Як приготувати рибні котлети з тріски
Поряд з іншими видами морської риби тріска відрізняється низькою вартістю і досить великим вмістом корисних речовин. Велика кількість тваринного білка здатне замістити той, який міститься в м'ясі більшості ссавців, а також включає цілий ряд унікальних амінокислот, необхідних для розвитку м'язової тканини людини.
До того ж, саме в трісці найменше жиру, тому вона в пріоритеті у людей, що дотримують дієту, і прагнуть схуднути. З-за відсутності вуглеводів її калорійність мізерна, так що її можна без обмежень.
Науково доведено, що систематичне вживання тріски сприятливо позначається на розумовій діяльності з-за високого вмісту йоду і фосфору. Ця риба легко засвоюється і тому не вимагає сильного подрібнення.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Тріска - | 1.5 кг |
Яйце - | 1 шт. |
Батон білий - | 3 шматка |
Молоко - | 0.5 склянки |
Чорний перець - | за смаком |
Сіль - | за смаком |
Петрушка, базилік - | пучок |
Цибулю - | 1 шт. |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 72 Ккал |
Котлети з тріски виходять не менш смачні, ніж м'ясні. Риба має досить високу жирність, відмінні смакові і дієтичні властивості і саме тому її часто використовують для цієї страви.
В трісці міститься велика кількість корисних речовин, і щоб зберегти їх по максимуму, рекомендується готувати це блюдо на пару.
Заливаємо молоком батон, залишаємо розм'якнути. Рибу добре промиваємо і, очистивши від луски, відрізаємо плавники і голову (їх можна використовувати для юшки). Вичистивши всі нутрощі, виймаємо хребет і пінцетом – кості, що залишилися.
Якщо відсутнє бажання займатися обробленням, можна придбати готове філе в гастрономії на рибному відділі, але ціна буде вище і є вірогідність, що кістки видаляли не механічним способом, а розчиняли хімікатами.
Пропускаємо через електром'ясорубку отримане м'ясо і білий лук або подрібнюємо заглибним блендером. В даній ситуації — це не суттєво. В рибний фарш вбиваємо яйце, додаємо спеції і солимо за смаком. Кришимо батон із залишками молока, зелень і все добре вимішуємо.
Мокрими руками формуємо котлетки. Заливаємо в пароварку воду, перекладаємо на яруси напівфабрикати і активуємо агрегат на півгодини.
Рецепт дуже смачних рибних котлет з вівсяними пластівцями
Дуже незвичайне і не зовсім буденна страва – рибні котлети з вівсянкою. Цей рецепт буде корисний людям, які витримують жорстку дієту, яким потрібно збагатити організм білком.
Компоненти:
- Риба тріска – 2 кг;
- Вівсяні пластівці – 200 г;
- Яйце – 2 шт.;
- Лимон – 0.5 шт;
- Перець – за смаком;
- Сіль – за смаком;
- Масло рослинне – 50 г;
- Цибуля – 1 шт.;
- Петрушка пучок;
- Масло вершкове – 50 г.
Рибу чистимо від лушпиння, вирізаємо нутрощі і вимиваємо під холодною водою. Робимо на хребті надріз і, взявшись за хвіст, вивертаємо навиворіт. Якщо все правильно зробити, то хребет і всі реберні кістки повністю відділяється, і ви отримаєте ідеально філе. Чистимо цибулю і з м'ясом риби прокручуємо через электормясорубку.
Додаємо у фарш половину пластівців, сіль, зелень і перець, все вимішуємо до досягнення гомогенного стану. Яйця проварюємо, чистимо і довільно рубаємо. Додаємо в загальну масу.
Залишилися пластівці подрібнюємо в борошно в блендері. Формуємо з фаршу биточки, в середину кожного кладемо потроху масла вершкового. Наливаємо в сковороду олію і, обваляти котлети в вівсяному борошні, засмажуємо до красивого коричневого відтінку.
Активуємо элетродуховку на 180 °С. Обмотуємо у фольгу кожен биточек і занурюємо пропектися на 20 хвилин.
Котлети з фаршу тріски з сиром в духовці
Компоненти:
- Тріска – 1 кг;
- Сметана нежирна – 100 мл;
- Батон – 2 шматка;
- Молоко – 0.5 склянки;
- Цибуля – 1 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Оливкова олія – 50 мл;
- Сіль – за смаком;
- Сир домашній 300 г;
- Листя салату для прикраси.
Розбивши рибу і вийнявши всі кістки, нарізаємо на шматки, які зручно буде пропускати через електром'ясорубку. Чистимо овочі, довільно ріжемо на шматочки. Підготовлені продукти подрібнюємо. Сир пропускаємо через сито або за допомогою блендера.
Батон замочуємо в теплому молоці. З'єднуємо всі продукти, підсолюємо і залишаємо на годину промаринуватися. Активуємо електродуховку на 185 °С.
Формуємо з фаршу невеликі котлетки. Протираємо деко оливковою олією і щільно викладаємо на нього напівфабрикати. Заливаємо сметаною, розведеною з водою і занурюємо готується на годину. Якщо це блюдо все-таки призначається не для маленьких діток, можна додати більше пряних спецій, залити гострим томатним соусом і притрусити базиліком.
Котлети з тріски: рецепт від Юлії Висоцької
Популярний кулінар Юлія Висоцька придумала свою інтерпретацію смачних котлет з тріски. Беручи до уваги всі складності і тонкощі цієї страви і дотримуючись її порад і технології приготування, можна за підсумком отримати неймовірно ніжні рибні котлетки.
Компоненти:
- Філе тріски – 300 г;
- Морська сіль – щіпка;
- Фенхель – 0.5 ч. л.;
- Чилі – щіпка;
- Оливкова олія – 3 ст. л;
- Борошно – 3 ст. л.;
- Хліб білий – 2 шматка;
- Куркума – 0.5 ч. л.;
- Яйце – 1 шт.
Філе рибки помити і просушити кухонними рушниками. Шаткуємо смужками, потім – кубики і в кінці порубати дрібно тесаком. Всі спеції змішати і подрібнити в ступці, додати морську сіль.
Хліб, нарізаний на кубики, підсушити в електродуховці. Дістати і подрібнити качалкою в крихту. З'єднати всі підготовлені продукти разом, добре рукою вимішати і кілька разів відбити фарш долонею.
Налити олію оливкова в сотейник добре прогріти. Вологими руками зліпити невеликі котлетки, притрусити борошном і смажити з усіх боків. Викласти на паперові серветки, потім на блюдо.
Лосось запечений в духовці — це смачне і корисне блюдо, яке різноманітить ваше правильне харчування. Риба за нашими рецептами — це дуже смачно!
Як приготувати смачну гречану кашу з грибами, з м'ясом та іншими добавками. Читайте як приготувати правильно.
А ви знаєте, як зробити топлене молоко в мультиварці? Дізнайтеся тут чим воно корисне і як його приготувати без печі.
Рецепт смачних дієтичних котлеток з рибки в мультиварці
Рибні котлети рекомендується готувати на пару або запікати в духовці або мультиварці. Будь-який з цих способів приготування збереже харчову цінність і корисні властивості сировини.
Компоненти:
- Філе тріски – 450 г;
- Вершки 10% – 200 мл;
- Яйце – 1 шт.;
- Сир – 150 г;
- Кріп – пучок;
- Сода – 0.5 ч. л.;
- Цибуля – 1 головка;
- Батон – 2 шматка;
- Спеції – за смаком.
Просушене і помытое філе тріски пропускаємо через електром'ясорубку разом з цибулею. Подрібнюємо заглибним блендером батон в дрібну крихту. Сир натираємо. Кріп шаткуємо филейным ножем.
Змішуємо всі продукти разом, вбиваємо яйце, додаємо соду і спеції, підсолюємо. Добре промешав, вливаємо охолоджені вершки. Дозування може змінюватись: орієнтуйтеся за структурою фаршу, щоб він не був сухим, але і не став рідкісним рідиною.
Активуємо агрегат на функцію гасіння. Змоченими руками ліпимо биточки. Занурюємо в чашу приладу і готуємо півгодини.
Фарш з тріски з манкою — робимо котлетки
На що тільки не готові батьки, щоб смачно і корисно нагодувати своїх чад. Рибні котлети з манкою, слепленые незвичайним способом і обсмажені в сухарях з хрусткою скоринкою – це те, що зацікавить навіть самого вибагливого дитини.
Компоненти:
- Філе тріски – 400 г;
- Яйце – 1 шт.;
- Білий хліб – 1 шматок;
- Вершки – 100 мл;
- Манка – 4 ст. л.;
- Панірувальні сухарі – 1 упаковка;
- Олія оливкова – 50 мл;
- Кріп – пучок;
- Сіль – за смаком.
Рибне філе подрібнюємо блендером до кашоподібного стану.
Вбиваємо яйце, додаємо манку і, добре промешав, залишаємо на годину. Хліб заливаємо вершками, даємо просочитися. Наливаємо масло в сотейник і добре прогріваємо. Подрібнюємо филейным ножем кріп і разом з вершками і хлібом підкладаємо в рибний фарш.
Перемішуємо всю масу і відбиваємо долонями шляхом перекидання з однієї руки в іншу. Насипаємо в плоску тарілку сухарі. Беремо металеву форму-рибку для печива і наповнюємо її рибним фаршем, обережно знімаємо і перекладаємо на сухарі.
Обвалюємо і, намагаючись не пошкодити котлету, занурюємо в зажариваться в масло.
Викладаємо на кухонні рушники. Як тільки приготоване блюдо трохи охололо і зійшов зайвий жир, переміщаємо на тарілку з овочами свіжими і картопляним пюре.
Корисні поради кулінарів
- Головний ознака смачного корисного страви – це правильно підібрані продукти. Риба повинна мати морський, не відштовхуючий запах. Якщо ви купуєте готове філе, шар льоду має бути не дуже товстим, а колір риби під ним – ніжно-рожевим;
- Рекомендується пропарити рибне блюдо перед подачею, щоб знешкодити паразитів;
- Щоб биточки вийшли соковитіше, рекомендується у фарш додати сало, селера або кілька ложок сметани;
- Можна поєднувати разом сорти риби, так страва буде ще смачніше. До трісці відмінно підходять червоні види риби;
- Якщо фарш вийшов рідким, додати манку або хліб;
- З фаршу тріски можна приготувати різноманітні зрази, додавши в нього рис, зелень або сир;
- Для більшої соковитості котлет промаринуйте філе в білому вині, майонезі або сметані;
- З овочевим маринадом биточки виходять неймовірно ніжними;
- Не варто довго смажити або перетримувати страва з тріски в електродуховці, не забувайте про природну сухості риби.
Приємного апетиту всім, хто після ознайомлення з рецептами відразу ж приступив до приготування рибних котлет.