06 май 2019 1 797

«Бет а-ля вечеря у графа»: рецепт класичної яловичої печінки по-строгановськи

Для того щоб здивувати гостей, необов'язково витрачати багато грошей і часу, досить приготувати смачне і корисне блюдо з гучним ім'ям — «класична печінка по-строгановськи».

З приготуванням впорається і починаюча господиня, а ось результатом, безперечно, насолодитися навіть упереджений гурман.

Відгомони французько-російських бенкетів Строганова

Знав, граф Строганов про те, з якого приводу його ім'я запам'ятають вдячні нащадки, невідомо.

Однак факт залишається таким, більшість далеких від історії співгромадян не пригадаю державних заслуг обер-камергера Строганова, на відміну від заслуг гастрономічних.

Вечері в будинку Олександра Сергійовича завжди відрізнялися вишуканістю та різноманітністю, за цим господар стежив з особливою прискіпливістю, не скуплячись на закордонних майстрів.

Класичний рецепт печінки по-строгановськи
Інгредієнти Кількість
Печінка яловича (куряча або свиняча - за смаком) - 800 г
Цибулю - 2-3 середніх розмірів цибулини
Сметана - 300-500 г
Пшеничне борошно - 1 ст. ложка
Вершковий жир (або рослинний) - за потреби
Спеції та сіль - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 99 Ккал

Рецепт приготування простий і зрозумілий, по суті своїй бефстроганов — це добре протушенная печінку під смачнючий сметанному соусі.

Блюдо сміливо можна назвати як і найніжнішим, так і елементарною у виконанні.

Соус подається разом з шматочками печінки на одному блюді, легко ділиться на порції.

Технологія приготування з наочними фото:

  1. У глибоку сковороду (ідеально, якщо є сотейник) необхідно налити олію і розігріти. Очищений і дрібно нарізаний лук опускається в підігріте масло, потім планомірно перемішується (йде близько 20 хвилин);
  2. Готовий продукт повинен бути прозорим і м'яким, для цього не підвищуйте температури плити, зберігаючи вогонь менше середнього. Така дрібниця, як передержанный цибулю, може зіпсувати не тільки аромат, але і надати страві непотрібну гіркота;
  3. За ті 20 хвилин, що гаситься цибулю, обробляється печінка (ретельно промивається, очищається плівка і протоки жовчі). Шматочки печінки для страви не повинні бути великими, часточки близько чотирьох сантиметрів у довжину;
  4. На розігрітому рослинному жирі (використовується інша сковорода), шматочки печінки обсмажуються, причому перемішувати їх потрібно практично постійно. На відміну від цибулі, просмаження печінки відбувається на сильному вогні і всього пару хвилин;
  5. Перш ніж відправити печінку до вже готового луку, її посипають борошном;
  6. Цибулю і печінку в глибокій сковороді поміщаються на плиту середньої температури, де у майже готову страву додається сметана;
  7. Печінку можна поперчити за смаком і, часом помішуючи, довести до напівготовності. Коли вміст сковорідки закипить, страва доходить на повільному вогні протягом 20 хвилин;
  8. Краще знайти момент, коли печінку злегка недоваренная, посолити і зняти з вогню. За п'ять хвилин, при закритій кришці, результат вийде смачним.

Пропонуємо вам ознайомитися з відео-рецепт приготування цієї страви:

Позначки «на полях»

  • Якщо використовується печінка дорослої худоби, можна замочити субпродукт в молоці на 40-60 хвилин;
  • Для більш цікавого смаку рекомендується домашня сметана, в якій є легка кислота (такого продукту потрібно в два рази менше);
  • Існує ускладнений варіант готування, де в тушкований цибулю додається сметана і суміш кип'ятять. Вже після цього маса змішалась з печінкою.

Приготування класичної печінки по-строгановськи в мультиварці

І без того простий рецепт можна зробити легчайшим, якщо в господарстві є такий сучасний помічник, як мультиварка. Застосування техніки не тільки заощадить час, але і не дасть пересмажити блюдо.

Для приготування печінки Бефстроганов в мультиварці необхідно:

  • 700-800 гр печінки (яловичої);
  • Молоко — 500 гр;
  • Сметана — 200 гр;
  • Масло вершкове — 50 гр;
  • Цибуля ріпчаста — 2 шт;
  • Зелена цибуля — 1 пучок;
  • Кріп — 1 пучок;
  • Спеції (сіль, перець).

Покрокове керівництво:

  1. Очищена і промита печінка ріжеться дрібною соломкою в кілька сантиметрів;
  2. На 30-40 хвилин шматочки субпродукту заливаються молоком, потім молоко зливається;
  3. Порізану тонкими півкільцями цибулю обсмажується на маслі протягом 5 хвилин. На мультиварці: режим «Мультиповар», температура в 160 градусів;
  4. Додається печінку і помішується протягом наступних 5-7 хвилин;
  5. Сметана — передостанній інгредієнт знаменитого страви — її потрібно періодично помішувати на повільному вогні доводячи яку страву до готовності;
  6. Спеції додаються за смаком, не варто ними захоплюватися, перебиваючи ніжний смак;
  7. Перед тим, як ощасливити гостей і домашніх, печінка по-строгановськи прикрашається заздалегідь подрібненою зеленою цибулею і кропом.

На нашому сайті ще багато цікавих рецептів! Наприклад, ось — сочевиця в мультиварці: колекція рецептів здорового харчування. Бажаємо легкого та швидкого готування!

У цій статті представлені рецепти м'ясного суфле. Таке блюдо може з легкістю замінити звичні котлети. Воно корисне і підійде навіть котрі худнуть і малюкам.

Рецепти приготування соусу Цезар шукайте в черговій статті. Експериментуйте разом з нашими кулінарами!

Поради та корисні властивості субпродукту

Дуже смачну страву з печінки — це відмінне доповнення до святкового і буденного столу, але до вибору цього субпродукту слід поставитися вкрай серйозно:

  • Свіжа печінка має темно-коричневий відтінок і слабкий гіркуватий присмак;
  • Печінкова плівка повинна бути гладкою, без розривів;
  • Запах печінки не повинно бути кислих ноток або заплесневелости;
  • При покупці потрібно звернути увагу на структуру субпродукту, насторожити має велика кількість судин, домішок і порушення покриву.

Щодо корисних властивостей такого продукту, як печінка, сказано чимало. Лікарі радять споживати цей субпродукт ослабленим людям і дітям з діагнозом недокрів'я.

Це не дивно, якщо поглянути на таблицю, наведену нижче.

Склад 100 грам печінки
вода 71,7 гр.
білки 17,9 гр.
жири 3,7 гр.
калій 277 мг. Нормалізує роботу серця
кальцій 8,7 мг. Зміцнює кістки і зуби, сприяє роботі серцево-судинної системи
магній 18 мг. Підтримує стабільне функціонування нервів і м'язів
натрій 104 мг. Активує ферменти підшлункової залози
фосфор 314 мг. Сприяє росту організму
залізо 6900 мкг. Необхідне для утворення гемоглобіну
йод 6,3 мкг. Покращує активність мозку
кобальт 19,9 мкг. Кобальт необхідний для утворення червоних кров'яних клітин
марганець 315 мкг. Допомагає засвоєнню їжі
цинк 5000 мкг. Сприяє росту волосся і нігтів
Вітаміни: А, В, Е, С, В1, В2, В9
Калорійність: 105 ккал.

А далі ми представляємо відео, в якому детально розглянуто цікавий рецепт печінки по-строгановськи.

Чим же він такий цікавий? А ось подивіться і самі все дізнаєтеся!

Що ще почитати: