19 май 2019 2 277

Легкі рецепти недорогих салатів на швидку руку

Його величність салат – частий гість на столах усіх російських сімей. Це блюдо готують не лише на свята. Часто воно зустрічається у повсякденному меню. Рецептів цієї страви безліч.

Деякі салати вимагають від господині багато часу, який буде потрібно для готування, інші готуються за п'ять – десять хвилин з доступних звичайних продуктів, які, як кажуть в народі, завжди під рукою.

Рецепти салатів на швидку руку

Салатом прийнято називати холодне блюдо, яке готується з суміші різних продуктів. В якості заправки зазвичай використовуються сметана, несолодкий йогурт, майонез, різні соуси, оливкову або соняшникову олію.

Приготування салату – це найкращий вихід з ситуації, коли терміново потрібно подати страву на стіл, а в холодильнику порожньо. Рецептів цієї страви дуже багато. Будь-яка господиня має в своєму запасі кілька цікавих ідей на всі випадки життя.

Найпростіший салат
Інгредієнти Кількість
Консервований зелений горошок - 1 банку
Цибулинка - 1 шт.
Яйця - 4 шт.
Сіль і перець - за смаком
Рослинна (звичайне) олія - для заправки
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 108 Ккал

Дане блюдо можна сміливо назвати легкою версією Зимового салату. Інгредієнти, необхідні для його приготування, є на будь-якій кухні. На його приготування буде потрібно дуже мало часу, оскільки в складі немає овочів, які повинні пройти попередню термічну обробку і охолонути.

Процес приготування:

  1. Зварити яйця круто, остудити і дрібно нарізати;
  2. Порубати цибулю;
  3. Змішати в ємності яйця, цибулю і зелений горошок;
  4. Посолити і поперчити. Заправити олією на свій смак: соняшниковою або оливковою. Замість масла можна використовувати майонез.

Легкий рецепт з овочами

Даний рецепт легкий у приготуванні. Він чудово підійде тим, хто старанно сидить на дієті. Готове блюдо відрізняється низькою калорійністю і високими поживними якостями.

Щоб приготувати страву, знадобиться:

  • Білокачанна капуста – ¼ качана;
  • Свіжий пружний огірок – 3 шт.;
  • Свіжа зелень (зелений лук, кінза);
  • Лимонний сік;
  • Сіль і, при бажанні, перець чорний – за смаковими уподобаннями.

Процес приготування:

    1. Нашаткувати капусту і розім'яти руками до виділення соку;

    1. Порізати огірки. Спосіб нарізки можна вибрати будь-який: пластинками, кубиками, смужками;

    1. Вичавити з одного лимона сік і додати в капусту разом з перцем і сіллю;

  1. Дрібно нарізати зелень і закинути в салат.

Харчова цінність
білки жири вуглеводи кілокалорії
Всього 13.8 0.2 44.7 235.4
У 100 грамах продукту 1.2 0 4 21.3

Рецепт самого дешевого салату з малосольними огірочками

Більшість інгредієнтів є в кожному будинку, їх не потрібно купувати заздалегідь. Виняток становить тільки житній хліб. При бажанні його можна замінити пшеничним або з висівками. Все залежить від смаків конкретної сім'ї.

Для приготування знадобиться:

  • Зелений горошок консервований – 1 банка;
  • Малосольні огірки – 100 гр.;
  • Житній хліб;
  • Сметана в якості легкої заправки.

Спосіб приготування:

  1. Сухарі краще готувати заздалегідь. Вони не займають багато місця і часто використовуються для приготування самих різних блюд. Для цього необхідно житній хліб нарізати на невеликі кубики і просушити в духовій шафі протягом двадцяти хвилин. Щоб надати сухарів смак, можна перед просушуванням просочити їх розсолом, посолити або поперчити;
  2. Малосольні огірки нарізати на шматочки;
  3. Змішати в окремій ємності зелений горошок, огірки і сухарі. Посолити. Заправляти салат сметаною слід перед подачею на стіл, інакше сухарі можуть втратити свій апетитний хрускіт.
Харчова цінність
білки жири вуглеводи кілокалорії
Всього 29.8 11.85 114.5 683.4
У 100 грамах продукту 4.5 1.8 17.5 104.3

Рецепти смачних салатів

Салат «Екзотика» популярний у багатьох будинках. Тому існує декілька варіантів його приготування, у тому числі і спрощена. Її можна подавати на стіл в тарілки, притрусивши свіжою зеленню, або використовувати як начинку для тарталеток. В оригіналі у страву додаються печериці і варена куряча грудка.

Щоб приготувати страву, знадобиться:

  • Ананаси прості консервовані – 300 гр.;
  • Сир твердих сортів – достатньо буде 200 гр.;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Сметана для заправки.

Спосіб приготування:

  1. Ананаси нарізати на невеликі кубики;
  2. Натерти сир на дрібній тертці;
  3. Розчавити або натерти часник;
  4. Змішати всі основні інгредієнти. Додати сметану.
Харчова цінність
білки жири вуглеводи кілокалорії
Всього 56.6 64.9 48.3 1003.6
У 100 грамах продукту 10.1 11.6 8.6 179.2

Без сумніву, багато людей вважатимуть самим смачним салатом блюдо, для приготування якого використовувалися свіжі фрукти. Широке поширення отримало блюдо з назвою «Екзотичний салат», оскільки деякі інгредієнти ростуть тільки в теплих країнах.

Щоб приготувати страву, знадобиться:

  • Яблучко – 1 шт.;
  • Груша – 1 шт.;
  • Стиглий Банан, але не сильно м'який – 1 шт.;
  • Апельсин солодкий – 1 шт.;
  • Ананас (свіжий або консервований);
  • Ківі – 3 шт.;
  • Нежирний йогурт для заправки.

Процес приготування:

  1. Помити і просушити фрукти. Очистити від шкірки;
  2. Нарізати всі складові маленькими кубиками;
  3. Все добре, але акуратно змішати і заправити несолодким йогуртом. Подавати страву, заряджене цілим арсеналом вітамінів, на стіл відразу після його приготування.
Харчова цінність
білки жири вуглеводи кілокалорії
Всього 9.9 5.3 132.5 619.6
У 100 грамах продукту 0.9 0.5 12.6 59

Самий швидкий рецепт

У літню пору року, коли на грядках зріє багато овочів, самим простим салатом, безсумнівно, є блюдо з помідорів і часнику. Наведений нижче рецепт прекрасно підійде любителям гострої їжі. В іншому випадку з інгредієнтів можна прибрати червоний перець і зменшити кількість часнику.

Господині знадобиться:

  • Помідори – 6 шт.;
  • Часник – 4 зубчики;
  • Свіжа зелень (будь-яка, можна — петрушка або кріп) — 50 гр.;
  • Сіль;
  • Перець червоний мелений – щіпка;
  • Свіжовичавлений лимонний сік;
  • Рослинна (звичайне) олія для заправки.

Процес приготування:

  1. Ретельно вимити й нарізати помідори на невеликого розміру часточки;
  2. Нарізати часник тонкими пластинками;
  3. Вичавити сік з одного лимона;
  4. Змішати лимонний сік, олію, сіль і перець. Заправити сумішшю салат;
  5. Свіжу зелень помити і просушити. Прикрасити гілочками кропу або петрушки готову страву.
Харчова цінність
білки жири вуглеводи кілокалорії
Всього 8.2 20.1 35.1 353.9
У 100 грамах продукту 1 2.4 4.2 41.9

Легкі салати рецепти з фото, найцікавіші варіанти.

Рецепт класичного зимового салату, з цікавими фото рекомендаціями як зробити.

Салат «Ромашка» з чого він зроблений, склад і порядок викладення, рецепти з фото.

Корисні поради

  1. Якщо в якості одного з інгредієнтів салату значиться відварна курка, то її слід виймати з бульйону безпосередньо перед додаванням в блюдо. В іншому випадку м'ясо підсохне і втратить свої цінні смакові якості;
  2. Щоб надати свіжість зелені, слід покласти її в ємність, наповнену холодною водою з додаванням однієї столової ложки оцту. Через одну годину кріп або петрушка придбають свіжий вигляд;
  3. Якщо для приготування салату потрібно змішати овочі і відварне м'ясо, потрібно довести їх до однакової температури. Змішання холодних і гарячих інгредієнтів призведе до швидкого скисання готової страви;
  4. У більшість салатів слід додавати заправку безпосередньо перед подачею на стіл. Особливо це стосується салатів, які містять свіжі овочі і фрукти. В іншому випадку виділиться багато соку. Виняток становлять «Оселедець під шубою» та «Олів'є», яким потрібно як слід просочитися;
  5. Часник слід додавати в останню чергу. Якщо необхідно надати страві легкий аромат часнику, часто радять перед публікацією салату в посуд натерти її часником;
  6. Овочі для салату не потребують тривалому попередньому замочуванні у воді. Довгий вимочування може призвести до втрати свіжості і хрускоту;
  7. Нарізати свіжі овочі заздалегідь не слід. Інакше вони швидко втратять свою свіжість.

Салат – це найпоширеніша страва у багатьох європейських і азіатських культурах. Великим попитом у росіян користуються рецепти, привезені з Греції, Італії, Болгарії та інших країн. Це не дивно, оскільки супермаркети пропонують своїм покупцям сезонні овочі, необхідні для приготування таких салатів, круглий рік.

Свіжі помідори, огірки та перець доступні цілий рік. Інше питання, що їх ціна часто сильно завищена, і не всі люди можуть собі дозволити купити кілограм помідорів за ціною від ста п'ятдесяти карбованців і вище. Виняток становлять, мабуть, тільки новорічні свята, коли більшість росіян не економлять на продуктах харчування і розваги.

Тому багато господинь в зимовий час року готують салати з тих інгредієнтів, які завжди під рукою: консервованого зеленого горошку і кукурудзи, солоних огірків, варених яєць, сиру, крабових паличок.

Що ще почитати: