16 апрель 2019 6 768

Як приготувати голубці з молодої капусти

Принадність голубці з молодої капусти в тому, що листя швидко і легко з неї знімаються, хоча деколи потрібно залити їх окропом і почекати хвилинку-другу.

Традиційний рецепт
Інгредієнти Кількість
м'ясо (філейна частина) - 300 грам
капуста молода - 1 качан
крупа на вибір (рис, перлова або пшоно) - ½ Склянки
цибулина (велика) - 1 штука
пшенична (просеянная) борошно - 25 грам
томатне пюре або помідори - 2 ст. ложки (3 плоду)
рафінована олія - 35 мл
сіль та інші спеції - за смаком
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 100 Ккал
Цим чудовим блюдом можна побалувати себе всього два тижні в році, на початку літа, коли капуста вже придбала вид качанів, але вони ще зовсім зелені.

Рекомендації з приготування голубців з молодої капусти:

  1. Капусту надрізати навколо кочережки і руками розібрати на окремі листочки. Викласти листя в друшляк і обдати окропом, дати воді стекти;
  2. Для начинки відварити рис, обсмажити цибулю. Підготовлені інгредієнти з'єднати, приправити спеціями;
  3. Приготувати фарш звичайним способом (використовуючи м'ясорубку). Змішати рис, обсмажений цибулю з м'ясним фаршем. Потім приправити за смаком спеціями;
  4. Заповнити листя фаршем: розкласти їх на робочій поверхні, на товстий край (той, що у підстави) кладеться начинка, а лист загортається на один раз. Потім підігніть капустяний лист (з двох боків) і завиваємо голубець до кінця;
  5. Підготовлені голубці обваляти в борошні, обсмажити з двох сторін в розігрітій олії до утворення скоринки золотистого відтінку;
  6. Щільно укласти голубці в каструлю з потовщеним дном або казанок (налити на дно посуду масло рослинне). Залити голубці гарячою водою (щоб вона їх не повністю закривала);
  7. Поки вони готуються, в розігрітому маслі підсмажити цибулю, до нього додати порубані свіжі помідори або томатне пюре;
  8. Додати томатну заправку в блюдо і тушкувати 40 хвилин під кришкою;
  9. Дуже добре подавати голубці, фаршировані рисом і м'ясом, зі сметаною.

Рецепт голубців з молодої капусти в сметані

Це страва підходить і для обіду, для вечері. При цьому воно досить поживно. Крім традиційної начинки з рису і м'яса, можна спробувати що-небудь незвичайне: курячий фарш з смаженою цибулею і зеленим кропом.

Знадобиться:

  • качан молодої капусти;
  • куряче філе – 0,5 кг;
  • цибулина (велика);
  • кріп (свіжий) – 5 гілочок;
  • 40 грам рафінованої соняшникової олії;
  • томатне пюре і сметана – 2 ст. ложки;

Час приготування страви – 60 хвилин. Одна порція містить 140 ккал.

Покроковий спосіб готування:

Крок 1

Капусту помити. Зазвичай з молодого листя качана легко знімаються. Щоб полегшити собі завдання треба надрізати листя навколо кочережки.

Крок 2

На капустяних листах є товсті стебла. Їх можна відбити або акуратно зрізати ножем.

Крок 3

Незважаючи на те, що капустяне листя здаються м'якими, їх все одно треба потримати в окропі, буквально 1 хвилину. В такому вигляді вони легше загортаються.

Крок 4

Куряче філе перекрутити на м'ясорубці, приправити його спеціями. Ріпчасту цибулю дрібно порубати і на розігрітій сковорідці обсмажити.

Крок 5

Порубати гілочки кропу. Додати у фарш подрібнену зелень, обсмажену цибулю. Перемішати.

Крок 6

На капустяне листя розкласти фарш (м'ясо з цибулею і зеленню), загорнути їх у вигляді конвертиків, зробити паніровку в борошні і обсмажити на сковороді, скласти в форму.

Крок 7

На сковороду вилити сметану, томатне пюре, 200 мл води, розмішати, дати закипіти, додати сіль.

Крок 8

Залити соусом голубці, кришкою не закривати. Поставити в духовку на 40 хвилин.

Крок 9

На стіл подавати голубці в соусі, в якому вони тушкувалися, зверху припорошити посіченою зеленню.

Як приготувати голубці в мультиварці

Цей варіант приготування голубців дещо простіше і вимагає менше зусиль.

Необхідний набір продуктів:

  • рання капуста – 1 качан;
  • 40 г сметани;
  • 1 морква;
  • 0,4 кг м'ясного фаршу;
  • рис в пакетиках – 1 штука (80 м);
  • головка цибулі (велика);
  • 25 г просіяного борошна;
  • по 2 ст. л. томатного пюре і масла рослинного;
  • приправляти спеціями за смаком.

Час приготування (загальна) – 1 годину. Одна порція (100 г) голубців містить 80 ккал.

Як приготувати голубці в мультиварці:

  1. Розібрати качан на листя. Видалити з них товсті стебла;
  2. Рис відварити, як зазначено на упаковці, але час готування скоротити вдвічі;
  3. Цибулю подрібнити і змішати з рисом, фаршем;
  4. Підготовлену начинку викласти на листя, загорнути їх у вигляді рулетів або конвертиків;
  5. У чашу мультиварки влити рослинне масло, покласти натерту моркву, подрібнену цибулю. Включити режим «обсмажування», готувати 5 хвилин;
  6. Для приготування соусу покласти сметану в ємність, змішати її з водою, додати спеції;
  7. Коли приготуються овочі, викласти на них голубці, залити сметанним соусом. Включити режим «гасіння». Готувати 30 хвилин.

Минтай під маринадом з цибулі і моркви приготувати дуже легко, якщо знати кілька секретів.

Читайте як приготувати смачні пиріжки зі щавлем.

Тушкована картопля з овочами — одне з найбільш простих страв, які можна приготувати на швидку руку.

Поради до рецептами

  1. Якщо, з якоїсь причини листя з молодої капусти зняти неможливо, то треба поставити відповідну каструлю з водою на плиту, після закипання опустити в неї качан капусти, листя знімуться миттєво, якщо попередньо їх надрізати навколо кочережки;
  2. Капусту тримати в окропі не більше 1 хвилини. Не перетримати, щоб листя не стали занадто м'якими;
  3. Готові капустяне листя вийняти з води і покласти на блюдо, накрите серветкою (паперовим рушником), щоб стекла зайва рідина. Після цього треба зрізати або відбити товсті стебла;
  4. Для приготування соусів використовують борошно, але під час готування можуть утворюватися грудочки. Щоб цього не сталося, не додавайте борошно в соус, досить обваляти в ній голубці, а потім їх обсмажити.

Голубці – страва цілком самостійне і зручний тим, що приготувати його можна у вихідні і використовувати на вечерю протягом усього робочого тижня. Щоб вийшло ідеально, в голубці краще додавати круглий рис, м'ясний фарш, томатне пюре і сметанний соус.

Що ще почитати: