«Бет а-ля вечеря у графа»: рецепт класичної яловичої печінки по-строгановськи
Для того щоб здивувати гостей, необов'язково витрачати багато грошей і часу, досить приготувати смачне і корисне блюдо з гучним ім'ям — «класична печінка по-строгановськи».
З приготуванням впорається і починаюча господиня, а ось результатом, безперечно, насолодитися навіть упереджений гурман.
Відгомони французько-російських бенкетів Строганова
Знав, граф Строганов про те, з якого приводу його ім'я запам'ятають вдячні нащадки, невідомо.
Однак факт залишається таким, більшість далеких від історії співгромадян не пригадаю державних заслуг обер-камергера Строганова, на відміну від заслуг гастрономічних.
Вечері в будинку Олександра Сергійовича завжди відрізнялися вишуканістю та різноманітністю, за цим господар стежив з особливою прискіпливістю, не скуплячись на закордонних майстрів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Печінка яловича (куряча або свиняча - за смаком) - | 800 г |
Цибулю - | 2-3 середніх розмірів цибулини |
Сметана - | 300-500 г |
Пшеничне борошно - | 1 ст. ложка |
Вершковий жир (або рослинний) - | за потреби |
Спеції та сіль - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 99 Ккал |
Рецепт приготування простий і зрозумілий, по суті своїй бефстроганов — це добре протушенная печінку під смачнючий сметанному соусі.
Соус подається разом з шматочками печінки на одному блюді, легко ділиться на порції.
Технологія приготування з наочними фото:
- У глибоку сковороду (ідеально, якщо є сотейник) необхідно налити олію і розігріти. Очищений і дрібно нарізаний лук опускається в підігріте масло, потім планомірно перемішується (йде близько 20 хвилин);
- Готовий продукт повинен бути прозорим і м'яким, для цього не підвищуйте температури плити, зберігаючи вогонь менше середнього. Така дрібниця, як передержанный цибулю, може зіпсувати не тільки аромат, але і надати страві непотрібну гіркота;
- За ті 20 хвилин, що гаситься цибулю, обробляється печінка (ретельно промивається, очищається плівка і протоки жовчі). Шматочки печінки для страви не повинні бути великими, часточки близько чотирьох сантиметрів у довжину;
- На розігрітому рослинному жирі (використовується інша сковорода), шматочки печінки обсмажуються, причому перемішувати їх потрібно практично постійно. На відміну від цибулі, просмаження печінки відбувається на сильному вогні і всього пару хвилин;
- Перш ніж відправити печінку до вже готового луку, її посипають борошном;
- Цибулю і печінку в глибокій сковороді поміщаються на плиту середньої температури, де у майже готову страву додається сметана;
- Печінку можна поперчити за смаком і, часом помішуючи, довести до напівготовності. Коли вміст сковорідки закипить, страва доходить на повільному вогні протягом 20 хвилин;
- Краще знайти момент, коли печінку злегка недоваренная, посолити і зняти з вогню. За п'ять хвилин, при закритій кришці, результат вийде смачним.
Пропонуємо вам ознайомитися з відео-рецепт приготування цієї страви:
Позначки «на полях»
- Якщо використовується печінка дорослої худоби, можна замочити субпродукт в молоці на 40-60 хвилин;
- Для більш цікавого смаку рекомендується домашня сметана, в якій є легка кислота (такого продукту потрібно в два рази менше);
- Існує ускладнений варіант готування, де в тушкований цибулю додається сметана і суміш кип'ятять. Вже після цього маса змішалась з печінкою.
Приготування класичної печінки по-строгановськи в мультиварці
І без того простий рецепт можна зробити легчайшим, якщо в господарстві є такий сучасний помічник, як мультиварка. Застосування техніки не тільки заощадить час, але і не дасть пересмажити блюдо.
Для приготування печінки Бефстроганов в мультиварці необхідно:
- 700-800 гр печінки (яловичої);
- Молоко — 500 гр;
- Сметана — 200 гр;
- Масло вершкове — 50 гр;
- Цибуля ріпчаста — 2 шт;
- Зелена цибуля — 1 пучок;
- Кріп — 1 пучок;
- Спеції (сіль, перець).
Покрокове керівництво:
- Очищена і промита печінка ріжеться дрібною соломкою в кілька сантиметрів;
- На 30-40 хвилин шматочки субпродукту заливаються молоком, потім молоко зливається;
- Порізану тонкими півкільцями цибулю обсмажується на маслі протягом 5 хвилин. На мультиварці: режим «Мультиповар», температура в 160 градусів;
- Додається печінку і помішується протягом наступних 5-7 хвилин;
- Сметана — передостанній інгредієнт знаменитого страви — її потрібно періодично помішувати на повільному вогні доводячи яку страву до готовності;
- Спеції додаються за смаком, не варто ними захоплюватися, перебиваючи ніжний смак;
- Перед тим, як ощасливити гостей і домашніх, печінка по-строгановськи прикрашається заздалегідь подрібненою зеленою цибулею і кропом.
На нашому сайті ще багато цікавих рецептів! Наприклад, ось — сочевиця в мультиварці: колекція рецептів здорового харчування. Бажаємо легкого та швидкого готування!
У цій статті представлені рецепти м'ясного суфле. Таке блюдо може з легкістю замінити звичні котлети. Воно корисне і підійде навіть котрі худнуть і малюкам.
Рецепти приготування соусу Цезар шукайте в черговій статті. Експериментуйте разом з нашими кулінарами!
Поради та корисні властивості субпродукту
Дуже смачну страву з печінки — це відмінне доповнення до святкового і буденного столу, але до вибору цього субпродукту слід поставитися вкрай серйозно:
- Свіжа печінка має темно-коричневий відтінок і слабкий гіркуватий присмак;
- Печінкова плівка повинна бути гладкою, без розривів;
- Запах печінки не повинно бути кислих ноток або заплесневелости;
- При покупці потрібно звернути увагу на структуру субпродукту, насторожити має велика кількість судин, домішок і порушення покриву.
Щодо корисних властивостей такого продукту, як печінка, сказано чимало. Лікарі радять споживати цей субпродукт ослабленим людям і дітям з діагнозом недокрів'я.
Це не дивно, якщо поглянути на таблицю, наведену нижче.
Склад 100 грам печінки | ||
---|---|---|
вода | 71,7 гр. | |
білки | 17,9 гр. | |
жири | 3,7 гр. | |
калій | 277 мг. | Нормалізує роботу серця |
кальцій | 8,7 мг. | Зміцнює кістки і зуби, сприяє роботі серцево-судинної системи |
магній | 18 мг. | Підтримує стабільне функціонування нервів і м'язів |
натрій | 104 мг. | Активує ферменти підшлункової залози |
фосфор | 314 мг. | Сприяє росту організму |
залізо | 6900 мкг. | Необхідне для утворення гемоглобіну |
йод | 6,3 мкг. | Покращує активність мозку |
кобальт | 19,9 мкг. | Кобальт необхідний для утворення червоних кров'яних клітин |
марганець | 315 мкг. | Допомагає засвоєнню їжі |
цинк | 5000 мкг. | Сприяє росту волосся і нігтів |
Вітаміни: А, В, Е, С, В1, В2, В9 | ||
Калорійність: 105 ккал. |
А далі ми представляємо відео, в якому детально розглянуто цікавий рецепт печінки по-строгановськи.
Чим же він такий цікавий? А ось подивіться і самі все дізнаєтеся!