10 март 2019 2 303

Як приготувати гусака цілком і шматочками в мультиварці

М'ясо гусака дуже смачне, але при цьому воно містить в собі багато корисних речовин, які потрібні для підтримання нормальної життєдіяльності організму. Його можна готувати в будь-якому вигляді – відварювати, запікати, тушкувати.

Але швидше за все ця птиця готується в мультиварці. При приготуванні в цьому приладі вона насичується ароматами, просочується соусом і виходить дуже ніжною. Можливо, це здасться важким, але якщо підійти до нього з розумом, то все цілком здійсненно.

Гусак по-царськи
Інгредієнти Кількість
тушка гусака - два кілограми
бальзамічний оцет - 50 мл
яблука - 3 штуки
цукровий пісок - 3 ч. ложки
гаряча вода - 1 склянка
рослинна олія - трохи
розмарин - 2 гілочки
Час приготування: 120 хвилин Калорійність на 100 грам: 425 Ккал

Покроковий рецепт:

  1. Тушку гусака для початку варто добре промити. Всі нутрощі слід вийняти, залишилися пір'я прибрати;
  2. Далі за допомогою гострого ножа нарізаємо на середні шматочки;
  3. Яблука промиваємо, розрізаємо на 4 частини і вирізаємо розетку з насінням;
  4. У чашу мультиварки підливаємо трохи рослинного масла, включаємо режим «Випічка» і викладаємо в неї шматочки гусака;
  5. Споліскуємо гілочки розмарину, струшуємо і викладаємо до м'яса. Залишаємо готуватися протягом години;
  6. Поки готуватися гусак, робимо соус. В невелику чашку наливаємо бальзамічний оцет, засипаємо цукровий пісок, наливаємо гарячу воду;
  7. Як тільки пройде час, заливаємо гусака соусом;
  8. Викладаємо в каструлю до м'яса з соусом яблука;
  9. Включаємо знову режим «Випічка» і готуємо протягом 20 хвилин;
  10. Як тільки м'ясо буде готове, виймаємо його з мультиварки і ставимо на стіл разом з яблуками та соусом.

Тушкований гусак в мультиварці шматочками в соусі

Які інгредієнти будуть потрібні:

  • кілограм гусака шматочками;
  • стакан води;
  • 3 морквяних коренеплоду;
  • цибуля – 5-6 головок;
  • помідори – 4 штуки, середнього розміру;
  • сіль на свій розсуд;
  • 5 грам чорного перцю в молотом вигляді.

Готувати потрібно 2,5 години.

Калорійність – 436 ккал.

Кулінарні етапи:

  1. М'ясо гусака слід нарізати середніми шматочками і добре промити;
  2. Зрізаємо з м'яса жир, викладаємо його в мультиварку;
  3. Включаємо режим «Смаження» і вытапливаем гусячий жир, він буде потрібен для приготування;
  4. Поки жир витоплюється, готуємо м'ясо. Шматочки натираємо сіллю, меленим перцем;
  5. Викладаємо гусака в чашку мультиварки і обсмажуємо кожну сторону до золотистого кольору;
  6. Моркву миємо, чистимо з її поверхні бруд і шкірку;
  7. Ріжемо коренеплоди на тонкі кружечки;
  8. Цибулю очищаємо від лушпиння і шаткуємо на кільця;
  9. Помідори миємо, розрізаємо також кружечками. Якщо помідори досить великі, то кружечки можна розрізати на дві частини;
  10. Викладаємо овочі на м'ясо, заливаємо воду;
  11. Включаємо режим «Гасіння», виставляємо час 1 годину;
  12. Як пройде встановлений час, м'ясо потрібно перевірити на готовність, воно протикається виделкою. Якщо воно жорстке і виділяється кров, то потрібно залишити ще на 30 хвилин в режимі «Гасіння»;
  13. Після цього можна відключати прилад і викладати на тарілку;
  14. М'ясо подаємо на стіл разом з соусом і овочами.

Рецепт птиці з картоплею

Складові інгредієнти:

  • одна невелика тушка гусака;
  • картопля – 8 штук середнього розміру;
  • цибуля – 2 штуки;
  • часникові часточки – 3 зубчики;
  • 2 маленькі ложечки прянощів;
  • сіль на свій смак;
  • рослинне масло.

Час приготування – 2 години.

Калорійність – 580 ккал.

Варіант приготування:

  1. Тушку гусака слід ретельно промити, прибрати залишки пір'я і добре очистити;
  2. Поділяємо тушку невеликими шматочками;
  3. Картопля очищаємо від шкірки, добре промиваємо прохолодною водою;
  4. Розрізаємо кожну картоплину на 4 частини;
  5. З лука прибираємо лушпиння, розрізаємо його на маленькі кубики;
  6. З часникових зубчиків чистимо шкірку, пропускаємо їх через прес;
  7. У ємність мультиварки підливаємо рослинне масло, виставляємо режим «Гасіння» і викладаємо шматочки гусятині;
  8. Залишаємо м'ясо гаситися на 1 годину;
  9. Після того, як пройде час, посипаємо м'ясо сіллю, приправами, перцем;
  10. Викладаємо овочі до м'яса і добре перемішуємо;
  11. Вибираємо режим « Випічка» і готуємо протягом 40 хвилин;
  12. Як тільки все буде готово, кладемо на тарілку і ставимо на стіл.

Як приготувати фаршированого дикого гусака в мультиварці

Які інгредієнти будуть потрібні для приготування:

  • гусяча тушка, щоб вона поміщалася в мультиварці;
  • 200 грам свіжих грибів шампіньйонів;
  • цибуля – 3 штуки;
  • морква – 3 штуки;
  • сіль на свій смак;
  • трохи кмину;
  • сметана – 1 склянка;
  • 600 г квашеної капусти;
  • 2 великі ложки рослинної олії.

На приготування піде – 3 години.

Калорійність – 520 ккал.

Процедура приготування:

  1. Гриби варто добре промити, очистити капелюшки про бруду;
  2. Розрізаємо гриби на тонкі пластинки;
  3. З лука знімаємо шкірку і шаткуємо дрібними шматочками;
  4. Морквяні коренеплоди добре миємо, чистимо шкірку з брудом і протираємо на тертці з великими зубцями;
  5. У ємність мультиварки наливаємо рослинне мало, ставимо режим «смаження»;
  6. У розігріте масло висипаємо цибулю, моркву і обсмажуємо протягом 15 хвилин;
  7. Тим часом, квашену капусту промиваємо, віджимаємо сік;
  8. Викладаємо в каструлю до овочів гриби, додаємо капусту;
  9. Всі компоненти перемішуємо і обсмажуємо приблизно чверть години;
  10. Тушку гусака добре промиваємо, видаляємо залишки пір'я;
  11. Всередину тушки викладаємо овочі, черевце необхідно зашити нитками;
  12. Сметану викладаємо в миску, додаємо до неї кмин, сіль і добре розмішуємо;
  13. Змащуємо Соусом тушку з усіх сторін;
  14. Включаємо режим «Випічка», викладаємо в ємність мультиварки нафаршировану тушку;
  15. Залишаємо готуватися протягом 2 годин;
  16. У процесі приготування гусака потрібно періодично поливати соком, що виділився, від цього м'ясо стане соковитіше;
  17. Після того як гусак буде готовий, його потрібно вийняти з мультиварки і подати на стіл.

Читайте як приготувати морозиво в стаканчику — смачний десерт, улюблений з дитинства.

Читайте як приготувати смачну долму у виноградних листках за рецептами традиційної кавказької кухні.

Як приготувати смачні пиріжки з лаваша на сковороді з різними начинками читайте в нашій статті.

Як приготувати різдвяного гусака з яблуками

Які компоненти будуть потрібні:

  • тушка гусака на 2,5-3 години;
  • 5 штук яблук кислого сорту;
  • чорнослив – 1 склянка;
  • 2 склянки бульйону на курячому м'ясі;
  • оливкова олія;
  • майоран на свій розсуд;
  • кухонна сіль за смаком;
  • трохи чорного перцю в молотом вигляді.

Час на приготування – 11 годин на маринування та 2 години на приготування.

Калорійність – 480 ккал.

Процес приготування:

  1. Насамперед слід підготувати тушку гусака. Її потрібно добре промити, видалити залишки пір'я і зрізаються надлишки жиру;
  2. Далі добре натираємо гусака майораном, сіллю і чорним перцем;
  3. Закриваємо птицю харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на 9-11 годин. За цей період м'ясо добре просочиться ароматами спецій і стане соковитим;
  4. Додатково для маринаду можна використовувати мед і гірчицю у співвідношення 1:3. Ці компоненти змішуються зі спеціями, і готовою сумішшю натирається птах. Потім вона забирається в холодне місце на 12 годин;
  5. Після того як тушка промаринується, можна приступати до приготування начинки. Яблука слід ретельно промити, розрізати на 4 частини і видалити серцевину з насінням;
  6. Далі м'якоть яблука можна нарізати невеликими кубиками;
  7. Чорнослив рекомендується залити окропом і залишити в ньому хвилин на 20;
  8. Розмоклий чорнослив розрізається на середні шматочки;
  9. Готовою начинкою потрібно нафарширувати птицю, але не дуже щільно, інакше в процесі запікання воно може лопнути;
  10. Скріплюємо черевце за допомогою зубочисток, а крила зав'язуємо нитками;
  11. Змащуємо добре тушку з усіх боків оливковою олією;
  12. Потім викладаємо гусака в каструлю, ставимо режим «Смаження»
  13. Готуємо птицю протягом півтори години, за цей період м'ясо повинно стати м'яким;
  14. Викладаємо гусака на блюдо, яке додатково прикрашається зеленню;
  15. Подаємо на стіл разом з будь-яким соусом.

Поради початківцям кулінарам

  • м'ясо гусака готується досить довго, з цієї причини його слід попередньо промаринувати в соку лимона, спеції. Це прискорить процес приготування, а також зробить м'ясо соковитим. Маринувати слід протягом 12 годин;
  • для приготування краще використовувати молоду птицю, її м'ясо дуже м'яке і ніжне;
  • якщо ви хочете, щоб на поверхні вийшла рум'яна кірочка, то м'ясо можна змастити майонезом або сметаною.

Гусак – це королівська птиця, яка володіє гарним смаком. З неї можна з легкістю зробити святкові частування, які стануть головним прикраса столу. М'ясо цієї птиці відмінно поєднується з будь-якими овочами і гарнірами з рису, гречки, картоплі.

Що ще почитати: