03 май 2019 32 846

Як швидко і смачно приготувати салат з чорної редьки

Надзвичайно корисний коренеплід незамінний в холодну пору року. Завдяки специфічному смаку, з чорної редьки, в поєднанні з оригінальними заправками, можна приготувати збуджують апетит салати з різноманітними добавками.

Рецепт закуски на швидку руку
Інгредієнти Кількість
чорної редьки - 280-350 г
часнику - 2 зубки
масла рослинного - 20-25 мл
солі - за смаком
Час приготування: 15 хвилин Калорійність на 100 грам: 40 Ккал
  1. Коренеплід очистити від чорної шкірки і вимити. Натерти на тертку. Для подрібнення можна використовувати терку для приготування корейської моркви або кухонний комбайн, зі спеціальною насадкою.
  2. Натерту масу потрібно залити холодною (крижаною) водою і посолити. Витримати 5 хвилин. Воду злити і гарненько віджати від вологи. Підсолена вода дозволить позбутися властивої редьки гіркоти.
  3. Помістити віджату редьку в посуд, додати подрібнений часник і рослинне масло. При необхідності підсолити.

Салат з чорної редьки з морквою

Необхідні інгредієнти:

  • 2 штуки редьки чорної;
  • 1 морквина;
  • 3 ст. л. сметани 15-20% жирності;
  • 2 зубки часнику;
  • солити за смаком.

Час приготування: півгодини.

Калорійність: 345 ккал.

  1. Очистити моркву і редьку. Овочі добре промити і просушити на рушнику. Натерти на тертці з великою насадкою редьку і моркву.
  2. До натертому коренеплоду додати 2 щіпки солі, витримати 10 хвилин. Промити натерту масу холодною водою і віджати. Якщо передбачається готувати салат з природним гіркуватим смаком, цей момент можна пропустити.
  3. До овочів додати дрібно измеленный (пропущений через прес) часник і посолити за смаком. Заправити сметаною, перемішати. Готувати салат перед подачею, інакше він стече.

Рецепт приготування чорної редьки з м'ясом

Необхідні інгредієнти:

  • 250 гр. чорної редьки;
  • 250 гр. сирого м'яса;
  • 2 зубки часнику;
  • спеції для корейської моркви;
  • 15 мл соєвого соусу;
  • солити за смаком;
  • 2 ст. л. масла рослинного;
  • 2 ч. л. насіння кунжуту.

Час приготування: 30-35 хвилин.

Калорійність: 1140 ккал.

  1. Обсмажити на олії м'ясо нарізане соломкою. Можна брати свинину, яловичину і курку. У процесі смаження додати сіль і приправу до смаку.
  2. Натерту на тертці редьку, змішати з остившім м'ясом і посолити. Видавити норму часнику і всипати спеції за смаком.
  3. Готову овочеву масу викласти на блюдо, полити олією і посипати кунжутом. За смаком салат буде нагадувати страви корейської кухні, якщо в нього додати соєвого соусу.

Оціните по достоїнству рецепт м'ясного рулету з яйцем, спробуйте приготувати його вже сьогодні!

Візьміть на замітку рецепт смачного і корисного морквяного пирога, який можна легко приготувати.

Читайте як приготувати соковиті парові котлети в мультиварці. Рецепт з покроковими фото.

Салат з зеленими яблуками

Необхідні інгредієнти:

  • 250 гр. чорної редьки;
  • 2 зелених яблука;
  • 2 ст. л. нежирного майонезу;
  • солити за смаком;
  • 15 гр. ізюму.

Час приготування: півгодини.

Калорійність: 507 ккал.

  1. Очистити і вимити під проточною водою коренеплід і яблука. У яблук видалити серцевину. Замочити в окропі сухий родзинки і відкласти його в бік.
  2. Натерти на тертку з середньою насадкою овоч і яблука. Масу перемішати і злегка підсолити. Утворився сік злити.
  3. Заправити салат майонезом або будь-яким іншим соусом, перемішати і зверху посипати віджатим від рідини родзинками.

Рецепт приготування страви з вареними яйцями

Необхідні інгредієнти:

  • яйця — 3 шт.;
  • 250 гр. редьки чорної;
  • 1 цибулина;
  • 2 ст. л. салатного майонезу;
  • сіль додати за смаком;
  • гілочки зелені.

Час приготування: близько 40 хвилин.

Калорійність: 630 ккал.

  1. Зварити заздалегідь курячі яйця і охолодити. Очистити і промити редьку і цибулю. Якщо передбачається використання домашнього майонезу — треба його приготувати.
  2. Коренеплід натерти на дрібній або середній тертці, злегка присолити, що з'явився сік віджати. Подрібнити цибулю і нарізати варені дрібними кубиками яйця.
  3. Всі інгредієнти перемішати, додати сіль і майонез. Зверху оформити свіжою зеленню.

Гарячий варіант салату

Необхідні інгредієнти:

  • редька чорних сортів — 2 шт.;
  • 1 цибулина;
  • рослинне масло — 20 гр.;
  • солити за смаком;
  • 60 гр. сиру твердих сортів.

Час приготування: 35 хвилин.

Калорійність: 507 ккал.

  1. Очищений і добре промитий коренеплід натерти на крупній або середній тертці. Цибулину нарізати півкільцями. Коренеплід присолити, дочекатися появи соку, після чого його злити.
  2. Розігріти сковороду з рослинним маслом, всипати цибулю і обсмажити його до ніжно-золотавого кольору. Додати редьку, перемішати і дати масі потушиться 3-5 хвилин.
  3. По закінченні гасіння салат посипати тертим сиром, накрити кришкою і вимкнути вогонь. Через 2 хвилини салат можна викладати на тарілку для подачі на стіл.

Закусочний салат

Необхідні інгредієнти:

  • 400 гр. редьки;
  • 3 ст. л. консервованої кукурудзи;
  • 5 перепелиних яєць;
  • нежирний майонез — 4 ст. л.;
  • солити за смаком.

Час приготування: близько 45 хвилин.

Калорійність: 707 ккал.

  1. Очистити коренеплід чорних сортів, промити її, нарізати кубиками і пробланшировать в злегка підсоленій воді 2-3 хвилини. Після чого відкинути на друшляк і просушити на рушнику.
  2. Додати консервовану кукурудзу, сіль і майонез. Салат перемішати і дати йому настоятися.
  3. Відварені й охолоджені перепелині яйця розрізати на половинки, прикрасити ними викладений на блюдо салат жовтком вгору.

Поради по приготуванню

На смак редька нагадує редьку і має схожість з гіркотою хрону. Завдяки притаманній коренеплоду гіркоти, страви на його основі припадуть до душі любителям пікантних страв. Згладити смак гіркої редьки допоможе вимочування у холодній воді і сіль. Деякі сорти бувають дуже гіркими — ця гіркота не страшна, а навпаки, корисна.

Заздалегідь підсолена редька швидко пускає сік, з яких виходить не тільки гіркота, але і корисні речовини. Тому, салати з неї рекомендується готувати безпосередньо перед подачею. Неприпустимо зберігати в холодильнику, інакше салат придбає несвіжий аромат. Приготування маленьких порцій салату, позбавить від цих проблем.

У їжу можна вживати не тільки коренеплоди, але й бадилля. У салатах використовують сиру, відварну і обсмажену редьку. З неї виходять дуже смачні страви, вона добре поєднується з м'ясом, яйцями і овочами. Як заправок використовують будь-які рослинні олії, майонез, сметану та інші соуси. Відсутність заправки зробить салат з цим овочем менш калорійним.

Корисні властивості та протипоказання чорної редьки

За рахунок вмісту в редьці: органічних кислот, мінеральних солей, вітамінів групи В9, До, З, ферментів, фітонцидів, каротину, ретинолу, ефірних масел, білка і амінокислот, відбувається поліпшення обміну речовин, підвищується імунітет.

Сік редьки сприяє нормальному травленню і виводить рідину з організму. З існуючих сортів редьки, чорна — вважається найбільш корисною.

Коренеплід багатий мікроелементами, фосфором, магнієм, натрієм, цинком і калієм. Гіркуватий сік сприяє розчиненню шлаків, у жовчних протоках і сечовому міхурі.

Із-за сильного жовчогінного дії, сік овоча часто використовують у народній медицині. При вживанні великої кількості даного коренеплоду посилюється утворення жовчі в кишечник, яка потрапляє з жовчного міхура.

Завдяки пекучому присмаку і корисного для організму складу, чорна редька має дуже сильну бактерицидну дію. Саме тому, ще з давніх часів її вживали в поєднанні з медом від кашлю та застуди.

Особливо корисною її вважають ранньою весною, коли організму загрожує авітаміноз. Її також рекомендують при надмірному холестерин, і в якості профілактики пов'язаних з цим захворювань.

Незважаючи на те, що чорна редька вважається дуже корисною — протипоказання на цей коренеплід також існують. Слід з обережністю включати страви з її змістом людям, які мають проблеми в області травної системи, зокрема — гастрити, виразки і підвищена кислотність. У деяких людей зустрічається індивідуальна непереносимість на овочі з гірким присмаком.

Вагітним вживати в їжу страви з вмістом чорної редьки, слід з обережністю. Протипоказання також є для людей із захворюваннями серця після недавно перенесеного інфаркту.

Через наявність ряду протипоказань, лікарі не рекомендують вводити в раціон надто великі порції даного продукту.

Варто також зазначити, що при надмірному вживанні коренеплоду може з'явитися дискомфорт, у вигляді здуття живота. Це відбувається з-за надмірного скупчення і відходження газів. На тлі корисних властивостей, шкоду редьки практично непомітний. Вживаючи її в салатах з іншими овочами, людина знаходить більше користі, ніж шкоди!

Що ще почитати: