Домашні рецепти приготування печінки з підливою
Багато хто помилково вважають, що слово «підлива» — це елемент розмовної мови, і вживають замість цього слово «соус». Різниця цих слів у тому, що соус подається до столу окремо в спеціальній ємності, а підлива є доповненням різних гарнірів і подається у спільній з ними тарілці.
Крім того, всі інгредієнти соусу подрібнені і являють собою густу однорідну суміш, а в підливі можна зустріти великі шматки м'яса, овочів або грибів.
Печінка з підливою можна приготувати різними способами. Для підливи використовується і томатна паста, і сметана, і вершки, і також звичайна очищена вода. Приготування може відбуватися на сковороді в духовці і в мультиварці. Будь-який спосіб займає невелику кількість часу, але результат завжди вражає в незалежності від вибраного методу підготовки.
Поради щодо вибору субпродукту
Печінка дуже корисна для людського організму. Вона включає до свого складу такі елементи, як вітамін А і В, а також мінерали. До вибору продукту необхідно підійти з особливою уважністю, оскільки з легкістю можна наткнутися на субпродукти несвіжі, які не тільки втрачають свої корисні властивості, але ще й мають зіпсований характерний присмак.
Отже, необхідно звернути увагу на наступні характеристики:
- В першу чергу, необхідно придивитися до кольору печінки. Якісний продукт має коричневе забарвлення з бардовым відсвітом. У тому випадку, якщо продукт має занадто світлий жовтуватий відтінок, то це говорить про несвіжості печінки, а також про захворювання птиці сальмонелою, яка з легкістю передається людині і виражається сильними головними болями, розладом шлунка та підвищеною температурою;
- Потім варто визначити запах субпродукту. Свіжий продукт володіє приємним солодкуватим запахом, а от у випадку тривалого залежування печінка набуває ледь помітний аміачний запах;
- При виявленні на печінці згустків крові і яскраво-виражених судин не можна використовувати продукт для приготування. Ці ознаки говорять про годівлю птиці антибіотиками. Для тварин дані медикаменти приносять користь і захищають їх від хвороб, а ось у людини можливо прояв алергічної реакції;
- Часто на печінки можна виявити зеленуваті плями, які говорять про пошкодження жовчного міхура при обробленні птиці. У цьому випадку продукт буде мати дуже гірким смаком, який навряд чи припаде до душі кому-небудь;
- Печінка заморожена також має свої особливості. При наявності на ній оранжевого відтінку варто відмовитися від покупки, оскільки вона вже довго знаходиться в заморожених умовах. При багаторазовому заморожуванні продукт починає розвалюватися.
Перед приготуванням продукту варто приділити особливу увагу розморожування. Виконувати разморозку необхідно в холодильній камері при температурі не більше +5С. Тільки так субпродукт зберігає всі свої корисні властивості.
Після повного розморожування, продукт промивається під холодною проточною водою і звільняється від плівки і жовчних проток.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
очищена вода - | 250 мл |
печінка куряча - | 300 г |
ріпчаста цибуля - | 150 г |
морква - | 150 г |
рафінована соняшникова олія - | 50 мл |
пшеничне борошно вищого сорту - | 10 г |
томатна паста - | 10 г |
сіль і приправи - | на особистий розсуд |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 г: 78 Ккал |
Цей варіант приготування курячої печінки займе невелику кількість часу, але в результаті виходить смачне блюдо в підливці кисло-солодкого смаку. Ще одним помітним перевагою рецепту є низька калорійність печінки на виході. Тому ароматне блюдо можна вживати навіть сидячи на дієті.
Як приготувати страву:
- Субпродукт промити в холодній воді, очистити від плівки;
- Овочі почистити, вимити і висушити;
- Сковороду розігріти на плиті, додати рослинного масла. Викласти туди підготовлену печінку і обсмажувати до тих пір, поки не випарується вся виділена рідина;
- Цибулю, нарізати у формі півкілець і додати в сковороду. Обсмажувати протягом п'яти хвилин;
- Моркву нарізати у формі тоненьких шматочків і додати в сковороду. Також обсмажувати ще протягом п'яти хвилин;
- Додати до печінки і овочів необхідну кількість борошна і швидко ретельно перемішати;
- Туди ж додати томатну пасту, перемішати, а потім залити все підготовленим кількістю води;
- Додати трохи солі і приправ, накрити сковороду кришкою і тушкувати страву протягом 15 хвилин.
Як приготувати яловичу печінку з грибною підливою
Печінка, приготована за цим рецептом, зможе здивувати навіть затятих супротивників цього продукту. Для приготування потрібно:
- яловича печінка – ½ кг;
- ріпчаста цибуля – 2 штуки;
- подрібнені печериці (консервовані) – 1 банка;
- твердий сир – 100 грам;
- сметана середньої жирності – 200 мл;
- борошно пшеничне вищого сорту – ½ склянки стандартних розмірів;
- рафінована рослинна олія – 50 мл;
- сіль і спеції на особистий розсуд.
Час приготування – 45 хвилин.
Калорійність – 215 ккал.
Етапи приготування печінки:
- В першу чергу, печінка необхідно підготувати. Для цього потрібно видалити плівку. Щоб полегшити завдання продукт потрібно трохи підморозити. Викласти очищену печінка в ємність і залити свіжим коров'ячим молоком. Залишити на кілька годин. Це необхідно для того, щоб продукт став менш гірким і більш м'яким;
- Цибуля звільнити від лушпиння, вимити і нарізати у формі тоненьких півкілець;
- Твердий сир подрібнити на тертці великого розміру;
- У підготовлену борошно додати сіль і необхідні спеції. Ретельно перемішати складу;
- Субпродукт нарізати на шматки потрібного розміру, а потім обкачати в підготовленій борошні;
- Сковороду розігріти на плиті, обробити олією, викласти туди підготовлену печінку і обсмажити з усіх сторін;
- На чистій сковороді, обробленої маслом обсмажити підготовлений цибулю, потім відправити туди консервовані гриби. Тушкувати протягом п'яти хвилин;
- Обсмажену печінку в окремій ємності змішати зі сметаною, а потім відправити на сковороду;
- Перемішати ретельно суміш, потім зверху присипати все подрібненим сиром, накрити сковороду кришкою і тушкувати все разом протягом 15 хвилин.
Приготування в духовці
Цей рецепт робить печінка дуже соковитою, смачною і ніжною. Для того щоб її приготувати потрібно:
- свиняча печінка – ½ кг;
- ріпчасту цибулю великих розмірів – 1 штука;
- морква великих розмірів – 1 штука;
- сметана максимальної жирності – 200 мл;
- томатна паста – 100 грам;
- часник – 3 зубки;
- твердий сир – 70 грам;
- сіль і спеції на особистий розсуд;
- борошно – скільки буде потрібно на паніровку печінки;
- очищена вода – 50 мл;
- рослинна рафінована олія – 50 мл
Час приготування – 50 хвилин.
Калорійність – 189 мл.
Рецепт приготування запеченої свинячої печінки з підливою по кроках:
- Підготовлене кількість печінки потрібно ретельно вимити, зняти верхню плівку, всі наявні прожилки, а потім нарізати на шматки середніх розмірів;
- Овочі очистити, вимити, а потім нарізати цибулю у формі півкілець, моркву натерти на тертці великого розміру;
- Печінка присипати перцем і повареною сіллю, обкачати в борошні, а потім викласти на заздалегідь розігріту з рослинною олією сковороду. Обсмажити з обох сторін кожен шматочок до появи характерної рум'яної скоринки;
- Овочі окремо обсмажити з рослинним маслом на сковороді до отримання м'якого стану;
- Викласти обсмажену печінку в деко;
- Поверх печінки викласти обсмажені овочі, перемішані з подрібненим часником;
- У ємності з високими бортами змішати сметану, томатну посаді, очищену воду. Додати сіль і приправи, ретельно перемішати, а потім залити цим соусом печінка з овочами;
- Поверх соусу рівномірно викласти подрібнений сир твердий;
- Накрити деко фольгою і відправити в духовку на півгодини при температурі 180С.
Читайте як приготувати смачне печиво з кунжутом — корисна випічка за домашніми рецептами.
А ви знаєте як приготувати смачні котлети з рибної ікри? Рецепт тут.
Читайте як приготувати смачну окрошку зі сметаною.
Гуляш з томатно-сметанною підливою
Це страва з курячої печінки може стати прекрасним доповненням до макаронів і картопляного пюре. Приготувати його дуже просто. Попередньо необхідно підготувати:
- куряча печінка – 600 грам;
- ріпчасту цибулю середніх розмірів – 2 штуки;
- болгарський перець – 1 штука;
- морква середніх розмірів – 1 штука;
- паста томатна – 1 столова ложка;
- сметана середньої жирності – 200 мл;
- рафінована рослинна олія – 3 столових ложки;
- борошно пшеничне вищого сорту – 2 столових ложки;
- сіль і приправи на особистий розсуд.
Час приготування – 1 годину.
Калорійність – 124 ккал.
Кроки по підготовці страви:
- Печінка дуже добре вимити, а також ретельно оглянути на наявність жовчних проток. При виявленні – обов'язково видалити. Нарізати на невеликі шматки приблизно однакового розміру;
- При бажанні можна замочити продукт в молоці на 20 хвилин;
- Почистити овочі і нарізати все на кубики невеликого розміру;
- Сковороду, оброблену рослинним маслом, розігріти і обсмажити в ній підготовлені овочі протягом 10 хвилин;
- Додати в сковороду сметану і томатну пасту. Додати спеції і сіль, накрити кришкою і довести суміш до температури кипіння;
- Печінка обкачати в борошні і обсмажити в окремій сковороді до появи характерної рум'яної скоринки;
- Викласти печінку у підготовлений киплячий соус і тушкувати в ньому протягом 10 хвилин. При необхідності можна додатково додати в соус води.
Застосовуємо мультиварку
Цей рецепт дуже смачного і ароматного страви, приготування якого відбувається дуже просто. Тут необхідно тільки підготувати всі потрібні складові, а приготуванням займеться мультиварка. Для страви потрібно:
- печінка куряча – ½ кг;
- сметана 20% жирності – 150 мл;
- вода очищена – до 100 мл;
- ріпчаста цибуля – 1 штука;
- морква – 1 штука;
- рафінована рослинна олія;
- сіль і приправи на особистий розсуд.
Час приготування – 35 хвилин.
Калорійність – 146,3 ккал.
Як готується куряча печінка зі сметанною підливою в мультиварці:
- Печінку ретельно вимити в холодній воді, а потім нарізати її на більш дрібні шматки;
- Всі овочі почистити, помити, а потім цибулю нарізати у формі тоненьких півкілець, а моркву нарізати у формі невеликих брусків;
- Мультиварку привести в режим «Смаження», налити в чашу рослинної олії і викласти овочі. Обсмажити протягом декількох хвилин до розм'якшення;
- Потім додати печінку, залити сметану і очищену воду, присипати все необхідними спеціями і сіллю, закрити кришку. Час гасіння зазвичай складає не більше 15 хвилин.
Рекомендації початківцям кулінарам
- Найголовнішим радою до приготування будь печінки є те, що продукт в обов'язковому порядку необхідно вимочити в простій воді або коров'ячому молоці. Таким чином, продукт стане більш м'яким і з нього вийде вся характерна гіркоту.
- При підготовці печінки не можна забувати про видалення верхньої плівки і наявних прожилок, оскільки вони також надають продукту неприємну гіркоту.
- Підлива вийде більш однорідного складу, якщо все що додаються рідини будуть попередньо трохи підігріватися.
- Більш витончений смак отримує печінка при обсмажуванні на сковороді у великій кількості масла.
Печінка є дуже корисним продуктом, оскільки вона містить у собі безліч необхідних для організму людини компонентів. Великою популярністю користується соус з печінки.
Найбільш ніжний і м'який смак має куряча печінка. Приготування її відбувається дуже просто і швидко. Підлива з додаванням цього субпродукту може стати прекрасним доповненням до будь-якого гарніру.