29 март 2019 1 997

Скільки часу і як правильно варити суп з гусака

Суп – частування цілком буденне і повсякденне. Однак, якщо приготувати його з гуски, то язик не повернеться повторити подібні епітети. Незвичайні смакові якості дозволяють особливо виділити це блюдо з ряду йому подібних.

Скільки часу варитися гусак для супу

Варка гусака – справа відповідальна. Перш, ніж піддавати птицю термічній обробці, слід добре тушку випатрати і позбутися від залишків пір'я (якщо вони є). Для отримання наваристого бульйону гусака потрібно опустити в холодну воду, а після ставити на вогонь. Якщо всі соки повинні залишитися в м'ясі, то його поміщають у вже киплячу рідину.

На звичайній газовій плиті гусака відварюють протягом 3 годин (точний час визначається розміром птахи). У процесі готування слід регулярно знімати пінку.

Якщо для приготування тушки використовується скороварка, то гусака обов'язково ділять на порційні шматки і відварюють 40 хвилин. Аналогічним чином слід вчинити при використанні мультиварки, але в цьому випадку час готування буде дорівнювати 1,5 години.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
гусятина - 0,9 кг
цибуля-ріпка - 1 штука
рисова крупа - 0,15 кг
морква - 1 штука
картопля - 7 бульб
сіль - за бажанням
Час приготування: 135 хвилин Калорійність на 100 грам: 105 Ккал

Рисовий суп на гусячому бульйоні готується дуже просто, що анітрохи не применшує його смакових і поживних якостей. Згідно даним рецептом блюдо готується в мультиварці, що значно скорочує тимчасові витрати.

Хід приготування супу з гусака з рисом:

  1. Гусячу тушку обскубти і дрібно порізати;
  2. М'ясо викласти у мультиварочную чашу, туди ж додати води;
  3. Увімкнути пристрій на 60 хвилин, виставивши режим «Варка», або «Суп»;
  4. Поки мультиварка працює, рис промити, почистити картоплю і нарізати його у вигляді кубиків;
  5. Коли час, відведений на варіння м'яса завершитися, додати в бульйон рис і картоплю (попутно посоливши і додавши спеції на свій смак);
  6. Запустити мультиварку ще на півгодини;
  7. Почистити цибулю і моркву;
  8. Подрібнити овочі (моркву бажано натерти на тертці), пропассеровать їх в олії, а потім додати в суп;
  9. Доготавливать протягом 5-ти хвилин, а після подати до столу (можна приправити майонезом).

Як зварити суп з копченого гусака

Рецепт швидкий, хоча і вимагає попередньої підготовки.

Інгредієнти:

  • квасоля біла – 0,3 кг;
  • гусак копчений – 0,25 кг;
  • цибуля-ріпка – 1 штука;
  • морква – 1 штука;
  • масло рослинне – 20 мл;
  • коріння селери, сіль – за бажанням.

Час приготування: 155 хвилин.

Калорійність: 51 кКал.

Хід приготування:

  1. Напередодні готування супу наповнити невелику ємність підсоленою холодною водою і замочити в ній квасоля;
  2. У день «X» м'ясо і квасолю покласти в одну каструльку і поставити варитися;
  3. Поки готується бульйон, можна взятися за чистку і нарізку овочів (цибулі та моркви);
  4. Нашаткувати селеру і петрушку, а після, разом з подрібненими овочами підсмажити на олії (буде непогано, якщо вийде замінити його гусячим жиром);
  5. Витягти гусятина з бульйону, зняти м'ясо з кісток і порізати його на невеликі шматочки;
  6. Бульйон змішати з овочевою засмажкою і тримати на вогні, поки квасоля повністю не звариться;
  7. Додати в суп подрібнене м'ясо і доготавливать суп протягом ще декількох хвилин;
  8. Розлитий по тарілках суп прикрасити зеленню.

Як варити суп з дикого гусака з локшиною

Супи з локшиною досить широко поширені, тому не дивно, що один з варіантів гусячого супу готується з використанням цього продукту.

Інгредієнти:

  • гусак – 1 кг;
  • коріння селери – 20 г;
  • цибуля-ріпка – 1 штука;
  • яйце – 1 штука;
  • борошно – 0,15 кг;
  • морква – 1 штука;
  • паста томатна – 1 столова ложка;
  • сіль – за бажанням.

Час приготування: 130 хвилин.

Калорійність: 140 кКал.

Хід приготування:

  1. Зняти шкіру з гусячої тушки;
  2. Викласти птицю в каструлю, залити її водою, приправити корінням і поставити на вогонь;
  3. Паралельно зайнятися приготуванням локшини: з'єднавши борошно воду і яйця, замісити тісто (бажано, щоб воно було якомога крутіше);
  4. Розкачати отриману масу як можна тонше, а після згорнути вийшов млинець у вигляді рулетика і нарізати «ковбаску»;
  5. Сформовані смужки локшини трохи просушити;
  6. Поки локшина підсихає, приготувати засмажку з томатної пасти з морквою і цибулею;
  7. Витягти птицю з бульйону, а натомість помістити в нього зажарку і варити ще 7-8 хвилин;
  8. Висипати в суп локшину, і дати вмісту каструлі покипіти ще хвилин 7;
  9. Зняти м'ясо з кісток, подрібнити і покласти в бульйон;
  10. Суп з гусака з локшиною готовий.

Гороховий суп з гускою

Цікаве поєднання компонентів перетворює це гаряче блюдо на шедевр кулінарії, який буде доречний навіть на святковому столі.

Інгредієнти:

  • грудка гусака — 0,2 кг;
  • борошно – 0,1 кг;
  • горох – 50 г;
  • сметана – 0,1 л;
  • цибуля-ріпка – 1 штука;
  • сухарі, сіль – за бажанням.

Час приготування: 95 хвилин.

Калорійність: 71 кКал.

Хід приготування:

  1. Увечері підготувати ємність з холодною водою, замочити там горох і дати йому настоятися до ранку;
  2. Очищену від пір'я гусячу грудку подрібнити;
  3. Помістити м'ясо разом з горохом в підсолену воду і варити протягом півгодини (краще – 40 хвилин);
  4. Приготувати соус з борошна і сметани, ретельно змішавши обидва компонента;
  5. Вилити соус в каструльку гусятиною, безперервно помішуючи бульйон;
  6. Дрібно нашаткувати цибулю, покласти в каструлю і варити вміст ємності протягом 8-9 хвилин;
  7. Суп розподілити по тарілках і подавати до столу, посипавши сухарями і зеленню.

Спробуйте приготувати смачний лапшевик з сиром за нашим рецептом.

Читайте як приготувати люля кебаб в духовці або на мангалі. Таке блюдо підійде і для святкового столу і для пікніка на природі.

Візьміть на замітку надзвичайно смачну добірку рецептів з кабачків для мультиварки.

Суп з гусака з рисом і яблуками

Цей спосіб приготування супу не набагато складніше першого, хоча певні відмінності в рецептурі все ж є.

Інгредієнти:

  • гусак – 0,5 кг;
  • яблуко (кисле) – 2 штуки;
  • цибуля-ріпка – 1 штука;
  • жовток яєчний – 2 штуки;
  • морква – 1 штука;
  • рисова крупа – 0,1 кг;
  • сметана – 0,1 л;
  • корінь петрушки – 1 штука;
  • зелень петрушки – 20 г;
  • сіль – за бажанням.

Час приготування: 145 хвилин.

Калорійність: 180 кКал.

Хід приготування:

  1. Відварити гусячу тушку, моркву і петрушку (дочекатися, коли всі інгредієнти будуть майже повністю готові);
  2. Очистити яблука, розрізати навпіл, видалити серцевину;
  3. Покласти половинки яблук в киплячий бульйон, ще трохи поварити вміст і вимкнути;
  4. В окремій ємності приготувати рис;
  5. Коли рис звариться, процідити бульйон з м'ясом в окрему каструлю, а всю гущу протерти, або максимально подрібнити;
  6. Подрібнені складові супу разом з готовим рисом повернути в бульйон, поставити все на вогонь і ще раз закип'ятити;
  7. Яєчні жовтки збити зі сметаною і акуратно вилити в киплячий суп (бажано при цьому помішувати його);
  8. Готовий суп розкласти по тарілках і прикрасити подрібненою зеленню.

Суп з гусака в чавунці

Перш такий суп можна приготувати тільки в російській печі, де його маринували протягом кількох годин. Тепер гаряче представленому рецептом можна зварити, просто скориставшись духовкою. Єдина умова, яким не можна нехтувати – наявність товстостінної чавунної або керамічного посуду.

Інгредієнти:

  • гусак – 2 кг;
  • морква – 2 штуки;
  • картопля – 2 бульби;
  • цибуля-ріпка – 2 штуки;
  • квасоля зернова – 0,2 кг;
  • кріп (сушений, парасольки) – 40 г;
  • лавр – 3 аркуша;
  • часник – 4 зубчики;
  • олія соняшникова 50 г;
  • сіль – 2 чайні ложки;
  • спеції – за бажанням.

Час приготування: 150 хвилин.

Калорійність: 167 кКал.

Хід приготування:

  1. За 4 години до початку готування помістити квасоля в холодну воду;
  2. Підготувати товстостінну каструлю, на дно викласти перець горошком і лист лавра;
  3. Туди ж покласти квасолю, оброблену тушку гуски, все посолити і долити води (2,5 л);
  4. Розігріти духовку до 180C, помістити в каструлю і не виймати протягом 90 хвилин;
  5. Цибулю і часник почистити і подрібнити, а після обсмажувати в олії, поки вони не придбають характерний золотистий колір;
  6. Моркву порізати на кружечки, а картоплю – на великі кубики;
  7. Овочі (включаючи цибулю і часник), а також кріп і іншу зелень покласти в каструлю;
  8. При необхідності додати солі і приправ;
  9. Доготавливать ще 40 хвилин;
  10. Гаряче поставити на стіл прямо в казанку, там же розливати по тарілках.

Суп з копченим гусаком і печерицями

Таке блюдо виходить дуже смачним і густим, але основну увагу доведеться приділити процесу обсмажування грибів. Це забезпечить страви прекрасний смак і аромат.

Інгредієнти:

  • копчена гусяча грудка – 0,25 кг;
  • печериці (заморожені) – 0,3 кг;
  • морква – 2 штуки;
  • картопля (велика) – 3 бульби;
  • кукурудза (консерви) – 0,1 кг;
  • масло вершкове – 0,1 кг;
  • бульйон – 1,5 л;
  • зелень – 40 г;
  • корінь селери – 0,1 кг;
  • горіх мускатний – 20 г;
  • сіль – за бажанням.

Час приготування: 90 хвилин.

Калорійність: 178 кКал.

Хід приготування:

  1. Поставити на вогонь раніше заготовлений бульйон (овочевий або курячий), довести до кипіння;
  2. Картоплю і моркву очистити і крупно порізати, викласти в каструлю з бульйоном (додати солі і спецій за смаком);
  3. Дочекатися, коли овочі повністю зваряться, а після розім'яти їх до пюреобразного стану, не виймаючи з каструлі (рідина стає світло-помаранчевою);
  4. Якщо вміст каструлі більшою мірою схоже на пюре, ніж на бульйон, то потрібно трохи розбавити його водою (деяка густота все одно повинна зберегтися);
  5. Селера нарізати кубиками, горіхи натерти;
  6. Гриби розморозити і злити надлишки рідини;
  7. Вершкове масло розтопити в сотейнику, туди ж викласти гриби, додати солі і спецій;
  8. Гарненько загасити вміст сковорідки, а після викласти в суп разом з горіхами і селерою;
  9. Копчену гусячу грудку нарізати пластинами і разом з кукурудзою теж додати в киплячий бульйон, вогонь зробити трохи тихіше і почекати 10 хвилин, поки аромат копченої птиці просочує всі інші компоненти;
  10. Подавати тільки в гарячому вигляді (при повторному розігріванні смакові якості супу будуть вже сильно відрізнятися).

Хитрощі професійних кухарів

Щоб уславитися хорошим кулінаром, потрібно проявляти увагу до дрібниць і користуватися перевіреними хитрощами досвідчених кухарів:

  • для пом'якшення гусячого м'яса можна змастити лимонним соком (обробку слід провести за 2,5 години до початку готування), яблучним оцтом, або використовувати його при приготуванні кислого супу (зелений борщ, щі);
  • поліпшити смак гусятині можна за допомогою різноманітних маринадів, приготованих на свій смак;
  • дізнатися про вік купується гусака можна за лапок: у молодняку вони мають жовте забарвлення, а у старих птахів – червоний;
  • приступати до приготування гусака слід тільки після того, як випотрошена і позбавлена пір'я тушка вже пару днів пролежала в холодному місці.

Це найбільш значущі моменти, а інші тонкощі можна буде відзначити для себе, практикуючи самостійне приготування супів з гусака.

Що ще почитати: