Як приготувати гусака цілком і шматочками в мультиварці
М'ясо гусака дуже смачне, але при цьому воно містить в собі багато корисних речовин, які потрібні для підтримання нормальної життєдіяльності організму. Його можна готувати в будь-якому вигляді – відварювати, запікати, тушкувати.
Але швидше за все ця птиця готується в мультиварці. При приготуванні в цьому приладі вона насичується ароматами, просочується соусом і виходить дуже ніжною. Можливо, це здасться важким, але якщо підійти до нього з розумом, то все цілком здійсненно.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
тушка гусака - | два кілограми |
бальзамічний оцет - | 50 мл |
яблука - | 3 штуки |
цукровий пісок - | 3 ч. ложки |
гаряча вода - | 1 склянка |
рослинна олія - | трохи |
розмарин - | 2 гілочки |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 425 Ккал |
Покроковий рецепт:
- Тушку гусака для початку варто добре промити. Всі нутрощі слід вийняти, залишилися пір'я прибрати;
- Далі за допомогою гострого ножа нарізаємо на середні шматочки;
- Яблука промиваємо, розрізаємо на 4 частини і вирізаємо розетку з насінням;
- У чашу мультиварки підливаємо трохи рослинного масла, включаємо режим «Випічка» і викладаємо в неї шматочки гусака;
- Споліскуємо гілочки розмарину, струшуємо і викладаємо до м'яса. Залишаємо готуватися протягом години;
- Поки готуватися гусак, робимо соус. В невелику чашку наливаємо бальзамічний оцет, засипаємо цукровий пісок, наливаємо гарячу воду;
- Як тільки пройде час, заливаємо гусака соусом;
- Викладаємо в каструлю до м'яса з соусом яблука;
- Включаємо знову режим «Випічка» і готуємо протягом 20 хвилин;
- Як тільки м'ясо буде готове, виймаємо його з мультиварки і ставимо на стіл разом з яблуками та соусом.
Тушкований гусак в мультиварці шматочками в соусі
Які інгредієнти будуть потрібні:
- кілограм гусака шматочками;
- стакан води;
- 3 морквяних коренеплоду;
- цибуля – 5-6 головок;
- помідори – 4 штуки, середнього розміру;
- сіль на свій розсуд;
- 5 грам чорного перцю в молотом вигляді.
Готувати потрібно 2,5 години.
Калорійність – 436 ккал.
Кулінарні етапи:
- М'ясо гусака слід нарізати середніми шматочками і добре промити;
- Зрізаємо з м'яса жир, викладаємо його в мультиварку;
- Включаємо режим «Смаження» і вытапливаем гусячий жир, він буде потрібен для приготування;
- Поки жир витоплюється, готуємо м'ясо. Шматочки натираємо сіллю, меленим перцем;
- Викладаємо гусака в чашку мультиварки і обсмажуємо кожну сторону до золотистого кольору;
- Моркву миємо, чистимо з її поверхні бруд і шкірку;
- Ріжемо коренеплоди на тонкі кружечки;
- Цибулю очищаємо від лушпиння і шаткуємо на кільця;
- Помідори миємо, розрізаємо також кружечками. Якщо помідори досить великі, то кружечки можна розрізати на дві частини;
- Викладаємо овочі на м'ясо, заливаємо воду;
- Включаємо режим «Гасіння», виставляємо час 1 годину;
- Як пройде встановлений час, м'ясо потрібно перевірити на готовність, воно протикається виделкою. Якщо воно жорстке і виділяється кров, то потрібно залишити ще на 30 хвилин в режимі «Гасіння»;
- Після цього можна відключати прилад і викладати на тарілку;
- М'ясо подаємо на стіл разом з соусом і овочами.
Рецепт птиці з картоплею
Складові інгредієнти:
- одна невелика тушка гусака;
- картопля – 8 штук середнього розміру;
- цибуля – 2 штуки;
- часникові часточки – 3 зубчики;
- 2 маленькі ложечки прянощів;
- сіль на свій смак;
- рослинне масло.
Час приготування – 2 години.
Калорійність – 580 ккал.
Варіант приготування:
- Тушку гусака слід ретельно промити, прибрати залишки пір'я і добре очистити;
- Поділяємо тушку невеликими шматочками;
- Картопля очищаємо від шкірки, добре промиваємо прохолодною водою;
- Розрізаємо кожну картоплину на 4 частини;
- З лука прибираємо лушпиння, розрізаємо його на маленькі кубики;
- З часникових зубчиків чистимо шкірку, пропускаємо їх через прес;
- У ємність мультиварки підливаємо рослинне масло, виставляємо режим «Гасіння» і викладаємо шматочки гусятині;
- Залишаємо м'ясо гаситися на 1 годину;
- Після того, як пройде час, посипаємо м'ясо сіллю, приправами, перцем;
- Викладаємо овочі до м'яса і добре перемішуємо;
- Вибираємо режим « Випічка» і готуємо протягом 40 хвилин;
- Як тільки все буде готово, кладемо на тарілку і ставимо на стіл.
Як приготувати фаршированого дикого гусака в мультиварці
Які інгредієнти будуть потрібні для приготування:
- гусяча тушка, щоб вона поміщалася в мультиварці;
- 200 грам свіжих грибів шампіньйонів;
- цибуля – 3 штуки;
- морква – 3 штуки;
- сіль на свій смак;
- трохи кмину;
- сметана – 1 склянка;
- 600 г квашеної капусти;
- 2 великі ложки рослинної олії.
На приготування піде – 3 години.
Калорійність – 520 ккал.
Процедура приготування:
- Гриби варто добре промити, очистити капелюшки про бруду;
- Розрізаємо гриби на тонкі пластинки;
- З лука знімаємо шкірку і шаткуємо дрібними шматочками;
- Морквяні коренеплоди добре миємо, чистимо шкірку з брудом і протираємо на тертці з великими зубцями;
- У ємність мультиварки наливаємо рослинне мало, ставимо режим «смаження»;
- У розігріте масло висипаємо цибулю, моркву і обсмажуємо протягом 15 хвилин;
- Тим часом, квашену капусту промиваємо, віджимаємо сік;
- Викладаємо в каструлю до овочів гриби, додаємо капусту;
- Всі компоненти перемішуємо і обсмажуємо приблизно чверть години;
- Тушку гусака добре промиваємо, видаляємо залишки пір'я;
- Всередину тушки викладаємо овочі, черевце необхідно зашити нитками;
- Сметану викладаємо в миску, додаємо до неї кмин, сіль і добре розмішуємо;
- Змащуємо Соусом тушку з усіх сторін;
- Включаємо режим «Випічка», викладаємо в ємність мультиварки нафаршировану тушку;
- Залишаємо готуватися протягом 2 годин;
- У процесі приготування гусака потрібно періодично поливати соком, що виділився, від цього м'ясо стане соковитіше;
- Після того як гусак буде готовий, його потрібно вийняти з мультиварки і подати на стіл.
Читайте як приготувати морозиво в стаканчику — смачний десерт, улюблений з дитинства.
Читайте як приготувати смачну долму у виноградних листках за рецептами традиційної кавказької кухні.
Як приготувати смачні пиріжки з лаваша на сковороді з різними начинками читайте в нашій статті.
Як приготувати різдвяного гусака з яблуками
Які компоненти будуть потрібні:
- тушка гусака на 2,5-3 години;
- 5 штук яблук кислого сорту;
- чорнослив – 1 склянка;
- 2 склянки бульйону на курячому м'ясі;
- оливкова олія;
- майоран на свій розсуд;
- кухонна сіль за смаком;
- трохи чорного перцю в молотом вигляді.
Час на приготування – 11 годин на маринування та 2 години на приготування.
Калорійність – 480 ккал.
Процес приготування:
- Насамперед слід підготувати тушку гусака. Її потрібно добре промити, видалити залишки пір'я і зрізаються надлишки жиру;
- Далі добре натираємо гусака майораном, сіллю і чорним перцем;
- Закриваємо птицю харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 9-11 годин. За цей період м'ясо добре просочиться ароматами спецій і стане соковитим;
- Додатково для маринаду можна використовувати мед і гірчицю у співвідношення 1:3. Ці компоненти змішуються зі спеціями, і готовою сумішшю натирається птах. Потім вона забирається в холодне місце на 12 годин;
- Після того як тушка промаринується, можна приступати до приготування начинки. Яблука слід ретельно промити, розрізати на 4 частини і видалити серцевину з насінням;
- Далі м'якоть яблука можна нарізати невеликими кубиками;
- Чорнослив рекомендується залити окропом і залишити в ньому хвилин на 20;
- Розмоклий чорнослив розрізається на середні шматочки;
- Готовою начинкою потрібно нафарширувати птицю, але не дуже щільно, інакше в процесі запікання воно може лопнути;
- Скріплюємо черевце за допомогою зубочисток, а крила зав'язуємо нитками;
- Змащуємо добре тушку з усіх боків оливковою олією;
- Потім викладаємо гусака в каструлю, ставимо режим «Смаження»
- Готуємо птицю протягом півтори години, за цей період м'ясо повинно стати м'яким;
- Викладаємо гусака на блюдо, яке додатково прикрашається зеленню;
- Подаємо на стіл разом з будь-яким соусом.
Поради початківцям кулінарам
- м'ясо гусака готується досить довго, з цієї причини його слід попередньо промаринувати в соку лимона, спеції. Це прискорить процес приготування, а також зробить м'ясо соковитим. Маринувати слід протягом 12 годин;
- для приготування краще використовувати молоду птицю, її м'ясо дуже м'яке і ніжне;
- якщо ви хочете, щоб на поверхні вийшла рум'яна кірочка, то м'ясо можна змастити майонезом або сметаною.
Гусак – це королівська птиця, яка володіє гарним смаком. З неї можна з легкістю зробити святкові частування, які стануть головним прикраса столу. М'ясо цієї птиці відмінно поєднується з будь-якими овочами і гарнірами з рису, гречки, картоплі.