Як приготувати овочеве соте з баклажанів
Таке незвичне нам слово прийшло до нас із Франції, соте – це овочеве рагу, приготоване певним способом. Як правило, для цього підбираються страви продукти, які швидко готуються. Вони підсмажуються в невеликій кількості масла і періодично встряхиваются в казанку або сотейнику. Ні в якому разі його не можна перевертати або перемішувати лопаткою, вийде зовсім інша страва.
Найчастіше соте готують з баклажан, цукіні, кабачків, цибулі, моркви, помідорів, гарбуза та інших овочів на ваш розсуд. Буває не тільки вегетаріанське рагу, але і з додаванням різних видів м'яса, фаршу і навіть морепродуктів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
баклажан - | 2 шт. |
кабачок - | 2 шт. |
цибулина - | 2 шт. |
морква - | 2 шт. |
помідори - | 2 шт. |
масло - | 90 мл |
сіль, приправи - | 1 ч. л. |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 47 Ккал |
Всі овочі ретельно вимиваємо і очищаємо від шкірки. Баклажани нарізаємо кубиками і покласти в глибоку миску, підсолюємо і залишаємо на п'ятнадцять хвилин, щоб з'явився сік, а разом з ним і вийшла гіркота.
Інші овочі теж шаткуємо кубиками.
Цибулю і моркву підсмажуємо на олії. Коли у них з'явиться золотистий колір, закладаємо помідори, струшуємо сотейник і продовжуємо процес близько п'яти хвилин.
В окремій сковороді до рум'яної скоринки підсмажуємо баклажани і кабачки до повного випаровування вологи.
Коли овочі стануть прозорими і м'якими, перекладаємо їх поверх вже протушенных овочів, підсолюємо і притрушиваем приправами.
Закриваємо щільно кришкою і на маленькому конфорці тушкуємо п'ятнадцять хвилин.
Готове блюдо викладаємо на велику тарілку. Ставити на стіл можна відразу ж.
Як приготувати овочеве соте в мультиварці
Складові:
- баклажани – 2 шт.;
- помідори – 3 шт.;
- цибулина – 3 шт.;
- морква – 2 шт.;
- масло – 3 ст. л.;
- спеції, сіль – 1 ч. л;
- лист лавра, перець горшком – 2 шт.;
- перець – 2 шт.
Приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 43 Ккал/100 р.
Для добре приготованого і смачної страви дуже важливо всі продукти нарізати шматочками однакового розміру, так вони рівномірно протушатся і вийде однорідна структура. Баклажани очищаємо від шкірки, але можна залишити і з нею – не принципово. Розрізаємо на пластини, потім кубики, рясно підсолюємо і відставляємо.
Чистимо інші овочі. Моркву краще використовувати товсту з тупуватим кінцем, вона більш яскрава і соковита, цибулину – білих або фіолетових сортів. Солодкий перець можна взяти різнобарвний, так страва буде виглядати апетитніше, помідори підійдуть будь-які, крім вершків. Вони тверді всередині, для соте не годяться.
Подрібнивши всі овочі на кубики, починаємо викладати шарами в чашу приладу з соняшниковою олією, попередньо активувавши прилад на режим гасіння. Зливаємо сік з баклажанів і нижнім шаром викладаємо їх, потім моркву, цибулю, помідори і болгарський перець. Зверху кидаємо горошини перцю і лист лавра. Закриваємо герметично кришку агрегату і тушкуємо блюдо тридцять п'ять хвилин.
Баклажани з гарбузом
Прийнято вважати, що гарбуз годиться тільки в солодку випічку, десерти або каші. Але не менш оригінальним виходить з овочеве рагу з добавкою цього бахчевого продукту.
Складові:
- гарбуз – 240 г;
- баклажан – 2 шт.;
- морква – 1 шт.;
- цибулина – 2 шт.;
- перець – 2 шт.;
- пекучий перець – 1 шт.;
- часник – 1 шт.;
- олія – 4 ст. л.;
- сіль – 1 ч. л.
Приготування: 65 хвилин.
Калорійність: 54 Ккал/100 р.
В першу чергу підготуйте баклажани – їм потрібно пустити сік. Тому нарізаємо овоч кубиками, підсолюємо і залишаємо на двадцять хвилин.
Гарбуз вичищаємо від насіння, шаткуємо брусками. Моркву тремо, цибулини подрібнюємо півкільцями. Болгарський перець миємо у воді, розрізаємо навпіл, виймаємо середину і нарізаємо довгими смужками. Перець чилі подрібнюємо півкільцями. Часник покласти в миску, накриваємо блюдцем і з силою трясемо, виймаємо очищені від лушпиння зубчики і нарізаємо слайсами.
В чавунець наливаємо рослинне масло, прогріваємо. З баклажанів зливаємо рідину, кладемо присмажуватися, через сім хвилин додаємо гарбуз, всі струшуємо і підкладаємо інші підготовлені овочі: цибуля, перець, терту моркву і чилі. Вливаємо півсклянки води і тушкуємо до повної готовності близько тридцяти хвилин, періодично струшуючи казан. В кінці додаємо часник і сіль. Можна посипати свіжою зеленню, якщо є.
Гуляш курки з овочами — це страва легко зіпсувати, тому візьміть на озброєння декілька наших порад.
Рецепт пирога з начинкою з капусти і яйця — справжня домашня випічка за нашими рецептами.
Медальйон з бекону — навчитеся готувати це ресторанну страву, з допомогою наших підказок.
Корисні поради
- Для соте краще використовувати молоді баклажани і кабачки. У них немає великих насінин, які будуть псувати страва;
- Якщо у вас не знайшлося під рукою помідорів, їх можна помітити томатним морсом або домашнім кетчупом, розведеним з водою;
- Соте відмінно підійде як гарнір до м'яса, так і у вигляді самостійної страви з шматочком хліба і склянкою томатного соку;
- Перед використанням баклажанів не забувайте їх підсолювати і залишати, щоб пустили сік, інакше вся гіркота залишиться всередині і страва вийде несмачним;
- Якщо ви вирішили приготувати овочеве соте з додаванням м'яса, то підбирайте м'яку частину без жив і хрящів, щоб структура страви була однаковою;
- В соте з баклажанів підійдуть абсолютно будь-які овочі, які вам заманеться. Головне, дотримуйтеся правила: нарізка в однаковий розмір і ніякого перемішування, а тільки струшування;
- Якщо вам не подобається шкурка на помідорах і солодкому перці, обдайте кип'ятком овочі і без труднощів зніміть її;
- Якщо ви вирішили приготувати соте з баклажанів і морепродуктів, то хорошим поєднанням з овочами будуть кальмари, каракатиця, восьминіг і мідії. Однак не варто забувати, що для їх приготування знадобиться всього кілька хвилин, інакше дари моря будуть жорсткими. Додавайте їх у страву вже в самому завершенні;
- З баклажанового соте виходить відмінна консервація на зиму, готується вона за звичним принципом, тільки з додаванням столового оцту.
Приємного апетиту!