12 апрель 2019 12 833

Скільки часу треба варити буряк до готовності

Багато господинь бояться експериментів, вважаючи за краще купувати варений буряк. Таке рішення вони мотивують тим, що буряк буде довго варитися і не вийде такою смачною. Так, скільки варити буряк?

Поради досвідчених кулінарів допоможуть уникнути помилок і правильно розрахувати час приготування. На варіння може піти від 35 хвилин до 1 години. Ці чинники залежать від розміру коренеплоду і способу приготування.

Прискорити процес допоможуть мультиварка, мікрохвильовка, пароварка або скороварка. Який з варіантів варіння вибирати — вирішувати вам!

Скільки варити буряк до готовності в каструлі

Численні рецепти зводяться до класичної методики варіння промитих коренеплодів до готовності. Буряк середнього розміру таким способом вариться близько години.

Використовуючи деякі хитрощі, час готування можна скоротити. На 4 коренеплоду потрібно взяти близько 2 літрів води. Далі слід дотримуватися черговість дій:

  1. Перед варінням винегретный овоч потрібно гарненько промити. Обрізати хвостик, місце зростання гички не потрібно. Таким чином, ми збережемо колір коренеплоду.
  2. Наповнити каструлю з холодною водою, довести її до кипіння. Помістити туди овочі.
  3. Коли вода з коренеплодами закипить, зменшити вогонь, додати ложку цукру. Солити не потрібно. Сіль погіршить смак буряка, в той час, як цукор посилить його. Продовжувати варити ще 20-25 хвилин.
  4. Завершальний етап — злити воду з каструлі, поставити її під струмінь холодної води. Як тільки каструля з буряком наповниться, залишити її на 5 хвилин. За рахунок різкої зміни температури коренеплід дійде до повної готовності.

В мікрохвильовці

Перевірений рецепт дозволить швидко отримати варені овочі із збереженням кольору і вітамінів. Цей спосіб виручить, коли потрібно за лічені хвилини приготувати корисний овоч.

Приготування коренеплодів в мікрохвильовій печі позбавить від брудного посуду. Приготовлену таким способом буряки додають в різні салати, вінегрети і холодні борщі. Вода для готування не потрібна. На 3-4 буряка потрібно пакет для запікання овочів або харчової целофан.

  1. Коренеплоди миють щіткою під проточною водою. Хвостик видаляти не потрібно.
  2. Помістити овочі всередину пакета або загорнути в харчову плівку.
  3. Включити мікрохвильову піч на максимальну потужність на 10-15 хвилин. У процесі готування всередині пакету збирається пар, він сильно роздувається. Боятися цього не потрібно, нехай вміст вариться до сигналу про закінчення готування.
  4. Акуратно вийняти пакет, дістати вміст. Занурити солодкий корінь в холодну воду, після чого очистити.
  5. Щоб буряк готувалася ще швидше, перед закладкою всередину СВЧ її очищають і нарізають. Нарізані коренеплоди готують 8-10 хвилин.

В мультиварці

З тих пір, як на кухнях сучасних господинь стали з'являтися винаходу побутової техніки, готувати стало ще легше. Мультиварка значно полегшує процес варіння. Завдяки мультиварці, довгий і кропіткий процес приготування коренеплодів залишився в минулому.

Буряк варена в мультиварці зберігає корисні речовини, колір і не втрачає смак. Модель мультиварки не важлива, головне мати її під рукою. В залежності від розміру чаші, в мультиварку можна помістити 4-5 невеликих коренеплодів.

  1. Винегретный коренеплід столових сортів промити губкою під проточною водою. Щоб помістилося більше коренеплодів, потрібно обрізати хвостики, якщо вони не заважають, їх можна залишити.
  2. Викласти їх у чашу мультиварки, влити трохи води, приблизно 200 мл
  3. Закрити кришку, включити режим «Варка» або «Суп». Включити таймер на 60 хвилин. Час приготування залежить від моделі мультиварки. Однак не може тривати більше 1 години.
  4. Приготувати таким же чином корисний овоч можна в режимі «Пароварка». Для цього потрібно налити на дно чаші води. Помістити коренеплоди на підставку для варіння на пару. Включити відповідний режим і дочекатися сигналу про закінчення готування.

Навчіться приготувати вишукане французьке блюдо — фрікасе з курки з вершками або з грибами.

Як приготувати смачний гарнір до м'ясних страв. Які варіанти гарнірів краще підійдуть для свинини, яловичини або курки читайте в нашій статті.

Читайте як готувати гостру капусту по корейськи — підбірка найкращих рецептів.

Скільки треба варити буряк для салату в пароварці і скороварці

Щоб зберегти корисні речовини, винегретный коренеплід краще варити на пару. Зручніше за все зробити це за допомогою пароварки. Перевага цього способу — короткий термін приготування порівняно із звичайним варіантом.

Зварена, таким чином, буряк виходить дуже ніжною, ароматною і приємною на смак. Варити на пару можна коренеплоди цілком або подрібненими. Нарізані кубиками овочі зваряться на пару за лічені хвилини.

  1. В залежності від цілісності варіння, очистити і нарізати або просто гарненько промити буряк.
  2. Залити необхідну кількість води у пароварку. Викласти овоч на решітку пароварки.
  3. Закрити кришку, встановити таймер на 20-30 мнуть. Пароварку без електронного управління ставимо на вогонь, варимо півгодини. Подрібнену кубиками буряк варити 10 хвилин.
  4. Готові овочі вийняти з пароварки і відразу ж її промити, пізніше це зробити буде складно.

Корисні поради

  • щоб добре промити від бруду коренеплоди, мити їх краще щіткою;
  • чистити варені овочі потрібно в рукавичках, інакше забарвляться руки;
  • каструлю для варива відразу ж після готування потрібно вимити;
  • щоб насолодитися смачним коренеплодом, необхідно вибирати винегретные сорту;
  • солити не можна, сіль надає буряках неприємний присмак, краще додати цукор.

Тепер при варінні буряків у вас не виникне питання – скільки часу її варити. Запам'ятайте наші підказки! Успіхів!

Що ще почитати: