грибами або приготувати смачний наваристий суп на обід. І це, звичайно, не всі страви, які можна поєднувати з цим природним даром.

Так, як же заготовити гриби лисички на зиму? Давайте розглянемо кілька способів приготування.

Заготівля лисичок на зиму в банках: покрокові рецепти

Соління холодним способом

Що буде потрібно:

  • Лисички в свіжому вигляді – 1,5 кілограма;
  • Рослинна олія на свій розсуд;
  • 3 головки часнику;
  • Кухонна сіль на свій розсуд;
  • Кріп – 6-7 парасольок.

Перед приготуванням заготовки необхідно обов'язково підготувати гриби:

  1. Для початку їх слід перебрати, видалити всі гнилі і зіпсовані;
  2. Зрізаємо частинки грибниць;
  3. Після цього ретельно промиваємо від бруду;
  4. Ставимо на плиту воду, доводимо до кипіння;
  5. У киплячу воду засипаємо промиті грибочки і відварюємо протягом 10 хвилин;
  6. Тим часом ставимо окрему воду, доводимо до кипіння;
  7. Зливаємо воду з грибів і знову заливаємо гарячою водою;
  8. Відварюємо ще 20-30 хвилин, зливаємо всі в друшляк.

Як солити лисички в банках на зиму:

  1. Для початку ємність для заготовки потрібно промити, обов'язково почистити;
  2. Далі робимо стерилізацію скляної тари на пару або їх можна помістити в духову шафу на 15-20 хвилин;
  3. Часникові зубчики чистимо від шкірки, нарізаємо тонкими пластинками;
  4. Остиглі гриби потрібно укласти шарами в баночку, між шарами кладемо пластинки часнику і насипаємо сіль;
  5. На останній верхній шар потрібно покласти пластинки часнику, кріп;
  6. Прибираємо банки в холодильник, зверху ставимо гніт і залишаємо стояти близько доби;
  7. Після цього наливаємо олію, щоб воно повністю покрило всі компоненти;
  8. Закриваємо кришкою і прибираємо заготовки з лисичками на зиму на зберігання в темне місце, наприклад, в комору або підпідлогу.
Апетитні закуски з баклажанів на зиму. Запишіть рецепти в свою кулінарну книгу, вони вам знадобляться!

Хочете дізнатися про способи маринування гострого перцю? Тоді загляньте сюди. Покрокові інструкції, докладні рецепти з фото, поради кулінарів.

А тут читайте, як зробити смачні заготовки з кабачків з помідорами на зиму. Ви будете приємно здивовані простоті і легкості консервування ваших улюблених овочів.

Мариновані гриби

Які компоненти знадобляться:

  • 1,5 кілограма свіжих лисичок;
  • ½ Ст. ложки приправи для маринування;
  • Цукровий пісок – 80 грам;
  • 5 маленьких ложок повареної солі;
  • 2 маленькі ложки оцтової есенції.

Як маринувати лисички на зиму:

  1. Першим ділом перебираємо лисички, видаляємо всі підгнилі та уражені;
  2. Промиваємо всі гриби, зрізаємо частинки грибниці;
  3. Ставимо на плиту каструлю з водою, доводимо до кипіння і засипаємо туди промиті лисички;
  4. Відварюємо протягом 15-20 хвилин;
  5. Приступаємо до приготування маринаду. Для цього в каструлю наливаємо воду, ставимо на плиту;
  6. Засипаємо в воду приправу для маринування, додаємо сіль, цукровий пісок і розігріваємо до кипіння;
  7. Після того як гриби отварятся, викладаємо їх на друшляк, промиваємо прохолодною водою;
  8. Перекладаємо лисички в розчин для маринування, відварюємо 15-20 хвилин;
  9. Тару для маринування потрібно попередньо промити, очистити від різного бруду. Не забудьте зробити стерилізацію. Для цього банки можна потримати на пару або в духовій шафі протягом 15-20 хвилин;
  10. Викладаємо гриби в банки і заливаємо маринадом;
  11. Закриваємо банки кришками. Зберігати цю заготовку краще в прохолодному темному місці в підполі або коморі.

Простий рецепт смажених лисичок

Які компоненти будуть потрібні:

  • 1 кілограм свіжих лисичок;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • Вершкове масло – 2 великі ложки;
  • Трохи солі на свій смак;
  • Пару щіпок сірчаного перцю.

Заготівля смажених лисичок на зиму:

  1. Гриби потрібно гарненько промити, перебрати і очистити від сміття та бруду;
  2. Ставимо на плиту ємність з водою, додаємо сіль і розігріваємо до кипіння;
  3. У киплячу воду засипаємо гриби відварюємо протягом 20-30 хвилин;
  4. Для запаху у воду, в якій відварюються гриби, можна покласти половинку головки цибулі і кілька горошин запашного перцю;
  5. Після цього відкидаємо лисички на друшляк і зливаємо всю воду;
  6. Тим часом на сковороду кладемо вершкове масло, ставимо на газ і залишаємо растапливаться;
  7. Засипаємо в розтоплене масло грибочки, залишаємо обсмажуватися;
  8. З цибулин чистимо шкірку, нарізаємо їх півкільцями;
  9. Як тільки з грибів почне випаровуватися весь сік, засипаємо цибулю, додаємо ще трохи масла, солі і чорного перцю, все перемішуємо;
  10. Тару для консервування заготовки, обов'язково миємо та очищаємо від різних забруднень;
  11. Проводимо стерилізацію ємностей на пару або в духовій шафі;
  12. Розкладаємо по банках обсмажені гриби;
  13. Зверху все заливаємо залишками розтопленого вершкового масла;
  14. Закручуємо кришками, залишаємо заготовки з грибами постояти до повного охолодження. Прибираємо на зберігання в темне місце.

Грибний салат з овочами

Що нам буде потрібно для заготівлі салату з лисичок з овочами:

  • Гриби лисички свіжі – 1,5 кілограма;
  • Помідори стиглі – 1 кілограм;
  • Солодкий перець – 1 кілограм;
  • Цибуля ріпчаста – 500 грам;
  • Морква свіжа – 700 грам;
  • Пісок цукровий – 2 великі ложки;
  • Оцет столовий 9 % — 100 мл;
  • Олія – 7 ст. ложок;
  • Кухонна сіль – 1,5 ст. ложки.

Як потрібно робити заготівлю лисичок у вигляді салату на зиму:

  1. Готуємо гриби. Їх слід перебрати, прибрати всі зіпсовані, гнилі;
  2. Промиваємо лисички в холодній воді від бруду, землі;
  3. Перекладаємо їх у каструлю наливаємо воду до верху і ставимо на газ;
  4. Як тільки вода закипить, підсолюємо і відварюємо протягом 15-20 хвилин;
  5. Перекладаємо гриби на друшляк, промиваємо і залишаємо стояти, щоб стекла вся вода;
  6. Далі перекладаємо гриби на сковороду, наливаємо масло не. Обсмажуємо на сухій сковороді до тих пір, поки не випарується вся вода;
  7. Знімаємо сковороду з вогню і залишаємо остигати;
  8. Помідори промиваємо прохолодною водою, ріжемо невеликими шматочками;
  9. Перець споліскуємо, вичищаємо насіння і розрізаємо невеликою соломкою;
  10. З лука видаляємо шкірку, шаткуємо цибулини півкільцями;
  11. Моркву очищаємо від шкірки, ретельно промиваємо під прохолодною водою;
  12. Перетираємо морква теркою або рубаємо дрібними шматочками;
  13. У сотейник середнього розміру наливаємо рослинне масло, ставимо на плиту і прогріваємо;
  14. У прогріте масло викладаємо помідорні шматочки і тушкуємо на середньому вогні близько 7 хвилин;
  15. Після того як з'явиться томатний сік викладаємо туди цибулю, перець, трохи пізніше засипаємо моркву і грибочки;
  16. Додаємо трохи солі, цукровий пісок, зменшуємо вогонь і гарненько перемішуємо;
  17. Після того як почне з'являтися сік, накриваємо кришкою і залишаємо варитися протягом 50-60 хвилин;
  18. Приблизно за 7 хвилин до готовності, до овочів можна підлити оцет;
  19. Баночки обов'язково промиваємо і стерилізуємо гарячою водою кілька разів;
  20. Готовий салат розкладаємо по банках;
  21. Зверху закручуємо кришки, ставимо під теплу шубу і залишаємо так стояти остигати;
  22. Після доби салат з грибів можна поставити зберігатися в підпілля або комору кімнату.

Як здійснюється сушіння грибів

Сушка лисичок – це ідеальний спосіб зберегти смакові і корисні якості цих грибів. Крім цього, грибочки в такому вигляді краще зберігаються, їх досить пересипати в банку і залишити на балконі або в коморі.

Отже, як правильно посушити гриби:

  1. Насамперед потрібно ретельно перебрати гриби. Всі уражені, гнилі, з плямами прибираємо, вони будуть не смачними;
  2. Очищаємо від бруду, листя, ножем зрізаємо залишки грибниці. Мити водою перед сушкою не рекомендується, інакше вони в процесі сушіння згниють;
  3. Ніжки у лисичок слід відрізати, для сушіння використовуються тільки капелюшки. Якщо вони великі, то їх можна розрізати на кілька частин;
  4. У літній час гриби можна просушити на вулиці або на балконі. Для цього капелюшки можна одягнути на нитку і повісити під прямими променями;
  5. Якщо сильна спека, то сушити їх слід не менше 7 днів;
  6. Також їх можна просушити в духовці. Для цього розкладаємо гриби на деко і ставимо в духовку;
  7. Ставимо температуру 60 градусів, дверцята варто трохи прикрити;
  8. Час просушування визначається індивідуально, тому в процесі обсушування перевіряємо ступінь просушування;
  9. Якщо капелюшки обсушены правильно, то вони не будуть ламатися в руках, при перевірці вони будуть трохи гнутися. По запаху повинні володіти ароматом, що нагадує свіжі гриби;
  10. Готові заготовки з грибочками на зиму слід зберігати в скляній або металевій тарі.

Правильна заморозка

Заморожування лисичок дозволяє зберегти їх смак і корисні якості в повному обсязі. Головне — все зробити правильно:

  1. Перед тим, як відправити гриби на заморозку, їх слід підготувати;
  2. Гриби перебираємо, прибираємо всі гнилі і уражені компоненти;
  3. Далі промиваємо їх прохолодною водою, видаляємо частинки грибниці, очищаємо землю і різні забруднення;
  4. Обов'язково їх просушуємо;
  5. Якщо лисички великого розміру, то нарізаємо їх на кілька частин;
  6. Можна заморожувати в сирому вигляді, але рекомендується відварити протягом 5-7 хвилин. Це дозволить зберегти аромат цього продукту;
  7. Рекомендується заморожувати кожен гриб окремо. Для цього між кожним грибом потрібно покласти аркуш паперу;
  8. Заморожувати їх слід у поліетиленових пакетах;
  9. Повторне заморожування не рекомендується, тому розкладайте по порціях, щоб заморожені гриби можна було використати за один раз.

Поради господиням

  • Перед приготуванням заготовок з лисичок на зиму всі гриби потрібно ретельно перебрати. Зіпсовані або гнилі лисички можуть зіпсувати всю заготовку;
  • Обов'язково відварюйте грибочки перед закладанням в банку. Варити їх треба не менше 20 хвилин;
  • Не забудьте в заготовку додати спеції та зелень, це додасть приємний смак і аромат;
  • Сухі та заморожені гриби в подальшому можна буде використовувати для приготування супів, салатів, додавати в другі страви, смажити разом з картоплею, овочами або капустою.
Приготування солоних, маринованих, смажених, сушених і заморожених грибів не зовсім так вже і складно. Головне в процесі заготівлі грибів лисичок на зиму — дотримуватися всі рекомендації рецептів.

Також дуже смачними лисички виходять у складі салату з овочами. Взимку ці заготовки можна подавати разом із основними стравами, а також додавати в процесі приготування інших страв.

Вони додадуть приємний смак супів, смаженим або тушкованим овочам, картоплі та інших компонентів. Обов'язково приготуйте лисички на зиму, вони стануть головним частуванням на вашому столі!

Що ще почитати: