17 май 2019 3 695

Як приготувати смачну окрошку на сметані

Окрошка – дуже приємний суп, наповнене вітамінами, і здатний відмінно освіжити навіть в самий жаркий літній день. До того ж, таке холодне перше блюдо додасть ситості на кілька годин.

Рецептів окрошки існує безліч, зате всі готуються до неподобства просто. Підготовлені інгредієнти необхідно подрібнити, змішати і залити рідиною за смаком. А головним плюсом такого охолоджуючого супу є те, що не потрібно годинами стирчати біля плити.

Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
редиска - 15-20 невеликих шт.
очищена вода - 2,5-3 л
кріп - пучок
ковбаса варена - 320-340 р
картопля - 3 шт.
огірки свіжі - 3 шт.
яйця - 3 шт.
пір'я зеленої цибулі - 6-8 шт.
сметана густої консистенції - 300-320 г
кухонна сіль і мелений перець - за смаком
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 57 Ккал

Окрошка на сметані і воді готується наступним чином:

  1. Насамперед, необхідно закип'ятити воду і дати їй охолонути;
  2. Картоплю ретельно помити і зварити, не очищаючи шкірки;
  3. Яйця відправити в невелику каструлю, залити водою і поставити на вогонь. Після закипання варити хвилин 10;
  4. Інші овочі необхідно промити під водою і висушити паперовими рушниками;
  5. Редис і огірки подрібнити за допомогою кухонного комбайна. Відмінно підійде і крупна терка;
  6. Відварені яйця і картоплю остудити і очистити. Нашаткувати дрібними кубиками;
  7. Ковбасу покришити подібним чином;
  8. Зелень також під проточною водою промити і дрібно порізати;
  9. В охолоджену кип'ячену воду кладемо сметану і ретельно розмішуємо, поки продукт повністю не розчиниться в рідині;
  10. В цю сметанную воду кладемо все подрібнені продукти і спеції, змішуємо і ненадовго ставимо в холодне місце.

М'ясна збірна окрошка на сметані та гірчиці

Знадобиться:

  • шинка, ковбаса варена або мисливські ковбаски – 150 г;
  • яловичий язик – 120-130 г;
  • куряча грудка – 135 г;
  • води дистильована – 1,7-2 л;
  • курячі яйця – 3 шт.;
  • за пучка зеленого цибулі й кропу;
  • гірчиця (краще американська) – 12-14 г;
  • жирна сметана – 150 г;
  • 3 огірка;
  • сіль і улюблені спеції.

Витрати по часу: 15 хв. (близько 120 хв. з варінням продуктів).

Калорійність: 73 ккал – 100 р.

Готуємо:

  1. Сирі м'ясні складові необхідно відварити до повної готовності. Грудці буде достатньо 25 хвилин кипіння, а мова на вогні треба тушкувати близько 2 годин. При варінні воду варто підсолити;
  2. М'ясні компоненти після остигання нашаткувати кубиками, з гранями приблизно 7 мм;
  3. Круто відварити яйця, 10-12 хвилин достатньо. Остудити, вийняти з шкаралуп. Жовтки краще протерти з гірчицею, а білок подрібнити як завгодно;
  4. Чисті і просушені огірки можна натерти на тертці або дрібно покришити;
  5. У ступку помістити зелень, присолити і потовкти товкачем;
  6. У велику каструлю вилити очищену воду, додати туди сметану, медово-яєчну кашку і потовчену зелень. Енергійно вимішати, щоб рідина стала однорідною. Віночок допоможе;
  7. У порційні супові тарілки покласти по трохи кожного твердого інгредієнти і додати кілька половников імпровізованого бульйону. Приємного апетиту!

Страва на мінеральній воді і сметані з ковбасою

Необхідні продукти:

  • вода мінеральна середньогазована – 7-8 ст.;
  • докторська ковбаса або шинка – 430-460 г;
  • половина склянки вершків будь-якої жирності;
  • зварені круто яйця – 2-3 шт.;
  • картопля, відварена в мундирах – 3-4 шт. середнього розміру;
  • 300-320 г свіжих огірків;
  • по 35-40 г пір'я цибулі та кропу;
  • сіль харчова – за смаком.

Витрати по часу: 12-15 хв.

Калорійність: 53 ккал – 100 р.

Приготування:

  1. Картоплю позбавляємо від шкірки, яйця очищаємо від шкаралуп;
  2. Зелень дуже дрібно шаткуємо;
  3. Інші інгредієнти поділяємо ножем на кубики, сторона кожного приблизно по 5-7 мм;
  4. Воду охолоджуємо в холодильнику і поміщаємо в глибоку миску або каструлю, кладемо в неї сметану і перемішуємо до однорідної консистенції;
  5. У сметанную мінералку занурюємо всі подрібнені інгредієнти і ретельно змішуємо, присаливаем.

Що можна спекти з сметани — прості і смачні рецепти домашньої випічки.

Як зробити хлібної квас в домашніх умовах. Візьміть на замітку декілька різноманітних рецептів цього напою.

Як готують ніжне тісто для штруделя з яблуками читайте тут.

Готуємо холодне блюдо на квасі

Знадобиться:

  • хлібний квас з невеликою кислинкою – 2 л. великих;
  • червона редиска – 180-210 г;
  • низькокалорійна сметана – 470-490 г;
  • 2-3 шт. свіжих середніх огірка;
  • 1 великий болгарський перець;
  • ковбаса варена або чайна – 280-310 г;
  • 460-500 г картоплі;
  • 3 яйця;
  • улюблена зелень і сіль.

Витрати по часу: 30 хв.

Калорійність: 84 ккал – 100 р.

Як приготувати окрошку на сметані і квасі:

  1. Картоплю і яйця коштує зварити заздалегідь. В мундирах цей овоч вариться хвилин 15, яйця вистачить 10 хв.;
  2. Зварені інгредієнти почистити і подрібнити, краще у вигляді невеликих кубиків;
  3. Огірки звільняємо від гіркоти шкірки і натираємо його разом з редискою;
  4. Нашаткувати зелень;
  5. Видалити плодоніжку з перцю, довільно порубати його, як і ковбасу;
  6. У глибоку ємність вилити квас, вмішати в нього сметану;
  7. До сметано-квасну рідина помістити інші компоненти і змішати.

Окрошка м'ясна на бульйоні з сметаною

Інгредієнти:

  • м'якоть яловичини – 270-300 г;
  • очищена вода – 2,5 л;
  • огірки, яйця, картопля – 3 шт.;
  • сметана – 3-4 ст. л.;
  • сік половинки середнього лимона;
  • редис червоний – 12 шт.;
  • по 0,5 пучка кучерявою петрушки та зеленої цибулі.

Витрати по часу: 130-140 хв.

Калорійність: 84 ккал – 100 р.

План дій:

  1. Шматок м'яса промити і відправити в киплячу воду. Після закипання зменшити вогонь до мінімального рівня і так мучити яловичину 1,5-2 год, не забувши підсолити;
  2. 11 хв. варити яйця круто, а в мундирах картоплю — 15;
  3. З наваристою постигла рідини витягти м'ясо, додати сметану, розмішати і відправити в холодильник;
  4. Редиску і огірки промити водою, яйця позбавити від шкаралуп, картоплі, зняти шкірку. Всі ці складові дрібно нашаткувати;
  5. Прохолодну яловичину розділити на невеликі волокна виделкою або руками;
  6. Дуже дрібно порубати вимиту зелень;
  7. Ємність зі сметанним бульйоном вийняти з холодильника і відправити в неї всі підготовлені компоненти, приправивши сіллю і соком кислого цитруса. Добре змішати.

Рецепт на сироватці зі сметаною

Що необхідно:

  • 2 л. пляшка сироватки;
  • 5 яєць, зварених круто;
  • в мундирах картопля – 4 шт.;
  • шпикачки, шинка, сосиски, ковбаса варена або відварене м'ясо – 290-310 г;
  • 2 середніх огірка;
  • 390-420 г сметани;
  • по 30 г зелені кропу і цибулевих пір'я;
  • сіль.

Витрати по часу: 20 хв.

Калорійність: 56 ккал – 100 р.

  1. По містку тару виливаємо сироватку, до неї додаємо сметану, яку потрібно там розчинити за допомогою віночка;
  2. М'ясний компонент шаткуємо кубиками;
  3. Промиваємо зелень під водопровідною водою і подрібнюємо;
  4. Попередньо очищені яйця і картоплю нарізаємо невеликими частинами;
  5. Терка допоможе подрібнити редис і огірки;
  6. Порубані складові і сіль занурюємо в сыворотко-сметанную рідина старанно перемішуємо;
  7. Перед вживанням краще залишити вийшов літній суп у холодильнику.

Окрошка овочева на мінералці, майонез і сметана

Інгредієнти:

  • 130 г майонезу;
  • слабогазована мінералка – 1,6-1,8 л;
  • горошок молодий чи консервований – 290-300 г;
  • за 3 огірка і картоплини;
  • сметана — 140 г;
  • 15 г негострої гірчиці;
  • 2-3 яйця;
  • оцет і сіль для виведення смаку;
  • зелень петрушки, цибулі і кропу – на свій розсуд.

Витрати по часу: 35-45 хв.

Калорійність: 49 ккал – 100 р.

Готуємо овочеву окрошку:

  1. У каструлі доводимо воду до кипіння, занурюємо туди попередньо вимиту картоплю і яйця;
  2. Через 10 хв. яйця виймаємо і перекладаємо в холодну рідину;
  3. Ще хвилин через 7 приготується мундирка;
  4. Зварені продукти важливо позбавити від непотрібних шкаралуп і шкірки, а потім подрібнити на тертці;
  5. Гірку шкірку з огірків зрізати і м'якоть дрібно нашаткувати;
  6. Горошок звільняємо від банки і рідини, а якщо молода, то виймаємо з стручків;
  7. У підходящої каструлі змішуємо майонез і сметану, туди ж відправляємо гірчицю і доводимо помішуванням до одноманітної структури;
  8. В імпровізований соус вливаємо газовану воду і віночком ретельно розмішуємо;
  9. До підготовленої рідини відправляємо горошок і порубані компоненти;
  10. Пробуємо і регулюємо смак сіллю і оцтом;
  11. При подачі кожну порцію посипаємо подрібненою зеленню.

Окрошка «Особлива»

Знадобиться:

  • 1,5 л сироватки;
  • 300 г нежирної сметани;
  • морква та ріпа – 1 шт. середньої;
  • 4 невеликі картоплі;
  • 200 г свіжого огірка;
  • 150-165 г маринованих опеньків (або інших грибів);
  • цибулина ріпчаста середнього розміру;
  • яйця — 2 шт.;
  • гірчиця середньої гостроти – 15 г;
  • по 20 г подрібненого зеленого цибулі, зелені селери, кропу;
  • маленьке яблуко з кислинкою;
  • сіль і перець – за необхідності.

Витрати по часу: 60-65 хв.

Калорійність: 68 ккал – 100 р.

  1. Коренеплоди вимити і відварити. Очистити від шкірки і ножем перетворити в кубики, зі сторонами в 6-7 мм;
  2. З чистих огірків і яблук зняти шкірку і подрібнити за допомогою м'ясорубки або тертки;
  3. Цибулину і зелень дуже дрібно нашаткувати;
  4. Круто зварити яйця і розтовкти білки і жовтки вилкою;
  5. Мариновані гриби промити в друшляку від розсолу під проточною водою і подрібнити;
  6. Помістити В ємність сироватку, гірчицю і сметану. Змішуючи перетворити цю субстанцію в одноманітну рідина;
  7. Додати туди всі порізані інгредієнти, присолити і поперчити.

Корисні поради

  1. Відразу ж готувати дуже велика кількість окрошки не варто. Набагато краще підготувати всі інгредієнти про запас і зберігати в судочках в холодильнику. Змішувати все бажано перед самою подачею;
  2. При вживанні цього освіжаючого супу відмінним варіантом стане розміщення на столі сметани, натертого хрону, оцту, солі і гірчиці. Так кожен зможе довести смак окрошки до власного ідеалу;
  3. Літо – пора свіжих овочів. Тому не соромтеся додавати ці продукти в холодну перше блюдо з достатком;
  4. Чим більше зелені, тим краще. Також можна поекспериментувати і разом із звичною петрушкою і кропом додати базилік, кінзу або орегано;
  5. Від прісність окрошці на сметані допоможуть позбутися улюблені приправи і спеції. Не забувайте солити і перчити таке блюдо. Від цього воно стане набагато смачніше;
  6. Хочете удосконалити рецепт до ідеалу? Тоді використовуйте виключно дуже холодні рідини (квас, мінералку, сироватку, воду, кефір);
  7. Для різноманітності і дивного смаку за рідку складову окрошки можна взяти айран чи тан. Якщо ці напої будуть занадто насиченими, то варто їх розбавити невеликою кількістю води.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: