Рецепти смачних і простих салатів із зеленої редьки
Редька зелена – безумовно, корисний коренеплід, який широко застосовують для приготування різних салатів і страв, так і для лікування в народній медицині. Існує багато різноманітних сортів цього овоча, що розрізняються формою, кольором і смаком.
Розрізняють два основних види редьки: чорна і зелена. Можна виділити кілька найбільш популярних сортів цього овоча:
- Маргеланская. Цей сорт вважається раннім, його посів починають у липні. Форма у цього сорту видовжена, колір зелений. Всередині овоч також зеленого кольору, має гіркуватий присмак;
- Кругла біла. Сорт вважають самим смачним і соковитим, форма у нього кругла, колір білий, має властивість довго зберігатися;
- Грайворонська. Цей сорт відрізняється тим, що здатний переносити знижені температури і може зберігатися тривалий час. Форма у нього округла, колір білий, за смаком трохи гострий, не дуже соковитий;
- Дайкон. Форма цього коренеплоду циліндрична, колір білий. Сорт вважається великим, один овоч може мати вагу до 1 кг;
- Клік слона. Особливістю цього сорту є те, що він вирощується з насіння. Овоч білого кольору і витягнутої форми, що легко зберігається навіть при низьких температурах.
Позитивні властивості зеленої редьки і її шкода
Вживання коренеплоду сприятливо позначається на організмі. Цей овоч багатий такими вітамінами та поживними елементами:
- Вітамін A, який корисний людям із зоровими вадами і захворюваннями нервової системи;
- Вітамін B, позитивно впливає на стан шкіри, сприяє гарному обміну речовин;
- Калій. Допомагає боротися з високим тиском і покращує роботу серця;
- Вітамін PP. Чинить сприятливу дію на багато важливі органи тіла;
- Залізо. Найважливіший елемент овоча, адже саме недолік заліза може призвести до важких захворювань.
Крім користі, у цього овоча існують ще й протипоказання. Наприклад, його не рекомендується вживати при виразці, гастриті, хворобах кишечника, нирок і печінки. При цих захворюваннях плід може несприятливо позначитися на здоров'ї.
Тому перед його вживанням краще отримати консультацію лікаря. Не слід зловживати кількістю з'їдається коренеплоду, краще додавати його у всілякі салати і страви. Слід суворо контролювати кількість з'їдається овоча вагітним жінкам.
Рецепти салатів із зеленої редьки
Слід зазначити, що цей овоч поєднується з різноманітними стравами з м'яса, рису. Підходить для спільного використання з такими овочами, як капуста, огірки, гарбуз, так і з різною зеленню.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Редька зелена - | 300 грам |
Масло рослинне або оливкове - | 1 їдальня ложка |
Сіль - | за смаком |
Час приготування: 10 хвилин | Калорійність на 100 грам: 90 Ккал |
Процес приготування: натерти на тертці редьку великого розміру;
Далі слід заправити її необхідною кількістю рослинної олії і додати сіль за смаком;
Додайте зелень за смаком.
Смачний і корисний салатик готовий.
Поєднуємо редьку з морквою
Інша назва цього салату «Адміральський».
- Редька зелена – 1 штука;
- Картопля відварна – 4 штуки;
- Яблуко зелене – 1 штука;
- Яйце відварне – 3-4 штуки;
- Цибуля ріпчаста – 1 штука;
- Морква сира – 1 штука (бажано великого розміру);
- Майонез, рослинна олія з запахом – за смаком.
Щоб приготувати салат «Адміральський», знадобиться орієнтовно 30-40 хвилин.
Калорійність – 115 ккал на 100 гр страви.
Салат викладається шарами в суворій послідовності:
- Цибулина, дрібно порізана і полита олією з запахом;
- Картопля, натертий на крупній тертці величини;
- Шар майонезу;
- Редька зелена, перетерта на крупній тертці, з додаванням солі, обов'язково добре віджата;
- Шар майонезу;
- Морква сира, натерта на тертці дрібного розміру;
- Шар майонезу;
- Яблуко, подрібнене на крупній тертці;
- Яєчні білки протерті;
- Шар майонезу;
- Яєчні жовтки, натерті на тертці дрібного розміру.
Свіжий салатик з зеленої редькою і огірком
- Зелена редька – 1 штука (велика);
- Цибулина – 1 штука;
- Огірок – 1 штука;
- Оцет столовий (яблучний) – за смаком;
- Перець, сіль – за смаком;
- Олія – за смаком.
Орієнтовний час приготування – 25 хвилин.
Калорійність – 95 ккал на 100 гр салату.
Приготування: редьку начистити, нарізати соломкою маленького розміру, посолити і настояти 5 хвилин до появи соку. Потім її слід віджати.
Очищену цибулину нарізати тонкими кільцями, промити, залити водою з додаванням невеликої кількості оцту, замаринувати. Огірок натерти на тертці великого розміру, перемішати з редькою і маринованою цибулею, попередньо віджавши її.
Посолити, поперчити за смаком, додати рослинне масло.
Тушкована яловичина з чорносливом рецепт з фото і покроковими рекомендаціями приготування. Читайте поради як правильно приготувати це м'ясне блюдо.
Правильно приготовані млинці з сиром здивують вас ніжним смаком і соковитістю. Рецепти, які варто спробувати.
Як зробити макарони по флотськи з фаршем. Детальний покроковий рецепт, рекомендації та поради.
Простий салат із зеленої редьки з яйцем
Дуже легкий у приготуванні блюдо.
- Редька зелена – 1 штука (середньої величини);
- Відварені яйця – 2-3 штуки;
- Сметана – 2 ст. ложки;
- Сіль – за смаком.
Час, необхідний для приготування цього салату — 15 хвилин, його калорійність на 100 готового страви – 90 ккал.
Процес приготування: очищену редьку і яйця натерти на тертці середнього розміру, посолити, перемішати. З'явився сік обов'язково потрібно злити. Заправити сметаною і досолити за смаком.
Пісний Салат з редьки
- Редька – 1 штука (середньої величини);
- Цибуля ріпчаста – 1 штука;
- Солоний огірок – 1 штука;
- Ріпа – 1 штука;
- Соняшникова олія – 6 столових ложок;
- Перець, зелень, сіль – за смаком.
20 хвилин – достатній час для приготування такого салату.
Кількість калорій – 150 ккал на 100 гр готового страви.
Як приготувати пісний салат із зеленої редьки: усі необхідні овочі помити, почистити, нарізати соломкою і покласти в блюдо. Додати за смаком перець і сіль. Заправити соняшниковою олією.
Сирний салат
- Сир твердий – 200 гр;
- Редька зелена – 1 штука (середнього розміру);
- Морква – 1 шт.;
- Майонез, сіль – за смаком.
10 хвилин – час приготування салату.
Його калорійність в розрахунку на 100 гр страви – 250 ккал.
Хід приготування: на тертці дрібного розміру натерти сир, очищену редьку і моркву. Змішати компоненти, посолити і заправити майонезом.
Застосування зеленої редьки в народній медицині
З давніх часів коренеплід використовували для лікування багатьох захворювань органів: кишечника, нирок, печінки. Його використовували для підвищення апетиту і поліпшення стану волосся. Цей овоч використовується при лікуванні простудних захворювань і грипу. Крім внутрішнього застосування, його ще застосовують зовнішньо. Наприклад, натерта на тертці редька допоможе полегшити біль у суглобах, якщо використовувати її у вигляді компресу. Можна виділити кілька народних рецептів:
- Для лікування кашлю у дітей і дорослих треба скибочки коренеплоду засипати цукром, а отриманий сік приймати як ліки;
- Для лікування бронхів і застуди — овоч натерти на тертці і викласти на спині або грудній клітці, замінюючи гірчичники;
- При недокрів'ї коренеплід можна приготувати за таким рецептом: змішати в рівних пропорціях сік редьки, моркви і буряків. Отриману суміш потрібно перелити в темну посуд і відправити в розігріту духовку на 120 хвилин. Коли суміш охолоне, її приймають по 3 столові ложки на день;
- Для лікування синців і синців використовують сік редьки. Для цього потрібно змочити серветку свіжовичавленим соком овоча і прикладати її до місця забиття 5-6 разів у добу. Важливо пам'ятати, що сік з коренеплоду дуже швидко втрачає свої корисні якості, тому завжди потрібно використовувати тільки свіжий сік.
Крім медицини, коренеплід використовують в косметичних цілях. Щоб поліпшити стан волосся в шкіру голови втирають його сік. А при сухості шкіри на обличчі використовують маску, виготовлену з протертою редьки, оливкової олії і лимонного соку.
Редька і її таємниці
Насправді цей овоч є найдавнішим. Його використання рекомендував Діоскорид, а Гіппократ вважав цей коренеплід дуже корисним і лікувальним. Його насіння використовувалися в Давньому Єгипті для приготування олії, з його коренів готували різні страви. Вважалося, що краще вживати цей овоч перед обідом, так як він сприятливо впливає на травлення.
У часи Київської Русі з'явилося багато прислів'їв та приказок про редьці, наприклад, «Хрін редьки не солодший». Вона вважалася «покаянним» плодом, так як вживалася під час Великого посту у великій кількості.
При приготуванні страв з використанням редьки є деякі секрети, про яких не завадить пам'ятати:
- Перед використанням овоча необхідно його добре промити, очистити, а потім ще раз промити з використанням спеціальної щітки;
- Перед приготуванням будь-якої страви коренеплід краще нарізати скибочками, залити прохолодною водою і дати настоятися 40-60 хвилин. У такому разі редька не буде гірчити, а за смаком стане ніжніше;
- Приготувавши салат, не потрібно відразу ставити його на стіл. Краще дати йому відстоятися протягом години, тоді він стане значно смачніше;
- Салат з редькою за смаком стане більш цікавим, якщо в нього додати солодкуватий інгредієнт. Наприклад, морква або яблуко.
Смачних і корисних вам салатів, а також чудового настрою!
Приємного апетиту!