Як приготувати класичну сирну паску
Православні християни після закінчення Великого посту починають готуватися до великого свята – Великдень. Багато хто заздалегідь починають наводити вдома порядок, перемивати всю меблі, вікна, посуд. Також особлива увага приділяється меню, яке буде в цей день.
Обов'язковим атрибутом є випікання пасок, фарбування яєць і, звичайно, приготування сирної паски. Саме це частування є найголовнішим і уособлює порожня оздоблення столу в цей день. Так, як же зробити це ласощі, щоб воно вийшло повітряним і дуже смачним? У цьому допоможуть наші рецепти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сир - | 1 кілограм |
яєчні жовтки - | 3 штуки |
сметана 30 % - | 150 г |
цукор - | стакан |
сіль - | на свій смак (щіпка) |
родзинки - | 400 г |
курага і чорнослив - | стакан |
Час приготування: 1260 хвилин | Калорійність на 100 грам: 320 Ккал |
Як робиться паска сирна:
- В першу чергу готується сир. Якщо цей кисломолочний продукт має великі крупинки, то його слід протерти. Протирати сир потрібно через сито;
- В окрему миску викладаємо яєчні жовтки, насипаємо до них цукровий пісок і розмішуємо ложкою. Суміш потрібно розтерти до однорідності;
- Потім насипаємо сіль і знову вимішуємо;
- У сир викладаємо яєчну суміш і ретельно змішуємо. У результаті повинна вийти маса з однорідною консистенцією;
- Додаємо сметану, добре змішуємо;
- Родзинки ретельно промиваємо, його можна запарити окропом на 10 хвилин;
- Кладемо родзинки в сирну суміш і розподіляємо по всій масі;
- Масу потрібно перемішати дуже добре, щоб родзинки був рівномірно розподілений;
- На велику чашку встановлюємо сито або друшляк, на поверхню сита кладемо марлеву тканину;
- Марлю рекомендується брати якомога більше, її треба скласти дві частини, при цьому вона повинна повністю покривати майбутню великдень;
- Викладаємо в ємність з марлею сирну суміш, в кінці верх розрівнюється;
- Накриваємо великдень зі всіх сторін марлею;
- Зверху встановлюємо прес;
- Прибираємо великдень у холодне місце, залишаємо там стікати на пару годин, а краще на 24 години;
- Потім розкриваємо марлю, готуємо велику плоску тарілку;
- Викладаємо на тарілку друшляк і обережно виймаємо великдень;
- Марлю, яка зверху прибираємо;
- Верх паски прикрашаємо курагою і чорносливом.
Паска сирна заварна
Для приготування будуть потрібні наступні компоненти:
- кілограм сиру з незбираного молока;
- половина кілограма сметани з жирністю 20 %;
- 5 яєчних жовтків;
- 1 упаковка ваніліну;
- щіпка солі;
- 250 грам цукрового піску;
- 100 грамів цукатів з папайї;
- 100 грам горіха макадамія.
Період приготування – 1,5 години на приготування і добу на стікання рідини.
Калорійність – 330 ккал.
Як потрібно робити заварную великдень з сиру за класичним рецептом:
- Для початку потрібно підготувати сир, цей продукт протирають через сито. Сирна суміш повинна бути однорідною без великих грудочок;
- Потім в сирну суміш додаємо сметану. Краще використовувати натуральну домашню сметану, вона більш жирна;
- Додаємо дрібку солі;
- Для додання аромату можна додати пакетик ваніліну;
- Додаємо цукровий пісок, одного стакана буде цілком достатньо;
- Розбиваємо курячі яйця, ділимо білки і жовтки;
- Викладаємо жовтки до сиру, їх має бути 5 штук;
- Всі компоненти ретельно вимішуємо ложкою, повинна вийти суміш з однорідною структурою;
- Потім нарізаємо цукати з папайї на дрібні шматочки;
- Очищаємо горіхи макадамія і подрібнюємо;
- Цукати з горіхами перекладаємо в сирну суміш і перемішуємо;
- Ємність з сирною сумішшю ставимо на вогонь. Краще цю суміш перекласти в сотейник або каструлю з товстим дном;
- У процесі варіння обов'язково помішуємо, тримати на вогні до появи перших бульбашок;
- Потім знімаємо з вогню, залишаємо остигати;
- В пасочницу потрібно помістити марлеву тканину, вона буде потрібно для фільтрування зайвої рідини з великодня;
- Викладаємо в пасочницу з марлею сирну суміш, накриваємо її і встановлюємо зверху гніт;
- Ставимо в холодне місце на 24 години;
- Після цього все буде готово. Великдень обережно виймаємо з пасочніци і викладаємо на плоску тарілку;
- Прикрашаємо цілими горіхами макадамія і шматочками цукатів.
Як пофарбувати яйця на великдень своїми руками читайте в нашій статті.
Як приготувати смачне печиво у формочках на звичайній плиті на газу читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку цей екзотичний рецепт курки в соєвому соусі.
Рецепт паски з сиру без яєць
Для приготування підготуємо наступні продукти:
- 650 грам сиру;
- склянка цукрової пудри;
- 200 грам сметани;
- 250 грам коров'ячого масла;
- щіпка ванільного порошку;
- родзинки – половина склянки;
- курага – 120 грам;
- чорнослив – 100 грам.
Період приготування – 1,5 години на приготування і 15 годин на стікання рідини.
Калорійність – 320 ккал.
Як робити:
- Сир потрібно підготувати, особливо якщо він грубозернистий. Для цього його потрібно протерти через сито кілька разів;
- Після цього сирна суміш виходить повітрям, розсипчастої, легкої;
- Натуральне коров'яче масло потрібно заздалегідь вийняти з холодильника, щоб воно розм'якло. Також його можна покласти хвилин на 5в мікрохвильовку;
- Додаємо до сиру вершкове масло і перемішуємо;
- Родзинки, курагу і чорнослив добре промиваємо. Бажано сухофрукти запарити в гарячій воді і залишити хвилин на 20;
- Після цього потрібно нарізати на невеликі шматочки курагу і чорнослив;
- Перемішуємо ванільний порошок і цукрову пудру. Висипаємо в сирну суміш;
- Викладаємо сметану, всю масу потрібно добре розмішати за допомогою блендера;
- Потім додаємо курагу, чорнослив, родзинки і знову добре розмішуємо;
- Після цього готуємо пасочницу, якщо цього пристосування немає, можна скористатися друшляком, який поміщається на чашку;
- Зверху пасечницы кладемо марлевий матеріал, які згорнуть у два рази;
- Викладаємо сирну суміш на марлю;
- В кінці розрівнюємо, закриваємо марлею;
- Зверху встановлюємо прес, прибираємо в холодильник приблизно на 12-15 годин;
- Після цього виймаємо готову паску з холоду;
- Обережно виймаємо її з пасечницы і викладаємо на плоску тарілку;
- Зверху можна прикрасити сухофруктами.
Паска з родзинками в духовці
Для приготування потрібні такі компоненти:
- половина кілограма сиру;
- 4 курячих яйця;
- 180 грам цукру;
- 120 грам натурального коров'ячого масла;
- 1 велика ложка манної крупи;
- 450 грам сухофруктів – родзинки, курага, чорнослив, по 150 грам кожного;
- 100 грам шоколаду;
- щіпка ванільного порошку.
Час приготування – 2 години 15 хвилин.
Калорійність – 335 ккал.
Приступаємо до приготування класичної сирної паски з родзинками в духовці:
- Для початку добре готуємо сир. Оскільки цей молочний продукт часто має грубозернисту структуру, то його краще протерти через сито;
- Масло натуральне краще розм'якшити, для цього його можна помістити в мікрохвильовку хвилин на 5;
- Викладаємо в сирну суміш розм'якшене масло і додаємо манну крупу;
- Всі компоненти потрібно ретельно розім'яти і перемішати за допомогою вилки;
- Сухофрукти промиваємо, їх краще залити окропом хвилин на 20, щоб вони стали м'якими;
- Далі курагу і чорнослив нарізаємо дрібними шматочками;
- Викладаємо родзинки і нарізану курагу з чорносливом в сирну суміш;
- Шоколад краще поламати на дрібні шматочки, викладаємо їх в сирну масу;
- Розбиваємо яйця, відокремлюємо білки і жовтки, в окрему чашку викладаємо жовтки;
- До жовтків всипаємо цукор і збиваємо до пухкої структури за допомогою міксера;
- Перекладаємо суміш жовтків в сирну масу і добре змішуємо;
- Білки потрібно також збити міксером до отримання стійкої пишної піни, викладаємо її в сирну суміш і розмішуємо;
- Форми для запікання змащуємо маслом і трохи присипаємо манкою;
- Викладаємо у форми сирну основу, вона повинна заповнювати до половини;
- Прогріваємо духовку до 180 градусів і поміщаємо туди форми;
- Випікаємо приблизно 1-1,15 години;
- Після цього виймаємо, даємо трохи постояти, щоб великдень охолола;
- Можна змастити помадкою з кондитерської глазурі і посипати присипкою для пасок.
Корисні поради
- для пасхи рекомендується використовувати розсипчастий та сухий сир. Краще його попередньо на ніч підвісити в марлі, щоб стекла зайва рідина. За рахунок цього паска вийде щільною і швидше схопиться;
- протирати молочний продукт через сито рекомендується два рази;
- замість цукру краще використовувати цукрову пудру, це зробить великдень більш ніжною;
- додатково у великдень можна покласти сухофрукти, горіхи, цукати. Це зробить її більш корисною і смачною.
Приготування сирної паски досить просте, головне треба правильно підготувати сир. При виконанні всіх правил класичного рецепту, а також корисних порад можна зробити відмінне ласощі, яке стане головною окрасою великоднього столу. Все-таки Великдень — це велике свято, значить, і стіл повинен бути багатим і красивим.