11 май 2019 931

Як приготувати класичну сирну паску

Православні християни після закінчення Великого посту починають готуватися до великого свята – Великдень. Багато хто заздалегідь починають наводити вдома порядок, перемивати всю меблі, вікна, посуд. Також особлива увага приділяється меню, яке буде в цей день.

Обов'язковим атрибутом є випікання пасок, фарбування яєць і, звичайно, приготування сирної паски. Саме це частування є найголовнішим і уособлює порожня оздоблення столу в цей день. Так, як же зробити це ласощі, щоб воно вийшло повітряним і дуже смачним? У цьому допоможуть наші рецепти.

Рецепт класичний покроково
Інгредієнти Кількість
сир - 1 кілограм
яєчні жовтки - 3 штуки
сметана 30 % - 150 г
цукор - стакан
сіль - на свій смак (щіпка)
родзинки - 400 г
курага і чорнослив - стакан
Час приготування: 1260 хвилин Калорійність на 100 грам: 320 Ккал

Як робиться паска сирна:

  1. В першу чергу готується сир. Якщо цей кисломолочний продукт має великі крупинки, то його слід протерти. Протирати сир потрібно через сито;
  2. В окрему миску викладаємо яєчні жовтки, насипаємо до них цукровий пісок і розмішуємо ложкою. Суміш потрібно розтерти до однорідності;
  3. Потім насипаємо сіль і знову вимішуємо;
  4. У сир викладаємо яєчну суміш і ретельно змішуємо. У результаті повинна вийти маса з однорідною консистенцією;
  5. Додаємо сметану, добре змішуємо;
  6. Родзинки ретельно промиваємо, його можна запарити окропом на 10 хвилин;
  7. Кладемо родзинки в сирну суміш і розподіляємо по всій масі;
  8. Масу потрібно перемішати дуже добре, щоб родзинки був рівномірно розподілений;
  9. На велику чашку встановлюємо сито або друшляк, на поверхню сита кладемо марлеву тканину;
  10. Марлю рекомендується брати якомога більше, її треба скласти дві частини, при цьому вона повинна повністю покривати майбутню великдень;
  11. Викладаємо в ємність з марлею сирну суміш, в кінці верх розрівнюється;
  12. Накриваємо великдень зі всіх сторін марлею;
  13. Зверху встановлюємо прес;
  14. Прибираємо великдень у холодне місце, залишаємо там стікати на пару годин, а краще на 24 години;
  15. Потім розкриваємо марлю, готуємо велику плоску тарілку;
  16. Викладаємо на тарілку друшляк і обережно виймаємо великдень;
  17. Марлю, яка зверху прибираємо;
  18. Верх паски прикрашаємо курагою і чорносливом.

Паска сирна заварна

Для приготування будуть потрібні наступні компоненти:

  • кілограм сиру з незбираного молока;
  • половина кілограма сметани з жирністю 20 %;
  • 5 яєчних жовтків;
  • 1 упаковка ваніліну;
  • щіпка солі;
  • 250 грам цукрового піску;
  • 100 грамів цукатів з папайї;
  • 100 грам горіха макадамія.

Період приготування – 1,5 години на приготування і добу на стікання рідини.

Калорійність – 330 ккал.

Як потрібно робити заварную великдень з сиру за класичним рецептом:

  1. Для початку потрібно підготувати сир, цей продукт протирають через сито. Сирна суміш повинна бути однорідною без великих грудочок;
  2. Потім в сирну суміш додаємо сметану. Краще використовувати натуральну домашню сметану, вона більш жирна;
  3. Додаємо дрібку солі;
  4. Для додання аромату можна додати пакетик ваніліну;
  5. Додаємо цукровий пісок, одного стакана буде цілком достатньо;
  6. Розбиваємо курячі яйця, ділимо білки і жовтки;
  7. Викладаємо жовтки до сиру, їх має бути 5 штук;
  8. Всі компоненти ретельно вимішуємо ложкою, повинна вийти суміш з однорідною структурою;
  9. Потім нарізаємо цукати з папайї на дрібні шматочки;
  10. Очищаємо горіхи макадамія і подрібнюємо;
  11. Цукати з горіхами перекладаємо в сирну суміш і перемішуємо;
  12. Ємність з сирною сумішшю ставимо на вогонь. Краще цю суміш перекласти в сотейник або каструлю з товстим дном;
  13. У процесі варіння обов'язково помішуємо, тримати на вогні до появи перших бульбашок;
  14. Потім знімаємо з вогню, залишаємо остигати;
  15. В пасочницу потрібно помістити марлеву тканину, вона буде потрібно для фільтрування зайвої рідини з великодня;
  16. Викладаємо в пасочницу з марлею сирну суміш, накриваємо її і встановлюємо зверху гніт;
  17. Ставимо в холодне місце на 24 години;
  18. Після цього все буде готово. Великдень обережно виймаємо з пасочніци і викладаємо на плоску тарілку;
  19. Прикрашаємо цілими горіхами макадамія і шматочками цукатів.

Як пофарбувати яйця на великдень своїми руками читайте в нашій статті.

Як приготувати смачне печиво у формочках на звичайній плиті на газу читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку цей екзотичний рецепт курки в соєвому соусі.

Рецепт паски з сиру без яєць

Для приготування підготуємо наступні продукти:

  • 650 грам сиру;
  • склянка цукрової пудри;
  • 200 грам сметани;
  • 250 грам коров'ячого масла;
  • щіпка ванільного порошку;
  • родзинки – половина склянки;
  • курага – 120 грам;
  • чорнослив – 100 грам.

Період приготування – 1,5 години на приготування і 15 годин на стікання рідини.

Калорійність – 320 ккал.

Як робити:

  1. Сир потрібно підготувати, особливо якщо він грубозернистий. Для цього його потрібно протерти через сито кілька разів;
  2. Після цього сирна суміш виходить повітрям, розсипчастої, легкої;
  3. Натуральне коров'яче масло потрібно заздалегідь вийняти з холодильника, щоб воно розм'якло. Також його можна покласти хвилин на 5в мікрохвильовку;
  4. Додаємо до сиру вершкове масло і перемішуємо;
  5. Родзинки, курагу і чорнослив добре промиваємо. Бажано сухофрукти запарити в гарячій воді і залишити хвилин на 20;
  6. Після цього потрібно нарізати на невеликі шматочки курагу і чорнослив;
  7. Перемішуємо ванільний порошок і цукрову пудру. Висипаємо в сирну суміш;
  8. Викладаємо сметану, всю масу потрібно добре розмішати за допомогою блендера;
  9. Потім додаємо курагу, чорнослив, родзинки і знову добре розмішуємо;
  10. Після цього готуємо пасочницу, якщо цього пристосування немає, можна скористатися друшляком, який поміщається на чашку;
  11. Зверху пасечницы кладемо марлевий матеріал, які згорнуть у два рази;
  12. Викладаємо сирну суміш на марлю;
  13. В кінці розрівнюємо, закриваємо марлею;
  14. Зверху встановлюємо прес, прибираємо в холодильник приблизно на 12-15 годин;
  15. Після цього виймаємо готову паску з холоду;
  16. Обережно виймаємо її з пасечницы і викладаємо на плоску тарілку;
  17. Зверху можна прикрасити сухофруктами.

Паска з родзинками в духовці

Для приготування потрібні такі компоненти:

  • половина кілограма сиру;
  • 4 курячих яйця;
  • 180 грам цукру;
  • 120 грам натурального коров'ячого масла;
  • 1 велика ложка манної крупи;
  • 450 грам сухофруктів – родзинки, курага, чорнослив, по 150 грам кожного;
  • 100 грам шоколаду;
  • щіпка ванільного порошку.

Час приготування – 2 години 15 хвилин.

Калорійність – 335 ккал.

Приступаємо до приготування класичної сирної паски з родзинками в духовці:

  1. Для початку добре готуємо сир. Оскільки цей молочний продукт часто має грубозернисту структуру, то його краще протерти через сито;
  2. Масло натуральне краще розм'якшити, для цього його можна помістити в мікрохвильовку хвилин на 5;
  3. Викладаємо в сирну суміш розм'якшене масло і додаємо манну крупу;
  4. Всі компоненти потрібно ретельно розім'яти і перемішати за допомогою вилки;
  5. Сухофрукти промиваємо, їх краще залити окропом хвилин на 20, щоб вони стали м'якими;
  6. Далі курагу і чорнослив нарізаємо дрібними шматочками;
  7. Викладаємо родзинки і нарізану курагу з чорносливом в сирну суміш;
  8. Шоколад краще поламати на дрібні шматочки, викладаємо їх в сирну масу;
  9. Розбиваємо яйця, відокремлюємо білки і жовтки, в окрему чашку викладаємо жовтки;
  10. До жовтків всипаємо цукор і збиваємо до пухкої структури за допомогою міксера;
  11. Перекладаємо суміш жовтків в сирну масу і добре змішуємо;
  12. Білки потрібно також збити міксером до отримання стійкої пишної піни, викладаємо її в сирну суміш і розмішуємо;
  13. Форми для запікання змащуємо маслом і трохи присипаємо манкою;
  14. Викладаємо у форми сирну основу, вона повинна заповнювати до половини;
  15. Прогріваємо духовку до 180 градусів і поміщаємо туди форми;
  16. Випікаємо приблизно 1-1,15 години;
  17. Після цього виймаємо, даємо трохи постояти, щоб великдень охолола;
  18. Можна змастити помадкою з кондитерської глазурі і посипати присипкою для пасок.

Корисні поради

  • для пасхи рекомендується використовувати розсипчастий та сухий сир. Краще його попередньо на ніч підвісити в марлі, щоб стекла зайва рідина. За рахунок цього паска вийде щільною і швидше схопиться;
  • протирати молочний продукт через сито рекомендується два рази;
  • замість цукру краще використовувати цукрову пудру, це зробить великдень більш ніжною;
  • додатково у великдень можна покласти сухофрукти, горіхи, цукати. Це зробить її більш корисною і смачною.

Приготування сирної паски досить просте, головне треба правильно підготувати сир. При виконанні всіх правил класичного рецепту, а також корисних порад можна зробити відмінне ласощі, яке стане головною окрасою великоднього столу. Все-таки Великдень — це велике свято, значить, і стіл повинен бути багатим і красивим.

Що ще почитати: