28 июнь 2019 1 444

Рецепти найвідоміших грузинських салатів

Грузинська кухня завжди відрізнялася своєю вишуканістю і пікантністю. Не виняток і салати. Готуються вони з простих і доступних інгредієнтів. Просто не кожен з нас здогадується про їх чудовому поєднанні. Грузинські салати є відмінним доповненням до багатьох м'ясних страв, таких як шашлик, запечена свинина і багато інших.

Головна відмінність грузинських салатів від безлічі інших (а різноманітність їх дійсно велике!) це те, що вони не терплять наявності майонезу. Тільки масло і величезна кількість свіжої зелені!

В принципі, з заправкою ви можете і самостійно поекспериментувати, але головне – ніяких майонезних соусів.
При приготуванні грузинських салатів рясно використовується зелень базиліка. Так ось, запам'ятайте, краще використовувати саме червоний базилік. Він більш популярний у Грузії, ніж його європейський родич – зелений базилік.

Так часто використовується при приготуванні даних різновидів салатів пекучий перець можна брати не тільки свіжий, але і сухий (наприклад, в не сезон свіжого).

Єдине, що необхідно твердо запам'ятати – перед додаванням свіжого гострого перцю чилі в салат, з нього обов'язково необхідно видалити все насіння!

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
свіжі томати - 5 шт.
сир «Сулугуні» - 200 г
червоний болгарський цибуля - 1 головка
маслини - 100 г
оцет 9% - 50 мл
цукор - 20 г
соняшникова олія - 25 мл
зелень кінзи, петрушки і кропу - по невеликому пучку
винний оцет - 25-30 мл
рідкий мед - 1 ст. л.
гірчиця «діжонська» - 1,5-2 ч. л.
масло оливи - 100 мл
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 57 Ккал

Грузинський салат готується так:

  1. Цибулю наріжте півкільцями і замаринуйте. Для цього посипте його цукром, залийте 9% оцтом і невеликою кількістю окропу. Перемішайте і відставте в сторону на 10-12 хвилин;
  2. Тим часом займіться підготовкою інших інгредієнтів. Помідори наріжте на тонкі часточки. Маслини наріжте на кільця;
  3. З'єднайте в піалі замаринований цибуля, маслини і томати. Легкими рухами перемішайте інгредієнти так, щоб не пошкодити цілісність томатних часточок;
  4. Приготуйте заправку для салату: з'єднайте в окремій піалі винний оцет, мед і оливкове масло. Збивайте за допомогою віночка протягом 1-2 хвилин. Коли маса стане однорідною, додайте до неї «французьку» гірчицю в зернах, дрібку меленого чорного перцю і трохи солі;
  5. Сир «Сулугуні» наріжте досить великими кільцями. Умочіть кожне колечко в рослинне масло, а потім обсмажте до рум'яності з обох сторін;
  6. Салат викладете в красивий салатник, заправити приготовленої заправкою, зверху розкладіть шматочки обсмаженого сиру. Пучок зелені дрібно нарубаєте, і посипте поверх готового салату;
  7. Яскравий, соковитий і неймовірно смачний грузинський салат готовий!

Овочевий салат по-грузинськи до шашлику

Інгредієнти:

  • огірки – 3 шт.;
  • помідори – 4 шт.;
  • листя салату «Латук» — 50 р;
  • пір'я зеленої цибулі;
  • масло оливи – 30 мл;
  • зелень петрушки;
  • салатний винний оцет – 25 мл;
  • сіль поварена;
  • суміш мелених перців.

Активну час приготування страви: 15 хв.

Калорійність на 100 г: 45 кКал.

Приготування:

  1. Свіжі томати і огірки умийтесь і наріжте кубиками однакового розміру. Складіть в салатник;
  2. Зелень петрушки і цибульні пір'я дрібно нашаткуйте. Листя салату порвіть руками;
  3. Приготуйте заправку: збийте за допомогою віночка оливкова олія з винним оцтом, сіллю і свіжомеленим чорним перцем;
  4. З'єднайте овочі з зеленню і салатними листям, полийте заправкою і перемішайте;
  5. Свіжий, соковитий грузинський салат овочевий до шашлику повністю готовий для подачі до столу.

Салат з ковбасою і помідорами

Необхідні інгредієнти:

  • помідори – 4 шт.;
  • копчена ковбаса – 250 г;
  • сир твердих сортів – 200 г;
  • часник – 3 зубки;
  • сметана 10% — 100 м;
  • сіль кам'яна;
  • мелений перець.

Тривалість приготування: 20 хвилин.

Харчова цінність на 100 г: 53 кКал.

Приготування салату:

  1. Салат формується шарами. Для приготування першого шару ковбасу необхідно нарізати невеликими довгастими смужками і викласти на дно плоского широкого салатника. Змастіть шар ковбаси тонким шаром сметани;
  2. Помідори наріжте кубиками (невеликих розмірів). Для того, щоб нарізати їх акуратно і рівненько – ніж повинен бути дуже гострим. Викладіть нарізані томати поверх ковбаси, розрівняйте і трохи приправте сіллю і перцем. Покрийте сметаною, а поверх неї розподіліть дрібно нарубаний часник;
  3. Сир натріть на тертці з дрібними зубами і викладіть в якості наступного шару;
  4. Дайте салату постояти 10 хвилин в прохолодному місці і подавайте до столу.

Кавказький салат з волоськими горіхами

Необхідні інгредієнти:

  • свіжі огірки – 3 шт.;
  • свіжі томати – 3 шт.;
  • очищені горіхові ядра – 65 г;
  • червоний болгарський цибуля – 1 головка;
  • часникові зубчики – 4 шт.;
  • пекучий перець – 10-12 м;
  • зелень кінзи (нарізана) – 5 г;
  • листя базиліка (нарізані) – 5 г;
  • винний оцет (рекомендовано червоний) – 30 мл;
  • сіль кухонна.

Тривалість приготування: 20 хв.

Кількість кКал на 100 г: 39 кКал.

Приготування:

  1. Приступимо до нарізки овочів. Помідори наріжте великими часточками, а огірки кружечками. Цибулю наріжте тонкими півкільцями;
  2. Подрібніть за допомогою блендера в однорідну масу ядра волоських горіхів, часникові зубчики і пекучий перець. Додайте до подрібненої маси винний оцет і рослинне масло, а потім збийте. Заправка повинна вийти по консистенції як сметана;
  3. У салатник викладіть томати, огірки і цибуля. Акуратно перемішайте. Зверху посипте їх дрібкою солі і нарубаною зеленню. Прикрасьте приготовленої заправкою, красиво поливаючи нею салат у вигляді тонкої цівки, намагаючись сформувати звивисті лінії.

Читайте як приготувати дивно повітряний кекс на йогурті цей десерт стане родзинкою вашого свята.

Як приготувати святкову свинину з чорносливом читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати вишуканий суп-пюре з печериць з вершками.

Салат з квасолею та яловичиною

Склад:

  • м'якоть яловичини – 350-400 г;
  • квасоля (відварна) – 150 г;
  • червоний цибуля – 1 шт.;
  • солодкий болгарський перець – 1 шт.;
  • ядра горіхів – 70 г;
  • гілочки кінзи;
  • хмелі-сунелі;
  • оливкова олія – 3 ст. л.;
  • яблучний оцет – 3 ст. л.

Активну час приготування страви: 40 хв.

Харчова цінність на 100 г: 55 кКал.

Приготування:

  1. Цибулю наріжте півкільцями і замаринуйте з додаванням цукру і оцту;
  2. Яловичину відварити до готовності в підсоленій воді. Відварну яловичину наріжте тонкими брусочками;
  3. Болгарський перець умийтесь, очистіть від насіння і наріжте соломкою;
  4. З'єднайте нарізане м'ясо, перець, замаринований цибулю. Додайте подрібнені ядра волоських горіхів;
  5. Заправте салат заправкою, приготовленою з яблучного оцту, хмелі-сунелі та оливкової олії;
  6. Готовий салат прикрасити подрібненою зеленню кінзи і подавайте до столу.

Рецепт гострого салату з баклажанами

Інгредієнти:

  • баклажан – 1 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • сир «Сулугуні» – 150 г;
  • куряче філе – 200 г;
  • часник – 2 зубки;
  • оливкова олія – 75 мл;
  • зелень базиліка;
  • зерна граната.

Активну час приготування страви: 50 хв.

Харчова цінність на 100 г: 33 кКал.

Приготування:

  1. Баклажани запечіть в духовці до м'якості, а саме, протягом 20 хвилин. Після цього наріжте їх невеликими шматочками. Від шкірки очищайте за бажанням;
  2. Відварене куряче філе наріжте кубиками середньої величини;
  3. Томати та сир наріжте довільно;
  4. Приготуйте заправку: пропустіть через прес часникові зубчики, з'єднайте з з оливковою олією і нарубаною зеленню;
  5. З'єднайте всі інгредієнти в глибокий салатник, заправити заправкою і перемішайте.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: