23 июнь 2019 96

Рецепти смачних салатів з редьки дайкон

Для початку, давайте розберемося, що собою являє дайкон? Дайкон – це біла редька, родом з Японії. Її головною відмінністю від нашої редьки або ж редиски є те, що в складі відсутні гірчичні масла і, отже, вона не має гіркого присмаку. Так само, істотною відмінністю є і розмір коренеплоду. Дозрілий плід може досягати 50-60 см в довжину і важити в межах 500 р.

Японська редька має приємний, згладжений смак і легкий аромат, її можна використовувати в якості основного інгредієнта для приготування різних салатів, які, в свою чергу, чудово поєднуються з рибними стравами. До речі, а ви знали, що для приготування салатів можна брати не тільки сам коренеплід, але і його листя? У листі дайкона міститься ударна доза вітаміну С, тому нехтувати ними не варто.

Користь і шкода

Редька дайкон, навіть при вживанні її в невеликих кількостях, несе величезну користь для людського організму. Так як в її складі присутня велика кількість незамінних мікроелементів і вітамінів. До того ж, дайкон низькокалорійний.

Його харчова цінність становить всього 21 Ккал на 100 р. А почуття голоду при цьому втамовується надовго. Для тих, хто стежить за своїм здоров'ям і фігурою – японська редька, справжня знахідка!

При дозріванні даний вид редьки не вбирає в себе абсолютно ніяких токсинів, тому він вважається екологічно чистим продуктом. Та й до того ж, японська редька біла має властивості адсорбера. Тобто, при її щоденному вживанні, з організму поступово виводяться всі токсичні сполуки, накопичені раніше.

У чому ж користь? Дайкон не містить в своєму складі ніяких алергічних компонентів, а тому його можна вживати абсолютно всім, без винятку. А нещодавно лікарі виявили ще й те, що якщо люди, схильні до різних харчових алергій, включать дайкон в свій раціон, то алергічні прояви істотно знизяться, а в деяких випадках, і зовсім зникнуть.

Вживання даного виду редьки знижує ризик розвитку онкологічних захворювань, сприяє виведенню з організму надмірної кількості холестерину, призводить до очищення нирок і печінки (навіть розчиняє і виводить наявні кам'яні освіти).

Однак, варто пам'ятати про те, що будь-яка термічна обробка даного коренеплоду призводить до часткової втрати його таких цінних якостей. Тому вживати її рекомендується саме в сирому вигляді. Сирої коренеплід покращує роботу серцево-судинної системи, повертає в норму роботу сечостатевої системи та нормалізує рівень цукру в крові.

При сучасному ритмі життя, мабуть, кожен знає про те, що таке безсоння і стрес. Так от, дайкон здатний нормалізувати сон і відновлює нервову систему.

Шкода для організму цей коренеплід принесе лише в тому випадку, якщо ви почнете їм зловживати.

Людям, страждаючим порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту, перед вживанням дайкона рекомендується проконсультуватися з фахівцем в даній області.
Протипоказання до вживання: виразкові захворювання, захворювання дванадцятипалої кишки, гастрити.

Найсмачніший рецепт
Інгредієнти Кількість
дайкон - 0,5-0,6 кг
стручковий горошок - 0,1 кг
червоний кримський цибулю - 1 шт.
кунжут - 2 ст. л.
мед - 50 г
оцет - 50 мл
соєвий соус - 50 мл
масло (рекомендовано кунжутне) - 50 мл
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 37 Ккал

Покроковий рецепт приготування:

  1. Стручковий горошок обшпарте окропом і відкиньте на друшляк (якщо він був заморожений, його необхідно попередньо розморозити). Для приготування цього салату, горошини слід розрізати на 2 половинки, але при бажанні, ви можете залишити їх і цільними;
  2. Очищений червоний болгарський цибуля нашаткуйте тонкими півкільцями;
  3. Корінь дайкона очистіть від шкірки, а потім натріть на тертці;
  4. Приготуйте соус-заправку для майбутнього салату: змішайте в піалі мед, оцет і кунжутне масло;
  5. У салатнику з'єднайте горошок, нашатковану цибулю і подрібнений дайкон. Заправте приготованим соусом, перемішайте і відправте на 1 годину в холодильник;
  6. Перед подачею до столу прикрасьте салат кунжутним насінням і збризніть соєвим соусом. Цей салат добре поєднується з рибними або ж м'ясними стравами. Приємного апетиту!

Рецепт салату з дайконом і огірком

Інгредієнти:

  • дайкон – 1 шт.;
  • огірок – 1-2 шт.;
  • морква свіжа – 1 шт.;
  • петрушка свіжа – кілька гілочок;
  • італійські трави – ½ ч. л.;
  • сушений часник гранульований – ½ ч. л.;
  • масло рослинне – 25-30 мл;
  • французька гірчиця – 1 ч. л.;
  • сіль поварена;
  • свіжозмелений чорний перець.

Активну час приготування страви: 15 хв.

Харчова цінність на 100 г: 35 кКал.

Приготування:

  1. Очистіть білу редьку і моркву від шкірки. Це дуже робити за допомогою спеціальної овочечистки;
  2. Натріть обидва коренеплоду на тертці для приготування корейських салатів;
  3. Таким же самим чином подрібніть і огірок, але зверніть увагу на те, що його попередньо очищати від шкірки не потрібно – достатньо буде просто омити;
  4. Далі необхідно приготувати заправку. Для цього змішайте в невеликій піалі рослинне масло, французьку гірчицю, гранульований часник, італійські трави, а так само невелика кількість солі і свіжомеленого чорного перцю;
  5. Петрушку подрібніть і з'єднайте з овочами. Заправте все приготовленої заправкою і перемішайте;
  6. Готовий салат виходить досить легким і ніжним. Йому необхідно настоятися протягом 7-10 хвилин, після чого подавати до столу.

Салат з редису з морквою

Необхідні інгредієнти:

  • морква свіжа – 400 г;
  • дайкон – 400 г;
  • білі і чорні кунжутне насіння – по 1 ч. л.;
  • імбир мелений – 1 ч. л.;
  • рисовий оцет 3% — 75 мл;
  • лимонний сік – 20 мл;
  • кунжутна олія – 100 мл;
  • сіль кам'яна – щіпка.

Тривалість приготування: 20 хвилин.

Харчова цінність на 100 г: 33 кКал.

Приготування салату:

  1. Дайкон і моркву ретельно вимийте, осушіть, а потім натріть на тертці для приготування корейських салатів (рекомендовано на тій, яка натирає овочі «хвилею»);
  2. Посоліть натерті овочі невеликий дрібкою солі і відкиньте на друшляк – необхідно дочекатися, поки стече зайвий сік;
  3. Тим часом приготуйте заправку: змішати за допомогою віночка мелений імбир, лимонний сік, рисовий оцет, щіпку солі і кунжутне масло;
  4. Насіння кунжуту злегка обсмажте на сухій сковороді;
  5. Перекладіть в салатник подрібнений дайкон з морквою, заправте їх приготовленої заправкою, а зверху посипте обсмаженими кунжутним насінням.

Салат з дайконом, яйцем і сиром

Необхідні інгредієнти:

  • корінь дайкона – 1 шт.;
  • курячі яйця – 2 шт.;
  • сир м'який «Вершковий» — 50 р;
  • олія оливкова – 75 мл;
  • сіль, перець чорний.

Тривалість готування (активного): 20 хв.

Кількість кКал на 100 г: 39 кКал.

Приготування:

  1. Яйця відваріть круто, остудіть, а потім очистіть від шкаралупи. Наріжте довільними скибочками;
  2. М'який вершковий сир можна подрібнити 2 способами: нарізати скибочками або натерти на тертці;
  3. Дайкон нашаткуйте слайсами, намагаючись зробити їх як можна тонше. Потім їх потрібно злегка присолити і приправити чорним перцем;
  4. З'єднайте всі підготовлені інгредієнти, заправте оливковою олією і акуратно перемішайте. Салат з дайконом, сиром і яйцем готовий. Він має надзвичайно ніжним і свіжим смаком. Підходить для подачі до святкового столу.

Пісні закуски на кожен день і на святковий стіл. Візьміть на замітку рецепти цікавих закусок.

На гаряче приготуйте пісні голубці з рисом і грибами — покрокові рецепти з фото в нашій статті.

Грибний крем-суп з печерицями — смачне і ситне блюдо, яке приготувати досить просто.

Салат з м'ясом «Гніздечко»

Інгредієнти:

  • японська редька – 500 р;
  • куряче м'ясо – 500 г;
  • болгарський цибуля – 3 шт.;
  • масло рослинне для обсмажування;
  • сметана – 3 ст. л.;
  • гірчиця – 1 ч. л.;
  • томати свіжі – 2 шт.;
  • листя салату – 3 шт.

Активну час приготування страви: 40 хв.

Харчова цінність на 100 г: 35 кКал.

Приготування:

  1. Куряче м'ясо відваріть до готовності. Якщо воно було на кістки, то оберають і розберіть на волокна;
  2. Японську редьку дайкон очистіть від шкірки і натріть на тертці для корейської моркви. Якщо у вас такої немає в наявності, можете скористатися звичайною, але з самими дрібними отворами;
  3. Цибулю очистіть, наріжте кубиками і обсмажте на невеликій кількості

олії до появи легкого золотистого відтінку;

  1. Приготуйте заправний соус: змішайте сметану з гірчицею і розітріть до однорідності;
  2. З'єднайте розібране на волокна куряче м'ясо, обсмажену цибулю і подрібнений дайкон. Заправити сметанним соусом і перемішайте;
  3. На сервірувальне блюдо розкладіть салатні листя, на них красивою гіркою викладіть приготований салат, а потім прикрасьте його свіжими томатами. Для цього наріжте їх на четвертинки і акуратно викладіть навколо салату, формуючи «Гніздечко».

«Вегетаріанський» варіант

Інгредієнти:

  • біла редька дайкон – 1 шт.;
  • морква свіжа – 1 шт.;
  • яблуко кислих сортів – 2 шт.;
  • ядра волоських горіхів – 50 г;
  • оливкова олія – 2 ст. л.;
  • винний оцет – 1 ст. л.;
  • зелень петрушки – 2 гілочки;
  • сіль поварена;
  • перець чорний мелений.

Активну час приготування страви: 20 хв.

Харчова цінність на 100 г: 33 кКал.

Приготування вегетаріанської салат з редьки з яблуками:

  1. Яблука очистіть від шкірки і серцевини. Моркву і дайкон очистіть від шкірки. Натріть всі інгредієнти на тертці (рекомендовано на тій, що призначена для приготування моркви по-корейськи);
  2. Ядра волоських горіхів підсушіть на сухій розпеченій сковороді, потім остудіть і подрібніть за допомогою качалки;
  3. З оливкової олії, оцту, солі, подрібненої зелені петрушки і дрібки перцю приготуйте заправку;
  4. Змішайте яблука, редьку та моркву. Заправте соусом. Прикрасьте горіховими ядрами і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: