Гусак в духовці: покроковий фото-рецепт царського страви
Запікають гусака в духовці переважно до святкового столу. Готову страву виходить ніжним і соковитим. Щоб його приготувати – не потрібно бути першокласним кулінаром. Готується воно легко і просто.
Підібравши хороший рецепт і знаючи деякі тонкощі приготування, ви здивуєте своїх гостей чудовим блюдом. А наша стаття допоможе вам впоратися з усіма труднощами приготування гусака в духовці.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
гусак - | 1 тушка |
часник - | головка |
вода - | 200 мл |
винний оцет - | 2 ст. л. |
сіль і спеції - | за смаком |
лавровий листочок - | 2 шт. |
Час приготування: 240 хвилин | Калорійність на 100 грам: 230 Ккал |
Перед вами класичний рецепт запеченого гусака в духовій шафі. Прекрасним приводом для його приготування стануть Різдвяні свята.
Хід роботи:
- Дістаньте нутрощі з гусака. Добре промийте під проточною водою. Приберіть з нього зайву вологу кухонним рушником;
- Часник пропустіть через прес і змішати з сіллю, спеціями;
- Зробіть часті і глибокі надрізи по всій площі гусячої тушки. Розподіліть у них часникову масу;
- Внутрішню сторону птиці залишилася часниковою кашкою. Сюди ж покладіть лавровий листочок;
- Помістіть всередину птиці скляну пляшку. Зафіксуйте гусячі ніжки з дном шийкою пляшки нитками;
- Покропите винним оцтом гусячу тушку. Відкладіть її в холодильник на 30 хвилин, щоб вона добре промаринувалася в часнику;
- Через 30 хвилин дістаньте з холоду тушку і покладіть її в глибоку чавунну посудину;
- Залийте гусятницю водою і відправте її в духову шафу;
- У процесі запікання, поливайте тушку птиці підливою;
- Випікайте протягом 3-х годин.
Презентуйте готову страву на красивому керамічному підносі. Бажано не перед подачею нарізати на порційні шматочки. У цілому вигляді він виглядає більш ефектно. До нього підходить будь-який гарнір.
Веселого вам Різдва!
Рецепт гусака, запеченого з яблуками
гусак насичується ароматами і смаками фруктів. Гусак виходить дуже ніжним і смачним.
Інгредієнти:
- 1 гусак;
- 2 кг яблук;
- 100 мл води;
- Зелень;
- Сіль;
- Спеції.
Час приготування – 2 ч. 30 хв.
Калорійність в 100 гр. готового страви – 180 ккал.
Хід роботи:
- З невеликого гусака видалити нутрощі. У міру потреби, осмолить. Добре помити і висушити;
- Рясно змастіть тушку птиці сіллю і спеціями зі всіх сторін;
- Зріжте з яблук шкірку і видаліть серцевину. Розріжте фрукти на 4 частини;
- Закладіть всередину птиці часточки фруктів та зелень;
- За допомогою ниток зробіть шов уздовж всього черевця;
- Змастіть гусака невеликою кількістю жирних вершків;
- Складіть підготовлену пташку в гусятницю і залийте її водою;
- Помістіть гусятницю в духову шафу на 2 години;
- Постійно поливайте птицю виділився при запіканні гусячим соком.
Готову страву презентуйте на стіл на красивому підносі. Навколо гусака укладіть овочі-гриль.
Приємного апетиту!
Рецепт приготування запеченого гусака цілком в рукаві
Перед вами прекрасний рецепт гусака для романтичної вечері двох закоханих сердець. Ви здивуєте кохану своїми кулінарними талантами.
Інгредієнти:
- 1 невеликий гусак;
- 2 яблука;
- 1 апельсин;
- 1 ч. л. гострої гірчиці;
- 1 ст. л. меду;
- Сіль;
- Спеції;
- Рукав для запікання.
Час приготування – 4 ч. 20 хв.
Калорійність в 100 гр. готової страви – 200 ккал.
Хід роботи:
-
- Готуємо птицю – потрошимо, промиваємо проточною водою і сушимо кухонним рушником;
-
- Нарізаємо середніми скибочками яблука і видаляємо серцевину;
-
- Ріжемо півкільцями апельсин;
- Солимо і приправляємо спеціями гусака з усіх сторін;
-
- Засовуємо всередину тушки часточки яблук і апельсинів;
-
- Змішати гірчицю з медом. Обмазуємо цією сумішшю тушку птиці;
- Поміщаємо гусака в рукав для запікання;
- Відправляємо рукав з гусаком на 4 години в розігрітий духову шафу.
Подайте до столу готову страву на скляному таці з часточками апельсинів та яблук. Прекрасним доповненням до цього блюда стане гарне червоне вино і свічки.
Приємного романтичного побачення!
Рецепт гусячого м'яса шматочками з картоплею
Прекрасний рецепт для ситного і смачного сімейного вечері. Здивуйте своїх домочадців.
Інгредієнти:
- ¼ Гусячої тушки;
- 1 цибулина;
- 0,5 кг картоплі;
- 200 грам грибів;
- Сік половини лимона;
- 2 ст. л. майонезу;
- Сіль;
- Спеції;
- 2 зубки часнику;
- 1 лавровий листок;
- Зелень;
- 1 ст. л. олії.
Час приготування – 4 години.
Калорійність в 100 гр. страви – 240 ккал.
Хід роботи:
- Поріжте гусака на невеликі порційні шматочки;
- Замаринуйте м'ясо лимонним соком протягом півгодини;
- З'єднайте роздавлений часник, майонез, сіль, спеції, олію і перемішайте соус. Занурте в нього на 60 хвилин гусяче м'яса;
- Поріжте великими кільцями цибулю;
- Поріжте гриби;
- Застеліть деко фольгою. Укладіть на неї гусяче м'ясо, кільця цибулі, гриби і лавровий листок. Закрийте герметично краї фольги разом;
- Відправте лист запікатися в духову шафу на 90 хвилин;
- Очистіть і наріжте великими часточками картоплю. Відваріть в трохи солоній воді до повної готовності;
- Надішліть зварену картоплю на 15 хвилин до запекающемуся гусячого м'яса.
При подачі на стіл готового гусака притрусіть рубаним часником і зеленню.
Приємного всім апетиту!
Як смачно приготувати фаршированого гусака
Інгредієнти:
- Гусяча тушка;
- 0,7 кг рисової крупи;
- 150 грам вершкового жиру;
- 150 мл жирних вершків;
- 1 цибулина;
- 1 морквина;
- Сіль;
- Спеції.
Час приготування – 180 хвилин.
Калорії в 100 гр. – 260 ккал.
Хід роботи:
- Підготуйте гусячу тушку (видаліть потрухи і помийте);
- Натріть сіллю і спеціями гусячу тушку з усіх сторін;
- Відваріть до напівготовності рисову крупу;
- Посмажте моркву з цибулею. Введіть їх у рис;
- Посоліть і приправте спеціями рисово-овочеву суміш;
- Закладіть всередину тушки цю кашку;
- Зашийте, голкою з ниткою, всі отвори в гусячої тушці;
- Змастіть всю поверхню гусака жирними вершками;
- Покладіть м'ясо в рукав для запікання;
- На 2,5 години відправте рукав в духову шафу.
Готову страву перед подачею на стіл розріжте на невеликі порційні шматочки. Подавайте на великому красивому блюді зі сметанним соусом.
Приємної вам трапези!
Минтай в духовці з морквою і цибулею. Читайте самі смачні рецепти на нашому порталі.
Як приготувати пісне дріжджове тісто для пиріжків читайте тут.
Візьміть на замітку рецепт смачних картопляних зраз з грибами та цибулею. Читайте наш рецепт.
Секрети приготування птиці
Багато хто думає, що нічого складного в приготуванні гусака немає. Але, на відміну від курки, ця пташка має жорстку шкіру і м'ясо. Відповідно і для її приготування треба володіти неабияким кулінарною майстерністю. На смак запечений гусак виходить дуже ніжним і смачним.
Ми постараємося розповісти вам деякі секрети приготування цього царського страви:
- Купувати гусячу тушку необхідно за пару днів. Тобто до приготування запеченого гусака потрібно готуватися завчасно;
- Тушка повинна бути добре ощипана і осмолена. Ніякого гусячого пуху та пір'я не повинно бути на гусячої тушці;
- З-за того, що гусак запікається досить довго, кінчики крил можуть обуглиться під час даного процесу. Щоб уникнути цього казусу, попередньо видаліть кінчики крил за допомогою кухонного ножа;
- Позбавтеся від зайвого жиру з шиї і черевця пташки. Він негативно впливає на смакові якості готового страви;
- Зробіть надрізи на шкірі гусака. Ні в якому разі не пораньте м'ясну частину гусячої тушки;
- Для того, щоб під час запікання гусак став ніжним і рум'яним — опустіть на пару хвилин в окріп спочатку верхню частину тушки, а потім нижню.
- Щоб начинка не зіпсувалася, фаршируйте нею гусячу тушку безпосередньо перед випіканням;
- Не набивайте начинку дуже щільно в тільце гусака. Це не дозволить їй добре набрякнути і ввібрати всі соки при запіканні;
- Обов'язково зашийте всі отвори в тушку гусака;
- Зв'яжіть разом кінцівки гусака;
- Поміщайте сире блюдо в добре розігрітий духову шафу;
- Жир, що виділяється при запіканні страви, ніколи не викидайте! Полийте їм будь гарнір, який збираєтеся подати на стіл разом з запеченим гусаком.
- Так як гусяча тушка досить довго запікається, овочі і фрукти краще вводити за 30 хвилин до кінця процесу;
- Час знаходження гусячої тушки залежить від її розмірів;
- Замість вершків, краще мастіть поверхню птиці майонезом. Завдяки йому скоринка виходить хрусткою і рум'яної.
Дотримуючись наших рекомендацій, ви здивуєте улюблених своїми кулінарними талантами. Запечений в духовці гусак царський блюдо. Багато хто при першій же невдачі заносять цю страву в чорну кулінарну книгу і більше ніколи не беруться за його приготування. А даремно! Якщо все правильно зробити, то ваш гусак вийде дуже смачним і ніжним. Також багато залежить від правильності вибору рецепта майбутнього страви.
Сподіваємося, що наша стаття допомогла вам дізнатися хороші рецепти та деякі тонкощі приготування гусака в духовці.
Приємного апетиту!