Дайкон — що це таке: корисні властивості та рецепти
Редиска і редька – овочі, які були популярні серед населення Давньої Русі. Редис цінували за його скоростиглість, редьку – за унікальні цілющі властивості, які допомагали вилікувати застуду.
Сьогодні ці овочі також користуються попитом. Час не стоїть на місці, щоб залучити покупців, продавці пропонують спробувати далеких родичів цих овочів, які прибули з Азії: китайську лобу і японський дайкон. Якщо перший овоч вважається екзотичним, то другий міцно увійшов в наше життя. Знайти його у продажу дуже легко.
Дайкон − що це таке, його вигляд, смакові і корисні властивості
Дайкон – коренеплід сімейства хрестоцвітних, його вага складає 2-5 кілограм. У порівнянні зі своїми побратимами, овоч відрізняється цінними смаковими якостями. Його м'якоть соковитіше, ніжніше. Вона позбавлена характерною для редьки і редиски гірчинки.
Овоч відрізняється більш високою врожайністю, тривалим терміном зберігання. Його можна їсти в сирому, вареному, маринованому вигляді. Деякі сорти мають їстівними листям. Все це дозволяє пояснити популярність коренеплоду.
Містяться в його складі фітонциди допомагають організму боротися з інфекційними захворюваннями. Изородановая кислота, також входить до складу продукту, дозволяє протистояти злоякісним новоутворенням. Завдяки лизоциму японська редька володіє яскраво вираженими антисептичними властивостями і перешкоджає розмноженню бактерій.
Коренеплід відрізняється низькою калорійністю, тому відмінно підійде тим, хто стежить за своєю вагою. У великих кількостях він містить вітамін С, вітамін В9, вітамін Н, калій, фосфор, мідь.
Шкоди та протипоказання до вживання кореня дайкона
На жаль, дайкон підійде не всім людям. Його не радять вживати в їжу особам старше п'ятдесяти років, оскільки міститься в його складі клітковина у великих кількостях сильно навантажує травну систему.
Протипоказаннями до споживання японської редьки є:
- Виразкова хвороба;
- Хронічний гастрит;
- Захворювання нирок, печінки;
- Подагра.
При підозрі на наявність однієї з цих хвороб потрібно звернутися до фахівця до початку вживання дайкона в їжу. В іншому випадку є ризик заподіяння відчутної шкоди здоров'ю.
Вирощування і застосування
Коренеплід дуже популярний на батьківщині. Він входить у щоденний раціон значної частини японського населення. Японці вживають щодня близько 300 грамів овочів, з них на дайкон припадає п'ята частина.
Вирощувати японську редьку в російських умовах цілком можливо. Висаджувати рослину можна з травня по серпень. Найвдалішим часом для посадки вважається червень − липень, оскільки в цей час року врожайність коренеплоду буде значно вище. Перед посадкою обов'язково вносити в грунт органічні добрива. У кислий грунт ще рекомендується вносити вапно.
Поливати овоч слід регулярно, 3-5 разів на тиждень. Кількість поливів залежить від погоди. Перші сходи з'являються через тиждень після посадки. Збирати врожай можна через 40-70 днів в залежності від сорту.
Прибирання врожаю не слід проводити у вологу погоду, оскільки є ймовірність зламати довгий корінь. Потім коренеплід потрібно очистити від землі, упакувати в пакети або дерев'яні ящики і розмістити в холодильнику або підвалі, де температура тримається в діапазоні 0-5 °С.
Багато садівники, які намагалися виростити дайкон самостійно, терпіли невдачу, оскільки овоч швидко йшов в стрілку. Це пов'язано з реакцією коренеплоду на тривалість світлового дня. При довгому світловому дні (15-17 годин) формування квіток і плодів прискорюється, а зростання коренеплодів сповільнюється.
При 13-15 годинному світловому дні процес формування коренів овоча йде значно швидше. Важливо враховувати і температуру повітря. В теплі літні дні рослина йде в стрілку рідше, ніж у прохолодну весняну погоду.
Дайкон часто використовують для художнього різьблення по овочам. Любителі карвінгу роблять з його м'якоті троянди, лотоси і ромашки.
Рецепти з дайконом
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Дайкон - | 200 г |
Морква - | 200 г |
Сметана - | 2 столові ложки |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 46 Ккал |
Спосіб приготування:
Почистити японську редьку і моркву нашаткувати соломкою;
Посолити овочі і додати сметану;
Залишити настоятися протягом чверті години.
Салат з дайконом і сиром
Для приготування знадобиться:
- Дайкон – 250 гр.;
- Яйце – 2 шт.;
- Сир твердих сортів – 300 гр.;
- Часник – 2 зубчики;
- Петрушка або кріп – 30 гр.;
- Сметана – 100 гр.;
- Сіль;
- Перець чорний мелений.
Як приготувати страву:
- Відварити яйця. Відокремити білки від жовтків і окремо натерти на тертці;
- Крупно натерти сир;
- Нарізати японську редьку соломкою;
- Розчавити часник і перемішати зі сметаною. Посолити і поперчити готову заправку;
- Взяти велику тарілку. Викласти яєчний білок по колу, залишивши в центрі трохи місця;
- По зовнішньому радіусу кола викладати по черзі сир і дайкон;
- У центр кола покласти 3 столові ложки заправки і присипати яєчним жовтком.
Додаткова інформація:
Таблиця калорійності | ||||
---|---|---|---|---|
білки | жири | вуглеводи | ккал | |
Разом | 102.9 | 115.7 | 16.2 | 1517.5 |
На 100 грам продукту | 12.7 | 14.3 | 2 | 187.5 |
Овочевий салат
Для приготування знадобиться:
- Дайкон – 200 гр.;
- Зелений горошок – 150 гр.;
- Морква – 150 гр.;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- Вершкове масло – 100 гр.;
- Сушений кріп – 20 гр.;
- Перець чорний мелений;
- Гірчиця – 20 гр.;
- Сіль і цукор.
Спосіб приготування:
- Нарізати японську редьку і моркву на шматочки розміром близько 2 сантиметрів;
- Відварити овочі, вийняти з каструлі і дати стекти воді;
- Нарізати цибулю тонкими кільцями і обсмажити на вершковому маслі. Додати до нього інші овочі, зелень і спеції;
- Обсмажувати протягом однієї хвилини і перекласти на тарілку;
- Заправити салат гірчицею, сіллю і цукром.
Додаткова інформація:
Таблиця калорійності | ||||
---|---|---|---|---|
білки | жири | вуглеводи | ккал | |
Разом | 16.6 | 91.1 | 58.9 | 1121.1 |
На 100 грам продукту | 2.1 | 11.5 | 7.4 | 141.1 |
Фунчоза — що це таке, користь і шкоду продукту, як готувати з чим вживати.
Дізнайтеся більше про корисність і шкоду пшоняної каші, а також калорійності різних страв, що включають цей продукт.
Користь і шкода висівок, докладніше у нашій статті. Так чи корисний цей продукт?
Трохи рад
Багато господинь задаються питанням, як вибрати хороший коренеплід.
- При покупці необхідно в першу чергу розглянути шкірку на предмет її цілісності. Якщо на ньому є гнилі плями, вм'ятини й тріщини, то його брати не слід. Важливо, щоб шкірка злегка блищала;
- Варто звернути увагу і на розмір коренеплоду. Якщо він перевищує 25-30 сантиметрів, то є ризик придбати сухий і перезрілий овоч;
- Бадилля у свіжого овоча повинна бути соковитого зеленого кольору. Волога і однорідна м'якоть на зрізі свідчить про належну якість продукту;
- Довгостроково зберігати в холодильнику цей овоч не варто, оскільки він швидко сохне. Для тривалого зберігання підійдуть пізні сорти.
Дайкон – відомий у народній медицині засіб.
- При сильній аритмії рекомендується нарізати японську редьку часточками, засипати цукром і залишити, поки не почне виділятися сік. Застосовувати його слід по одній ложці до їжі тричі на добу. Цей рецепт також підійде годуючим жінкам в період лактації;
- Якщо людина страждає від ревматизму і радикуліту, полегшить його біль суміш тертого дайкона, меду і горілки в співвідношенні 3:2:1. Суміш необхідно прикладати в місцях, де сильніше біль;
- Стакан свіжовичавленого соку стане прекрасним помічником при безсонні;
- Застосовують коренеплід і в косметичних цілях. Його сік дозволяє позбавитися від веснянок, пігментації і прищів, добре відбілює шкіру.
З японської редьки можливо приготувати безліч чудових страв. Цей овоч можна купити в багатьох продуктових магазинах або виростити самостійно на дачі. Коренеплід в помірних кількостях корисний для людини, адже він володіє цінними поживними речовинами. Низька калорійність продукту є причиною його популярності серед тих, що худнуть людей.