Як зварити, запекти і смачно приготувати м'ясо в мікрохвильовці
Мікрохвильова піч може набагато більше, ніж просто розігрівати продукти. Вона може зварити, запекти м'ясо, причому робити це набагато швидше, ніж зробить це духова шафа плити.
Ця стаття розповість, як правильно поводитися з мікрохвильовкою, використовуючи її таким незвичайним чином. У ній також буде наведено добірку смачних рецептів по темі.
Як зварити м'ясо в мікрохвильовці: загальні рекомендації по різним видам
Загальні принципи приготування м'яса збігаються для різних його видів. Мікрохвильовка дозволяє скоротити час приготування м'яса навіть до півгодини менше, такими способами варіння м'яса слід користуватися лише в екстрених випадках — смак у відвареного в мікрохвильовці м'яса далекий від ідеалу. До того ж, в мікрохвильовці м'ясо легко переварити.
Внизу описані способи приготування найпопулярніших і затребуваних видів м'яса. У більшості випадків, варити м'ясо доведеться нарізавши його на невеликі шматочки.
Яловичина
Мікрохвилі обробляють продукт з усіх боків рівномірно, але вони проникають на глибину не більше 2 см з кожної сторони. З цього випливає, що яловичину потрібно нарізати на шматки не більше, ніж 3,5-4 див. М'ясо можна відразу посолити і поперчити.
Використовувати потрібно посуд для мікрохвильової печі з кришкою. В її покласти м'ясо, залити водою, але так, щоб вона ледь покривала шматочки і накрити кришкою. Для нормального і не занадто тривалого приготування достатньо буде взяти 0,5 кг яловичини.
При потужності 900 Вт час приготування складе близько 15 хвилин. Якщо шматки дрібні, цього часу має вистачити, якщо ж вони крупно нарізані, можна додати ще 5 хвилин на меншій потужності (500).
Свинина
Свинину краще використовувати свіжу молоду, вона швидше звариться і буде смачніше. Як і яловичину, попередньо її слід нарізати, залити водою, і встановити на максимальну потужність на час 10-12 хвилин. Зазвичай цього часу достатньо. Через 3-5 хвилин, коли з'явиться шум, мікрохвильову піч потрібно зупинити і прибрати його ложкою.
Далі продовжувати приготування до закінчення часу. Якщо шматки свинини ще занадто тверді, можна, збавивши потужність удвічі, готувати ще 3-4 хвилини.
Курка
Курятину можна відварити цілою, а можна шматками. Цілої вийде смачніше.
Для цього потрібно до тушки прив'язати крильця і ніжки, попередньо попатравши і промивши курку. Вона повинна бути невелика, близько 1 кг або трохи більше, тоді вона поміститься в миску для мікрохвильовки. Помістивши її туди, залити водою.
Готувати на максимальній потужності 15 хвилин, потім дістати, перевернути і готувати ще 10 хвилин. Їли під час проколювання виділяється прозорий сік, значить курка готова, якщо рожевий — потрібно зменшити потужність і готувати ще 3 хвилини.
Після приготування залишити остигати в мисці хоча б на 10 хвилин. За цей час вона остаточно приготується, і не втратить м'ясний сік.
Баранина
Це м'ясо відрізняється специфічним запахом і смаком. Приготування на плиті може зайняти до 3 годин, у мікрохвильовці його можна зварити і за 30 хвилин. Правда, за цей час баранина може змінити свій запах не в кращу сторону, а насиченість смаку загубиться і зовсім. Мабуть, це єдиний вид м'яса, варити в мікрохвильовці який категорично не рекомендується.
Індичка
Цю птицю доведеться обробити на шматки перед готуванням. Води в ємність потрібно наливати трохи — половини обсягу м'яса буде достатньо.
Встановити потужність на 750 і готувати протягом 10 хвилин.
Якщо шматки були крупно нарізані, може знадобиться ще 3-4 хвилини, але час потрібно додавати по 1 хвилині — індичка має ніжні волокна, і її легко переварити. Спеції можна додавати в самому початку приготування.
Рецепти страв
У мікрохвильовій печі можна приготувати той же асортимент страв з м'яса, що і в духовці, і на сковороді, і в мультиварці. Оскільки багато починають готувати в мікрохвильовці з-за браку часу, нижче будуть описані прості і швидкі рецепти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
курячі ніжки - | 4 шт. |
томатна паста концентрована - | 2 ст. л. |
часник - | 3 зубки |
вода - | трохи |
спеції - | за смаком |
Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 120 Ккал |
Час приготування цих ніжок в мікрохвильовці займає всього 15 хвилин, тим не менш, часнику і томату курячі ніжки встигає придбати аромат і смак. Подавати такі ніжки можна і на обід, і на вечерю.
Як приготувати м'ясо в мікрохвильовці:
- Курячі ніжки натерти спеціями і помістити в посуд для мікрохвильової печі. Томатну пасту розвести в 1 склянці води, туди ж видавити 3 зубки часнику і додати 1 чайну ложку спецій до курки;
- Залити курячі ніжки томатним соусом, при необхідності додати ще води, щоб вона покривала продукт;
- Готувати на максимальній потужності 15 хвилин. Потім перевірити на готовність, при необхідності готувати ще 5 хвилин.
Кількість інгредієнтів в рецепті можна збільшити. У такому разі слід викладати ніжки шарами, скільки дозволяє глибина форми, а кількість томатного соусу збільшити до необхідної кількості.
Читайте як приготувати ароматні мафіни з куркою, шинкою і сиром в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт тушкованою індички з овочами — дієтичне блюдо.
Літо — пора шашликів і виїзних пікніків. Саме тому вам знадобиться наша добірка пряних маринадів для шашлику з свинини.
Яловичина в пиві
Таке блюдо можна приготувати на вечерю чоловікові. Воно виходить злегка гоструватим і дуже ситним.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
яловичина | 400 г |
томатна паста концентрована | 2 ст. л. |
часник | 2 зубки |
борошно пшенична | 60 г |
яйце куряче | 1 шт. |
пиво | 1 склянка |
спеції, свіжа зелень для прикраси |
30 хвилин готується страва.
Калорійність страви близько 200 одиниць.
Як готувати:
- М'ясо промити, нарізати невеликими шматочками, обваляти в борошні і покласти в посуд для мікрохвильової печі;
- Часник розчавити, змішати з пивом і томатною пастою, туди ж вбити яйце. Цією сумішшю залити м'ясо;
- Нарити кришкою і готувати на середній потужності близько 20 хвилин. За цей час страва приготується;
- Перед подачею посипати спеціями, прикрасити зеленню.
Під час готування м'ясо можна один або два рази перемішати. Завдяки цьому воно краще просочиться соусом.
Як приготувати м'ясо по-французьки
В мікрохвильовці вдасться приготувати лише 1-2 порції цієї страви. Цього цілком достатньо на вечерю для сім'ї з двох чоловік, але готувати на велику компанію в мікрохвильовці не варто.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
свиняче м'ясо | 200 г |
цибулина | 1 шт. |
картопля | 4 бульби |
сир сичужний твердий | 100 г |
майонез 40% | 2 ст. л. |
сіль і перець |
40 хвилин готується страва.
Калорійність страви становить 305 одиниць.
Як готувати:
- Свинину нарізати скибочками не товщі 1 см, картопля — кружечками по 0,5 див. Цибулю нарізати тоненькими кільцями;
- На блюдо для мікрохвильової печі покласти свинину, посолити і поперчити. Зверху покласти цибулю, а потім картопля;
- Сир натерти, поверх картопля змастити майонезом, а потім посипати сиром;
- Потужність мікрохвильової печі потрібно встановити на 800, готувати 20 хвилин. Після цього перевірити картопля, при необхідності поставити в мікрохвильовку ще на 2-5 хвилин.
Подавати і є так само, як і приготовлена в духовці м'ясо по-французьки.
М'ясо гармошкою
У даному рецепті в якості начинки використовується сир і помідори. Можна проявити фантазію і урізноманітнити начинку покласти чорнослив, моркву, солодкий перець і так далі. Єдине, про що потрібно потурбуватися, так це про свіжість продуктів.
Всі вони повинні бути свіжими. Також бажано, щоб якісь з продуктів змогли пустити хоча б трохи соку — тоді яловичина його вбере і отримає більш насичений смак.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
яловичина (можна замінити на нежирну свинину) | 1 кг |
сир сичужний твердий | 100 г |
помідори стиглі тверді | 2 шт. |
часник | 3 зубки |
сіль, перець, приправа «Хмелі-сунелі» |
50 хвилин готується страва.
Калорійність страви становить приблизно 275 одиниць.
Як запекти м'ясо в мікрохвильовці:
- М'ясо промити, зробити на ньому глибокі надрізи у вигляді гармошки, залишаючи неушкодженим тільки одну, нижню частину шматка м'яса. Товщина м'яса між надрізами не повинна перевищувати 1,5 см;
- Сир нарізати тонкими скибочками по числу надрізів в м'ясі;
- Помідори нарізати тонкими кружечками, по 2 шт. в один надріз;
- Часник розчавити, натерти їм кожну сторону надрізів;
- Покласти в прорізі скибочки помідорів і сиру;
- Зверху м'ясо натерти сіллю і перцем, рясно про всіх сторін обваляти в приправі;
- Заготовку покласти в рукав для запікання, його помістити в посуд для мікрохвильової печі;
- Запікати на повній потужності 30 хвилин. При необхідності додати ще 5 хвилин запікання.
Подавати таку страву можна до столу як гаряче блюдо, так і в охолодженому вигляді використовувати для закусок (на бутерброди). Зберігати в такому випадку його слід в холодильнику.
Корисні поради
Готувати м'ясо до обробці в мікрохвильовій печі слід так само, як і при готуванні на плиті — його потрібно промити, видалити плівки і сухожилля, а також як слід розморожувати.
Готуючи свинину, слід обрізати якомога більше жиру — в мікрохвильовці, нагріваючись, він буде «стріляти». Самої мікрохвильовці нічого не буде, але почувши ці звуки вперше, можна сильно злякатися. Саме тому посуд завжди потрібно накривати кришкою, а готувати краще видаливши жир — тушкувати в соусі або готувати з соковитими овочами (помідорами, перцем), щоб м'ясо не стало сухим.
Якщо страви в мікрохвильовій печі готуються часто, слід подбати герметичній посуді для готування в СВЧ — відмивати мікрохвильовку досить трудомісткий процес, до того ж на це може піти більше часу, ніж на саму приготування страви.
Готувати м'ясо можна практично на будь-якої потужності — відрізнятися буде тільки час приготування. До того ж, чим повільніше воно готується, тим смачніше вийде блюдо в підсумку.