24 март 2019 2 164

Як готувати святкові закуски з баклажанів

Баклажан – поширена улюблена кухарями всього світу, овочева культура. Цей овоч з роду пасльонових так популярний, що в рекламі не потребує. Мало хто знає, що він найцінніший серед овочів. Ця цінність полягає у його чудовому складі: велика кількість мінеральних речовин, особливо калію, марганцю, фолієвої кислоти.

В результаті його вживання поліпшується робота серця і судинної системи, функції печінки, нормалізує сольовий обмін, він запобігає розвитку подагри, атеросклерозу. Клітковина баклажана стимулює роботу кишечника.

Лікувальна дія плодів полягає в тому, що вони не дають тканин вбирати холестеринові з'єднання. Цікаво, що це властивість проявляється зі зростанням використання жирної їжі.

Присутність у них марганцю охороняє печінку від жирового переродження, а також активізує дію інсуліну зменшувати концентрацію цукру в крові. Крім цього, завдяки низькій калорійності ці овочі вважаються дієтичними.

А скільки смачних страв дарує нам цей овоч. Баклажанна ікра – перша асоціація при вигляді баклажан. А прожарені синенькі, заправлені сметанним соусом і смаженою цибулею, взагалі не відрізнити від грибів в сметані.

А що може бути смачніше соте, приготованого з баклажанів, перцю, помідорів з цибулею і часником? Смажені, варені, солоні, смажені, фаршировані, приготовані на грилі — баклажани в кожному виді гарні і корисні. Розглянемо ще кілька смачних рецептів, в основному закусочні варіанти.

Закуска з баклажанів з помідорами і часником
Інгредієнти Кількість
плоди баклажанів - 4 шт.
помідори - 2 шт.
майонез - 120 г
олія для смаження - 3 ст. л.
сіль - 1 ст. л.
часник - 4 зубчики
зелень - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Овочі нарізати тонкими кружечками. Відправити їх у миску з водою, посолити, через півгодини дістати і промокнути серветкою.

Тим часом зробити часниковий соус: часник подрібнити чесночницей і додати майонез. Підсушені гуртки посмажити з кожної сторони, викласти на блюдо. Змастити часниковим соусом і викласти на кожен кружечки помідорів і зелень.

Синенькі в часниковому соусі

Інгредієнти:

  • 1 кг баклажанів;
  • 3 цибулини;
  • 4 зубки часнику;
  • 130 г масла;
  • сіль;
  • винний оцет.

Час приготування: 1 година 30 хвилин.

Калорійність: 130 ккал.

Баклажани очистити від плодоніжки, помити, нарізати на 4-5 шматочків кожен, далі посолити і почекати 20-30 хвилин. Злегка віджати, але так, щоб часточки синеньких залишилися тієї ж форми. Кожну підсмажити з різних сторін. Цибулю нарізати, також підсмажити на олії, змішати з підсмаженими баклажанами. Приготувати часникову підливку: часник потовкти й розвести винним оцтом за смаком. Перед подаванням страву залити часниковим соусом.

Як приготувати смачний шоколадний торт без яєць читайте тут.

Візьміть на замітку рецепт домашньої буженини з свинини, яку приготувати дуже легко.

Читайте як приготувати неймовірно смачні млинці на сметані, рецепт тут.

Баклажанові рулетики

Складові:

  • 3 баклажана;
  • 3 томата;
  • 3 зубки часнику;
  • зелень;
  • 120-140 г майонезу;
  • соняшникова олія;
  • сіль;
  • спеції.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 92 ккал.

Плоди нарізати уздовж довгими пластинами, посолити, залишити приблизно на півгодини. Потім злегка віджати, щоб пішла гіркота, смажити на середньому вогні до рум'яності. Натерти часник, з'єднати з майонезом, додати спеції, добре розмішати.

Готові смужки баклажанів змазати майонезом, на кожну покласти по часточці помідора, посипати подрібненою зеленню і загорнути рулетиком. Холодна закуска з баклажанів у вигляді рулетиків готова!

Закуска «хвіст павича»

Складові:

  • баклажани — 400 г;
  • олія для смаження — 120 мл;
  • сирки «Дружба» — 2 шт.;
  • яйця — 2 шт.;
  • часникових зубчиків — 3 шт.;
  • майонез — 120 г;
  • огірок — 1 шт.;
  • перець солодкий — 1 шт.;
  • маслини — 15 шт.;
  • сіль;
  • перець мелений.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 255 ккал.

Закуска «хвіст павича» з баклажанів готується дуже цікаво. Зварити яйця круто. Баклажани нашаткувати гуртками не товщі 1 см. Обсмажити на середньому вогні, злегка підрум'янивши. Викласти на серветку, щоб видалити надлишки масла. Приготувати салатну масу: натерти на тертці холодні плавлені сирки і зварені яйця.

Часник подрібнити чесночницей. Посолити і поперчити за смаком, перемішати з майонезом. Салат повинен вийти в міру густою. Тонкими дисками нарізати огірок, скибочками нарізати болгарський перець. Кожну маслини розрізати наполовину. На кружечок баклажана покласти салатну масу. З одного боку гуртка покласти кружечок огірка і зверху половинку маслини.

Щоб ніщо не з'їжджала, її можна приклеїти салатом. На іншому кінці прикрасити скибочкою перцю. Таким чином, готуємо всі кружечки. Викладаємо готові гуртки на велике блюдо у формі павиного хвоста, виходить дуже красиво.

Італійське «Парміджано»

Ще один цікавий рецепт закуски з баклажанами. «Парміджано» — це страва неаполітанської кухні, отримало свою назву завдяки входить до складу сиру пармезан, який італійці просто обожнюють. Пармезан можна замінити моцарелою.

Складові:

  • баклажани -3 шт.;
  • томати -3 шт.;
  • часник — 3 зубки;
  • яйця — 3 шт.;
  • борошно — 250 г;
  • сир пармезан — 60 г;
  • сир моцарелла — 350 г;
  • базилік — 2 ч. л.;
  • сіль, перець.

Час приготування:1 годину 40 хвилин.

Калорійність: 150 ккал.

Очищені плоди нарізати напівкружечками і на 20 хвилин помістити в холодну воду. Віджати, занурити в кляр з борошна і яйця, обсмажити до рум'яної скоринки. Посолити і поперчити. Подрібнений часник просмажити кілька хвилин.

Помідори подрібнити невеликими кубиками, додати до часнику і тушкувати півгодини до стану пасти, якщо потрібно, розбавити трохи водою. Соус заправити спеціями. На деко з просоченим маслом пергаментом викладати шарами соус, баклажани в паніровці, натертий пармезан, половину моцарелли, нарізану маленькими шматочками.

Так, чергуючи, викласти ще один шар кожного продукту. Зверху прикрасити половинками помідорів черрі. Випікати при температурі 170 градусів протягом 20 хвилин. Дати охолонути півгодини, потім нарізати і подавати до столу.

Овочі, фаршировані грибами

Складові:

  • 0,5 кг баклажанів;
  • 2 великих цибулини;
  • 200 г грибів;
  • 50 г масла для смаження;
  • 400 р сметани;
  • 1 яйце;
  • сіль;
  • олія для фритюру.

Час:1 год 20 хв.

Калорійність:120 ккал.

Сині розрізати уздовж навпіл, прибрати частину м'якоті з насінням, обсмажити у фритюрі.

Цибулю подрібнити, обсмажити на олії.

Гриби відварити і подрібнити.

Приготувати начинку: м'якоть овочів дрібно порубати, змішати з грибами і цибулею, додати яйце, сіль, перемішати.

Кожну з половинок заповнити фаршем, викласти на деко і запікати в гарячій духовці.

Подавати зі сметаною.

Фаршировані синенькі бринзою в клярі

Складові:

  • 600 г невеликих плодів;
  • 200 г бринзи;
  • 2 пучка петрушки;
  • 50 г борошна;
  • 120 г соняшникової олії;
  • 2 яйця;
  • сіль;
  • олія для фритюру.

Готується закуска протягом 1 год 30 хв.

Калорійність: 220 ккал.

З овочів зробити човники, розрізавши їх навпіл, посолити і залишити на півгодини. Обсушити, натерти на тертці бринзу, збити кожне яйце окремо. Петрушку подрібнити. Приготувати начинку: бринзу змішати з одним яйцем і петрушкою. Човники нафарширувати начинкою, обкатати в клярі з борошна і залишився яйця і смажити у фритюрі. Закуска з баклажанів в клярі готова!

Баклажани фаршировані овочами

Продукти:

  • баклажани — 5 шт.;
  • морква — 150 г;
  • цибуля — 150 г;
  • солодкий перець – 150 г;
  • масло — 80 г;
  • часник — 4 зубчики;
  • оцет — 1 ст. л.;
  • сіль;
  • розмелений перець запашний;
  • цукор — 1 ст. л.

Час приготування: 13 годин.

Калорійність: 95 ккал.

Помити і висушити овочі, видалити хвостики і розрізати вздовж, не дорізуючи її до кінця. Обсмажити їх до м'якості. Приготувати начинку: натерти на тертці моркву по-корейськи, нарізати соломкою цибулю і солодкий перець, з'єднати всі овочі, додати сипучі спеції, оцет і рубаний часник, залити невеликою кількістю холодної води на 4 години.

По закінченню часу начинити баклажани овочами, викласти в каструлю і залити маринадом і маслом, що залишилися після смаження. Поставити закуску на ніч у холодильник.

Корисні поради при приготуванні закусок з баклажанів

Слід готувати в закусках виключно молоді плоди, в яких концентрація солонина найменша. Саме ферменти цієї речовини надають гіркоту. Щоб з'ясувати молоді чи старі овочі, досить оглянути їх плодоніжку.

Якщо хвостик у овочів висохлий, коричневого кольору, значить, баклажани давно зірвані і будуть віддавати гіркотою. Звертати увагу слід на гладкість і пружність плодів, зморщена поверхня і відповідно млявість овочів вказують, що баклажани вже не першої свіжості. Ліквідувати гіркоту можна за допомогою звичайної солі.

Для цього достатньо посолити нарізані шматочки, залишити на півгодини. Основна частка гіркоти піде разом з виділилася рідиною.

При запіканні плодів бажано проколоти їх виделкою в різних місцях. Так вони рівномірніше пропечуться, за рахунок виходу накопичився пара. Відмінний спосіб запікання баклажанів на чавунній поверхні, яка стоїть на відкритому вогні або на решітці. При такому методі плоди максимально збережуть свій колір і аромат.

Безсумнівний один синеньких – це часник. Він сприяє повному розкриттю смаку баклажана. При приготуванні закусок з баклажанів завжди слід використовувати цей продукт, який надає страві незабутній смак і аромат. Якщо овочі перед приготуванням залити холодною водою на 20 хвилин, при смаженні вони вберуть набагато менше жиру.

З цією ж метою овочі попередньо ошпарюють окропом, проварюють або злегка запікають.

У шкірці міститься основна кількість вітамінів і корисних речовин, тому важливо готувати їх неочищеними, зберігаючи максимальну користь страви.

Синенькі – безсумнівно, кращі овочі, подарований нам природою. Готувати закуски з баклажанів досить легко, з більшістю рецептів страв впорається навіть починається господиня. Смак цього овочу неповторний сам по собі, а поєднання практично з будь-якою начинкою — м'ясний, овочевий або рибної — дозволяє створювати смачні кулінарні шедеври.

Що ще почитати: