Як приготувати святкового гусака в духовці: рецепти та поради
Запечений гусак ототожнює собою свято і сімейний затишок.
Це блюдо готують господині по всьому світу, прагнучи порадувати своїх близьких і зв'язати воєдино покоління.
Історія, заснована на легендах
Запечений гусак – птах з історією.
Його обожнювали древні єгиптяни, дякували римляни, а галли навіть придумали для нього святого покровителя – Фереоля.
Птах був у великій пошані у багатьох правителів.
Карл Великий, наприклад, пригощав ним виключно самих знатних і почесних гостей.
Різдвяна традиція, якщо вірити одній легенді, зародилася в Різдво 1588 року.
В той момент, коли Королева Великобританії Єлизавета I ласувала смаженим гусаком, їй доповіли про те, що Непереможна Армада зазнала цілковитої поразки.
Обрадувана королева вважала блюдо з даної птиці сприятливим знаком, завдяки чому воно тут же було оголошено різдвяним.
Цей звичай швидко перекинувся і прижився в континентальній Європі.
Згідно з іншою легендою традиція приготування цієї чудової птиці на Різдво сходить до католицьким звичаєм поїдання гусака на день св. Мартіна, випереджає початок різдвяного посту.
«Золотий» вік закінчився з прибуттям з Америки «індіанських півнів», гусятина стала вважатися їжею простолюдинів.
А струшують Європу у вісімнадцятому сторіччі релігійні війни перекинулися і на кулінарний фронт, зробивши стравою протестантів індичку, а католиків – гусака.
Вибір і підготовка тушки
Завжди краще купувати тушку молодої птиці.
Визначити це легко з лапок.
Лапки молодого гусака ніжно-жовтого кольору, з віком вони червоніють.
У хорошої домашньої птиці шкіра рівномірно забарвлена і має жовтий відтінок.
Синюшний відтінок говорить про неправильному годуванні і зберіганні.
При купівлі замороженого продукту необхідно мати на увазі, що розморожувати його можна виключно на нижній полиці холодильника як мінімум протягом доби.
До запікання м'яса треба правильно підготувати.
Насамперед, слід видалити залишилися пір'я і відокремити кухонними ножицями перші фаланги крил.
Жир вкрай нерівномірно розподілений по гусячої тушці і накопичується переважно на черевці і під шиєю.
Птах буде смачніше і естетичніше, якщо акуратно видалити ці жовті плями ножем.
Після чого необхідно гострої шпажкою або спицею проколоти шкіру на грудці, стегенець і місцях переходу лап у тулуб.
Важливо при цьому не пошкодити м'ясо.
Багато господинь стверджують, що гусак виходить більш м'яким, коли його обшпарюють перед запіканням.
Для цієї процедури необхідно закип'ятити воду у великій каструлі, взяти птицю за лапки і на хвилину помістити в киплячу воду, після цього зробити те ж саме з боку куприка.
Потім її необхідно просушити рушником, натерти сумішшю солі, трав і спецій і відправити в холодильник на добу.
Після цього можна приступати до запіканню.
Розглянемо найкращі рецепти покроково.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Тушка гусака - | близько 3 кг |
Вершкове масло - | 2 ч. ложки |
Тверді зелені яблука - | 3-4 шт |
Мед - | 2 ст. ложки |
Картопля - | 1 кг |
Лимонний сік - | 2 ст. ложки |
Потрошки - | 250 г |
Цибуля ріпчаста - | 2 шт. |
Сіль і перець - | за смаком |
Кмин - | за смаком |
Час приготування: 240 хвилин | Калорійність на 100 грам: 315 Ккал |
Тепер докладно про те, як приготувати гусака в духовці.
Першим ділом потрібно гарненько промити тушку під проточною водою, обсушити і видалити зайвий жир (його згодом помістити в глибокий лист, в якому птах буде запікатися).
Гусака натерти зовні і зсередини кмином і сіллю.
Яблука нарізати на вісім часточок, витягти насіння.
Промити потрошки, підсмажити, змішати з яблуками.
Очистити цибулю і нарізати його півкільцями, потім обсмажити на вершковому маслі.
Змішати з іншою начинкою.
Нафарширувати тушу на дві третини, щільно утрамбовувавши начинку, зашити черево.
Покласти птицю у форму і затягнути зверху фольгою.
Це важливий момент, оскільки так час готування скоротиться, а м'ясо буде м'яким.
Домогтися ж хрусткої скоринки допоможе змазування шкурки жиром, який утворюється при запіканні, і соусом з меду і лимона.
Духову шафу необхідно нагріти до 220 градусів.
Форма зі стравою поміщається в розігріту духовку.
Протягом двох годин пекти м'ясо, поперемінно поливаючи його жиром і лимонно-медової сумішшю.
Після закінчення двох годин порядку 50-100 мл жиру (в залежності від його кількості) необхідно злити в окрему баночку, що залишився у формі жир покласти вимитий і порізаний на четвертинки картоплю.
Випікати далі з картоплею належить ще приблизно годину.
Перевіряти готовність господині радять протикаючи тушку ножем, якщо сік прозорий — страву можна виймати з духовки.
За півгодини до готовності фольга видаляється, щоб птах підрум'янилася.
В цей час її потрібно часто поливати жирком.
В якості наповнювача можна використовувати різні компоненти.
Наприклад, у відео нижче ви побачите як чудовою начинкою для даної страви стає гречка:
Рецепт запеченого шматочками гусака з овочами
- Молодий гусак вагою 1,5-2 кг.
- Твердий сир — 300 р.
- Цибуля ріпчаста — 3 шт.
- Суміш перців.
- Томати — 4 шт.
- Вершки — 80 мл
- Цукіні — 1 шт.
- Солодкий перець — 4 шт.
- Рослинна олія -30 мл
- Часник — 4 зубчики.
- Сіль.
Щоб приготувати гусака шматочками в духовці, його потрібно промити, заздалегідь видаливши залишки пір'я.
Зрізати зайвий жир.
Порізати птицю порційними шматками.
Кожен шматочок гарненько натерти подрібненим часником, сіллю і спеціями.
Вимити під проточною водою овочі.
Цибулю очистити і нарізати тонкими пластинами.
Цукіні також слід порізати кільцями, але більш товстими.
Отримати у перцю насіння і плодоніжку, нарізати середніми кубиками.
Томати нарізати великими часточками.
Глибоке деко або форму натерти жиром або маслом і помістити в нього шматки м'яса.
Поверх неї покласти всі овочі, крім томати.
Потім потрібно накрити фольгою деко і помістити в духовку на півтори години при температурі 200 градусів.
Натертий на крупній тертці сир потрібно змішати з вершками.
Покрити цією сумішшю овочі, а зверху укласти скибочки томатів.
Повернути форму в духовку ще на тридцять хвилин, не закриваючи фольгою.
Ця страва є самостійним і не потребує гарнірі.
Порадуйте своїх гостей незвичайним жульєном. На святковому столі це блюдо буде відмінно виглядати, так і сподобається всім без винятку. Жульєн в мультиварці — привіт з романтичною Франції!
Ну хто не чув про закуску Тещин язик? Кожна господиня намагається навчитися готувати баклажани таким чином. Так от, щоб ці спроби були успішними, ми приготували чергову серію рецептів. Вчіться готувати правильно і смачно!
Простий, легкий, ситний і живильний — все це про нього, про чудовому рисовому супі. Це блюдо гармонійно поєднує в собі непоєднуване: простоту і шарм. Для вивчення рецепта запрошуємо сюди.
Гуска, фарширована чорносливом, горіхами і яблуками
- Тушка гусака вагою 3,5 кг
- Гірчиця — 20 р.
- Копчений чорнослив — 200 р.
- Часник — 20 зубочки.
- Волоські горіхи — 150 р.
- Тверді яблука — 3 шт.
- Велика морська сіль.
- Мед — 1 ст. ложка.
Помити, обшпарити і обсушити тушу, натерти сіллю зовні і зсередини.
Щоб приготувати начинку, потрібно подрібнити чорнослив, нарізати невеликими часточками яблука, горіхи порубати (можна замість них використовувати курагу), пропустити через чеснокодавку часник і змішати всі інгредієнти.
Потім укласти її в рукав для запікання і піч строго за схемою:
- півгодини при температурі 240 градусів;
- півгодини — 200 градусів;
- півгодини — 180 градусів;
- півгодини — 150 градусів;
- 50 хвилин — 90 градусів.
Після цього дістати соковите м'ясо і витягнути рукава.
Мед розвести з гірчицею і ретельно обмазати птицю, повернути в духовку, розігріту до 220 градусів, і випікати протягом 10-20 хвилин до утворення красивою хрусткої скоринки.
І відразу пропонуємо вам переглянути рецепту з чорносливом і яблуками в форматі відео:
Корисні кулінарні поради
- Досвідчені господині завжди набувають птицю заздалегідь, за 3-4 дні до свята, пов'язана така завчасність з тим, що процес підготовки досить тривалий.
- Кількість солі для натирання тушки розраховується таким чином – на один кілограм птиці одна чайна ложка солі.
- Найбільш придатними спеціями вважаються чорний перець, кмин, орегано, шавлія і розмарин.
- У старовину гусака, натертого спеціями, залишали на 2-3 доби в холодному місці. Шкіра встигає підсохнути і в процесі запікання м'ясо розм'якшується, а шкірка стає рум'яною і хрусткою.
- Для того, щоб при подачі птах виглядала естетично, перед тим як укласти її в духову шафу ніжки зв'язуються.
- Фарширування гусака має ряд особливостей. Насамперед, внутрішню порожнину потрібно заповнювати щільно, але лише на 2/3, так як традиційно використовувані начинки при запіканні збільшуються в об'ємі.
- Отвір обов'язково потрібно надійно закрити, не тільки для того, щоб не вивалився фарш, але і для збереження аромату і соку всередині птиці. Використовувати нитки краще, ніж зубочистки.
Запечений гусак – це не просто смачне святкове блюдо, це синонім свята, а точно дотримуючись рецептури, приготувати його зможе навіть молода господиня.
Наостанок зверніть увагу на відео-поради з приготування чудового різдвяного гусака в духовці: