Скільки часу треба варити буряк до готовності
Багато господинь бояться експериментів, вважаючи за краще купувати варений буряк. Таке рішення вони мотивують тим, що буряк буде довго варитися і не вийде такою смачною. Так, скільки варити буряк?
Поради досвідчених кулінарів допоможуть уникнути помилок і правильно розрахувати час приготування. На варіння може піти від 35 хвилин до 1 години. Ці чинники залежать від розміру коренеплоду і способу приготування.
Прискорити процес допоможуть мультиварка, мікрохвильовка, пароварка або скороварка. Який з варіантів варіння вибирати — вирішувати вам!
Скільки варити буряк до готовності в каструлі
Численні рецепти зводяться до класичної методики варіння промитих коренеплодів до готовності. Буряк середнього розміру таким способом вариться близько години.
Використовуючи деякі хитрощі, час готування можна скоротити. На 4 коренеплоду потрібно взяти близько 2 літрів води. Далі слід дотримуватися черговість дій:
- Перед варінням винегретный овоч потрібно гарненько промити. Обрізати хвостик, місце зростання гички не потрібно. Таким чином, ми збережемо колір коренеплоду.
- Наповнити каструлю з холодною водою, довести її до кипіння. Помістити туди овочі.
- Коли вода з коренеплодами закипить, зменшити вогонь, додати ложку цукру. Солити не потрібно. Сіль погіршить смак буряка, в той час, як цукор посилить його. Продовжувати варити ще 20-25 хвилин.
- Завершальний етап — злити воду з каструлі, поставити її під струмінь холодної води. Як тільки каструля з буряком наповниться, залишити її на 5 хвилин. За рахунок різкої зміни температури коренеплід дійде до повної готовності.
В мікрохвильовці
Перевірений рецепт дозволить швидко отримати варені овочі із збереженням кольору і вітамінів. Цей спосіб виручить, коли потрібно за лічені хвилини приготувати корисний овоч.
Приготування коренеплодів в мікрохвильовій печі позбавить від брудного посуду. Приготовлену таким способом буряки додають в різні салати, вінегрети і холодні борщі. Вода для готування не потрібна. На 3-4 буряка потрібно пакет для запікання овочів або харчової целофан.
- Коренеплоди миють щіткою під проточною водою. Хвостик видаляти не потрібно.
- Помістити овочі всередину пакета або загорнути в харчову плівку.
- Включити мікрохвильову піч на максимальну потужність на 10-15 хвилин. У процесі готування всередині пакету збирається пар, він сильно роздувається. Боятися цього не потрібно, нехай вміст вариться до сигналу про закінчення готування.
- Акуратно вийняти пакет, дістати вміст. Занурити солодкий корінь в холодну воду, після чого очистити.
- Щоб буряк готувалася ще швидше, перед закладкою всередину СВЧ її очищають і нарізають. Нарізані коренеплоди готують 8-10 хвилин.
В мультиварці
З тих пір, як на кухнях сучасних господинь стали з'являтися винаходу побутової техніки, готувати стало ще легше. Мультиварка значно полегшує процес варіння. Завдяки мультиварці, довгий і кропіткий процес приготування коренеплодів залишився в минулому.
Буряк варена в мультиварці зберігає корисні речовини, колір і не втрачає смак. Модель мультиварки не важлива, головне мати її під рукою. В залежності від розміру чаші, в мультиварку можна помістити 4-5 невеликих коренеплодів.
- Винегретный коренеплід столових сортів промити губкою під проточною водою. Щоб помістилося більше коренеплодів, потрібно обрізати хвостики, якщо вони не заважають, їх можна залишити.
- Викласти їх у чашу мультиварки, влити трохи води, приблизно 200 мл
- Закрити кришку, включити режим «Варка» або «Суп». Включити таймер на 60 хвилин. Час приготування залежить від моделі мультиварки. Однак не може тривати більше 1 години.
- Приготувати таким же чином корисний овоч можна в режимі «Пароварка». Для цього потрібно налити на дно чаші води. Помістити коренеплоди на підставку для варіння на пару. Включити відповідний режим і дочекатися сигналу про закінчення готування.
Навчіться приготувати вишукане французьке блюдо — фрікасе з курки з вершками або з грибами.
Як приготувати смачний гарнір до м'ясних страв. Які варіанти гарнірів краще підійдуть для свинини, яловичини або курки читайте в нашій статті.
Читайте як готувати гостру капусту по корейськи — підбірка найкращих рецептів.
Скільки треба варити буряк для салату в пароварці і скороварці
Щоб зберегти корисні речовини, винегретный коренеплід краще варити на пару. Зручніше за все зробити це за допомогою пароварки. Перевага цього способу — короткий термін приготування порівняно із звичайним варіантом.
Зварена, таким чином, буряк виходить дуже ніжною, ароматною і приємною на смак. Варити на пару можна коренеплоди цілком або подрібненими. Нарізані кубиками овочі зваряться на пару за лічені хвилини.
- В залежності від цілісності варіння, очистити і нарізати або просто гарненько промити буряк.
- Залити необхідну кількість води у пароварку. Викласти овоч на решітку пароварки.
- Закрити кришку, встановити таймер на 20-30 мнуть. Пароварку без електронного управління ставимо на вогонь, варимо півгодини. Подрібнену кубиками буряк варити 10 хвилин.
- Готові овочі вийняти з пароварки і відразу ж її промити, пізніше це зробити буде складно.
Корисні поради
- щоб добре промити від бруду коренеплоди, мити їх краще щіткою;
- чистити варені овочі потрібно в рукавичках, інакше забарвляться руки;
- каструлю для варива відразу ж після готування потрібно вимити;
- щоб насолодитися смачним коренеплодом, необхідно вибирати винегретные сорту;
- солити не можна, сіль надає буряках неприємний присмак, краще додати цукор.
Тепер при варінні буряків у вас не виникне питання – скільки часу її варити. Запам'ятайте наші підказки! Успіхів!