18 март 2019 2 245

Як приготувати смачні пісні голубці

Голубці – улюблене блюдо багатьох. З'явилася вона ще в Стародавній Греції. Рецептів приготування голубців величезна безліч. Знайдуть для себе підходящий навіть ті, хто не їсть м'ясо чи дотримується посту. Начинку для вегетаріанських голубців готують з картоплі, рису, пшона, додають гриби.

В якості начинки також можуть виступати будь-які соління, мариновані і обсмажені овочі. Пісні голубці можна гасити в різних соусах. Для їх приготування використовують грибні соуси, цибульні і навіть ягідні.

Стандартний покроковий рецепт
Інгредієнти Кількість
капусти - один качан
рису - половина склянки
лука - 2 штуки
моркви - 2 штуки
помідорів - 2 штуки
перцю - 2 штуки
баклажан - 1 штука
солі і перцю - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 56 Ккал

Спочатку потрібно підготувати капустяне листя. Від качана необхідно відокремити стільки листів, скільки штук голубців планується приготувати. Товсті прожилки на листі потрібно відбити молоточком. Можна їх зрізати. Для того, щоб скрутити листя, їх необхідно розм'якшити. Для цього капустяне листя варять у киплячій воді не менше п'яти хвилин.

Ріпчасту цибулю дрібно шинкуется, моркву нарізати кубиками. До цибулі і моркви додається нарізаний баклажан і перець. Овочі обсмажуються на сковороді з додаванням рослинної олії. До обсмаженою овочам додається рис, попередньо зварений.

В капустяний лист викладається начинка. Згортаються конвертики. Тушкуються пісні голубці з овочами і рисом в сковороді з дрібно нарізаною цибулею, натертою морквою і порізаними помідорами. Помідори потрібно підбирати самі м'ясисті, щоб вони дали більше соку. Готується страва на повільному вогні, щоб овочі не підгоріли. В процесі приготування можна додати трохи води.

Готуємо страву з грибами

Пісні голубці з рисом і грибами – це смачне блюдо, яке сподобається будь-якому вегетаріанцеві. Воно відмінно підійде до пісного столу, так як не містить жодного забороненого інгредієнта. Це не тільки пісне блюдо, але і дієтичне. Ні один інгредієнт не обсмажується в процесі готування.

Інгредієнти:

  • капустяне листя;
  • морква – 1 штука;
  • половина склянки рису;
  • 300 г будь-яких грибів;
  • томатна паста по смаку;
  • стакан води;
  • часник.

Час приготування страви: 60 хвилин.

Калорійність: 58 ккал/100 гр.

Рис для начинки відварюється до напівготовності. Поки вариться рис, можна підготувати капустяне листя. Щоб вони стали м'якими і еластичними, їх відварюють протягом п'яти хвилин у підсоленій воді.

Зверніть увагу! Якщо томатна паста в складі містить сіль, капусту потрібно варити у несолоній воді. Після того, як листя покипить, їх потрібно занурити в холодну воду. Це допоможе стати їм не тільки м'якими, але і еластичними.

У відварений рис додається натерта на дрібній тертці моркву і свіжі гриби.

Важливі момент! Свіжими додають тільки печериці. Всі інші гриби потрібно відварювати.

Начинку викладають у центр капустяного листа і загортають конвертом. Отримані голубці викладають на дно каструлі і додають воду з томатною пастою, часник і перець.

Гасити потрібно не менше 20 хвилин. Вода повинна випаруватися, і вийде густий соус.

Рецепт пісних голубців з квасолею

Смачне блюдо з квасолею ні на грам не додасть фігурі, але виходить дуже смачним. Для його приготування знадобиться:

  • качан капусти;
  • два склянки червоної квасолі;
  • одна цибулина;
  • склянка томатної пасти.

Час приготування – 1 годину.

Калорійність – 198 ккал/100 гр.

Квасолю попередньо замочують на 40 хвилин у холодній воді. Потім відварюють в солоній воді і перекручують через м'ясорубку. Цибулину потрібно обсмажити і додати до квасолі.

Капустяні листи відварюють, в них загортають фарш з квасолі. Голубці викладають в глибоку каструлю, заливають водою з томатною пастою. Гасити голубці треба на повільному вогні протягом 20 хвилин.

Пісні голубці з грибами і картоплею в духовці

Прості і звичні голубці можна зробити незвичайним блюдом. Цього можна домогтися, додавши незвичну для всіх начинку. Начинка дозволить поглянути на блюдо по-новому, надати незвичайний смак.

Для того, щоб приготувати голубці з картоплею і грибами, потрібно:

  • один качан;
  • картопля – 4 штуки;
  • півсклянки молока;
  • 200 гр. будь-яких заморожених грибів;
  • лавровий лист;
  • чорний перець горошком;
  • томатна паста;
  • пів склянки води;
  • сіль, перець, рослинна олія.

Час приготування – 60 хвилин.

Калорійність страви – 105 ккал/100 гр.

Качан повністю опускається в киплячу воду. Одночасно у воду додається перець горошком, лавровий лист і сіль. Як тільки листя розм'якшуються, їх відокремлюють від качана.

Гриби обсмажують на рослинному маслі. Картопля відварюється і з нього готується пюре з додаванням молока. Готове пюре змішують з обсмаженими грибами. Отриману начинку загортають у капустяні листи. Готові голубці кладуть на деко, заливають водою, в якій розбавляється томатна паста. Випікати страву потрібно в духовці не менше 25 хвилин.

Пісні голубці з пшоном в мультиварці

Приготування голубців з пшоном вимагає більше часу, ніж для всіх інших пісних видів цієї страви.

Для рецепта знадобиться:

  • півсклянки пшона;
  • півтора склянки води;
  • морква – три штуки;
  • дві штуки ріпчастої цибулі;
  • один качан капусти;
  • часник;
  • селера сушений;
  • чорний мелений перець;
  • дві столові ложки борошна;
  • одна столова ложка томатної пасти;
  • сіль за смаком.

Час приготування – 2 години.

Калорійність страви – 97 ккал/100 гр.

Першим кроком необхідно відварити пшоно. Для цього її промивають, засипають в чашу мультиварки і варять до готовності в підсоленій воді.

Цибулю дрібно нарізають на шматочки, моркву натирають на тертці. Цибулю і моркву обсмажуються на олії і перемішуються з пшоном. У начинку додають часник і чорний перець. Перед тим, як загорнути начинку в капустяні листи, її потрібно остудити.

Поки начинка остуджується, можна заняттях приготуванням капустяних листів. Рівні листя відокремлюють від качана, відварюють у підсоленій воді не менше п'яти хвилин. Жорсткі прожилки рекомендується зрізати, вони будуть заважати згортати конверти.

Отримані голубці кладуть на дно мультиварки. На десять хвилин встановлюємо режим смаження. Обсмажуємо голубці на рослинному маслі з двох сторін. Окремо готуємо соус, на сковороді протушиваем воду з томатною пастою, поступово додаючи борошно. Соусом заливаються голубці, і встановлюється режим «гасіння» на 40 хвилин.

Як приготувати страви з курячого філе на сковороді читайте в нашій статті.

Як приготувати смачний сирний суп з грибами читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепти свинячих відбивних на сковороді в клярі.

Саме ліниве блюдо

Для тих, хто не любить возитися з капустяними листами, є варіант приготувати пісні ліниві голубці. Для того, щоб приготувати страву з грибами, потрібно:

  • 250 гр. шампіньйонів;
  • один ріпчаста цибуля;
  • одна морква;
  • півкілограма капусти;
  • 100 гр. рису;
  • томатна паста;
  • рослинна олія;
  • борошно;
  • часник;
  • сіль, перець горошком;
  • лавровий лист, зелень.

Час приготування – 90 хвилин.

Калорійність – 123 ккал/100 гр.

Розглянемо рецепт покроково. Рис відварюємо до напівготовності у підсоленій воді. Гриби, цибулю і моркву обсмажуємо на сковороді з рослинним маслом. Обсмажувати потрібно до тих пір, поки не випарується вся рідина.

Капусту натирають на тертці, опускають в ситі в окріп і настоюють десять хвилин. Це допоможе розм'якшити жорсткі волокна.

Всі інгредієнти перемішуються, додається часник і перець. З отриманого фаршу ліпляться котлетки, які обвалюються в борошні і викладаються в глибоку каструлю. Томатну пасту розчиняють у воді, додають сіль і перець. Соусом заливаються голубці і тушкують протягом 60 хвилин.

Рекомендації господаркам

У кожної господині є свої секрети, як зробити блюдо смачніше. Ось кілька секретів приготування пісних голубців:

  1. Щоб капустяне листя стали м'якими, їх можна не відварювати, а покласти в морозилку на кілька годин. Качан потрібно заморозити повністю. Тоді листя стануть м'якими і без теплової обробки. Багато господинь спеціально таким чином заготовляють капусту для голубців. Вони залишають качани на морозі. При необхідності дістають для приготування страви.
  2. Якщо акуратні конвертики згорнути не вдається, можна скористатися і закріпити зубочистками з їх допомогою краю.
  3. Згорнути конвертики можна не тільки з допомогою зубочисток, але і перев'язавши їх бавовняної ниткою.
  4. Вибираючи качан для приготування, потрібно звертати в першу чергу увагу на рівні, гладкі, без тріщин. Найкраще підійде молода капуста, у неї більш м'які листя.
  5. Якщо під рукою не виявилося томатної пасти, то можна приготувати соус самостійно. Для цього потрібно обсмажити на олії цибулю і часник, видалити шкірку з помідорів, дрібно їх порізати і додати в цибулю і часник. Щоб легко зняти шкірку з помідорів, необхідно зробити зверху хрестоподібний надріз, потім занурити помідори в окріп. Після цього шкірка легко зніметься. У соус додаються спеції, сіль, цукор, перець, трави. Гасити його треба, поки суміш не стане однорідною. При бажанні можна додати в соус сметану.
  6. Щоб пісні голубці добре тримали свою форму, перед гасінням їх можна трохи обсмажити.
  7. Щоб блюдо вийшло соковитим, в процесі гасіння потрібно постійно поливати зверху соусом.

Повноцінне харчування відіграє велику роль для здоров'я людини. Фантазуючи, додаючи нові інгредієнти, можна перетворити навіть самий довгий пост у свято та забезпечити себе і свою сім'ю різноманітністю смачних і корисних страв.

Що ще почитати: