Перелік продуктів з найбільшим вмістом білка
Далеко не всім відомо, що являє собою білок, яку роль він відіграє у діяльності людського організму і які функції виконує.
Спробуємо відповісти на ці питання, а також розглянемо, в яких продуктах найбільше вміст білків наскільки вони можуть бути корисні або шкідливі для людини.
Користь і шкода від вживань продуктів з високим вмістом білка
Білок (протеїн) — це речовина, яка складається з амінокислот. Оскільки наш організм здатний утворювати не всі амінокислоти, деяка частина з них надходить до нас саме з білком.
Купити протеїн — важлива частина у раціоні будь-якої людини. Він є найважливішим будівельним матеріалом, оскільки бере участь у створенні м'язової тканини. Саме тому білок так цінується спортсменами і тими, хто просто хоче набрати м'язову масу.
З цієї ж причини він важливий для дитини, оскільки білок допомагає правильно і швидко розвиватися підростаючому організму.
На перший погляд може здатися, що протеїн є виключно корисним речовиною.
Але він, як і жири, і вуглеводи може нашкодити організму, якщо вживати його в занадто великих пропорціях.
Вся справа в тому, що наш організм засвоює таку кількість білка, яка необхідна йому протягом певного часу. Якщо потрібно не більше 150 грамів, то він буде засвоювати такий обсяг, а решта просто переробить.
На реалізацію цього процесу організм витрачає кальцій, і, якщо ви не будете отримувати його через їжу в необхідній кількості, то він буде братися з кісток, що в підсумку може призвести до остеопорозу.
І навіть якщо ви будете приймати різні вітаміни, що містять кальцій, це вас не врятує.
Також із-за надлишку вживання протеїну, йде серйозне навантаження на нирки, що може викликати різні захворювання. Таке явище можна часто спостерігати в благополучних країнах, де в меню у багатьох людей є занадто велика кількість білкової їжі.
Вживаючи продукти тваринного походження, які містять в собі білок, потрібно бути обережним, тому що найчастіше там присутня велика кількість холестерину і жирів, а також, найчастіше, вони висококалорійні.
Продукти з найбільшим вмістом білка
Для того, щоб правильно регулювати кількість білка в своєму раціоні харчування, потрібно знати, в яких продуктах він міститься, і де його найбільше. Наведемо приклад продукти, що часто зустрічаються на столі у більшості людей:
- Яйця. Ідеальний і найдоступніший за ціною джерело білка для людини. В них міститься велика кількість протеїну (близько сімнадцяти відсотків), а також вони володіють високою біологічною цінністю, оскільки в їх складі багато незамінних амінокислот;
- Сир. Продукт, без якого не обходиться раціон будь-якого спортсмена, у ньому міститься чотирнадцять відсотків білка Його перевага в тому, що він, на відміну від тих же яєць, довго засвоюється, тому його добре вживати перед сном, тоді організм буде забезпечений енергією на всю ніч. Але варто знати, що в сирі велика присутність жирів, так що краще всього купувати знежирений варіант;
- Молоко. Для багатьох, поряд з яйцями, це головне джерело протеїну. Воно також багате амінокислотами, а його біологічна цінність навіть вище, ніж у яєць. Знайте, що не обов'язково купувати знежирене молоко, якщо жирність не буде перевищувати 2,5%, це істотно не вплине на ваш організм;
- Сир. Володіє високою калорійністю, але зате в ньому міститься цілих тридцять відсотків білка;
- М'ясо птиці. Має низьку калорійність і при цьому високий вміст протеїну. Плюс до всього, це досить легкий для засвоєння організмом продукт;
- Яловичина. Містить хороший для засвоєння тваринний білок. В їжу найкраще вживати варену або тушковану яловичину, Найбільш корисна і живильна для вживання яловичина молодого віку, від року до двох років;
- Печінка. У печінці міститься двадцять п'ять відсотків білка, цей продукт володіє низькою калорійністю і невисокою вартістю;
- Риба. Дієтичний продукт, в якому наявність протеїну становить від п'ятнадцяти до двадцяти п'яти відсотків, в залежності від виду. Найбільш високу кількість білка можна зустріти в лососі, тунці, скумбрії, кефалі.
Це найпоширеніші і популярні варіанти раціону харчування людини, однак, крім цього, існує ще цілий ряд продуктів з найбільшим вмістом білка. Розглянемо цей список в таблиці.
Таблиця
Для наочності наведемо таблицю з вмістом білка на сто грам ваги продукту.
Назва продукту | Кількість білка | |
---|---|---|
Гусятина | 29 | |
Індичка | 24 | |
Баранина | 24 | |
Яловичина | 23 | |
Курятина | 25 | |
Яловича печінка | 19 | |
Свинина | Дев'ятнадцять | |
Качка | 17,6 | |
Білуга | 24 | |
Горбуша | 21 | |
Кефаль | 21,4 | |
Креветки | 20 | |
Окунь морський | 20 | |
Сардина | 23,7 | |
Копчена сьомга | 25,4 | |
Скумбрія | 18 | |
Судак | 21 | |
Тріска копчена | 23,5 | |
Тунець | 23 | |
Щука | 18 | |
Бринза | 18 | |
Сири | 30 | |
Сир | 14 | |
Яйце | 12 | |
Телятина | 22 | |
Свиняча печінка | 18 | |
Лящ | 21 | |
Краби | 19 | |
Копчена тріска | 24 | |
Язь | 18 | |
Вугор | 17 | |
Устриці | 14 | |
Свиняче/яловиче серце | 15 | |
Минтай | 17 | |
Крім перерахованих, є ще величезна різноманітність продуктів, в яких міститься білок, але в значно менших кількостях.
Норма і надлишок протеїну в організмі
Як ви вже дізналися вище, білок не тільки надає користь організму, але також може йому нашкодити. Все залежить від того, в яких обсягах людина приймає його щодня. Яка ж кількість білка необхідно для людського організму?
Перш за все, потрібно знати, що існує певна добова норма споживання білка.
- Доросла людина повинна споживати не менше сорока грамів за добу і опускатися йому за цю межу не рекомендується, інакше це загрожує проблемами зі здоров'ям;
- У середньому дев'яносто грамів – це гарне значення, яке засвоїть будь здоровий організм;
- Максимальна ж норма білка становить близько ста двадцяти грамів на 24 години. Споживання більшої маси, може спричинити отруєння і подальші ускладнення в роботі організму. Також, може з'являтися неприємний запах з рота і постійні гази.
Необхідна кількість білка на кілограм маси тіла:
- 1,2 грама необхідно для спортсменів і людей, що ведуть активний спосіб життя;
- Близько двох грамів для тих, хто займається спортом три і більш рази в тиждень і 1,6 грама для тих, хто відвідує спортзал один-два рази;
- 2 грами для тих, хто худне і живиться низькокалорійною їжею.
Білка потрібно приймати більше:
- При будь-якому захворюванні, особливо, після хірургічного втручання, а також у період одужання;
- Під час активного росту і розвитку організму людини;
- Якщо людина займається спортом і веде активний спосіб життя;
- Взимку, тому що в цей час року, організму людини доводиться витрачати більше калорій для збереження тепла та енергії тіла.
Все, що ви давно хотіли дізнатися про клітковині для схуднення, шукайте в наступній статті. Там же розміщені та відгуки.
Способи застосування Магнезії та відгуки людей описані тут. Читайте, запам'ятовуйте і залишайте свої коментарі!
Потреба в протеїні менше:
- В теплі пори року, оскільки організму не потрібно витрачати великий обсяг калорій;
- У літньому віці, так як в організмі старого людини не відбувається така кількість оновлень, як у молодого;
- При появі подагри та інших захворювань, пов'язаних із засвоєнням білка.
Організм перетравлює білки набагато довше тих же вуглеводів, що засвоюються практично моментально. Відбувається це через його досить великих молекул, з якими організм справляється не відразу.
В цьому є і перевага білкової їжі, вона затримується в організмі людини набагато довше перетравлюється повільніше, і тому, відчуття насичення зберігається на більш тривалий час.
По тривалості засвоєння білка, продукти можуть бути повільними або швидкими. До повільним відносять, насамперед, сир і свинину, до швидких — яйця, молоко, кефір.
Перш ніж вираховувати добову норму протеїну і налягати на продукти з великим вмістом білка, краще всього проконсультуватися перед цим з лікарем і пройти повне обстеження організму, щоб переконатися, що у вас відсутня захворювання нирок, печінки або шлунка.
В іншому випадку ви ризикуєте нашкодити самому собі. Особливо потрібно бути обережним тим, у кого були проблеми з нирками, або у чийому організмі є дефіцит ферментів, які розщеплюють білок.
Також необхідно звернути свою увагу на переносимість продуктів, що містять білок, так як багатьом з цієї причини заборонено вживати, наприклад, кисломолочні та інші продукти.
Поради дієтологів щодо вживання протеїну для схуднення
Під час дієти багато людей включають в свій раціон велика кількість білкової їжі. Розглянемо деякі поради, які зазвичай дають дієтологи в таких випадках:
- Як правило, дієта передбачає зниження таких поживних речовин, як жири і вуглеводи. Але одночасно з ними знижується й кількість білка, що може негативно позначитися на роботі організму. Тому в період дієти потрібно уважніше стежити за споживаної нормою протеїну. Запам'ятайте, що все у вашому меню повинні бути присутніми близько тридцяти відсотків білкової їжі;
- При схудненні необхідно обов'язково включити в свій раціон м'ясо, рибу, горіхи, кисломолочні та інші продукти, у складі яких достатня присутність білка;
- Білкова їжа, на думку багатьох дієтологів, дуже добре засвоюється з вуглеводами і жирами, які є основними постачальниками енергії для організму. Також, для більш швидкого і гарного засвоєння, її варто вживати без хліба і разом з овочами і зеленню;
- Крім натуральних продуктів, можна використовувати спортивні добавки або протеїновий порошок, але розглядати їх в якості основного джерела білка не можна, тому що найбільш якісно організм засвоює білок м'яса та інших продуктів тваринного походження;
- При цьому необхідно вживати їжу у вареному вигляді або на пару, при цьому виключивши з раціону смажені страви. Також її краще солити не під час готування, а безпосередньо перед прийомом.
Отже, з усього вищесказаного можна зробити висновок, що білок дуже важливий для організму людини, але для того щоб залишатися здоровим і сильним потрібно вживати його в правильних кількостях і постійно за цим стежити.