10 март 2019 3 506

Підбірка смачних страв з баклажанів в мультиварці

Сьогодні ми поговоримо про одне з найбільш унікальних і корисних в приготуванні овочів. А точніше це буде баклажан. А все із-за вмісту в ньому величезної кількості різноманітних і потрібних для нормального функціонування мінералів і вітамінів.

До того ж, цей продукт досить універсальний, тому найвишуканішу страву з баклажанів можна спростити за допомогою приготування в мультиварці.

У цій статті ми зібрали для вас цікаві рецепти, за ним ви приготуєте смачні страви в мультиварці і ситно нагодувати всю сім'ю.

Тушковані баклажани з грибами та цибулею
Інгредієнти Кількість
стиглі баклажани - 2 шт.
печериці заморожені - 350 г
перець солодкий болгарський - 1 шт.
цибулю - 1 шт.
помідори - 1 шт.
морква - 1 шт.
олія оливкова - 70 мл
перець і сіль - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 83 Ккал

Блюдо, приготоване з баклажанів і грибів, виходить дуже ситним і при цьому досить пісною, а мультиварка дозволяє зберігати в них всі корисні речовини.

Покроковий рецепт страви:

  1. З баклажанів видаліть шкірку і наріжте їх обручками. Після цього опустіть їх у солону воду і відставте в сторону на годинку;
  2. Морква гарненько промийте і натріть на крупній тертці. Ріпчасту цибулю також слід нарізати досить дрібно. Обидва цих овоча слід помістити в каструлю і обсмажити все на олії. Готуйте їх протягом 5 хвилин, постійно помішуючи. Далі слід приготовані баклажани викласти на шар моркви і додати до нього гриби. Печериці знадобиться нарізати на 2 частини перед додаванням в мультиварку;
  3. З перцю вийміть все насіння і наріжте його на шматочки. Помідори також необхідно буде очистити від шкірки і нарізати. Приправте і все перемішайте. Після цього закрийте кришку і готуйте овочі на режимі «Гасіння» близько 15 хвилин. Страва повністю готовий, і його можна буде подавати до столу.

Баклажанове соте з мультиварки

Якщо ви переконаний вегетаріанець, а на святковий стіл все ж хочеться поставити дуже красиве і яскраве страву, то цей рецепт чудово вас виручить. А якщо ви його просто остудіть, то соте цілком може зійти і за салат.

  • баклажани – 2 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • перець болгарський солодкий – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 2 зубці;
  • масло вершкове – 60 г;
  • сіль і свіжа петрушка.

Час: 50 хвилин.

Калорійність: 68 Ккал.

Як зварити соте з баклажанів в мультиварці:

  1. Для цього рецепта беріть дуже тугі баклажани. Їх слід нарізати на кубики і посолити, щоб позбутися гіркоти:
  2. На дно чаші покладіть вершкове олію і розтопіть його. Після викладіть баклажани. До них також слід помістити солодкий перець. Наріжте його невеликою соломкою. Він відразу ж додасть кінцевому страви дуже оригінальний смак. Також слід нашаткувати дрібними шматочками головку ріпчастої цибулі і все перемішати;
  3. Мультиварку увімкніть режим «Гасіння» і готуйте все протягом півгодини. Оскільки соте за рецептом не можна перемішувати, то просто злегка піднімайте овочі, щоб вони не підгоріли;
  4. Хвилин через 10 додайте рубані помідори з часником і залиште всі готуватися до самого кінця таймера. Головне тут, не упустити час, адже баклажани ні в якому разі не можна залишати в режимі підігріву. При подачі посипте соте кропом, і воно стане воістину чудовою прикрасою столу.

Ікра баклажанна, заморська!

З настанням осені починається пора заготовок. І однією з найулюбленіших вважається саме овочева ікра. А якщо приготувати її з баклажанів, то вийде просто приголомшливе блюдо з ароматом, який змусить всю сім'ю збігтися до обіднього столу.

Приготувати її дуже просто, потрібно всього лише нарізати овочі, а все інше машина зробить самостійно. Баклажанну ікру можна закатати в банки на зиму, так і просто подавати зі свіжим хлібом.

  • цибуля – 4 шт.;
  • баклажани – 6 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • болгарський перець – 4 шт.;
  • помідори рожеві – 6 шт.;
  • часник – 5 зубчиків.

Час: 1 година 50 хв.

Калорійність: 38 Ккал.

Як приготувати ікру з баклажанів в мультиварці:

  1. Перед початком приготування ікри слід позбавити баклажани від гіркоти, адже вона просто зіпсує весь кінцевий результат. Для цього з кожного з овочів зріжте шкірку, а потім подрібніть їх на кубики. Помістіть баклажан в миску і залийте трохи підсоленою водою. Після цього на них опустіть кришку і залиште їх відстоюватися в цій воді;
  2. Візьміть цибулини і наріжте їх на досить дрібні шматочки. На дно чаші з мультиварки налийте масло. Поставте каструлю на режим «Смаження» і дочекайтеся, коли олія нагріється. Після цього злегка обсмажте цибулю до появи у його прозорості;
  3. Моркву натріть на тертці і обсмажуйте її разом з цибулею. Це не займе більше п'яти хвилин, після чого також всипте нарізаний кубиками солодкий перець. Також і обсмажте його протягом декількох хвилин;
  4. Поки овочі обсмажуються, баклажани повинні бути підготовленими. З миски потрібно злити воду і також засипати їх у каструлю. Всі продовжуйте смажити ще хвилин 10. В останню чергу йдуть томати. З них попередньо необхідно зняти шкірку – це легко зробити, якщо їх небагато віддати окропом. Після цього наріжте їх і відправте також до інших жарящимся овочів;
  5. Тепер настав час все приправити і додати солі за своїм бажанням. Дрібно нарізаний часник додасть ікрі гостроти. Закрийте кришку мультиварки і включіть її на режим «Гасіння». Приблизний час приготування – 50 хвилин. Після цього сміливо пробуйте і при бажанні додайте свіжої зелені. Тепер її можна подавати до столу. Вона однаково приємна як в гарячому, так і холодному вигляді.

Читайте як приготувати смачні баклажани в мультиварці в нашій статті.

Наступна наша стаття про користь і шкоду козинаків з насіння. Читайте, як зробити смачні солодощі в домашніх умовах.

Візьміть на замітку рецепти випічки з простроченого кефіру.

Овочі на пару

Якщо ви уважно стежите за своєю фігурою і вважаєте за краще вживати тільки страви, які готуються з натуральних інгредієнтів, то це блюдо підійде саме вам. Приготувати його дуже легко, адже навіть не знадобиться що-небудь перемішувати.

  • баклажан – 200 г;
  • часник – 10 зубчиків;
  • цибуля зелена – 3 гілочки;
  • соєвий соус – 2 стіл. л.;
  • рослинне масло.

Час: 40 хвилин.

Калорійність: 38 Ккал.

Як готувати баклажани на пару в мультиварці:

  1. Ретельно промийте філе і наріжте його на досить невеликі колечка. Часник також слід почистити і порізати. Не користуйтеся чеснодавкой, а просто наріжте його ножем;
  2. У мультиварочную чашу слід налити воду і включити прилад на режим «Пар». Поки вода підігрівається, змішайте баклажан з соєвим соусом, олією і спеціями. Все це повинно гарненько вбратися в овоч, щоб надати йому смак;
  3. Коли вода в мультиварці закипить, викладіть в спеціальну чашку баклажани рівним поодиноким шаром і поставте в прилад. Готуйте овоч приблизно 25 хвилин. Подавайте їх до столу ще гарячими, посипавши свіжою цибулею.

Страва з м'ясом — ще ситніше

Уявіть собі, що у вас абсолютно не вистачає часу, але хочеться приготувати родині щось приголомшливе і, при цьому, просте. Таким відмінним повсякденним блюдом може стати свинина з баклажанами. Вона виходить дуже м'якою і ніжною. При цьому до неї чудово підходять практично всі гарніри.

  • свинина – 500 г;
  • баклажан – 2 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 3 зубчики;
  • сіль, перець, майоран і червоний чилі;
  • рослинна олія – 60 мл;
  • овочевий бульйон – 150 мл

Час: 1 година 20 хв.

Калорійність: 123 Ккал.

Свинина з баклажанами в мультиварці готується наступним чином:

  1. Все наявне м'ясо необхідно промити, обсушити і нарізати на шматки середнього розміру. Після цього підготуйте баклажани, також нарізавши їх і посипавши сіллю;
  2. У чашу влийте олію і обсмажте на ньому свинину. Обов'язково приправте її і постійно помішуючи, готуйте 10 хвилин;
  3. Після цього до м'яса введіть порізані моркву з цибулею і доготавливайте все ще протягом десятків хвилин. Коли м'ясо приготується, додайте подрібнені помідори, влийте бульйон і тушкуйте всі 40 хвилин. Коли цей час підійде до кінця, додайте баклажани, порізаний соломкою перець і весь часник. Все перемішайте і поставте режим «Гасіння» на двадцять хвилин. Подавайте страву до столу в гарячому вигляді разом з будь-яким гарніром.

Приготування капонати в мультиварці

Коли на ринку починають продавати свіжі баклажани, будь-яка господиня хоче порадувати свою сім'ю все новими і новими рецептами. Однією з таких новинок і може стати капоната.

Це національне сицилійське страва являє собою дуже смачне овочеве рагу, яке для створення смаку використовує поєднання двох інгредієнтів – баклажанів і оливок.

Капонату можна подавати до столу як в якості закуски, так і повноцінного страви, все одно воно абсолютно швидко розійдеться з-за його прекрасного соусу, який має трохи кисло-солодкий смак.

  • баклажан – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • помідори – 7 шт.;
  • селера – 2 стебла;
  • оливки – 1 банка;
  • часник – 5 зубчиків;
  • цукор – 30 г;
  • томатна паста — 1 стіл. л.;
  • петрушка – 10 гілочок;
  • базилік – 5 гілочок;
  • кедрові горіхи – 20 г;
  • оливкова олія – 50 мл;
  • лимон – ½ шт;
  • фенхель насіння, перець і сіль.

Час: 1 година 30 хв.

Калорійність: 71 Ккал.

Кулінарні етапи:

  1. Насамперед варто гарненько обсмажити баклажани. Попередньо позбавте їх від гіркоти. Для цього помийте їх і розріжте на часточки, кожна з яких згодом повинна бути розрізана на четвертинки. Посипте все сіллю і залиште на 30 хвилин. Після цього добре їх промийте під водою і висушіть за допомогою кухонних рушників;
  2. Тепер прийшов час їх приготувати. Для цього на режимі «Смаження» розжарте масло і обсмажте баклажани до появи у них золотої скоринки. Після цього вийміть їх з чаші і дайте зайвому маслу стекти;
  3. Поки баклажани підходять, долийте в каструлю ще масла і обсмажте дрібно порубаний лук. Після цього підготуйте інші овочі. Приміром, селера необхідно буде нарізати на бруски, а часник дрібними гуртками. Все це додайте до цибулі і поставте все гаситися під закритою кришкою;
  4. Далі йдуть помідори. З них треба зняти шкірку і також нарізати. Мультиварку ні в якому разі непотрібно виключати. Просто додайте всередину разом з помідорами ще і томатну пасту з цукром., додати порізану зелень і горішки. Все перемішайте і продовжуйте тушкувати;
  5. Тепер настав час оливок. При необхідності з них необхідно вийняти кісточки і розрізати на половинки. Вже такими вони відправляються до соусу і посипаються насінням фенхеля. Залиште всі готуватися на 15 хвилин;
  6. Коли соус приготується, викладіть баклажани і все приправте. З половинки лимона вичавити весь сік, він додасть страві кислинку. На наступному етапі капоната готується 10 хвилин. Після цього каструлю можна відключати, адже страва приготувалося. Капонату бажано їсти постигла, проте і ще гарячою вона цілком смачна.

Баклажанна мусака з мультиварки

Грецька кухня завжди славилася своїми чудовими стравами. Одним з них і є мусака – овочева запіканка з баклажанів і м'яса з чудовим соусом бешамель. Звичайно, в мультиварці неможливо буде повністю відтворити оригінальний смак, але все одно мусака вийде дуже смачною.

Баранина і баклажани в цьому рецепті грають головну роль, тому уважно поставтеся до вибору цих продуктів.

  • баклажан – 2 шт.;
  • часник – 2 зубці;
  • баклажан – 2 шт.;
  • м'ясо баранини або яловичини – 600 г;
  • картопля – 2 шт.;
  • помідори – 4 шт.;
  • сир твердий – 100 г;
  • вино червоне – 100 мл;
  • соняшникова олія – 170 мл;
  • кориця, сіль і перець.

Для соусу бешамель:

  • молоко – 600 мл;
  • масло вершкове – 120 г;
  • борошно – 90 г;
  • сіль.

Час: 2 години.

Калорійність: 142 Ккал.

Як приготувати мусаку:

  1. Підготуйте баклажани і позбавте їх від гіркоти, рясно посипавши великою сіллю. Залиште їх в стороні хоча б на півгодини. Після цього їх треба кружальцями, обсмажити на маслі і обсушити від зайвого жиру;
  2. Цибулю і часник наріжте на дрібні шматочки і злегка пасеруйте їх на режимі «Смаження» з додаванням масла. Також на цьому етапі можна попередньо натерти сир;
  3. М'ясо необхідно злегка підморозити і перетворити в фарш. Його також додайте до цибулі, який повинен отримати злегка рум'яний колір. Приправте сіллю і спеціями, а також влийте вино – воно обов'язково має бути сухим і червоним. Також до цієї маси слід додати подрібнені помідори;
  4. Поки м'ясо обсмажується, підготуйте соус бешамель. Для цього покладіть в каструльку олію, а коли воно розтопиться, то дуже швидко слід додавати до нього борошно. Використовуйте віночок, щоб не було грудок. Після цього влийте молоко і випаровуйте суміш до тих пір, поки вона не стане зовсім густий. Не забудьте посолити соус;
  5. Після приготування м'яса дістаньте його з мультиварки. Попередньо обсмажена у формі гуртків картопля повинна стати першим шаром майбутньої запіканки. Полийте їх бешамелем і викладіть фарш. На нього викладається шар натертого сиру, а потім баклажани. Всі поливається соусом і знову повторюється, поки всі інгредієнти не закінчуються. Всі покрийте тонким шаром молочного соусу і готуйте на режимі «Випічка» близько сорока хвилин. За 10 хвилин до закінчення відкрийте кришку і доготавливайте так.

В стравах з баклажанів в мультиварці краще обмежити кількість спецій. Чим їх менше, тим більш приємним і насиченим буде натуральний смак цього овочу.

Що ще почитати: