01 май 2019 2 838

Калорійність минтая, користь і шкоду для організму

Дієтологи в один голос називають минтай чи не манної для тих, хто стежить за стрункістю своєї фігури або вже страждає від ожиріння.

Між тим, в нашому звичному раціоні вона з'являється досить рідко.

Така непопулярність цього морського мешканця невипадкова, адже смакові якості багатьох його різновидів залишають бажати кращого, тому як практично відсутні.

І все ж на рибку варто звернути увагу.

Буквально кожній системі і групі органів людини буде величезна користь з цієї риби.

Головне, що приваблює в минтае, — велика кількість вітамінів і мікроелементів, а так само корисними властивостями.

Тут тобі і вітамін PP, калій і йод, а ще фосфор, кобальт, сірка, фтор і багато інших.

За вмістом вітаміну А ця риба, навіть перевершує тріску, печінка якої давно визнана найбільш корисним серед «рибних», завдяки своїм корисним властивостям.

Тому печінка рекомендується тим, хто стежить за волоссям, нігтями, зубами, і тим, у кого спостерігаються розлади органів дихання.

Жирні кислоти Омега 3 і 6 у складі минтая допомагають нормалізувати артеріальний тиск і поліпшити кровообіг.

Їх наявність також виводить вміст холестерину в крові на потрібний рівень і в цілому підвищує активність головного мозку.

Та й з точки зору застосування в кулінарії минтай — найбільш «універсальна» риба з білим м'ясом.

Його можна приготувати масою способів і поєднувати з різними гарнірами.

Плюс калорійність цієї риби дуже низька, так що шкоди для фігури, повторимося, не буде ніякого.

Єдині, кому слід з обережністю приймати його в їжу — люди, хворі на гіпертонію і виразкою шлунка, так як в ікрі цієї риби, є велика кількість хлориду натрію, що негативно впливає на тиск і травлення.

Але в цілому можна сказати, що ікра минтая володіє корисними властивостями і містить всього близько 132 ккал.

Алергія на морепродукти теж стане протипоказанням до знайомства з цією рибою.

Відчини-но двері та відвари-ка минтая

Варка по праву вважається одним з найбільш поширених способів приготування цієї рибки.

Напевно, зокрема тому, що займає лічені хвилини.

Так що неждані гості не застануть Вас зненацька (звичайно, за умови, що у Вас є шматочок минтая на цей випадок).

В результаті варіння ми отримуємо страва з ніжного білого м'яса з дуже низькою калорійністю.

В порції відвареного минтая, розміром 100 грамів міститься якихось 79 кілокалорій, що трохи більше, ніж у її сирому вигляді.

Цифра, погодьтеся, дуже і дуже невелика.

В якості основи для цього простого блюда, до речі, можна взяти як свіжу, так і заморожену рибу.

В супермаркетах найчастіше зустрічається філе в брикетах, так що з ним проблем не буде зовсім.

Після розморожування філе ріжеться на шматочки і впадає в киплячу приправлену сіллю і (як варіант) лавровим листом воду хвилин на 10, калорійність такої рибки складе всього 72 ккал на 100 грам продукту.

Паралельно можна приготувати простий гарнір.

До відвареної рибці, рекомендується подавати картоплю «в мундирі».

Викладений на блюдо гарячий минтай можна прикрасити зеленню і часточкою лимона.

Минтайчик смажений, минтайчик пареный...

У цьому відео, Вам покажуть, як легко, швидко і дуже смачно приготувати рибу.

Якщо запахло смаженим минтаєм, знайте: скоро буде смачно.

Існує стереотип, що все смажене — шкідливо.

Щодо риби, тим більше минтая, дозвольте не погодитися. Будучи однією з найбільш дієтичних риб, навіть в процесі смаження (але лише при правильному підході) ця риба, продовжує зберігати за собою цей статус.

Калорійність 100 грамів смаженої риби в борошні, складе близько 127 кКал, що, звичайно, більше, ніж у вже згадуваному вареному вигляді зрозумілих причин.

Смаження — специфічний процес, що вимагає правильного підбору рослинного масла.

Можна також приготувати котлетки з минтая, їх калорійність складе досить скромну цифру в 150 ккал на 100 грам.

Від цього компонента в чому й буде залежати, в яку сторону від середнього показника піде рівень калорій.

Тому масло вибирайте якісне і не зловживайте його обсягами на сковороді.

На результат буде впливати і те, з чим Ви будете смажити минтай.

Тому що якщо Ви візьмете сметану, калорійність дорівнює 71,7 (майже дорівнює калорійності звичайної сирої риби), а ось кляр з борошна і яйця подарує готовому блюду цілих 260 кілокалорій.

Ви дуже здивуєтеся, але в сушеному минтае, вміст калорій буде приблизно складати 221 ккал на 100 грам.

Приготоване в клярі філе минтая, буде містити 145 ккал на 100 грам продукту.

Висновок: до приготування смаженого минтая ставитеся з акуратністю.

Низку смачних і корисних для фігури страв продовжує минтай, приготований на пару.

Схоже на своєму вареної сородичу, паровий минтай також буде мати показник до 80 кКал.

Пояснюється це збігом складових процесу приготування.

Готування на пару рекомендується для того, щоб м'ясо не розпадалося, що нерідко трапляється при варінні.

Найголовніше, що у минтая, не дивлячись на те, що він володіє рядом корисних властивостей, приготовленого шляхом парової обробки, існує тільки одне протипоказання — індивідуальна непереносимість риби.

«Дбаємо» про минтае і тушкуємо його

Варто тільки відкрити Інтернет з пошуковим запитом про печена минтай, як на тебе відразу ж летять зграї рецептів.

На дозвіллі, звичайно, можна побалувати себе і «домашніх» яким-небудь рибним блюдом з цієї рибки.

Тільки зважте всі «за» і «проти», щоб потім, зваживши себе, не проректи раптом одвічне «Та звідки?!».

Печений минтай сам по собі — зовсім некалорійний продукт.

Якщо не вигадувати чогось такого, вийде 75,5 кКал на 100 грамів страви.

А ось додавання інших інгредієнтів калорійність підніме.

Наприклад, запечений в омлеті буде мати 83 кКал в 100 грамах, зате той же обсяг минтая, присмаченого овочами, сметаною і сиром дасть в сумі 168 кКал.

Тому вибирайте, що Вам краще: смак або фігура?

Відмінним кулінарним рішенням, що поєднує в собі приємні смакові якості і не менш приємне усвідомлення користі такої страви — тушкований минтай.

Всього якихось 20 з невеликим хвилин, і Ваш стіл прикрасить черговий шедевр з риби.

Він у всіх видах хороший і корисний.

Минтай приготований в духовці, містить 102 ккал на 100 грам.

Необхідні речовини не губляться, до того ж низька калорійність риби «a priori» дає надію на струнку фігуру.

Ось і тушкована риба має калорійністю всього в 77 кКал. Як правило, разом з рибою гасіння піддаються цибулю, моркву та інші овочі.

Ягода чорниці корисні властивості, протипоказання, які саме, читайте на нашому сайті!

Редька дайкон ,її корисні властивості і вирощування, описані в цій статті, в якій міститься ще багато цікавої інформації.

Які корисні властивості розкриває авокадо при дієті, читайте тут:#deletetag#/pitanie/obshhie-voprosy/avocado-poleznue-svoistva.html

У цьому випадку, сміємо Вас порадувати, кількість калорій знижується ще більше і в таблиці калорійності навпроти рядка «минтай, тушкований з овочами» буде красуватися цифра «50».

Краще варіанту, що поєднує традиційний «дует» приємного і корисного, придумати навряд чи вийде.

Тож приємного Вам апетиту, легкості Вашому шлунку і радості Вашої фігури!

Що ще почитати: