Скільки часу і як правильно варити суп з гусака
Суп – частування цілком буденне і повсякденне. Однак, якщо приготувати його з гуски, то язик не повернеться повторити подібні епітети. Незвичайні смакові якості дозволяють особливо виділити це блюдо з ряду йому подібних.
Скільки часу варитися гусак для супу
Варка гусака – справа відповідальна. Перш, ніж піддавати птицю термічній обробці, слід добре тушку випатрати і позбутися від залишків пір'я (якщо вони є). Для отримання наваристого бульйону гусака потрібно опустити в холодну воду, а після ставити на вогонь. Якщо всі соки повинні залишитися в м'ясі, то його поміщають у вже киплячу рідину.
На звичайній газовій плиті гусака відварюють протягом 3 годин (точний час визначається розміром птахи). У процесі готування слід регулярно знімати пінку.
Якщо для приготування тушки використовується скороварка, то гусака обов'язково ділять на порційні шматки і відварюють 40 хвилин. Аналогічним чином слід вчинити при використанні мультиварки, але в цьому випадку час готування буде дорівнювати 1,5 години.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
гусятина - | 0,9 кг |
цибуля-ріпка - | 1 штука |
рисова крупа - | 0,15 кг |
морква - | 1 штука |
картопля - | 7 бульб |
сіль - | за бажанням |
Час приготування: 135 хвилин | Калорійність на 100 грам: 105 Ккал |
Рисовий суп на гусячому бульйоні готується дуже просто, що анітрохи не применшує його смакових і поживних якостей. Згідно даним рецептом блюдо готується в мультиварці, що значно скорочує тимчасові витрати.
Хід приготування супу з гусака з рисом:
- Гусячу тушку обскубти і дрібно порізати;
- М'ясо викласти у мультиварочную чашу, туди ж додати води;
- Увімкнути пристрій на 60 хвилин, виставивши режим «Варка», або «Суп»;
- Поки мультиварка працює, рис промити, почистити картоплю і нарізати його у вигляді кубиків;
- Коли час, відведений на варіння м'яса завершитися, додати в бульйон рис і картоплю (попутно посоливши і додавши спеції на свій смак);
- Запустити мультиварку ще на півгодини;
- Почистити цибулю і моркву;
- Подрібнити овочі (моркву бажано натерти на тертці), пропассеровать їх в олії, а потім додати в суп;
- Доготавливать протягом 5-ти хвилин, а після подати до столу (можна приправити майонезом).
Як зварити суп з копченого гусака
Рецепт швидкий, хоча і вимагає попередньої підготовки.
Інгредієнти:
- квасоля біла – 0,3 кг;
- гусак копчений – 0,25 кг;
- цибуля-ріпка – 1 штука;
- морква – 1 штука;
- масло рослинне – 20 мл;
- коріння селери, сіль – за бажанням.
Час приготування: 155 хвилин.
Калорійність: 51 кКал.
Хід приготування:
- Напередодні готування супу наповнити невелику ємність підсоленою холодною водою і замочити в ній квасоля;
- У день «X» м'ясо і квасолю покласти в одну каструльку і поставити варитися;
- Поки готується бульйон, можна взятися за чистку і нарізку овочів (цибулі та моркви);
- Нашаткувати селеру і петрушку, а після, разом з подрібненими овочами підсмажити на олії (буде непогано, якщо вийде замінити його гусячим жиром);
- Витягти гусятина з бульйону, зняти м'ясо з кісток і порізати його на невеликі шматочки;
- Бульйон змішати з овочевою засмажкою і тримати на вогні, поки квасоля повністю не звариться;
- Додати в суп подрібнене м'ясо і доготавливать суп протягом ще декількох хвилин;
- Розлитий по тарілках суп прикрасити зеленню.
Як варити суп з дикого гусака з локшиною
Супи з локшиною досить широко поширені, тому не дивно, що один з варіантів гусячого супу готується з використанням цього продукту.
Інгредієнти:
- гусак – 1 кг;
- коріння селери – 20 г;
- цибуля-ріпка – 1 штука;
- яйце – 1 штука;
- борошно – 0,15 кг;
- морква – 1 штука;
- паста томатна – 1 столова ложка;
- сіль – за бажанням.
Час приготування: 130 хвилин.
Калорійність: 140 кКал.
Хід приготування:
- Зняти шкіру з гусячої тушки;
- Викласти птицю в каструлю, залити її водою, приправити корінням і поставити на вогонь;
- Паралельно зайнятися приготуванням локшини: з'єднавши борошно воду і яйця, замісити тісто (бажано, щоб воно було якомога крутіше);
- Розкачати отриману масу як можна тонше, а після згорнути вийшов млинець у вигляді рулетика і нарізати «ковбаску»;
- Сформовані смужки локшини трохи просушити;
- Поки локшина підсихає, приготувати засмажку з томатної пасти з морквою і цибулею;
- Витягти птицю з бульйону, а натомість помістити в нього зажарку і варити ще 7-8 хвилин;
- Висипати в суп локшину, і дати вмісту каструлі покипіти ще хвилин 7;
- Зняти м'ясо з кісток, подрібнити і покласти в бульйон;
- Суп з гусака з локшиною готовий.
Гороховий суп з гускою
Цікаве поєднання компонентів перетворює це гаряче блюдо на шедевр кулінарії, який буде доречний навіть на святковому столі.
Інгредієнти:
- грудка гусака — 0,2 кг;
- борошно – 0,1 кг;
- горох – 50 г;
- сметана – 0,1 л;
- цибуля-ріпка – 1 штука;
- сухарі, сіль – за бажанням.
Час приготування: 95 хвилин.
Калорійність: 71 кКал.
Хід приготування:
- Увечері підготувати ємність з холодною водою, замочити там горох і дати йому настоятися до ранку;
- Очищену від пір'я гусячу грудку подрібнити;
- Помістити м'ясо разом з горохом в підсолену воду і варити протягом півгодини (краще – 40 хвилин);
- Приготувати соус з борошна і сметани, ретельно змішавши обидва компонента;
- Вилити соус в каструльку гусятиною, безперервно помішуючи бульйон;
- Дрібно нашаткувати цибулю, покласти в каструлю і варити вміст ємності протягом 8-9 хвилин;
- Суп розподілити по тарілках і подавати до столу, посипавши сухарями і зеленню.
Спробуйте приготувати смачний лапшевик з сиром за нашим рецептом.
Читайте як приготувати люля кебаб в духовці або на мангалі. Таке блюдо підійде і для святкового столу і для пікніка на природі.
Візьміть на замітку надзвичайно смачну добірку рецептів з кабачків для мультиварки.
Суп з гусака з рисом і яблуками
Цей спосіб приготування супу не набагато складніше першого, хоча певні відмінності в рецептурі все ж є.
Інгредієнти:
- гусак – 0,5 кг;
- яблуко (кисле) – 2 штуки;
- цибуля-ріпка – 1 штука;
- жовток яєчний – 2 штуки;
- морква – 1 штука;
- рисова крупа – 0,1 кг;
- сметана – 0,1 л;
- корінь петрушки – 1 штука;
- зелень петрушки – 20 г;
- сіль – за бажанням.
Час приготування: 145 хвилин.
Калорійність: 180 кКал.
Хід приготування:
- Відварити гусячу тушку, моркву і петрушку (дочекатися, коли всі інгредієнти будуть майже повністю готові);
- Очистити яблука, розрізати навпіл, видалити серцевину;
- Покласти половинки яблук в киплячий бульйон, ще трохи поварити вміст і вимкнути;
- В окремій ємності приготувати рис;
- Коли рис звариться, процідити бульйон з м'ясом в окрему каструлю, а всю гущу протерти, або максимально подрібнити;
- Подрібнені складові супу разом з готовим рисом повернути в бульйон, поставити все на вогонь і ще раз закип'ятити;
- Яєчні жовтки збити зі сметаною і акуратно вилити в киплячий суп (бажано при цьому помішувати його);
- Готовий суп розкласти по тарілках і прикрасити подрібненою зеленню.
Суп з гусака в чавунці
Перш такий суп можна приготувати тільки в російській печі, де його маринували протягом кількох годин. Тепер гаряче представленому рецептом можна зварити, просто скориставшись духовкою. Єдина умова, яким не можна нехтувати – наявність товстостінної чавунної або керамічного посуду.
Інгредієнти:
- гусак – 2 кг;
- морква – 2 штуки;
- картопля – 2 бульби;
- цибуля-ріпка – 2 штуки;
- квасоля зернова – 0,2 кг;
- кріп (сушений, парасольки) – 40 г;
- лавр – 3 аркуша;
- часник – 4 зубчики;
- олія соняшникова 50 г;
- сіль – 2 чайні ложки;
- спеції – за бажанням.
Час приготування: 150 хвилин.
Калорійність: 167 кКал.
Хід приготування:
- За 4 години до початку готування помістити квасоля в холодну воду;
- Підготувати товстостінну каструлю, на дно викласти перець горошком і лист лавра;
- Туди ж покласти квасолю, оброблену тушку гуски, все посолити і долити води (2,5 л);
- Розігріти духовку до 180C, помістити в каструлю і не виймати протягом 90 хвилин;
- Цибулю і часник почистити і подрібнити, а після обсмажувати в олії, поки вони не придбають характерний золотистий колір;
- Моркву порізати на кружечки, а картоплю – на великі кубики;
- Овочі (включаючи цибулю і часник), а також кріп і іншу зелень покласти в каструлю;
- При необхідності додати солі і приправ;
- Доготавливать ще 40 хвилин;
- Гаряче поставити на стіл прямо в казанку, там же розливати по тарілках.
Суп з копченим гусаком і печерицями
Таке блюдо виходить дуже смачним і густим, але основну увагу доведеться приділити процесу обсмажування грибів. Це забезпечить страви прекрасний смак і аромат.
Інгредієнти:
- копчена гусяча грудка – 0,25 кг;
- печериці (заморожені) – 0,3 кг;
- морква – 2 штуки;
- картопля (велика) – 3 бульби;
- кукурудза (консерви) – 0,1 кг;
- масло вершкове – 0,1 кг;
- бульйон – 1,5 л;
- зелень – 40 г;
- корінь селери – 0,1 кг;
- горіх мускатний – 20 г;
- сіль – за бажанням.
Час приготування: 90 хвилин.
Калорійність: 178 кКал.
Хід приготування:
- Поставити на вогонь раніше заготовлений бульйон (овочевий або курячий), довести до кипіння;
- Картоплю і моркву очистити і крупно порізати, викласти в каструлю з бульйоном (додати солі і спецій за смаком);
- Дочекатися, коли овочі повністю зваряться, а після розім'яти їх до пюреобразного стану, не виймаючи з каструлі (рідина стає світло-помаранчевою);
- Якщо вміст каструлі більшою мірою схоже на пюре, ніж на бульйон, то потрібно трохи розбавити його водою (деяка густота все одно повинна зберегтися);
- Селера нарізати кубиками, горіхи натерти;
- Гриби розморозити і злити надлишки рідини;
- Вершкове масло розтопити в сотейнику, туди ж викласти гриби, додати солі і спецій;
- Гарненько загасити вміст сковорідки, а після викласти в суп разом з горіхами і селерою;
- Копчену гусячу грудку нарізати пластинами і разом з кукурудзою теж додати в киплячий бульйон, вогонь зробити трохи тихіше і почекати 10 хвилин, поки аромат копченої птиці просочує всі інші компоненти;
- Подавати тільки в гарячому вигляді (при повторному розігріванні смакові якості супу будуть вже сильно відрізнятися).
Хитрощі професійних кухарів
Щоб уславитися хорошим кулінаром, потрібно проявляти увагу до дрібниць і користуватися перевіреними хитрощами досвідчених кухарів:
- для пом'якшення гусячого м'яса можна змастити лимонним соком (обробку слід провести за 2,5 години до початку готування), яблучним оцтом, або використовувати його при приготуванні кислого супу (зелений борщ, щі);
- поліпшити смак гусятині можна за допомогою різноманітних маринадів, приготованих на свій смак;
- дізнатися про вік купується гусака можна за лапок: у молодняку вони мають жовте забарвлення, а у старих птахів – червоний;
- приступати до приготування гусака слід тільки після того, як випотрошена і позбавлена пір'я тушка вже пару днів пролежала в холодному місці.
Це найбільш значущі моменти, а інші тонкощі можна буде відзначити для себе, практикуючи самостійне приготування супів з гусака.